UN reaguje na britansku cenzuru

London - Cenzura
29 komentara

Novinari imaju pravo da „rade svoj posao svuda“, kaže portparol UNa.

Britanske sankcije ruskim medijima, uključujući RT, ometaju pravo novinara da rade gdje žele, rekao je u četvrtak novinarima Stephane Dujjaric, portparol generalnog sekretara UN Antonia Guterresa.

„U principu, mi čvrsto vjerujemo u pravo novinara da svuda rade svoj posao“, rekao je Dujjaric novinarima.

Nekoliko sati ranije, ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Truss najavila je novu tranšu sankcija protiv ANO TV-Novosti koju sponzoriše država, koja vodi RT, i Rossiia Segodnia, koja upravlja vijestima Sputnik.

London je ova dva medija opisao kao „ruske propagandiste i državne medije koji šire laži i obmane o Putinovoj ilegalnoj invaziji na Ukrajinu“, iako nisu dati nikakvi primjeri laži ili lažnih izjava sa RT ili Sputnika. Umjesto toga, britanska vlada je tvrdila da RT „propagira prokremljovske narative oko invazije Ukrajine, uključujući da su neonacisti prisutni u zemlji i da su ukrajinski vojnici počinili ratne zločine“.

O prisustvu neonacista u Ukrajini izvještavali su i RT i zapadni mediji, pripadnici ukrajinske vojske su otvoreno izjavili da namjeravaju da počine ratne zločine, a trenutno se istražuju snimci koji navodno detaljno opisuju takve zločine.

General Mihail Mizincev, viši ruski vojni planer, i Sergej Brilev, ruski TV voditelj, takođe su među 14 imena i subjekata koji su sankcionisani u četvrtak.

Posljednje Trussine sankcije uslijedile su nekoliko sedmica nakon što je britanski medijski regulator Ofcom oduzeo dozvole za emitovanje ruskim medijima, tvrdeći da nisu u poziciji da izvještavaju o krizi u Ukrajini. U međuvremenu, londonski BBC, koji kontroliše država, izvještavao je o svim sukobima koji uključuju Ujedinjeno Kraljevstvo, uključujući otkrivanje „oružja za masovno uništenje” kao uzrok za invaziju na Irak 2003. godine, što se pokazalo lažnim.

Dok je generalni sekretar UN Antonio Guterres osudio rusku vojnu ofanzivu na Ukrajinu, njegova kancelarija nije podržala sve mjere odmazde Zapada. Na brifingu u utorak, Dujjaric je rekao da Guterres ne podržava prijedloge američkih poslanika da se Rusija isključi iz Savjeta UN za ljudska prava i da bi takav potez predstavljao „opasan presedan“.

CenzuraUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Ne treba država uvoditi cenzuru… Neki mediji uvode samocenzuru, jer se boje, da če ih zabraniti. Što na kraju ispada isto. I ljudi ne znaju, šta se dešava, jer su izloženi isključivo propagandi.

MrKamenjarac
2 godine prije

….ZABRANA MEDIJA JE DOKAZ ZAPADNE NEMOKRATIJE; GESTAPOVSKI SISTEM…..

Čudan lik
2 godine prije

Nebitna izjava nebitnog birokrate.
Hoće li UN poduzeti nešto konkretno protiv Britanaca? Neće.
Hoće li UN poduzeti nešto po pitanju zabrane djelovanja opozicionih političkih stranaka i medija u Ukrajini??? Naravno da neće.
Zato sam i napisao nebitna izjava nebitnog birokrate…

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Toliko o smjehotrijesnoj kovanici ” western freedom of press ” ! Niceg novog ! Tokom VietNam war , tisak , komunisticke ????!!! Yugoslavie je , PRVI na svjetu objavio da je ” incident u Tonkinskom zaljevu ” , potpuna izmisljotina , naprosto jer North VietNam , uopce nema mornarice !!! Dzaba ! Mainstream media na zaoadu je , unisono , trubila o muckom napadu … Potom , ludilo massacre , sela Mi Lai !! Tad je Washington ulozio notu Yugoslavenima da ” prestanu sa iznosenjem lazi ” da bi u posljednjim desetljecima , SVE navode – POTVRDILI !!! Njima se , naprosto ne mre vjerovati NI U CEMU – OSIM ako im ne stavite – noz pod grlo – tad tvore , istinu I SAMO – tad sto upravo SAD Putin cini na taj nacin ! ! ! Lazu – dok zinu I to nije tako od jucer !

2 godine prije

To što novinari ne mogu raditi, je jedan dio priče…
To, što mi njih ne možemo pratiti, JE VAŽNIJE! O tome treba da se izjasne!
To, što če novinar pisati onda samo za svoju majku, oca, nimalo me ne brine!
Brine me, da mi moja država zabranjuje dostup do njihovog rada!!!
Kao da živimo u Hitlerovu doba!

2 godine prije

e sad može nakon priloga za napredne komentatore-kod koment preseren3 ostavio sam 3priloga. Daniel Estulin i zloglasni Tavistock U kratkim crtama, Tavistock istražuje međuljudske odnose uz primjenu socijalne psihijatrije kojeg je osnovao Kraljevski institut za međunarodne odnose (isti koji je osnovao NATO). Nadzire ga i njime upravlja patokratska marva koja se nalazi u Bildenberg grupi. Tavistock je zadužen za kreiranje javnog mišljenja. Dok mislite da ste dobro informirani, i dok mislite da su mišljenja vaša vlastita, zapravo su stvorena u ovakvim znanstvenim institucijama uz splet trustova mozgova tako da nitko ne bi imao slobodu vlastitog mišljenja.CIA je bila prva organizacija koja se latila ispitivanja ljudskog uma. Operacija Plava ptica, Artičoka i MK-ULTRA bile su reakcije na slične prakse Sovjetskog Saveza i Kine što popularno zovemo – pranjem mozga. CIA-ine ljude je plašila ali i uzbuđivala mogućnost postojanja neke tajne metode pomućivanja ljudskog uma. Kako bi što brže naučili, psihijatrija, znanstvenicima, zdravstvenim djelatnicima dali… Čitaj više »

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Propagandni rat je dio svakog sukoba ali pitam:
Postoji li od BBC-a veći proizvođać laži i obmana?

tihobl
2 godine prije

Za vrijeme rata u Vijetnamu svi su znali sta se desava osim amerikanaca. Od tada propagnadna masinerija je eksponencijalno napredovala. A opet se boje jednog jedinog ruskog TV kanala pored tolike propagandne masinerije koju posjeduju. To je najbolji dokaz da Imperija Lazi stoji na staklenim nogama i da su svjesni klimavosti svoga polozaja.

Max
2 godine prije

Točno.

Lucija, prva
2 godine prije

😊😊 Rusi odbijaju Englezima prodati plin. Pod bilo kojim uvjetima.
Nije to puno, odnosno, nisu velike količine, ali ipak…

Rekli su im: želite biti vođe. To je cijena…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI