UN potvrdio sirijski suverenitet nad Golanom – Izrael podržale samo SAD

UN vijece glasanje
91 komentar

Ujedinjeni narodi su ponovo uputili zahtjev izraelskom režimu da se pridržava rezolucija o okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni. Podsjetimo da su aneksiju sirijskog Golana od strane izraelskog režima u svijetu priznale samo Sjedinjene Države. Naime, američki predsjednik Donald Trump je u ožujku ove godine potpisao dokument kojim priznaje izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni. Priznanje je potpisano u nazočnosti izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, prilikom njegove posjete Washingtonu.

“To se trebalo dogoditi prije nekoliko desetljeća”, rekao je Donald Trump.

Ranije su Sjedinjene Države, iako su ostale glavni saveznici Izraela na Bliskom istoku, poštovale odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda prema kojima se izraelska kontrola nad Golanom smatra nezakonitom okupacijom sirijskog teritorija.

Sada je Opća skupština Ujedinjenih naroda u tekstu rezolucije pod nazivom “Okupirani sirijski Golan” ponovo pozvala Tel Aviv da se pridržava rezolucija o okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni.

Rezolucija je usvojena 13. prosinca, a za nju je glasalo čak 157 zemalja, dok su dvije države glasale protiv, Sjedinjene Države i, naravno, izraelski režim. 20 zemalja se suzdržalo od glasanja.

Nadalje, rezolucijom se “ništavnom” proglašava odluka režima iz Tel Aviva, koja je u Knessetu legalizirala nametanje izraelskog zakonodavstva, nadležnosti i uprave na sirijskom Golanu.

Osim što su Ujedinjeni narodi utvrdili da silom utemeljenja „uprava“ u suprotnosti s međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih naroda, dokument poziva Izrael da zaustavi promjenu arhitektonskog identiteta, demografske i institucionalne strukture i pravnog statusa Golana.

Kao što smo napomenuli, američki predsjednik Donald Trump je prošlog ožujka priznao suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, što je mjera koja je u suprotnosti s više rezolucija Ujedinjenih naroda.

Trenutno na okupiranom Golanu živi oko 40 000 ljudi, od kojih su 50% Druzi i arapska vjerska manjina, ali se smatraju sirijskim državljanima.

Izraelski režim zauzeo je veći dio Golanske visoravni, oko 1800 četvornih kilometara, nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, a taj sirijski teritorij je de facto aneksijom u svoj pravni sustav uključio 1981. Međutim, mnoge zemlje i organizacije širom svijeta odbijaju priznati ovu aneksiju. Sve svjetske i regionalne sile, od Rusije i Kine do Indije, Pakistana, Irana, čak i Francuske i Velike Britanije, poštuju odluke Ujedinjenih naroda i ne priznaju suverenitet Izraela nad Golanom. Aneksiju ne priznaju ni brojne svjetske multilateralne organizacije, uključujući EU.

Vlada u Damasku kontinuirano negira ilegalnu okupaciju Golana od strane režima iz Tel Aviva i obećala je da će osloboditi svaki centimetar svog teritorija, ma o kojim se okupacijskim snagama radilo.

Rezolucijom se također poziva režim u Tel Avivu da spriječi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijima, ta da Izrael prestane nametati izraelsko državljanstvo i izdavati izraelske osobne iskaznice sirijskim građanima na Golanu.

Odmah nakon glasanja u velikoj dvorani Opće skupštine Ujedinjenih naroda su ljudi koji žive na okupiranom sirijskom Golanu, većinom Druzi, održali prosvjede na kojima su poručili da samovoljne, rasističke i opresivne prakse izraelskog okupacijskog entiteta samo jačaju njihov otpor i odbacivanje odluka i postupaka okupatora i tjeraju ih da više nego ikad drže do matičnog sirijskog identiteta.

Na trideset osmu godišnjicu zloglasne izraelske odluke o aneksiji Golana, Sirijci na okupiranom teritoriju su još jednom izrazili privrženost domovini i sirijskom identitetu.

Ponovili su svoju odlučnost da se suprotstave okupatoru sve dok ne ostvare slobodu za sebe i okupirani teritorij. Inzistirali su na odbijanju svih odluka Izraela, od kojih je posljednja bila održavanje izbora za takozvana “Lokalna vijeća” na okupiranom Golanu. Poručili su da odbacuju agresivnu politiku i pokušaje pljačke njihovih zemalja naslijeđenih od roditelja i baka i djedova.

U razgovoru s uredom Sirijske novinske agencije u provinciji Quneitra, veliki broj građana okupiranog sirijskog Golana je izrazio svoje apsolutno povjerenje u Sirijsku arapsku vojsku i njenu sposobnost za oslobađanje okupirane zemlje i vraćanja Golana sirijskom nacionalnom suverenitetu.

Šeik Radwan Al-Tahan, koji trenutno živi u sirijskoj pokrajini Quneitera, rekao je da je Golan zemlja njihovih predaka i da ćemo se tamo jednog dana vratiti.

Sirijski Druzi na okupiranom Golanu
FOTO: Sirijski Druzi na okupiranom Golanu

UNGA / Sana

Golanska visoravanUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
91 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Pa ako malo holje razmislimo, ovo je jedini dio Sirije koji sliči na ljudski habitat… Ostalo…

Tbilisi
4 godine prije

Razmišljam već pola sata (ajde priznajem, i malo dulje) i ne mogu napisati ijednu pametnu misao. Ovi Ameri baš moraju kontrolirati i moju misao?

AJeTo
4 godine prije

Na bliskom istoku nista novo…

nekoime
4 godine prije

Što će se desiti kad Kinezi, Rusi i saveznici potpišu dokument kojim priznaju suverenitet Meksika nad Teksasom i Kalifornijom?

Nekako s proljeća
4 godine prije

Zašto pišeš REŽIM….pa Izrael je demokratska drzava, jester da je ultra konzervativna kad je okruzena arapima. Pa samira sure is tražili, umjesto da fine osnuju državu na u Sjevernoj Americi. Koliko manje sranja bi se dogodilo od II svjetskog rata. Cak bi postali i prijatelji sa arapima

Nekako s proljeća
4 godine prije

….ah ta tipkovnica s auto ispravkom

Max
4 godine prije

Golan i jest Sirijski.

Arapska Liga
4 godine prije

Arapska Liga treba da ima kontrolu na Izraelom.

awdveficbewbcwiebfcwefw
4 godine prije

Đaba kreće, stvor i ekipa je močnija nego čitav svijet.

Ime
4 godine prije

Držanje prema poganstvu 1»Kad te Jahve, Bog tvoj, uvede u zemlju u koju ideš da je zaposjedneš i kad ispred tebe otjera mnoge narode: Hetite, Girgašane, Amorejce, Kanaance, Perižane, Hivijce i Jebusejce – sedam naroda brojnijih i jačih od tebe – 2te kad ih Jahve, Bog tvoj, preda tebi i ti ih poraziš, udari ih prokletstvom. Nemoj sklapati s njima saveza niti im iskazuj milosti. 3Ne sklapaj ženidbe s njima, ne udavaj svoje kćeri za njihova sina niti ženi svoga sina njihovom kćeri; 4jer bi ona odvratila od mene sina tvoga; drugim bi bogovima on služio; Jahve bi se razgnjevio protiv vas i brzo bi te istrijebio. 5Nego ovako učinite prema njima: porušite njihove žrtvenike, porazbijajte njihove stupove, njihove ašere počupajte a njihove kumire spalite.« Izrael je narod posvećen Jahvi 6»Ta ti si narod posvećen Jahvi, Bogu svome; tebe je Jahve, Bog tvoj, izabrao da među svim narodima koji su… Čitaj više »

zoran
4 godine prije

Agresija je ono kad neka drzava napadne drugu drzavu prije Amerike ( u ovom slucaju Izraela, a to dodje bit isto) 🙂

treks
4 godine prije

Ne budimo licemerni Izrael je Golan osvojio u ratu, tamo stoje Izraelske trupe a na zalost ne Sirijske tako ti je to. Sta da onda Rusi vrate Kaliningrad, Kurile. Poljaci Gdansk, Turci Grcima Dardanele. Falklandi itd.

Vilibor
4 godine prije

Može li mi itko od vas reči do kada će izrael terorizirati cijeli svijet?

Andrej P.
4 godine prije

Vidjesmo iz iskustva da je židovima mržnja prema drugim narodima načelo opstanka!
Spinoza

Zvrk
4 godine prije

Ne znam jeste li ikad vidjeli Golan. Odmah nakon Tiberijskog jezera naglo se uzdiže tlo i postaje visoravan. Kao takva ima golemu stratešku važnost. Zamislite da to drže Sirijci? Pa imali bi čitav sjeverni Izrael pod dometom svojih projektila. Ovako je obrnuta stvar.
Zato je ista izrazito bitna Izraelu. Čak su da smire lokalce, počeli im davati državljanstvo, poštedili ih konskripcije, smiju čak ulaziti u Siriju itd. Čak se ni pretjerano ne miješaju s izraelskim kolonistima.

Ivi.tz
4 godine prije

A nema sankcija, a hehhehe.svaka riječ je suvišna…

nije bitno tko
4 godine prije

Ove ješe se priljepe na svaki forum i lažu bez trunke slabe savjesti. Fašisti po vjeri i načinu života.

mane
4 godine prije

borba za golan je borba za vodu.tako bilo odvajkada.reka jordan je izvor postojanja izraela i jordana.mi na balkanu to ne mozemo da svatimo jer izvora i reka imamo ne zna im se broja.sve mozes da kupis,i naftu i rude tednologiju ali vodu ne

Darko
4 godine prije

Jude su izdali Isusa, kako ne bi onda otimali zemlju.

Pi-zdro
4 godine prije

UNO nikad nijednom narodu dobra nije donio…ta organizCIA je stvorenja od Wallstreets bankara, da cementiraju osvojeno, i da glume ljudskost, ko fol nešto se dešava… vjeće sigurnosti, pak nešto drugi to je nuke club ..to su sve političke floskule za naivne ovčurine.

Savovic Danilo
4 godine prije

Samo polako,da se prvo okonca rat u Siriji I zemlja izgradi ponovo pa ce I pitanje Golana doci na red,zato se Izraelu I ne zuri nesto bas da se isti okonca. Kad to dodje na red nece imati mnogo opcija,ili da ga predaju Siriji(pod nekim nadgledanjem UN trupa) ili ako bas zakecelje da je njihov bice im vojno oduzet a oni protjerani sa istog a nece znati odakle im puca. Vojni plan je ovakav: zasipanje raketama sa juga iz pravca gaze velikom kolicinom projektila da se optereti Iron Dome,pjesadijski ulaz Hezbolahha sa teritorije juznog Libana I artiljeriski napad Sirijske arnije podrzan tenkovima I avijacijom uz zastitu sa S sistemom nije bitno kojim,normalno uz podrsku siitskih profesionalnih milicija raznih tipova uz podrsku Druza, E jedino je pitanje koliko je Izrael spreman da ide daleko da bi ga zadrzao jer mu je strategijski veoma bitan I od toga ce zavisiti obim ratnih… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI