Ukrajina odgovorila na tvrdnje o Sjevernom toku

Aleksey Reznikov
14 komentara

Izvješća o umiješanosti Kijeva u sabotaže su “pohvala našim specijalnim snagama”, ali nisu istinita, kaže ukrajinski ministar obrane

Kijev nije imao nikakve veze sa sabotažom plinovoda Sjeverni tok, rekao je ukrajinski ministar obrane odgovarajući na medijska izvješća u kojima se za eksplozije u Baltičkom moru u rujnu prošle godine okrivljuje “pro-ukrajinska” skupina. “Za mene je to pomalo čudna priča”, odgovorio je Aleksej Reznikov na pitanje o tom pitanju nakon dolaska na neformalni sastanak ministara obrane EU-a u Stockholmu u srijedu.

“Ova priča nema nikakve veze s nama”, rekao je, izrazivši uvjerenje da će “istraga službenih vlasti opisati svaki detalj” onoga što se dogodilo. Tvrdnje o ukrajinskoj umiješanosti u sabotažu su “kao nadopuna našim specijalnim snagama, ali to nije naša aktivnost”, dodao je ministar. Novinari su pitali Reznikova brine li se da bi najnovija medijska izvješća mogla dovesti do smanjenja potpore EU-a Kijevu usred sukoba s Moskvom. “Ne, nisam zabrinut. Sve bi bilo u redu”, rekao je.

U utorak je New York Times izvijestio, pozivajući se na američke dužnosnike i neodređene nove obavještajne podatke, da je “pro-ukrajinska skupina” možda stajala iza rujanskog napada koji je onesposobio plinovode Sjeverni tok 1 i 2, koji su izgrađeni za isporuku ruskog plina u Europa preko Njemačke. Anonimni izvori američkih novina naglasili su da u sabotažu “nisu uključeni američki ili britanski državljani”.

Nekoliko sati kasnije, nekoliko njemačkih medija tvrdilo je da su državni istražitelji koji su istraživali eksplozije u Sjevernom toku otkrili da je jahta koja je navodno korištena u napadu pripadala poljskoj tvrtki, u vlasništvu dvojice Ukrajinaca. Tajnik za tisak Kremlja Dmitry Peskov opisao je izvješća u američkim i njemačkim medijima kao “koordiniranu medijsku kampanju prijevare”, čiji je cilj odvratiti pozornost od stvarnih “majstora” sabotaže.

Prošlog mjeseca veteran američkog istraživačkog novinara Seymour Hersh objavio je bombaški izvještaj optužujući Washington za uništavanje plinovoda Sjeverni tok. Prema upućenom izvoru koji je razgovarao s Hershom, eksploziv su na naftovode u Baltičkom moru podmetnuli još u lipnju 2022. ronioci američke mornarice pod krinkom NATO vježbe, a detonirali su ga daljinski dva mjeseca kasnije. Bijela kuća demantirala je izvješće novinara dobitnika Pulitzerove nagrade, nazvavši ga “krajnje lažnom i potpunom fikcijom”.

Aleksej ReznikovsabotažaSjeverni tokukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Da dva ukrajinca na jahti raznijla n s Koji lolek i bolek.

Basinac
1 godina prije

Ne usudim se komentirati,jer bi me nabubali…
Bjezi od te price…

Rusmir
1 godina prije

Ne brini, otisci stopala po dnu vode prema zapadu…btw. lijepa cirkuska kravata

Dux
1 godina prije

Ima neki plinovod što je jošu funkciji i prolazi kroz Ukrainu, šta je s njim, kad će on u zrak, ili možda diverzanti još neznaju da postoji.

Ivan
1 godina prije

Ukrajina laze cim otvori gubicu. I prije rata to je bilo fasisticko leglo mafije i kriminala, najpokvarenija zemlja na ovom kontinentu. Zato Putine deri bagru..

NOVI STARI
1 godina prije

HIMLER 2

nessy
1 godina prije

Kako prigodno, sabotazu su napravili ukrajinci (dakle, NATO nije kriv), i to slobodnjaci, nepovezani za UA rezimom. Prica je glupa iz vise aspekata, ali nije ni vazno, vazno je da se zamuti voda, i pobude dileme. Diverzantsku akciju, sa odgodjenim djelovanjem, na cca 100m dubine, malo tko moze izvesti, a da nema drzavnu potporu. A dekompresija? Tako nesto bi zahtijevalo sate, na podrucju koje budno motri NATO. A kako su locirali cijevi? Telepatski? Dakle, ili su sami to izveli, ili su bili totalni amateri pa nisu primjetili jahtu, iznad cjevovoda, koja satima stoji. Bilo bi logicno da su poslali patrolni brod da vidi o cemu se radi. Prica na nivou “Vlak u snijegu”.

nessy
1 godina prije

Ovaj sa slike, promasio je stoljece. Pravi potomak najboljih sinova NKVD-a, bio bi ljubimac Berije. Gubi dane kao ministar obrane, trebao bi biti u ministarstvu unutrasnjih poslova, po mogucnosti komesar neke obavjestajne agencije. Kako bi samo bio sretan, prije 100 godina. Imas nesto protiv drzave; 20 godina, ne volis Staljinov brk; 30 godina. Tu bi pokazao puni potencijal.

Lucija, prva
1 godina prije

Što se čudite?

Pa ovakve priče su stalno bile i jesu i za kovid virus.
Te jest pobjegao, te nije. Kinezima, da ili ne? Pa onda CIA kaže ne (za vrijeme Trumpa još), a FBI, kojemu je baš za vjerovati od 6.1., kaže da jest.

Navodno je Njemačka provela nezavidnu istragu, koja ukazuje na Amere.
Pa je ovo izašlo.

Nema tu nikakve tajne.
Taj dio mora je dubok oko 70 -100 metara i krcat detektorima ,- baš radi ruskih podmornica.
Sasvim sigurno se zna tko je i kad što izveo.

P.S. Strašno u šta je onaj Miller pretvorio FBI.

Ivan
1 godina prije

Popeti ce se polako Europljanima Ukrajinci na onu stvar. Vec sada se pitaju zasto placaju tu bagru koja ne samo da je sebi napravila stetu nego ju radi i cijeloj EU. Na kraju ce shatiti da su Rusi bili u pravu..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI