fbpx

Usprkos krhkoj situaciju u okolnim zemljama, Indija potpisuje važni obrambeni sporazum sa SAD-om

Indija Amerika

Indija i Sjedinjene Države zaključili su treći 2+2 ministarski dijalog između ministara obrane i vanjskih poslova u svrhu cementiranja bilateralnih odnosa i suradnje na multilateralnim forumima. Prvi dijalog održan je u New Delhiju u rujnu 2018., dok je drugi bio u Washingtonu 2019. godine.

Indija i Sjedinjene Države potpisale su u utorak dva značajna obrambena sporazuma u New Delhiju na kraju trećeg 2+2 ministarskog dijaloga. Prvi dogovor bio je Osnovni sporazum o razmjeni i suradnji (BECA) i Memorandum o razumijevanju (MoU), za tehničku suradnju u promatranju Zemlje i znanostima o Zemlji.

BECA dopušta SAD-u dijeljenje satelitskih i drugih nadzornih podataka kako bi poboljšali indijske mogućnosti navigacije i ciljanja. Time bi se poboljšala točnost indijskih automatiziranih hardverskih sustava i oružja poput krstarećih raketa, balističkih raketa i bespilotnih letjelica.

Obraćajući se medijima nakon dijaloga, američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Mark T. Esper rekli su da će Washington stajati uz New Delhi i nositi se s rastućim sigurnosnim izazovima u okruženju.

“SAD će stati uz Indiju u njezinim naporima obrane svog suvereniteta i svoje slobode. Naše su nacije predane zajedničkom radu na širenju naših partnerstava na mnogim frontovima”, rekao je Pompeo.

Izjava dolazi u vrijeme trajanja ogorčenog graničnog spora između Indije i Kine u regiji Ladakh.

Napetost na granici izbila je u silovit sukob sredinom lipnja, tijekom kojeg je smrtno stradalo 20 indijskih vojnika, što je prisililo New Delhi na pozicioniranje više vojnika kao i vojne opreme bliže spornog pograničnog područja.

Govoreći o Kini, američki državni tajnik rekao je da je koronavirus, koji je “potekao iz Wuhana,” pokrenuo “snažnu raspravu” o Kineskoj komunističkoj partiji (KPK).

“Drago mi je što mogu reći da Indija i SAD poduzimaju sve korake za jačanje suradnje protiv svih prijetnji, a ne samo od onih koje predstavlja KPK”, dodao je.

Ranije je na Twitteru američki State Department rekao da kineska Komunistička partija predstavlja stvarnu prijetnju.

“Želimo da se Kina angažira na svjetskoj pozornici onako kako to tražimo od svake druge nacije,” glasila je objava.

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je da su obje strane razgovarale o situaciji koja postoji u susjedstvu i ustvrdio da je “prekogranični terorizam neprihvatljiv”.

Indijski ministar obrane Rajnath Singh rekao je da vojna suradnja vrlo dobro napreduje.

“Također smo istražili vjerojatnu izgradnju kapaciteta i druge aktivnosti suradnje u trećim zemljama, uključujući naše susjedstvo i šire. Obje strane složile su se oko razumijevanja zahtjeva i potreba pokretanja procesa za zajednički razvoj potrebnih sustava i stručnosti”, rekao je RajnathSingh.

New Delhi i Washington također su potpisali još tri sporazuma: suradnju s Globalnim centrom za nuklearno energetsko partnerstvo, Elektroničku razmjenu carinskih podataka i suradnju na polju Ayurvede i istraživanja raka.

Kako će BECA pomoći Indiji?

BECA je jedan od osnovnih ugovora koje Sjedinjene Države potpisuju s bliskim partnerima. On omogućuje razmjenu geoprostornih podataka, uključujući nautičke i zrakoplovne karte. Kompletni podaci, potpomognuti visoko preciznim američkim satelitima, pomažu u navigaciji, kao i ciljanju vojne imovine.

Sporazum olakšava razmjenu karata, nautičkih i zrakoplovnih karata, komercijalnih i drugih nerazvrstanih slika, geodetskih, geofizičkih, geomagnetskih i gravitacijskih podataka.

Osim standardnih podataka, sporazum uključuje i razmjenu povjerljivih podataka, uz uspostavljene zaštitne mjere, kako bi se spriječilo dijeljenje s bilo kojom trećom stranom.

4.8 4
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ringo10
Gost
Ringo10
28 dana prije

Ode BRIKS u materinu …

Indijci su uvijek sjedili na više stolica

tihobl
Gost
tihobl
28 dana prije

On nije vojni savez vec ekonomski.

Ringo10a
Gost
Ringo10a
27 dana prije

Nema od toga nista. Rusi mogu sklapati samo bilateralne veze..

A BRIKS….bila je to lijepa ideja.

Max
Member
Famed Member
Max
28 dana prije

Ovo znači prelazak Indije u Američki tabor i udarac Rusiji. A mišljenja sam da Amerikanci kane Indiju koristiti protiv Kine. Ali to se zna , Ono što ne znamo jest gdje će završiti Rudko oružje u Indijskom posjedu poput sustava S400?

gost
Gost
gost
27 dana prije

ne znači

Ringo10a
Gost
Ringo10a
27 dana prije

Ma ne znaci to nista posebno

Jozo
Gost
Jozo
27 dana prije

Ja mislim da Indija jedva čeka sa Amerikom u krevet leći. Ovi indijci su gladni sukoba sa kinom i pakistanom od šuba a amerikanci će ih opskrbljivat i testirat svoje naoružanje u tim okršajima. Nešto slično kao rusi u siriji.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
28 dana prije

Indija gleda da se ne sukobljava sa Kinom. Više nego što treba. Uostalom kao i Kina s Indijom. Nije vrijeme za tako nešto. Indija se sigurno neće dati upregnuti u kola za američki interes. Neće voditi tuđe bitke. Nisu oni izblesirani kao Europljani. A tu je i Pakistan. Koji više nije u ljubavi sa Amerima. Ali je sa Kinom. Indija je nuklearna, regionalna sila. S ambicijom da postane jedna od velesila. A sa takvima treba fino… Ameri su to skužili, ali se prave da je sve OK. Čak im nisu rekli da premjeste svoju ambasadu u Jeruzalem. Niti tražili da priznaju Kosovo. Nego su potpisali neke lijeve sporazume. Da se ne vrate praznih ruku. Kao da Indija nema i neće imati još svojih satelita u svemiru. Pa će im Ameri kao pomoći da im krstareće rakete budu preciznije. Supersonični BrahMos na primjer… Koji su ovi razvili zajedno sa Rusima.
Ameri će ih i dalje nastaviti vabiti Indijce. Uostalom, u svakom američkom diplomatskom priručniku, pod ”Indija” piše: ”To nisu Indijanci. Ako im je zamotana, ne znači da ih boli glava. I nikada, ali baš nikada ih ne pitati da li imaju ludih krava”!
P.S.
Subrahmanyam Jaishankar: ”Imate li F-118”?
Mike Pompeo. ”Nemamo”!
Subrahmanyam Jaishankar:”Onda ćemo uzeti novi tip tave za palačinke”.

Vladimir
Gost
Vladimir
28 dana prije

Pogledajte video govori dobrim djelom i vise o fiat novcu i kolapsu dolara te beskrajnom stvaranju duga…kanal The Atlantis Report https://youtu.be/WByttB5ZHtA?t=340

Ringo10a
Gost
Ringo10a
27 dana prije

E do kolapsa dolara ces se nacekati. Oni mogu odrzavati dolar sa najmanje dvostrukim deficitom kakav je sad
Oni su poslije 2. Sv rata osmislili i uspostavili savrsen medjunarodni ekonomski i financijski poredak koji im omogucuje parazitiziranje na racun cijelog svijeta.
Kina I Rusija zajedno bi mogli dobro naskoditi statusu dolara …
Kad bi htjeli…

Ali Rusija sama ne moze, preslaba je ekonomski za to…
A Kina nece…nije joj u interesu i jos dugo nece biti

irjfnvierngtunerigtu
Gost
irjfnvierngtunerigtu
28 dana prije

Ma nisu kafeni u zeks ajs, kat bi se zahebavali: “BECA dopušta SAD-u dijeljenje satelitskih i drugih nadzornih podataka kako bi poboljšali indijske mogućnosti navigacije i ciljanja. Time bi se poboljšala točnost indijskih automatiziranih hardverskih sustava i oružja poput krstarećih raketa, balističkih raketa i bespilotnih letjelica.”

POVEZANE VIJESTI

Izbornik