Video prikazan odboru senata države Georgia otkrio da izborno osoblje izvlači kutije sa „dodatnim glasačkim listićima“

Georgia video snimak saslusanja
9 komentara

Trumpova kampanja osporava izborne rezultate od početka novembra, tvrdeći da su masovne izborne prevare bile centralno osmišljene od strane Demokratske stranke, posebno ukazujući na neviđeni broj glasačkih listića kao faktor koji je omogućio navodnu prevaru.

Tokom saslušanja u Odboru senata države Georgia u četvrtak, svjedokinja koja se predstavila kao „dobrovoljac“ Trumpovog pravnog tima i advokatica Jackie Pick, iznijela je ono što je opisala kao „dokaz“ o izbornoj prevari u državi.

Prema Pick, video-snimci koji navodno prikazuju proces brojanja glasačkih listića u odsustvu i vojnih listića u State Farm Areni u okrugu Fulton u državi Georgia otkrivaju da su u nekom trenutku noći, nakon što je nadzornicima, republikanskim posmatračima i novinarima rečeno da je brojanje za taj dan završeno, izborni službenici nastavili da broje glasačke listiće iz kutija koje su izvučene ispod stola.

„Prema svjedocima, republikanskim posmatračima, postoji dama… koja dolazi da objavi da će prestati da broje, svi idemo kući“, opisao je video snimak. “I zapravo, vidimo da se dešava da se svi razilaze, uključujući republikanske posmatrače i štampu, ali četvoro ljudi ostaje i nastavlja da broji i tabelarno računa do dugo u noć. I nastaviće da broje, neprimijećeno, bez nadzora, a ne uz javni nadzor, kako zakon zahtjeva, otprilike do 1 ujutru “.

Pick je zatim pokazala na nekoliko kutija sa glasačkim listićima koji su se pojavljivali ispod jednog od stolova, pitajući se odakle ti glasački listići. Takođe je naglasila da je osoba koja je najavila kraj procesa brojanja ta koja je postavila sto na mjesto odakle su se pojavile kutije.

„Šta ovi glasački listići rade tamo, odvojeno od svih ostalih glasačkih listića?“, pita se Pick. “A zašto ih broje sad kada se to mjesto raščistilo od svjedoka? Dakle, ove mašine mogu obraditi oko tri hiljade glasačkih listića na sat. Tamo je više mašina pa izračunajte koliko glasačkih listića je prošlo kroz ove mašine u ta dva sata kada tamo nije bilo nikoga da nadgleda, da bude prisutan, u skladu sa vašim statutom? Vjerujemo da bi to lako moglo biti na margini pobjede u ovoj trci”.

Predsjednik Donald Trump oglasio se na Twitteru, nazvavši svjedočenje iz Georgia „hitom“ i tvrdeći da „samo ovo dovodi do lagane pobjede države“, kako je Pick podijelila svoju priču na početku saslušanja.

Pick navodni dokazi dolaze ubrzo nakon što su slična ročišta održana u drugim državama poput Arizone i Michigana. Ranije u srijedu, Donald Trump je dao 46-minutnu video izjavu u kojoj je predstavio ono za šta je i dalje insistirao da je dokaz masovne izborne prevare koju je sprovela Demokratska stranka.

Ranije tokom nedjelje, nekoliko uzbunjivača, za koje se tvrdi da su ugovarači USPS (pošta SAD), istupilo je da podijeli navode u vezi sa “čudnim” prilikama sa isporukom i tabelarnim prenošenjem glasačkih listića, tvrdeći da je više glasačkih listića datirano unazad i duplirano.

Napori Trumpovog tima da pravno ospore ishod predsjedničkih izbora započeli su početkom novembra nakon što su glavni američki mediji predvidjeli da će Joe Biden pobijediti u Bijeloj kući. Dok republikanski predsjednik odbija da popusti i nastavlja da podiže tužbe i insistira na izbornim prevarama, on je, ipak, počeo pokretanje procesa formalnog prelaska vlasti na Bidena.

Američki izbori 2020Donald TrumpglasanjeIzborna prevarajoe bidenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mario
3 godine prije

Pedofil je sve dalje od trona

tihobl
3 godine prije

Zar iko moze sumnjati u demokratiju i jos snimati biracke odbore? Zaboga, amerika je kolijevka demokratije i uzor za citav svijet.

Netkoizmase
3 godine prije

Sve izlazi na vidjelo.
Neće oni nas resetirati ,
Nego ćemo mi njih poništiti

Mahatma
3 godine prije

a GdJe Su DoKaZi?

Max
3 godine prije

Govori se o sve više dokaza. Uskoro ćemo vidjeti.

Melita
3 godine prije

Epilog “dokazne bombe” koju je Trumpov odvjetnički tim neočekivano bacio pred zakonodavce države Georgie ili urušavanje piramide laži: Brian Kemp, guverner države izjavio je da je videozapis koji prikazuje kontejnere s glasačkim listićima koji se izvlače ispod stolova u okrugu Fulton u izbornoj noći – nakon što su promatrači izbora navodno napustili to mjesto – zabrinjavajući i treba objašnjenje izbornih dužnosnika. Radi se o Republikancu koji je zbog požurivanja da se rezultati izbora certificiraju postao sumnjiv pa mu čak i pripisuju uzimanje mita radi uvođenja Dominion sustava za glasanje. Pozvao je državnog tajnika Brada Raffensbergera da se izjasni o sadržaju prikazanih video snimaka i tvrdnjama Trumpovih odvjetnika. “Mislim da bi bilo dobro da [Raffensberger] izađe i kaže točno što se događa. Ali mislim da mu ovo također daje priliku da posebno obrati pažnju na ponovno brojanje glasova u okrugu Fulton koje još uvijek traje, kako bi bio siguran da je… Čitaj više »

Stara kuka
3 godine prije

Mogući scenarij je slijedeći. Sudovi će uzeti u obzir nekoliko najočiglednijih slučajeva prevare gdje su demokrati uhvaćeni na djelu. Možda će poništiti glasovanja na tim mjestima, ali radit će se o ciframa o nekoliko stotina ili najviše ekoliko tisuća glasova. Uglavnom nedovoljno za preokret. A za ostalo će jednostavno reći da nema dokaza. I nema. Jer na brojnim drugim mjestima članovi izborne komisije su to isto obavili spretnije i bez uključenih kamera. I ne može Trumpov tim za svako mjesto predočiti dokaze. Šteta što izbori nisu tržište. Kada se naprimjer otkrije jedno pakovanje pokvarene ili zaražene piletine, cijela serija proizvoda se povlači s tržišta i uništava. Ne ispituje se svako pakovanje, iako je vjerojatno 99% njih potpuno ispravno. Isto tako kada se otkrije da neki model automobila ima grešku na kočionom sustavu svi automobili te marke se povlače, kupcima se vraćaju novci ili daju zamjenski automobili ili pak tvrtka na… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI