Venecuela tvrdi da je uhvatila “američkog špijuna” koji je ciljao dvije rafinerije nafte “teškim, specijalizovanim” oružjem

Američki špijun
11 komentara

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro objavio je hvatanje „američkog špijuna“ sa teškim oružjem i novcem u blizini dvije rafinerije u državi Falcon. Kaže da je muškarac marinac koji je radio za CIA u Iraku.

Špijun je pokušavao da prikupi informacije o rafinerijama u Amuayu i Cardonu, rekao je Maduro u televizijskom obraćanju u petak. Ova dva objekta nalaze se na poluostrvu Paraguana, duž venecuelanske obale, južno od Arube.

Prema riječima predsjednika, pritvoreni Amerikanac pripadnik je američkog marinskog korpusa koji je sarađivao sa CIA u Iraku i zarobljen je sa „teškim, specijalizovanim oružjem i velikom količinom gotovine“.

Maduro je dodao da je naredio pojačano obezbjeđenje u svim venecuelanskim rafinerijama nakon zarobljavanja špijuna. Ranije je, rekao je, državno naftno ministarstvo otkrilo i osujetilo plan “da se izazove eksplozija” u rafineriji El Palito u Karabobu, zapadno od Karakasa.

„To je osvetnički rat gringo carstva kako bi spriječilo Venecuelu da proizvodi sve naftne derivate i benzin.“

Maduro je optužio SAD da vode ekonomski rat protiv Venecuele, pokušavajući da unište naftnu industriju zemlje. „Dostigli su nivo ludila“, rekao je.

Washington je optužio Madura da je „diktator“ i priznao opozicionog političara Huana Guaida kao „privremenog predsjednika“ još u januaru 2019. Međutim, uprkos podršci SAD i većine latinoameričkih država, Guaido nije uspio u ponovljenim pokušajima da preuzme vlast u Karakasu.

Američki naftni embargo žestoko je pogodio Venecuelu, smanjivši njen izvoz na najniže nivoe od 1943. godine, a tek je u avgustu blago porastao zbog posebnih kupovina iz Indije. SAD su zaplijenile svu imovinu venecuelanske državne naftne kompanije PDVSA i preusmjerile je u kasu Guaida i njegovih pristalica.

Engleska banka takođe je blokirala Karakas da pristupi oko milijardu dolara zlata uskladištenog u njegovim trezorima, kad su britanske sudije zaključile da s pravom pripada političaru kojeg podržavaju SAD.

Dvojica bivših pripadnika američke vojske već su privedena u Venecueli početkom ove godine. Zaposleni u plaćeničkoj firmi Silvercorp sa sjedištem na Floridi, bivši operativci specijalnih snaga američke vojske („Zelene beretke“), zarobljeni su u maju, nakon pokušaja ulaska iz Kolumbije. Priznali su da su pokušali da otmu Madura i postave Guaida za predsjednika. Jedan od njih, Luke Denman, kasnije je rekao venecuelanskoj televiziji da ih je Guaido „u velikoj mjeri obmanuo“ u vezi sa situacijom u Venecueli.

Američka vlada porekla je bilo kakvo poimanje ili umiješanost u operaciju. To je učinio i Guaido, insistirajući da nije imao “nikakvu vezu, obavezu ili odgovornost prema Silvercorpu ili njegovim akcijama”. Međutim, ranije u maju, Washington Post je objavio ugovor između Guaida i Silvercorpa na 41 stranice, koji ga navodi kao „glavnog komandanta“.

Denman je rekao vlastima Venecuele da su se rukovodioci kompanije sastali sa Guaidom dok je bio u posjeti Bijeloj kući. On i druga Zelena beretka, Airan Berry, osuđeni su prošlog mjeseca na 20 godina zatvora zbog zavjere.

američki špijunmaduroŠpijunVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ive
3 godine prije

Toga diverzanta prosetati kroz spalir naroda sa batinama pa koliko izdrzi.

Kon
3 godine prije

Koja svrha je slati dva specijalca da ti onesposobe rafineriju. Razlog ne postoji. Tko ima korist od ove vijesti do li sam Maduro. Neprijatelj želi uništiti Venecuelu, a ja vas branim. Pa Venecuela je već uništena politikom istog Madura. Nismo li nedavno čitali da uvoze naftu. Nesposobni političari postaju diktatori, a narod nema snagu oduprijeti im se. Razlog propadanja države traži se u vanjskom neprijatelju.

Max
3 godine prije

Moguće je ali mislim da je morao imati pomoćnike. Saboteri rijetko djeluju sami.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI