Usprkos krhkoj situaciju u okolnim zemljama, Indija potpisuje važni obrambeni sporazum sa SAD-om

Indija Amerika
17 komentara

Indija i Sjedinjene Države zaključili su treći 2+2 ministarski dijalog između ministara obrane i vanjskih poslova u svrhu cementiranja bilateralnih odnosa i suradnje na multilateralnim forumima. Prvi dijalog održan je u New Delhiju u rujnu 2018., dok je drugi bio u Washingtonu 2019. godine.

Indija i Sjedinjene Države potpisale su u utorak dva značajna obrambena sporazuma u New Delhiju na kraju trećeg 2+2 ministarskog dijaloga. Prvi dogovor bio je Osnovni sporazum o razmjeni i suradnji (BECA) i Memorandum o razumijevanju (MoU), za tehničku suradnju u promatranju Zemlje i znanostima o Zemlji.

BECA dopušta SAD-u dijeljenje satelitskih i drugih nadzornih podataka kako bi poboljšali indijske mogućnosti navigacije i ciljanja. Time bi se poboljšala točnost indijskih automatiziranih hardverskih sustava i oružja poput krstarećih raketa, balističkih raketa i bespilotnih letjelica.

Obraćajući se medijima nakon dijaloga, američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Mark T. Esper rekli su da će Washington stajati uz New Delhi i nositi se s rastućim sigurnosnim izazovima u okruženju.

“SAD će stati uz Indiju u njezinim naporima obrane svog suvereniteta i svoje slobode. Naše su nacije predane zajedničkom radu na širenju naših partnerstava na mnogim frontovima”, rekao je Pompeo.

Izjava dolazi u vrijeme trajanja ogorčenog graničnog spora između Indije i Kine u regiji Ladakh.

Napetost na granici izbila je u silovit sukob sredinom lipnja, tijekom kojeg je smrtno stradalo 20 indijskih vojnika, što je prisililo New Delhi na pozicioniranje više vojnika kao i vojne opreme bliže spornog pograničnog područja.

Govoreći o Kini, američki državni tajnik rekao je da je koronavirus, koji je “potekao iz Wuhana,” pokrenuo “snažnu raspravu” o Kineskoj komunističkoj partiji (KPK).

“Drago mi je što mogu reći da Indija i SAD poduzimaju sve korake za jačanje suradnje protiv svih prijetnji, a ne samo od onih koje predstavlja KPK”, dodao je.

Ranije je na Twitteru američki State Department rekao da kineska Komunistička partija predstavlja stvarnu prijetnju.

“Želimo da se Kina angažira na svjetskoj pozornici onako kako to tražimo od svake druge nacije,” glasila je objava.

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je da su obje strane razgovarale o situaciji koja postoji u susjedstvu i ustvrdio da je “prekogranični terorizam neprihvatljiv”.

Indijski ministar obrane Rajnath Singh rekao je da vojna suradnja vrlo dobro napreduje.

“Također smo istražili vjerojatnu izgradnju kapaciteta i druge aktivnosti suradnje u trećim zemljama, uključujući naše susjedstvo i šire. Obje strane složile su se oko razumijevanja zahtjeva i potreba pokretanja procesa za zajednički razvoj potrebnih sustava i stručnosti”, rekao je RajnathSingh.

New Delhi i Washington također su potpisali još tri sporazuma: suradnju s Globalnim centrom za nuklearno energetsko partnerstvo, Elektroničku razmjenu carinskih podataka i suradnju na polju Ayurvede i istraživanja raka.

Kako će BECA pomoći Indiji?

BECA je jedan od osnovnih ugovora koje Sjedinjene Države potpisuju s bliskim partnerima. On omogućuje razmjenu geoprostornih podataka, uključujući nautičke i zrakoplovne karte. Kompletni podaci, potpomognuti visoko preciznim američkim satelitima, pomažu u navigaciji, kao i ciljanju vojne imovine.

Sporazum olakšava razmjenu karata, nautičkih i zrakoplovnih karata, komercijalnih i drugih nerazvrstanih slika, geodetskih, geofizičkih, geomagnetskih i gravitacijskih podataka.

Osim standardnih podataka, sporazum uključuje i razmjenu povjerljivih podataka, uz uspostavljene zaštitne mjere, kako bi se spriječilo dijeljenje s bilo kojom trećom stranom.

BECAIndijaMike Pompeo
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
3 godine prije

Ode BRIKS u materinu …

Indijci su uvijek sjedili na više stolica

Darko
3 godine prije

Sada amerikanci imaju đipsije za utrku ako su ušli u savezništvo i ginut će za amerikance.

tihobl
3 godine prije

Za ovaj savez kriv je Putin sto je porucio da nece skapati saveze sa drugim zemljama protiv trece zemlje. Indijci nisu imali izbora nego kupiti od amera pristup satelitima dok ne lansiraju svoje.

Max
3 godine prije

Ovo znači prelazak Indije u Američki tabor i udarac Rusiji. A mišljenja sam da Amerikanci kane Indiju koristiti protiv Kine. Ali to se zna , Ono što ne znamo jest gdje će završiti Rudko oružje u Indijskom posjedu poput sustava S400?

Umpah Pah
3 godine prije

20tak ?
1 cijeli ponor ?

Umpah Pah
3 godine prije

Nije lijepo nikoga mrziti
više nego šta je normalno .

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Indija gleda da se ne sukobljava sa Kinom. Više nego što treba. Uostalom kao i Kina s Indijom. Nije vrijeme za tako nešto. Indija se sigurno neće dati upregnuti u kola za američki interes. Neće voditi tuđe bitke. Nisu oni izblesirani kao Europljani. A tu je i Pakistan. Koji više nije u ljubavi sa Amerima. Ali je sa Kinom. Indija je nuklearna, regionalna sila. S ambicijom da postane jedna od velesila. A sa takvima treba fino… Ameri su to skužili, ali se prave da je sve OK. Čak im nisu rekli da premjeste svoju ambasadu u Jeruzalem. Niti tražili da priznaju Kosovo. Nego su potpisali neke lijeve sporazume. Da se ne vrate praznih ruku. Kao da Indija nema i neće imati još svojih satelita u svemiru. Pa će im Ameri kao pomoći da im krstareće rakete budu preciznije. Supersonični BrahMos na primjer… Koji su ovi razvili zajedno sa Rusima. Ameri… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
Vladimir
3 godine prije

Pogledajte video govori dobrim djelom i vise o fiat novcu i kolapsu dolara te beskrajnom stvaranju duga…kanal The Atlantis Report https://youtu.be/WByttB5ZHtA?t=340

irjfnvierngtunerigtu
3 godine prije

Ma nisu kafeni u zeks ajs, kat bi se zahebavali: “BECA dopušta SAD-u dijeljenje satelitskih i drugih nadzornih podataka kako bi poboljšali indijske mogućnosti navigacije i ciljanja. Time bi se poboljšala točnost indijskih automatiziranih hardverskih sustava i oružja poput krstarećih raketa, balističkih raketa i bespilotnih letjelica.”

irjfnvierngtunerigtu
3 godine prije

Pitaj ga jelo voli varane ko kitajce?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI