Venezuela: Oporba ukradenim helikopterom napala Vrhovni sud

Napad helikopterom
12 komentara

Prosvjednici protiv vlade Nicolasa Madura su u utorak navečer ukrali helikopter venezuelske policije, kružili oko zgrade Ministarstva unutarnjih poslova i Vrhovnog suda, ispalivši više hitaca prema zgradi, nakon čega su uslijedile dvije eksplozije od ispaljenih granta, prenosi Ministarstvo unutarnjih poslova Venezuele. Pilot koji je ukrao helikopter je identificiran kao Oscar Alberto Perez.

Napadom iz helikoptera, na kojem je bilo napisano  “350 Libertad”, što se odnosi na članak 350 ustava zemlje, oporbene snage su pokušale zaustaviti sazivanje Nacionalne ustavotvorne skupštine.

Ministar komunikacija i informacija, Ernesto Villegas, osudio je oružani napad, koji je kvalificiran kao teroristički čin.

Pilot Oscar Alberto Perez, pucao je 15 puta i na Ministarstvo unutarnjih poslova, gdje je 80 ljudi još uvijek bilo na poslu. Potom je krenuo prema zgradi Vrhovnog suda, na koju je ukupno ispalio četiri granate, i to u vrijeme kada se održavala sjednica Ustavnog suda.

Perez je prije napada objavio proglas u kojem je rekao da je inspektor “Istražnog, forenzičkog, kazneno-kriminalističkog odjela” MUP-a Venezuele i da je helikopter “uzeo” iz zračne baze “La Carlota”.

Ministar Villegas je ponovio “kako ove vrste terorističkih napada neće spriječiti održavanje Ustavotvorne skupštine 30. srpnja”.

Unatoč dezinformacija u medijima, nakon napada je u glavnom području sve ostalo mirno, navodi TeleSUR, koji je objavio snimke napada.

Venezuelski pučki pravobranitelj je upozorio na opći porast politički motiviranih zločina iz mržnje.

Predsjednik Nicolas Maduro je izjavio kako su brze reakcije venezuelanskih snaga sigurnosti spašeni mnogi civilni životi, unatoč granatiranju zgrade Vrhovnog suda i zgrade Ministarstva unutarnjih poslova.

“Odmah je aktiviran kompletni plan protuzračne obrane i detekcije, kako bi se zajamčilo pravo građanima na mir i osujetio oružani napad”, dodao je Maduro.

“Osuđujem ovaj teroristički napad i tražim da ga osudi i oporba”, rekao je.

“Uhvatit ćemo osobu odgovornu za teroristički čin”, rekao je Maduro, ukazujući kako pilot radi za Miguela Rodrigueza Torresa, koji je pod istragom zbog svojih veza a američkim agencijama DEA i CIA.

Predsjednik Vrhovnog suda Maikel Moreno je izjavio da se procjenjuju štete na zgradi i izjavio kako će sud naknadno objaviti priopćenje.

U ovom trenutku oružane snage trgaju za teroristima i svima onima koji su povezani s napadom. Građane Venezuele se poziva da daju bilo kakve detalje o tome gdje bi se mogao nalaziti ukradeni policijski helikopter.

Reakcija oporbe?

Kao što smo rekli, predsjednik Maduro je pozvao lidere oporbe da osude napad i da se distanciraju od nasilja. Međutim, nekoliko minuta nakon napada, oporbeni lider, guverner Henrique Capriles, nazvao je ovaj događaj kao “poticaj na poziv za ulične prosvjede”, čija je masovnost pala u posljednjih nekoliko tjedana.

Slično je reagirao i drugi oporbeni čelnik,  reakcija je pravi vođa Freddy Guevara, koji je rekao “kako nema još dovoljno informacija o napadu helikopterom i jedina izvjesnost je da se prosvjedi trebaju nastaviti”.

Zanimljivo, dvojica oporbenih lidera koji se bore za zapadnu više stranačku liberalnu demokraciju ne žele osuditi teroristički napad, vjerojatno jer su imali saznanja da će se dogoditi, a osude ne dolaze ni iz zapadnih zemalja u kojima bi, da se takvo što slučajno dogodi, helikopter istog trenutka bio oboren, a ako bi se počinitelji spustili i predali, bili bi osuđeni na kazne višedesetljetnog zatvora. U to ni najmanje ne treba sumnjati. No, čini se da će Oscar Alberto Perez na kraju postati “mučenik borbe za demokraciju”.

Situacija u Venezueli je teška, politička i gospodarska kriza potresa zemlju, a predsjednik Maduro kao da se odlučio na “mekši pristup“, otprilike kao Viktor Janukovič početkom 2014. No, Ukrajina, ali i druge zemlje, podsjetnik su Maduru da, ako ne reagira sada i ne uvede izvanredno stanje, završit će u najboljem slučaju u egzilu na Kubi, a zemlju će ostaviti u ratu svih protiv svih.

Uostalom, što bi učinili Angela Merkel, Macron, Theresa May ili Trump da im policijski djelatnik otme helikopter i izvede napad na zgradu Ministarstva unutarnjih poslova i Vrhovnog suda, a da se “oporba” pravi mutava i napad iskoristi kao razlog za poziv za izlazak na ulice?

helikopterNapadOscar Alberto Perez
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
6 godine prije

Mislim da je ovo početak kraja, žao mi je Venecuele ali trebali su uzeti sve medije u svoje ruke i pozatvarati ove milijunaše.

Bakarić
6 godine prije

Ne mogu se Venecualci igrati socijalizma bez potpune konfiskacije i nacionalizacije banaka i korporativnog kapitala. U uvjetima kada krupni kapital sjedi u nekoj zemlji on koristi svu svoju moć manipulacije na svim planovima života i rada stanovništva. Zato Venecuelu razaraju korporativni potezi za destabilizacijau snabdjevanja stanovištva, plaćaju se koristni idioti za širenje nemira i širi američka propaganda u dominantnim javnim medijima. Bez odlučnih poteza reorganizacije društva od strane Madura, u ovim neizmjenjenim uvjetima on može samo izgubiti bitku.

Arkaj
6 godine prije

Na Madurovom mjestu inzistirao bih na osudi ovog napada od strane opozicije a u slučaju da to ne učine uveo izvanredno stanje i zabranio te stranke. Ako Maduro još može računati na lojalnost vojske, policije i tajnih službi onda uistinu nema nikakvog razloga da ne raščisti situaciju. Ako legalna opozicijska stranka ne osudi teroristički napad na državne institucije onda je ona odustala od legalne političke borbr i odlučila se za nasilno preuzimanje vlasti. Vlast se može ili predati ili provoditi postojeće zakone a čini mi se da Maduro nije na visini zadatka kao što to nije bio ni Januković….
Razumljivo je ustezanje od mijera koje mogu dovesti do nezadovoljstva i gubitka ljudskih života ali neodlučnost može bit daleko katastrofalnija a to najbolje ilustrira upravo ukrajinski slučaj iz koga bi Maduro trebao izvuć pouku…

bato
6 godine prije

garantujem da Soros & Company nema nikakve veza sa tim………

bato
6 godine prije

@ Bakarić, bolje se nemože opisati situaciju slažem se

Antirus
6 godine prije

Oscar Perez će ostati upamćen u najnovijoj povijesti antibolivarske i anacionalističke Venezuele.

Garibaldi
6 godine prije

Venezuela treba brze i odlučne poteze …

Zvrk
6 godine prije

Jedno od većih uspjeha čavizma je što je uz sebe skupio vojni, policijski i obavještajni aparat. Ovaj teroristički potez ukazuje na to da su tu sve veće rupe. Onog časa kad izgubi povjerenje u njih, Maduro je gotov.

Sinisa
6 godine prije

Ocigledan je problem u rukovodstvu…dobiti vlast,imati podrsku u narodu i na kraju je izgubiti..mislim da narod nije taj koji se treba zamisliti.

Bobi
6 godine prije

A iz cega je pilot pucao, ako helikopter sa fotografije nije naoružan?!? Mogao je eventualno baciti ručnu bombu i pucati iz pistolja ili krace rucne strojnice cime su opremljeni policijski helikopteri.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI