fbpx

Video prikazan odboru senata države Georgia otkrio da izborno osoblje izvlači kutije sa „dodatnim glasačkim listićima“

Georgia video snimak saslusanja

Trumpova kampanja osporava izborne rezultate od početka novembra, tvrdeći da su masovne izborne prevare bile centralno osmišljene od strane Demokratske stranke, posebno ukazujući na neviđeni broj glasačkih listića kao faktor koji je omogućio navodnu prevaru.

Tokom saslušanja u Odboru senata države Georgia u četvrtak, svjedokinja koja se predstavila kao „dobrovoljac“ Trumpovog pravnog tima i advokatica Jackie Pick, iznijela je ono što je opisala kao „dokaz“ o izbornoj prevari u državi.

Prema Pick, video-snimci koji navodno prikazuju proces brojanja glasačkih listića u odsustvu i vojnih listića u State Farm Areni u okrugu Fulton u državi Georgia otkrivaju da su u nekom trenutku noći, nakon što je nadzornicima, republikanskim posmatračima i novinarima rečeno da je brojanje za taj dan završeno, izborni službenici nastavili da broje glasačke listiće iz kutija koje su izvučene ispod stola.

„Prema svjedocima, republikanskim posmatračima, postoji dama… koja dolazi da objavi da će prestati da broje, svi idemo kući“, opisao je video snimak. “I zapravo, vidimo da se dešava da se svi razilaze, uključujući republikanske posmatrače i štampu, ali četvoro ljudi ostaje i nastavlja da broji i tabelarno računa do dugo u noć. I nastaviće da broje, neprimijećeno, bez nadzora, a ne uz javni nadzor, kako zakon zahtjeva, otprilike do 1 ujutru “.

Pick je zatim pokazala na nekoliko kutija sa glasačkim listićima koji su se pojavljivali ispod jednog od stolova, pitajući se odakle ti glasački listići. Takođe je naglasila da je osoba koja je najavila kraj procesa brojanja ta koja je postavila sto na mjesto odakle su se pojavile kutije.

„Šta ovi glasački listići rade tamo, odvojeno od svih ostalih glasačkih listića?“, pita se Pick. “A zašto ih broje sad kada se to mjesto raščistilo od svjedoka? Dakle, ove mašine mogu obraditi oko tri hiljade glasačkih listića na sat. Tamo je više mašina pa izračunajte koliko glasačkih listića je prošlo kroz ove mašine u ta dva sata kada tamo nije bilo nikoga da nadgleda, da bude prisutan, u skladu sa vašim statutom? Vjerujemo da bi to lako moglo biti na margini pobjede u ovoj trci”.

Predsjednik Donald Trump oglasio se na Twitteru, nazvavši svjedočenje iz Georgia „hitom“ i tvrdeći da „samo ovo dovodi do lagane pobjede države“, kako je Pick podijelila svoju priču na početku saslušanja.

Pick navodni dokazi dolaze ubrzo nakon što su slična ročišta održana u drugim državama poput Arizone i Michigana. Ranije u srijedu, Donald Trump je dao 46-minutnu video izjavu u kojoj je predstavio ono za šta je i dalje insistirao da je dokaz masovne izborne prevare koju je sprovela Demokratska stranka.

Ranije tokom nedjelje, nekoliko uzbunjivača, za koje se tvrdi da su ugovarači USPS (pošta SAD), istupilo je da podijeli navode u vezi sa “čudnim” prilikama sa isporukom i tabelarnim prenošenjem glasačkih listića, tvrdeći da je više glasačkih listića datirano unazad i duplirano.

Napori Trumpovog tima da pravno ospore ishod predsjedničkih izbora započeli su početkom novembra nakon što su glavni američki mediji predvidjeli da će Joe Biden pobijediti u Bijeloj kući. Dok republikanski predsjednik odbija da popusti i nastavlja da podiže tužbe i insistira na izbornim prevarama, on je, ipak, počeo pokretanje procesa formalnog prelaska vlasti na Bidena.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
9 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
mario
Gost
mario
4 mjeseci prije

Pedofil je sve dalje od trona

tihobl
Gost
tihobl
4 mjeseci prije

Zar iko moze sumnjati u demokratiju i jos snimati biracke odbore? Zaboga, amerika je kolijevka demokratije i uzor za citav svijet.

Netkoizmase
Gost
Netkoizmase
4 mjeseci prije

Sve izlazi na vidjelo.
Neće oni nas resetirati ,
Nego ćemo mi njih poništiti

Mahatma
Gost
Mahatma
4 mjeseci prije

a GdJe Su DoKaZi?

Max
Member
Max
4 mjeseci prije

Govori se o sve više dokaza. Uskoro ćemo vidjeti.

Melita
Gost
Melita
4 mjeseci prije

Epilog “dokazne bombe” koju je Trumpov odvjetnički tim neočekivano bacio pred zakonodavce države Georgie ili urušavanje piramide laži: Brian Kemp, guverner države izjavio je da je videozapis koji prikazuje kontejnere s glasačkim listićima koji se izvlače ispod stolova u okrugu Fulton u izbornoj noći – nakon što su promatrači izbora navodno napustili to mjesto – zabrinjavajući i treba objašnjenje izbornih dužnosnika. Radi se o Republikancu koji je zbog požurivanja da se rezultati izbora certificiraju postao sumnjiv pa mu čak i pripisuju uzimanje mita radi uvođenja Dominion sustava za glasanje. Pozvao je državnog tajnika Brada Raffensbergera da se izjasni o sadržaju prikazanih video snimaka i tvrdnjama Trumpovih odvjetnika. “Mislim da bi bilo dobro da [Raffensberger] izađe i kaže točno što se događa. Ali mislim da mu ovo također daje priliku da posebno obrati pažnju na ponovno brojanje glasova u okrugu Fulton koje još uvijek traje, kako bi bio siguran da je to ponovno izvršeno na pravi način i da znamo jesu li to legalni glasački listići, jesu li ispravno prebrojani i s provjerenim potpisima “, rekao je Kemp. Raffensberger je prethodno na zahtjeve Republikanaca da se kod ponovnog prebrojavanja provjeravaju potpisi na kuvertama, odgovorio da to ne mogu raditi zbog zaštite… Pročitaj više »

Stara kuka
Gost
Stara kuka
4 mjeseci prije

Mogući scenarij je slijedeći. Sudovi će uzeti u obzir nekoliko najočiglednijih slučajeva prevare gdje su demokrati uhvaćeni na djelu. Možda će poništiti glasovanja na tim mjestima, ali radit će se o ciframa o nekoliko stotina ili najviše ekoliko tisuća glasova. Uglavnom nedovoljno za preokret. A za ostalo će jednostavno reći da nema dokaza. I nema. Jer na brojnim drugim mjestima članovi izborne komisije su to isto obavili spretnije i bez uključenih kamera. I ne može Trumpov tim za svako mjesto predočiti dokaze. Šteta što izbori nisu tržište. Kada se naprimjer otkrije jedno pakovanje pokvarene ili zaražene piletine, cijela serija proizvoda se povlači s tržišta i uništava. Ne ispituje se svako pakovanje, iako je vjerojatno 99% njih potpuno ispravno. Isto tako kada se otkrije da neki model automobila ima grešku na kočionom sustavu svi automobili te marke se povlače, kupcima se vraćaju novci ili daju zamjenski automobili ili pak tvrtka na svoj račun popravi kvar. Ali kada se softver tvrtke Dominion uhvati da je prebacio 6.000 glasova s Trumpa na Bidena, nikome ne pada na pamet poništiti sve rezultate na brojnim mjestima gdje je taj softver brojio glasove Ili kad se kao ovdje jedna biračka komisija uhvati na djelu da dodaje… Pročitaj više »

Slučajni gost
Gost
Slučajni gost
4 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Retko dobar komentar, svaka čast! 👍

Situacija će se zakomlikovati do 14. decembra, kada elektori moraju da glasaju (u nekim državama, mogu i po svojoj savesti!), a onda i do 20. januara sledeće godine, kada treba da bude izglasan novi (možda i stari?) predsednik SAD. Trampov tim će pred 14. decembar izneti najbitnije podatke o izbornoj krađi.

Kako god, od ishoda ovih izbora zavisi sudbina SAD i njenih građana, ali i SVIH NAS!

Gogolj
Gost
Gogolj
4 mjeseci prije
Reply to  Slučajni gost

Ako se situacija zakomplikuje kao što kažeš onda će u igru ući neki od planova, b, c, d… nekakav grandiozan teroristički akt ili slično, pažljivo isplaniran tako da ne remeti prenos vlasti, a čiji će značaj i trenutak baciti izbore u drugi plan i naterati sve da prestanu time da se bave. Priznaće se trenutni rezultati… i kraj.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik