Uoči američkih izbora, većina Izraelaca bi željela da vidi da Trump bude ponovo izabran

Trump Izrael
18 komentara

Anketari koji predviđaju pobjedu Bidena griješe, smatra potpredsjednik republikanaca u inostranstvu. Razlog za ovo je netačnost anketa u predsjedničkoj trci 2016. godine i Trumpova lista dostignuća tokom njegove četiri godine mandata.

Preostalo je samo nekoliko dana do dana izbora u Sjedinjenim Državama, kampanje dvojice kandidata završene su u Izraelu, jednom od glavnih regionalnih saveznika Washingtona i domu velike američke zajednice.

U utorak je predizborna kancelarija Donalda Trumpa u Izraelu organizovala svoj završni događaj, šaljući mnoštvo motornih vozila iz Tel Aviva u Jerusalim u znak podrške aktuelnom predsjedniku.

Odlično za Izrael?

Marc Zell, potpredsjednik republikanaca u inostranstvu i čovjek koji je stajao iza ove i drugih kampanja, kaže da Trump neće biti „sjajan za Ameriku“ već i za njene saveznike na Bliskom istoku.

Za svoje četiri godine mandata, Trump je uspio da sačini spisak dostignuća, nešto zbog čega ga je čak i premijer Benjamin Netanyahu proglasio za „najboljeg prijatelja koji je Izrael ikada mogao imati“.

2017. godine priznao je Jerusalim kao glavni grad Izraela i nekoliko mjeseci kasnije prebacio američku ambasadu u sporni grad.

Na međunarodnom frontu, suočio se s Teheranom, koji vlada Netanyahua smatra prijetnjom Izraelu, napuštanjem iranskog nuklearnog sporazuma, značajno je smanjio sredstva koja SAD prebacuju Palestincima i odigrao je ključnu ulogu u premošćavanju jaza između jevrejske država i nekoliko arapskih i muslimanskih naroda.

Čini se da ta politika sada daje rezultate. Prema nedavnoj anketi, više od 63 odsto Izraelaca izjavilo je da bi željelo da vidi da je Trump reizabran, a samo skoro 19 odsto izrazilo je slične stavove o njegovom izazivaču Joe Bidenu.

Mase ispranih mozgova?

Zanimljivo je da ovo nisu stavovi američkih Jevreja koji se naginju prema Bidenu bukvalno po svakom pitanju, uključujući Izrael, a Zell priznaje da ovaj trend pripisuje istoriji i tradiciji.

„U svakom ciklusu američkih izbora, jevrejski narod u SAD podržavao je demokratskog kandidata, bez obzira ko je to bio. Ali ono što se promijenilo je način na koji jevrejski narod govori o Trumpu, kao da je on đavo, zato ne trošimo vrijeme da bismo ubijedili ikoga od njih. Beskoristan je to zadatak “, objašnjava Zell.

Ono što Trump i njegov predizborni tim rade je pokušaj da ubijede ostale populacije da je trenutni predsjednik njihov najbolji izbor.

Mnogi još uvijek nisu uvjereni. Nacionalne ankete u SAD pokazuju Bidena kao vodećeg, ali Zell sumnja u tačnost ovih istraživanja, navodeći greške u 2016. godini i oklijevanje nekih Amerikanaca da priznaju da glasaju za Trumpa.

“Mnogi se plaše da to otvoreno kažu, jer bi ih to moglo koštati posla. Vidjeli smo takav stav na radnim mjestima i fakultetima gdje su studenti proterivani sa nastave ili su dobijali loše ocjene zbog podrške predsjedniku. Dakle, milioni Amerikanaca neće to priznati, ali će na dan izbora glasati za republikanskog kandidata“, naglašava Zell.

Zell vjeruje da su mnogim Amerikancima isprali mozak i meinstrim mediji i društvene mreže, koji, prema potpredsjedniku republikanskih prekomorskih zemalja, često izbacuju „iracionalnu“ mržnju prema aktuelnom predsjedniku i krive ga za „sve što u svijetu nije u redu“ .

Trumpovoj ocjeni takođe je naškodila bijesna pandemija COVID-19. Potonja je odnijela živote više od 220.000 Amerikanaca, a hiljade ih je bez posla.

Ali Zell je siguran da mnogi Amerikanci zaista cijene ono što je Trump učinio za njihovu zemlju.

“Možda nije elokventan. Tvituje, proziva ljude i ponekad se ponaša na nepredsjedavajući način, ali ono što je učinio za američku ekonomiju, vojsku zemlje, pa čak i kada se bavi COVIDOM-19 je impresivno”.

Iz tih razloga, kaže Zell, Trump će dobiti drugi mandat 3. novembra.

“2016. Trump je samo obećavao. Ali sada ima dokazanu evidenciju o mnogim stvarima koje je uradio. Plus vidim entuzijazam koji ga okružuje. Podrška koju ljudi imaju za njega je jednostavno zapanjujuća”, zaključuje Zell.

američki izboriDonald TrumpIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dist
3 godine prije

Dopisno glasovanje može odlučiti predsjednika, ako je izrael stao na stranu Trumpa onda će ovaj pobijediti, ako nije gubi.

Ime
3 godine prije

Pa naravno da ameriku treba voditi pavi precjednik a ne neko ljevičarsko smeće.

Miro
3 godine prije

Hehe sad ce komentatori ovde u sekundi pocet da navijaju od Trumpa za Bidena 🙂

NSAP
3 godine prije

Trump je njihov igrač

Alex
3 godine prije

Ako Židovi tako hoće,Trump opet predsjednik.

Bosanac
3 godine prije

Ovi ortodoksni ga podrzavaju i u New Yorku.

Mucke
3 godine prije

Nesto sam propustio ovih zadnjih mjesec dana ,naime od ww2 svaki predsjednicki kandidat(bio demokrat ili republikanac) je morao doci u izraelski parlament,odrzati vatreni govor u slavu Izraela i na kraju se obavezati na upotrebu atomskog oruzja,ako bude potrebno,u obrani drzave Izrael.
Nisam primjetio da se to dogodilo tokom ove kampanje.Cini mi se da im dugi letovi ne prijaju kao nekad.

Max
3 godine prije

“Misli da su masmediji ljudima isprali mozak” Pa i jesu a tko god dođe u Bijelu Kuću služit će Izraelu.

onaj najve... Dalton
3 godine prije

U vrlo kratkom vremenu održana su tri sastanka između izraelskog ministra obrane Gantza i američkog Espera. Gantz je krajem rujna i prije tjedan dana otputovao u Washington, a Esper je u četvrtak brzinski doletio u Izrael. Esper i Gantz su prošlog tjedna u Washingtonu potpisali sporazum kojim je potvrđena ”američka predanost” u održavanju izraelske vojne superiornosti na Bliskom istoku. A u svezi predložene prodaje američkih F-35 UAE. Još uvijek nisu potpisani dogovori za određene oružane sustave ili obrambene programe. Vjerojatno će se ići na prodaju dodatnih borbenih zrakoplova, helikoptera i sustava protuzračne obrane Izraelu. Spominju se i bombe ”bunker buster” namjenjene uništenju duboko ukopanih i vrlo zaštićenih ciljeva. Izrael ih je već dugo tražio od SAD, ali Obamina administracija je sve te njihove zahtjeve odbijala. Odbor za vanjske poslove Kongresa je otkrio da Bijela kuća planira prodati 50 F-35 UAE.  Izrael također planira nabaviti najmanje 50 F-35I. Ekvivalentnih uglavnom F-35A,… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
Kažun d.d.
3 godine prije

I PALESTINCI stoje cca 50 :50.
Lukavi su oni,ne trpaju sva jaja u istu košeru.

gigi pinna
3 godine prije

Zio-nazijima je ovo win-win situation – ne vjerujem da će Biden biti naklonjen Iranu kao Obama, već će biti naklonjen izraHELLskoj oporbi, koja je jednako rasistička kao i Satanyahu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI