Vidite ovu čudnu sliku? Ovako Kina pojačava utrku o nuklearnom naoružanju

Z stroj
35 komentara

Dobrodošli u najnoviju utrku naoružanja SAD-Kina: gdje se grade divovski strojevi koji testiraju nuklearno oružje. Kina gradi uređaj koji je ekvivalentan američkom Z-stroju, uređaj koji reproducira uvjete nuklearne bombe, ali pod nadzorom i sigurnosti laboratorija. Osim što Kina kaže da će njihov stroj biti veći od američkog.

Pogon Z Pulsed Power “najmoćniji je i najučinkovitiji laboratorijski izvor zračenja”, izjava dolazi iz Sandia Nacionalnog Laboratorija u Albuquerqueu, Novi Meksiko.

„Koristi visoka magnetska polja povezana s visokim električnim strujama za proizvodnju visokih temperatura, visokog tlaka i snažnih X-zraka za istraživanje znanosti o visokoj energetskoj gustoći.“

“Z-stroj stvara uvjete kakih nema nigdje drugdje na Zemlji”, dolazi iz Sandie.

Ali ti bi se uvjeti uskoro mogli naći u gradu Mianyang, na jugozapadu Kine, gdje Kineska akademija inženjerske fizike razvija nuklearno oružje.

Kineski stroj Z “dizajniran je da proizvede oko 60 milijuna džula energije u trenutku, što je otprilike 22 puta više od 2,7 milijuna džula generiranih u objektu Sandia”, navodi South China Morning Post.

“To postiže tako što ispaljuje snažne električne impulse na cilj veličine kalema od niti koji se sastoji od stotina volfram žica, svaka tanja od ljudske dlake. Kad impulsi prođu kroz žice, volfram eksplodira, isparava i stvara plazmu s magnetskim poljem toliko snažnim da se eksplodirane čestice forsiraju prema unutra. Čestice se sudaraju, proizvodeći intenzivno zračenje – uglavnom X-zrake – i stvaraju uvjete koji točnije odražavaju pravu nuklearnu eksploziju. ”

“S toliko energije, možemo zagrijati metu na više od 100 milijuna Celzijevih stupnjeva”, pohvalio se jedan kineski nuklearni fizičar. “Čime se stroj u Sandiji čini patuljastim.”

The National Interest kontaktirao je Sandijin laboratorij; glasnogovornik je odgovorio da, iako su američki istraživači bili svjesni kineskog projekta, ne mogu ga komentirati.

Izgradnja objekata za razvoj boljih nuklearnih bombi dolazi s povećanjem napetosti između SAD-a i Kine.

Predsjednik Trump zaprijetio je povlačenjem iz ugovora o nuklearnim silama srednjeg dometa iz 1987. godine ili sporazumom INF između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza. Ugovor je zabranio većinu nuklearnih projektila srednjeg i kratkog dometa. Trump optužuje Rusiju za kršenje ugovora razmještanjem novih raketa, nakon čega je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio odmazdom i izgradnjom više nuklearnog oružja.

Ovi događaji su dobro poznati Pekingu. “China Youth Daily izvijestio je u svibnju da je akademija [inženjerske fizike] imala za cilj pobijediti SAD u razvoju nuklearnog oružja”, primijetio je South China Morning Post. “Moramo nadmašiti SAD” postao je moto znanstvenika i inženjera koji rade u najtajnijim istraživačkim ustanovama, objavio je službeni list Komunističke omladinske lige.

Čak i ako je kineski stroj veći od američkog, kao što je slučaj s tolikom utrkom u nuklearnom naoružanju, nije jasno koju bi prednost mogao donijeti Pekingu. SAD ima gotovo 7.000 nuklearnih bojevih glava za uništavanje Kine i Rusije kao funkcionalnih društava, a Rusija ima sličan broj koji bi tu uslugu vratio Americi.

S procijenjenih 300 nuklearnih bojevih glava, kineski arsenal je izrazito manji, ali ne dovoljno mali da ne bi mogao ozbiljno oštetiti Sjedinjene Države.

Učinkovitije nuklearne bombe mogu ubiti više ljudi, ali neće promijeniti temeljnu jednadžbu uzajamnog uništavanja.

Kineski stroj ZNuklearno oružjePogon Z Pulsed Power
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ivkopivko
4 godine prije

“Čak i ako je kineski stroj veći od američkog, kao što je slučaj s tolikom utrkom u nuklearnom naoružanju, nije jasno koju bi prednost mogao donijeti Pekingu.”
A sto tocno tu nije jasno? Stvar je cisto znanstvene/istrazivacke prirode i ako se gleda dugorocno, moglo bi postati jasnije .

TerraMarique
4 godine prije

Cini se da je Amerika inicirala igru u kojoj ne uziva bas puno, kao kada u stari grad dodje novi bodybuilder sa zeljom da se dokaze protiv najjaceg

tihobl
4 godine prije

Kinezi su sad otkrili da Japan im plutonijuma za 6.000 atomskih bombi.
A donedavno su proglasavani za teoreticare zavjere svi oni koji su tvrdili da je u Fokusimi nastao problem dok su proizvodili plutonijum i da ta elektrana godinama nije pustila u mrezu ni kW struje.

Laki Topalović
4 godine prije

Nuklearne bombe mogu biti korištene samo greškom, jer nema vlade koja će ih koristiti konsenzusom ili da imaju zeleno svjetlo Dume, Kongresa ili Narodne skupštine, plus Indija, Pakistan, UK, Francuska i čak Izrael. Ali ne može Kina imati drvene rakete i bojeve glave , a Pentagon nabolje, najnovije itd, ako su bolje od ruskih, to ne znam. Neko reče da bi u svijetu bio mir kad bi svaka zemlja imala barem 2- 10 nuklearnih bombi, pa napadni. Sjeverna Koreja ima bombe tehnološki zastarjele barem 20 – 30 godina, ako ne i više, ali ipak gruvaju i neće je nitko napasti.

Belegija
4 godine prije

Cernobil u najavi.

podegtmesigniuewrnfguwnfuws
4 godine prije

Umjesto što su štancali gradove, 90.000 km autocesta, 50.000 km brzih pruga trebali su tajno štancati glave i sve tri vrste nosaća i onda kad bi ih naštancali pola kao ciokuaboji mogli bi izaći sa time u javnost i onda nebi bilo sankcija niti bilo čega protiv Kine. Ovako ih ciljaju vojno jer znaju da ih mogu zbombati. Stvoreni su kao vojni cilj, isto kao Šiki.

Alex
4 godine prije

Ako jednog dana počne nuklearni rat, najsretniji će biti oni koji prvi umru.

Zsphere
4 godine prije

Ne znam ko je procijenio da ima 300, ta procjena je stara iz kraja 80-ih. Prije 7-8 godina su otkrili da Kina pravi infrastrukturu za podmornice nooosace nukesa koja je ogromna odnosno dovoljna za polovinu onoga sto imaju rusi i ameri. Ne znam zasto se stalno ponavlja cifra od 280 do 300. Oni nisu potpisali neke sporazume o zabrani izgradnje a decki su poznati kao megalomani. Taj broj bih pomnozio sa pet ako bih procjenjivao realno stanje. Mislim da je to cinjenica koja ne ide u prilog rusima i amerima ali mudro cute, sta mogu.

Mozart
4 godine prije

Kauboji cackaju i budaletine ne razumiju da rusi i kinezi nisu goli indijanci. Kina ce ih golim rukama zadaviti. Kinesko skolstvo daje fantasticne rezultate a o sahistima ne treba pisati. Ameri su samodestruktivni u svome ludilu.

Čoban
4 godine prije

Bez oružja nema mira ,o kej jućer je nestalo struje zašto ,nema dovoljno tehnike da sve kontrolira tako ni ta oružja i kada se desi hakersdki napad na njih od nekog luđaka tada neka nam pomognu svemirske sile koje mogu to sve isključiti .Tako nas tješe da NLO može isključiti lansiranje tih Armagedeona.Zašto troše novac na to ,pa zato što oni maniri imperijalizma nisu još promijenjeni.Dok se gleda na otimanje silom nećijeg mora se praviti i izmišljti nova zastrašujuća oružja.Kada oni spomenuti NLO promijene mišljenje tada nema pomoći.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI