Ukrajinci ne vjeruju svom novom vrhovnom komandantu

Aleksandar Sirski
39 komentara

Nedavno objavljena ukrajinska anketa otkrila je pad povjerenja javnosti u civilno i vojno vodstvo zemlje nakon što je predsjednik Vladimir Zelenski smijenio vrhovnog komandanta oružanih snaga.

Anketa Kijevskog Međunarodnog instituta za sociologiju (KIIS), objavljena u četvrtak, pokazala je da samo 40% odraslih Ukrajinaca vjeruje generalu Aleksandru Sirskom, koji je preuzeo kormilo prošle sedmice. Istovremeno, 56% ispitanika ili mu ne vjeruje ili ne zna ko je on, dok je preostalih 4% neodlučno.

Poređenja radi, 94% Ukrajinaca vjeruje prethodniku Sirskog, generalu Valeriju Zalužnom, pokazala je anketa. Istraživanje je sprovedeno ranije ovog mjeseca i bilo je više od 70 posto završeno kada je Zalužnijevo svrgavanje o kojem se dugo pričalo ozvaničeno. S obzirom na medijske izvještaje koji sugeriraju da je Zelenski spreman otpustiti svog najvišeg generala, povjerenje u Zalužnog je zapravo poraslo, sa 92% kada je ista anketa provedena u decembru.

Povjerenje javnosti u Zelenskog je oslabilo usljed promjene rukovodstva i pogoršanja uslova na bojnom polju. Najnovije istraživanje KIIS-a pokazalo je da 64% Ukrajinaca vjeruje svom predsjedniku, što je pad sa 77% u decembru i 90% nekoliko mjeseci nakon što je sukob s Rusijom počeo u februaru 2022. Među onima koji su intervjuisani nakon što je Zalužni smijenjen, Zelenski je odobrio 60%. u poređenju sa 65% među ispitanicima koji su anketirani prije objavljivanja.

KIIS je također otkrio da samo 11% Ukrajinaca vjeruje da se poslovi u zemlji “definitivno” razvijaju na ispravan način. Sve u svemu, 44% vidi da njihova nacija ide ili „definitivno” ili „prilično” u pravom smjeru, što je pad sa 60% prošlog oktobra i 68% u maju 2022.

Izvršni direktor anketne grupe, Anton Grushetsky, pripisao je opadanje povjerenja javnosti u ukrajinsko vodstvo kombinaciji faktora, uključujući odlazak Zalužnoga, borbu za osiguranje veće strane vojne pomoći, nastavak korupcijskih skandala i “tešku situaciju na frontu”. “Treba imati u vidu da je istraživanje obavljeno u veoma vrućem periodu, tako da će se o kristalizaciji određenog stava moći govoriti nešto kasnije, kada se emocije svih učesnika ohlade.”

Kritičari Zelenskog, kao što je bivši zamjenik Vrhovne rade Vladimir Oleinik, sugerirali su da je predsjednik zamijenio Zalužnog Sirskim jer nije želio da potencijalni politički rival predvodi trupe. Zalužni je u decembru imao odobravanje javnosti od 82 odsto, što je premašilo rejting Zelenskog od 72 odsto, prema anketi koju je sproveo internet portal Strana.ua.

SirskiukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biti-ili-ne-biti
2 mjeseci prije

Kako razvijeno i perspektivno društvo postaje gomila ništavnih i obespravljenih robova? Raspitajte se kod onih koji su prije 10 godina u Kijevu skakali i do bezumlja rušili zgrade, zakonitu vlast i uobičajeni način života. Ovih dana narod države «ce-jevropa» još je više zaglibljen u ropstvo. Govorimo i pišemo onako kako jeste. Vrhovna Rada (parlament) ove čudne državne tvorevine usvojila je zakonski prijedlog o forsiranju militarizacije. Taj dokument pojednostavljuje način uručivanja vojnih poziva, smanjuje starosnu granicu služenja vojnog roka i dozvoljava da se pripadnici OS demobiliziraju tek nakon 36 mjeseci služenja. Dakle, osnovna izmjena je u mogućnosti da se poziv uruči bez osobnog kontakta. Poziv će se smatrati uručenim odmah nakon što se pojavio na elektronskoj adresi vojnog obveznika. Privatni nalog moraju otvoriti svi muškarci regrutnog uzrasta u roku od 60 dana od dana stupanja zakona na snagu. Ako se rob, oprostite, regrut ne odazove pozivu, odmah kreće parnično i krivično… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Njemu zaprav nitko ne vjeruje . U Rusiji ga žele živa spaliti , budući je etnički Rus po podrijetlu a oni svojima , izdaju ne praštaju u Ukraine ga drže za nesposobna …Ukratko – looser 🤷

tihobl
2 mjeseci prije

Od 40% koje je reklo da mu vjeruje, 35% ne zna ko je on. A kako ce mu vjerovati. Front u Avdejevci se raspao, ukropi bjeze poslednje 3 noci, a Sirski tek danas izjavljuje da je izdao naredjenje za povlacenje. Danas su izasli snimci zarobljenika koji su rekli da nisu dobili naredjenje za povlacenje, vec naprotiv, da drze linije i da im sutra stize pojacanje i zalihe. Jedino je jedinica u raketnoj bazi dobila naredbu za povlacenje kad ih je trecina izginula, a trecina dezertirala. preostalima je naredjeno da se izvuku prije nego sto se kotlic zatvori i da ostave ranjenike. Ostali su dobili naredjenje da drze linije. Sirski je poslao azovce u koksaru i centar grada sa planom da odsjece sjeverni krak klijesta. Azovci su razbijeni i danas objavljuju snimke da to nisu rusi sa kojima su se borili u Bahmutu, da je ovo 100 puta gore, da su… Čitaj više »

Max
2 mjeseci prije

Zovu ga mesar.

Jednostavno receno
2 mjeseci prije

I anketa u hr pokazuje da je ap vođa zločinaćke organizacije a stvarno stanje nešto sasvim drugo….. Ko još vjeruje anketama????

Pravi Draco
2 mjeseci prije

A vjerovali su onom zekanu prije? Vjeruju cirkusantu i pijanisti Zelenskom? Vjeruju američkim i engleskim globalnim zločincima i imperijalistima?

Ovi ukropi su očigledno gluplji i od južnih slavena, što i nije baš lako postići.

Pljuc!

Гавран
2 mjeseci prije

AДЕЕВКА je pala.
Zelenski je pad prokomentarisao:


“Русија se бори непоштено, користећи своју предност у артиљерији и авијацији. Према Зеленском, вођење војних операција са јасном техничком супериорношћу је неправедна. Осим тога, према речима Зеленског, таква идеологија рата није модерна.”

Moj pokušaj prevoda na Hrvatski izgleda ovako:

“U Rusiji se Boris nikada nije mogao odreći svoje reputacije umjetnosti i zrakoplovstva. Prije svega, vojna operacija s vrhunskom tehničkom opremom nije pravedna. Stoga, prije tretmana Zelenskog, ova ideologija nije moderna.”

AI prolupa u prevodu samo kada je emocionalno pogođen!
tihobl
2 mjeseci prije

Авдејевка.
Оружане снаге Русије напредују на Ласточкино – једно од сабирних пунктова јединица Оружаних снага Украјине које напуштају Авдејевку и раштркане су по пољима. Непријатељ пружа жесток отпор на прилазима Ласточкину.

tihobl
2 mjeseci prije

У овим моментима у току снажан ракетно-дроновски напад по инфраструктури украјинске војске у Славјанску и Краматорску.

tihobl
2 mjeseci prije

Заменик команданта 3. јуришне бригаде Оружаних снага Украјине „Азов“ рекао је да је операција повлачења трупа из Авдејевке и даље у току.
Очигледно су милитанти још увек негде заглављени и нису могли да се евакуишу.
“Напуштање Авдејевке била је исправна и логична одлука. Али било је веома тешко спровести. Уопштено стање у овом правцу је тешко, очекују нас веома тешке битке”.

Noname
2 mjeseci prije

Poljska Wyborcza piše da je Zelensky Zapadu prodao više od milijun litara krvi darivatelja! Zemlja, tvornice, djeca, organi, a sada i krv na prodaju! Užas! Aktivistica za ljudska prava Mira Tirada izjavila je za novine da krv uzima neka organizacija iz SAD-a!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI