Ukrajina se osvetila Izraelu u UN

16 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je komentarisao je podršku svoje zemlje Izraelu u UN-u.

Nakon što nisu dobili nikakve čvrste obaveze od novopečenog premijera Benjamina Netanyahua, ukrajinski predstavnici su navodno odlučili da se ne protive nedavnoj antiizraelskoj rezoluciji.U svom izvještaju u subotu, Axios je citirao neimenovane ukrajinske i izraelske zvaničnike koji su rekli da su dvojica lidera održala telefonski razgovor u petak. Netanyahu je navodno tražio od Zelenskog da glasa protiv, ili barem da se suzdrži od glasanja o rezoluciji Generalne skupštine UN-a koja poziva Međunarodni sud pravde da izda pravno mišljenje o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija.

Tom razgovoru je navodno prethodilo odbijanje Kijeva da se usprotivi dokumentu tokom glasanja u komitetu UN-a prije nekoliko sedmica, navodi Axios.

U članku se tvrdi da je tokom telefonskog razgovora Zelenski jasno stavio do znanja da bi Ukrajina mogla promijeniti svoj stav ako Netanyahu obeća vojnu pomoć Kijevu usred njegovog sukoba s Rusijom.

Dok je Netanyahu navodno rekao da je spreman razgovarati o “ zahtjevima Zelenskog u budućnosti ”, izraelski premijer nije se čvrsto obavezao, prenosi Axios.

Prema pisanju lista, šef ukrajinske države nije bio zadovoljan tim odgovorom i dao je instrukcije svom izaslaniku UN-a da uopšte ne prisustvuje glasanju. Ukrajinski zvaničnik je tvrdio da je odluka donesena ” kako bi se dala šansa odnosima s Netanyahuom”, tvrdi američki novinski list.

Netanyahuov ured potvrdio je Axiosu da se telefonski poziv dogodio, ali je odbio dati detalje u vezi sa njegovim sadržajem.

Rezolucija UN usvojena je u petak uz podršku 87 zemalja. Protiv je glasalo ukupno 26 zemalja, a 53 su bile uzdržane.

Početkom novembra, tadašnji izraelski ministar odbrane Benny Gantz objasnio je da ta zemlja ne može isporučiti svoj sistem protivvazdušne odbrane Iron Dome Ukrajini jer nema „ dovoljno veliku proizvodnu bazu “ da zadovolji izvozno tržište, kao i sopstvene potrebe.

Kijev je više puta tražio vojnu pomoć od Izraela, s posebnim naglaskom na protivvazdušnu odbranu. Ukrajinski zvaničnici kažu da bi to oružje bilo od velike pomoći u naporima zemlje da se suprotstavi onome što vjeruje da su iranske bespilotne letjelice koje je postavila Moskva.

I Rusija i Iran, sa svoje strane, poriču da takve bespilotne letelice koriste moskovske trupe.

IZRAELukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Vrijeme je da se Zelenskog skrati za glavu i Ukrajinu oslobodi zla..

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Tek sad od Israela nec nist dobit 😁 .

Pero
1 godina prije

Uz Izrael što je logično Ukrajina je jedina država na svijetu da je predsjednik i premijer Židov(Khazar).

eks
1 godina prije

Sto duze rat traje to bolje , neka nestanu oni koji rat vode neka nestane sjeme zla. Svejedno je rusi , ukrajinac ili židov sve su to zlocinci .

Jednostavno receno
1 godina prije

Ako hoćeš moj glas plati……… Znači u ovome svijetu sve je trgovina istina, laž, ponos, obraz….. sve znači možeš kupiti samo ako imaš dovoljno obojenog drveta. Zvuči gubo da smo kao ljudski rod u slobodnom padu a da toga nismo ni svjesni.

Grdi
1 godina prije

Cudan spoj nacista i zidova …… kao good buddies !? ….

Roccos
1 godina prije

Pitam se ima li Izrael išta reći na temu dugogodišnjeg i divljeg ukrajinskog nacizma?Inače imaju običaj da cijele narode optuže da su antisemiti i nacisti,izgleda samo gdje im neka država smeta što postoji.Ovdje u yebenoj Usrajini ne smeta im čak ni kad Zelenko paradira sa naci zastavom.

NOVI STARI
1 godina prije

IZRAEL BI NEŠTO DOBIO NJIHOVIM GLASOM? 87 ZA…26 PROTIV!

gigi pinna
1 godina prije

Asti miša, što se ovi Hazari tobože svađaju, LOL!

Nekoime
1 godina prije

Kada spališ Zelenskog, dobivaš li time zelenu energiju?

Max
1 godina prije

Svi su isti. sve ista bratija.

gogo
1 godina prije

boje se židovi da bi rus dao iranu nuklearnu petardu

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Na nekoj psihijatriji 1970-ih godina… Doktore, ja vidim budućnost! Rusi će se boriti s ukrajinskim nacistima! Aha… Još samo reci i da će Židovi pomoći nacistima da se bore protiv Rusa… Doktore, pa i vi ste vidoviti?! P.S. Vrlo brzo nakon što je objavio da je postigao dogovor o parlamentarnoj većini i da će ponovo postati izraelski premijer, Bibi Netanyahu je telefonski razgovarao sa Putinom. Najvjerojatnije sondira teren nakon što je Yair Lapid zbog Ukrajine uspio pokvariti odnose sa Rusijom. Koja je osim gospodarske, pojačala i vojnu suradnju sa Iranom. Jer kao što reče Lapid, Izrael “osuđuje okupaciju i aneksiju Ukrajine”, a ”osuđuje i napad Rusije na civilnu infrastrukturu”. A treba vjerovati da Lapid dobro zna što govori, jer ako se netko razumije u okupaciju, aneksiju, napade na civilnu infrastrukturu… A šef Odbora za nacionalnu sigurnost Eyal Hulata je stvar dodatno začino izjavom da bi Izrael mogao Ukrajini dostaviti precizne… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI