“Velika kontraofenziva” terorista u Idlibu trajala jedva jedan dan

Sirijski tenk
30 komentara

Nakon što je 10. siječnja sirijska vojska došla nadomak sela Abu Duhura i na jugozapadnom području obližnje baze su se već vodile borbe za zauzimanje ovog strateški važnog vojnog kompleksa, kao što je bilo za očekivati, teroristička koalicija Hayat Tahrir Al-Sham, predvođena sirijskim ogrankom Al-Qaede, potpomognuta Islamskom strankom Turkestana iz sjeverne Sirije je pokrenula veliki protunapad. Najveći udar je proveden na zapadnom obodu oslobođenog područja u južnom Idlibu.

Rano ujutro 11. siječnja su prve u napad krenule terorističke skupine kineskih Ujgura iz Islamske stranke Turkestana. Oni su neočekivano napali položaje sirijske vojske na granici pokrajine Hama i Idlib. Nakon snažnog granatiranja i pješačkog napada su teroristi uspjeli zauzeti nekoliko naselja.

Terorističkoj protuofenzivi na tom području su se pridružili Islamska stranka Turkestana, Ahrar Al-Sham, Faylaq Al-Sham, Jaish Al-Nasr, koji su došli u pomoć jedinicama koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, koja upravlja svim operacijama na tom području.

U prvom napadu teroristi su jučer do podne uspjeli zauzeti sela Atshan i Kuwayn Al-Kabir, ali su tada izgubili faktor iznenađenja i sirijska vojska je počela pružati dobro organiziran otpor. Nakon gotovo šest sati borbi, teroristi su prodrli u dubinu od jednog do tri kilometra, na fronti širine 20 kilometara, ali su tada zaustavljeni.

Oko 13.00 sati lokalnom vremenu su teroristi zauzeli sela Atshan, Tel-Marak, Hamdaniya, Kuwayn Al-Kabir, Zarzur, Umm-Khalachel, Mushrafa i Tel Al-Khazna.

Pokušaji da se krene dalje prema istoku iz Atshana i Kuwayn Al-Kabira su propali, jer su snage pridošle sa sjevera i iz drugih područja, podijeljene u dvije skupine, bez prethodno uspostavljene koordinacije, zapravo zalutale i pretrpjele teške gubitke.

Prema provladinim izvorima je ubijeno najmanje 34 terorista, a ranjeno oko pedeset militanata. Ubijen je Kassur Al-Gharbi, visoki zapovjednik koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, Faylaq Al-Sham je ostao bez zapovjednika Hassana Abu Habedza, Ahrar Al-Sham bez Ebu Seifa Kafr Uveyda i Jaish Al-Nasr bez Ibrahima Aliyana.

Prema trenutnim informacijama su se teroristi povukli iz Atshana, a bježeći iz drugih područja su bacali različitu opremu, uključujući turska oklopna vozila.

Nakon svega je sirijska vojske u južnom sektoru uspjela potisnuti teroriste i  vratiti kontrolu nad selima Atshan, Hamdaniya, Tel-Marak i Kuwayn Al-Kabira. Navečer je u izvješću Glavnog stožera stajalo da su oslobođena i druga naselja i da su se noću nastavile voditi borbe u sjevernom sektoru fronte.

Pod kontrolom terorista su noćas poslije ponoći ostala sela Zarzur, Umm-Khalachel, Mushrafa.

U poslijepodnevnim satima 11. siječnja je iz područja Khanassera i južnog Aleppa krenula druga borbena skupina sirijske vojske, koja je oslobodila šest većih naselja i sada je na nekoliko kilometara dijeli od spajanja s borbenom skupinom iz sjeverne Hame i južnog Idliba, koju predvode elitne “Tigar ” snage sirijske vojske.

Borbena skupina iz južnog Aleppa nastavlja svoju ofenzivu u smjeru baze Abu Duhur od Khanassera.

idlib
FOTO – Situacija nakon jučerašnjeg protunapada terorista u južnom Idlibu
idlib
FOTO – Situacija nakon jučerašnjeg protunapada terorista u južnom Idlibu
FSAHezbollahISILIslamska državaKalifatSAA
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
6 godine prije

Na prvoj karti se točno vidi kako rade ruski kotlovi, veliko deblo cjepkaš sjekirom na manje dok sve ne ode u triješće. Ove ciobudale nemaju šanse.

bbbb
6 godine prije

Oni koji ispališe minobacačke granate več su mrtvi od Krasnopolja, ne zezaju se rusi. Vjerojatnost da će i ona prva jenkiđihad eskadrila završiti isto je ko što će sutra sunce opet granuti.

Laki Topalović
6 godine prije

Pa bilo je potpuno za očekivati da će ovi negdje pokušati oslabiti i odvući dio snaga s Abu Duhura, ali mi se čini da više nemaju “daha” Nema para, nema oružja, nema Katara, Turska je danas pričala s Lavrovom i vjerojatno im je rečeno da se ne petljaju, sve je presušilo….

darkey
6 godine prije

interesantno kako niste pisali i ni jednim slovom spomenuli kad je pocela.i ajde napisite i stavite video koliko je zarobljenih sirijskih vojnika….ahahaaaaa zahebali se i crvene kmere

bbbb
6 godine prije

Evo taze snimak na jubito Уничтожение боевиков, осуществивших 31 декабря 2017 минометный обстрел авиабазы Хмеймим

Ivo
6 godine prije

Ovi kontranapadi su ukalkulirani i uobičajeni kod ovakvih operacija, protivnička ekipa će uvijek napadati s bokova i nastojati odsjeći udarnu grupu od pozadine. Tako se to radi već stotinama godina. Uglavnom, zio štakori su popušili i pušiće i dalje.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

ISILovci srljaju. Tu više nema nikakve taktike kao na početku rata kad su kao po špagi osvajali selo za selom, grad za gradom. Raspad sistema.

Laki Topalović
6 godine prije

I dobio je kaznu zatvora , ne znam koliko godina, jer nije postupao po pravilu službe. I šta sad tu ima čudno? Jesi u vojsci ili u nevladinoj udruzi “Mentalno retadrianih”, gdje bi se mogao prijaviti. Znaš li brojku hrvatskih branitelja koji su poginuli zbog neznanja i nepažnje, ili općenito svih u ovim sukobima. Jel trebao dobit medalju za hrabrost? Eto,nije nikog ubio, pa je sve dobro prošlo. Lutaš s teme na temu, tek tako da lupetaš gluposti. Usput, SAA je ušla u oko 20 sela zapadno od ceste Kanaser-Alepp, dok je stanje na zapadnom obodu zone djelovanja manje više nepromjenivo. Iz nekih se sela SAA povukla, a neke je vratila, manje više, kao što piše, na potezu od 20 km, je situacija stabilna i borbe se vode najviše u dubini do 3 km, što su 10. siječnja oslobodili sirijski vojnici. Za rat sasvim normalna situacija.

Ante
6 godine prije

Tako su pisali i za Alepo kao što ti sada pišeš, pa je Alepo oslobođen. Ni Amerikanci teroristima nisu pomogli, ni UN ni sva dreka sa zapada. Sirija će biti oslobođena od tvojeg ISLA.

Laki Topalović
6 godine prije

Džaba, uvijek se nađe neki “kafanski političar”, koji nema veze s ničim, i onda napiše pet redaka gluposti. nažalost, rat je. Vidio sam slike i zarobljene skupine od desetak sirijskih NDF snaga i mrtve FSA teroriste. Rat nije piknik. Mogu pokušat i ubit zarobljenike, što je ranije bila praksa, ali im trebaju za razmjenu. Ako ih ubiju, gore po njih. Vidio sam da je palestinska Quds brigada spustila u to područje, a oni su bili glavni u oslobađanju istočnog Aleppa iz pravca Handarata , sa sjevera. dakle, ne piše im se dobro. Što su imali, potrošili su u velikoj bitci za Aleppo. tamo je pobijeno sve što je vrijedilo čemu u vojnom smislu.

nikud nikam
6 godine prije

Kad se malo bolje pogleda ovo njihovo ratovanje da nije tragično bilo bi smiješno. Ozbiljniji meksički kartel bi za tri dana satro i teroriste i Asada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI