Ukrajina vrši pritisak na Izrael da ”zauzme pravu stranu”

Mihail Podoljak
33 komentara

Mihail Podoljak, glavni pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, pozvao je Izrael da otvoreno stane na stranu Kijeva nakon što je novi ministar vanjskih poslova rekao da će “manje pričati” o sukobu i telefonirao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

„Možete manje da pričate, ali glavna stvar je da zauzmete pravu stranu“, rekao je Podoljak u četvrtak za izraelski list i24 , insistirajući da je Rusija „počela rat na sopstvenu inicijativu i bez provokacija“.

„Moramo mnogo da pričamo o ovakvoj vrsti rata, jer je to genocidni rat“, rekao je takođe Podoljak , naizgled suprotstavljajući se sopstvenom argumentu.

Otvoreni savjetnik Zelenskog reagirao je na primjedbe Eli Cohena, novog izraelskog ministra vanjskih poslova, koji je u utorak rekao da jevrejska država namjerava nastaviti slati “značajnu humanitarnu pomoć” Ukrajini, ali da “manje govori” u javnosti o “pitanju Rusije i Ukrajine”

Ambasador Kijeva u Tel Avivu, Evgenij Kornijčuk, brzo se požalio na uočenu promjenu u izraelskoj politici, ističući da je Cohen primio poziv od Lavrova, dok je njegov prethodnik to odbio.

“Izrael je jedinstven po pitanju naših partnera. Ostaje u tišini” , rekao je on lokalnim medijima, tražeći direktnu osudu navodnih ruskih akcija.

Podoljak je uzeo drugačiji tik od ambasadora, spominjući premijera Benjamina Netanyahua kao potencijalnog posrednika u eventualnim mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije.

“Ne sumnjam da Netanyahu može biti efikasan posrednik jer on tačno razumije šta su moderni ratovi i šta je suština posredovanja u ovim uslovima”, rekao je savetnik Zelenskog za i24.

“Izrael, koji je stalno u stanju rata od raznih entiteta, ima osnovne principe zaštite svoje teritorije, svojih prava i slobode. Stoga bi bilo poželjno fokusirati se na pružanje pomoći Ukrajini” , dodao je on.

Također je ustvrdio da “nije poželjno” da Izrael “ima odnose sa Rusijom sa svojim trenutnim režimom”, kako sa historijskog stanovišta “i sa gledišta razvoja zemlje u budućnosti”.

Ukrajina je mjesecima pokušavala da izvrši pritisak na Izrael da mu pošalje oružje, prije svega sistem protivvazdušne odbrane Iron Dome. Kornijčuk je u oktobru zatražio pomoć SAD u tim naporima, ali bez uspeha. Prethodna vlada je rekla da Izrael jednostavno nema industrijske kapacitete za to.

IZRAELPodoljakukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

toliko su se uzivili u uloge da postavljaju uvjete drugim drzavama sta se ocekuje od njih , a ponasaju se kao oni sto sjede pokraj vrata shoping centra sa praznom salicom jogurta

Max
1 godina prije

Izrael je samo na svojoj strani.

Perica
1 godina prije

Ukraina moljaka Izrael a pritisak, na zalost, moze vrsiti samo na Europske zemlje

Tupko Glupko
1 godina prije

Ako Izrael ni deset mjeseci nakon početka rata u Ukrajini nije dao sankcije, niti neće. Ne razumijem Ukre zašto su tako uporni. Da citiram Zelenskog što je rekao u travnju prošle godine: „Mi ćemo postati ‘veliki Izrael’ sa vlastitim likom. Nećemo biti iznenađeni ako budemo imali predstavnike oružanih snaga ili nacionalne garde u kinima ili supermarketima, kao i ljude sa oružjem. Uvjeren sam da će pitanje sigurnosti biti pitanje broj 1 u narednih 10 godina. Siguran sam u to.“ Ovako zamišlja Zelenski budućnost Ukrajine. Početkom ožujka, kada je rat tek počeo, Zelenski pozvao je izraelsku vladu da se jasno odredi o ruskoj agresiji, a ukrajinski ambasador u Izraelu pozvao je Izrael da uvede sankcije Rusiji, prihvati više izbjeglica i pošalje Ukrajini obrambeno oružje. Jedino su prihvatili izbjeglice, ali izgleda da je i tome došao kraj – portal Logično je napisao prije dvadeset dana članak da su neki od 15.000 nežidovskih… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Ono što jako smeta Izrael što se tiče Ukrajine je kvislinški pozdrav “Slava Ukrajini” koji su u Drugom svjetskom ratu koristili ukrajinski nacistički kolaboracionisti na čelu sa Stepanom Banderom, koji je zagovarao stvaranje etnički čiste Ukrajine, “očišćene” od Židova i drugih manjina: Poljaka, Rusa, Mađara. Banderine su snage tijekom WW2 pobile desetke tisuća ukrajinskih Židova (i oko 100.000 Poljaka), zbog čega ga židovske organizacije – i ne samo one – smatraju ratnim zločincem. Još 2010. godine tadašnji predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko na samom isteku mandata, 22. siječnja, dodjeljuje Banderi posmrtno titulu “heroja Ukrajine” – što je najveće ukrajinsko priznanje – za “obranu nacionalnih ideja i borbu za neovisnu ukrajinsku državu”, što je osudio i centar “Simon Wiesenthal”. Novi proruski predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič doista je preispitao tu odluku i već početkom 2011. poništio taj Juščenkov dekret – čime je, rječnikom Bruxellesa, “zadržao ukrajinsku predanost europskim vrijednostima” – ali su se… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Nastavak mog prijašnjeg posta: Izraelske novine Haaretz pisale su još prije nekoliko godina i o održanom marš u u Kijevu u čast ukrajinskih Waffen SS jedinica koje su masakrirale tisuće Židova tijekom Drugog svjetskog rata.” Nije Izraelu promaknuo ni incident iz 2019. godine, kad je bojna Azov odlikovana, a njezin zapovjednik Denis Prokopenko odbio je salutirati novoizabranom ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, što su mnogi – s obzirom na židovsko podrijetlo Zelenskog – protumačili kao antisemitsku gestu i izraz neonacističke ideologije Azova. Prokopenkovo naknadno tumačenje da “ne salutira civilima” nije zvučalo osobito uvjerljivo, imajući u vidu da je taj “civil” vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, a Azov je još od 2014. sastavni dio Nacionalne garde. Dodajmo tome i da je posljednjih godina Ukrajina jedina zemlja, uz SAD, koja u UN-u glasa protiv rezolucije o veličanju nacizma i neonacizma. Izrael, dakako, uvijek glasa za rezoluciju. Sve to ne sprječava ni jednu Ursulu… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

Ovi ukrajinski idioti se prave englezi, kao, ne mogu shvatiti da je Izrael na svojoj strani i gleda svoje interese. Navikli su da im se od EU udovoljava, USA ih podrzava, ali Izrael je malo tvrdji orah. U Izraelu ima puno ljudi porijeklom Rusa, koji se dobro sjecaju sto su im stari pricali o WWII, i ukrajinskim SS-ovcima. Oni izgleda ne prihvacaju odgovor “ne”, ali morat ce nauciti,a i inace ih je svima vec pun… nos.

hiber
1 godina prije

Dok traje prebacivanje ruskih židova iz Rusije, Izrael neće reagirati. Od 130.000 vise od pola ih je napustilo Rusiju od ozujka, od toga 25.000 u Izrael. Kod židova to ne ide preko noći. Treba vremena da se imovina rasproda. Evakuacija se i dalje ubrzano odvija, a većina rabina je napustila zemlju, a one koji ostaju upozoravaju da im ni Jahve, ni Izrael uskoro neće moći pomoći.

gogo
1 godina prije

ako rusi naouružaju iran modernim nuk,. oružjem to bi bio kraj za izrael. Oni to dobro znaju i ne petljaju se sa ludim klaunom !

Boba Lazarević
1 godina prije

Koliko ja znam, vršenje pritiska na Izrael loše završi za pritiskivača…

tihobl
1 godina prije

Izrael nije lud da se okrene protiv jedinog garanta odrzanja na BI. Evropa je nemocna i antisemitski raspolozena, ameri sve vise tonu u svoje probleme. Zato se Izrael pokusava da uklopi u Puteve svile.

Ivan
1 godina prije

Vrijeme je da i EU pomogne samljeti ukrajinsku gamad koja se svima popela na vrh glave..

Lucija, prva
1 godina prije

Jučer su se iznad Moskve vidjela 3sunca!

Fenomen kad su slojevi leda u atmosferi…

Grdi
1 godina prije

I to mi je za vidjeti ……. da zidovi podrzavaju naciste …..

Grdi
1 godina prije

Sad zamislite da ukrajina posalje recimo azovski ili krakeneski bataljun sa emblemima totenhopfa ili Schwaze sonne na vozilima na zajednicke vjezbe sa izraelskom vojskom !? ……

gogo
1 godina prije

ja sam siguran kada milijarde prestanu stizati u kijev da će se njihovo oružje okrenuti protiv onih koji su im ga poslali

Perun
1 godina prije

Mihail Podoljak, glavni pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, pozvao je Izrael da otvoreno stane na stranu Kijeva nakon što je novi ministar vanjskih poslova rekao da će “manje pričati” o sukobu i telefonirao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom…..P.S.. ova budala od ,,diplomate”Mihail Podoljak crta metu na celo Jevrejima….mislim da ih ta budala i hazarska fukara Mihail Podoljak ne treba gurati u sukob SLAVENIMA …..SFSN…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI