UR-77 Meteorit na vježbi “Centar 2019”

Vojni manevri
7 komentara

Juče je na jednom od brojnih poligona u sklopu velike vježbe “Centar 2019” održana vježba deminiranja pomoću vozila specijalno napravljenog u te svrhe.

Vozilo UR-77 Meteorit je oklopno vozilo napravljeno na šasiji samohodne haubice 2S1 Gvozdika. Vozilo je opremljeno lansirnim uređajem unutar kojeg se nalaze dva pružna eksplozivna punjenja na vrhu kojih se nalazi raketa koja lansira ova punjenja na daljinu od par stotina metara.

Pružna eksplozivna punjenja se aktiviraju nakon pada na zemlju čime dolazi do aktivacije mina koje se nalaze na površini ili ispod površine zemlje.

Područje koje zahvata jedno punjenje prilikom deminiranja zahvata dužinu od 90m i širinu od 6 metara. Ova površina je sasvim dovoljna za prolazak oklponih vozila kroz minsko polje.

Sistem se trenutno nalazi u naoružanju vojski Azerbejdžana, Rusije, Sirije i Ukrajine.

UR-77 Meteorit je korišten u više ratova a u ratu u Siriji je našao dvojnu primjenu gdje se pored njegove osnovne namjene  čišćenja mina koristio i u svrhe “Gađanja” neprijatelja eksplozivnim punjenjem u urbanim borbama.

UR-77
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nessy
4 godine prije

Fascinantno oruzje. Steta samo, sto se ogromna sredstva i ljudska ingenioznost trose na destrukciju. Kad bi se drugacije usmjerili, ne samo da ne bi bilo gladnih, nego bi svi mogli dobro zivjeti. Mislim na sve zemlje svijeta, ne samo na Rusiju.

Prvosvibanjski_grah
4 godine prije

Ovi rusi me podsjecaju na njemacku 30 -tih godina proslog stoljeca.Mnogo oruzja, parada , sletova , tenkova ,aviona i razno raznih insignija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI