fbpx

Vidite ovu čudnu sliku? Ovako Kina pojačava utrku o nuklearnom naoružanju

Z stroj

Dobrodošli u najnoviju utrku naoružanja SAD-Kina: gdje se grade divovski strojevi koji testiraju nuklearno oružje. Kina gradi uređaj koji je ekvivalentan američkom Z-stroju, uređaj koji reproducira uvjete nuklearne bombe, ali pod nadzorom i sigurnosti laboratorija. Osim što Kina kaže da će njihov stroj biti veći od američkog.

Pogon Z Pulsed Power “najmoćniji je i najučinkovitiji laboratorijski izvor zračenja”, izjava dolazi iz Sandia Nacionalnog Laboratorija u Albuquerqueu, Novi Meksiko.

„Koristi visoka magnetska polja povezana s visokim električnim strujama za proizvodnju visokih temperatura, visokog tlaka i snažnih X-zraka za istraživanje znanosti o visokoj energetskoj gustoći.“

“Z-stroj stvara uvjete kakih nema nigdje drugdje na Zemlji”, dolazi iz Sandie.

Ali ti bi se uvjeti uskoro mogli naći u gradu Mianyang, na jugozapadu Kine, gdje Kineska akademija inženjerske fizike razvija nuklearno oružje.

Kineski stroj Z “dizajniran je da proizvede oko 60 milijuna džula energije u trenutku, što je otprilike 22 puta više od 2,7 milijuna džula generiranih u objektu Sandia”, navodi South China Morning Post.

“To postiže tako što ispaljuje snažne električne impulse na cilj veličine kalema od niti koji se sastoji od stotina volfram žica, svaka tanja od ljudske dlake. Kad impulsi prođu kroz žice, volfram eksplodira, isparava i stvara plazmu s magnetskim poljem toliko snažnim da se eksplodirane čestice forsiraju prema unutra. Čestice se sudaraju, proizvodeći intenzivno zračenje – uglavnom X-zrake – i stvaraju uvjete koji točnije odražavaju pravu nuklearnu eksploziju. ”

“S toliko energije, možemo zagrijati metu na više od 100 milijuna Celzijevih stupnjeva”, pohvalio se jedan kineski nuklearni fizičar. “Čime se stroj u Sandiji čini patuljastim.”

The National Interest kontaktirao je Sandijin laboratorij; glasnogovornik je odgovorio da, iako su američki istraživači bili svjesni kineskog projekta, ne mogu ga komentirati.

Izgradnja objekata za razvoj boljih nuklearnih bombi dolazi s povećanjem napetosti između SAD-a i Kine.

Predsjednik Trump zaprijetio je povlačenjem iz ugovora o nuklearnim silama srednjeg dometa iz 1987. godine ili sporazumom INF između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza. Ugovor je zabranio većinu nuklearnih projektila srednjeg i kratkog dometa. Trump optužuje Rusiju za kršenje ugovora razmještanjem novih raketa, nakon čega je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio odmazdom i izgradnjom više nuklearnog oružja.

Ovi događaji su dobro poznati Pekingu. “China Youth Daily izvijestio je u svibnju da je akademija [inženjerske fizike] imala za cilj pobijediti SAD u razvoju nuklearnog oružja”, primijetio je South China Morning Post. “Moramo nadmašiti SAD” postao je moto znanstvenika i inženjera koji rade u najtajnijim istraživačkim ustanovama, objavio je službeni list Komunističke omladinske lige.

Čak i ako je kineski stroj veći od američkog, kao što je slučaj s tolikom utrkom u nuklearnom naoružanju, nije jasno koju bi prednost mogao donijeti Pekingu. SAD ima gotovo 7.000 nuklearnih bojevih glava za uništavanje Kine i Rusije kao funkcionalnih društava, a Rusija ima sličan broj koji bi tu uslugu vratio Americi.

S procijenjenih 300 nuklearnih bojevih glava, kineski arsenal je izrazito manji, ali ne dovoljno mali da ne bi mogao ozbiljno oštetiti Sjedinjene Države.

Učinkovitije nuklearne bombe mogu ubiti više ljudi, ali neće promijeniti temeljnu jednadžbu uzajamnog uništavanja.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
36 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
ivkopivko
Gost
ivkopivko
10 mjeseci prije

“Čak i ako je kineski stroj veći od američkog, kao što je slučaj s tolikom utrkom u nuklearnom naoružanju, nije jasno koju bi prednost mogao donijeti Pekingu.”
A sto tocno tu nije jasno? Stvar je cisto znanstvene/istrazivacke prirode i ako se gleda dugorocno, moglo bi postati jasnije .

bbb
Gost
bbb
10 mjeseci prije

Trik je u nosačima aviona i pratećoj floti.

Avaxus
Gost
Avaxus
10 mjeseci prije

Napraviš jedan dobar cunami da ta korita isprevrće nastaviš da pečeš roštilj i piješ pivo.

TerraMarique
Gost
TerraMarique
10 mjeseci prije

Cini se da je Amerika inicirala igru u kojoj ne uziva bas puno, kao kada u stari grad dodje novi bodybuilder sa zeljom da se dokaze protiv najjaceg

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
10 mjeseci prije

Čini se da je. Na jednoj strani trči za Rusima u hipersoničnom oružje, na drugoj za Kinezima u kratkim i dugim projektilima. Rusi su već napravili Jars za one željezničke kompozicije, ima ovdje BMŽK, tako nekako… Pa ih prati kad se vozaju po Rusiji kao putnički ili obični teretni vlak za kukuruz. Dio zatvorene kompozicije može biti i stealth, da za radare bude nevidljiv, a ostatak vlaka, vlak ko vlak.

Jack
Gost
Jack
10 mjeseci prije

Jedni i drugi imaju nuklearne podmornice sa SLBM raketama velikog dometa i velike preciznosti, koje imaju još mnogo veće mogućnosti skrivanja u morskim dubinama na širokim i prostranim oceanima i njihovo pronalaženje predstavlja mnogo veći problem nego naći vlak na tračnicama pruge, koji s te pruge ne može baš skretati neograničeno mnogo, dovoljno je otkriti prugu i poslije slijediti njeni smjer lijevo i desno i uništiti svaki sumnjivi vlak na njoj.

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

Pametan si za nevjerovati. Nitko ti nije objasnio da Rusija ima otprilike 130.000 km pruge, po kojoj u bilo kojem trenutku prometuje tisuće vlakova?

Jack
Gost
Jack
10 mjeseci prije

Zar ne znaš, cijeli taj kompleks pruga s visine od 36 tis. kilometara je vidjeti prilično mali i to vrijedi čak i za veliku Rusiju a odgovarajućom tehnologijom se začas određuje, koji vlak je interesantan a kji nije i to je sva mudrost!
Prvo uslikaju negdje taj vlak unesu ga u memoriju izviđačkih satelita, a poslije je pronalazak pravog vlaka samo stvar tehnike i rutine

Avaxus
Gost
Avaxus
10 mjeseci prije

A presvlačenje u tunelu si zaboravio.

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

Vidi se da si markirao satove fizike. I sa visine od 36.000 km tisuće vlakova su i dalje tisuće vlakova. A razdaljine su i dalje vrlo velike, znaš.
Tehnologiju za određivanje tih vlakova još nisu smislili, no ti ćeš im vjerovatno ponuditi rješenje.

U prolazu
Gost
U prolazu
10 mjeseci prije

Dok oni budu gađali vlakove, dobiti će odmazdu sa drugih mjesta.

tuf
Gost
tuf
10 mjeseci prije

Kako misliš uništavati vlakove? Poslati vojsku duboko u Rusiju, da gađa kompozicije ručnim bacačima? Mirka sa nagaznom minom? Jel ti znaš koje je vrijeme odgovora i općenito odvijanja situacije u slučaju nuklearnog rata?

Jack
Gost
Jack
10 mjeseci prije

Sateliti, avijacija naoružana dalekometnim preciznim projektilima, preventivni udari i razna druga čuda moderne tehnike kojih danads ne manjka!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 mjeseci prije

@Jack :
A probat sa zelenim autobusima ?

Banana
Gost
Banana
10 mjeseci prije

@jack ce odletjeti sa prvim udarom u vazduh, pa pišati po ruskim vlakicima..

Jack
Gost
Jack
10 mjeseci prije

Budućnost će donijeti nova oružja i nove mogućnosti s naglaskom ratovanja u svemiru i iz svemira prema zemlji i tek je počelo s tendencijom da poprimi velike razmjere! Mislim utrka u naoružanju!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 mjeseci prije

Vlak u snijegu ?
Projektilom Snjeguljicu
u gujicu ?
I 500 000 skretničara ?

tihobl
Gost
tihobl
10 mjeseci prije

Kinezi su sad otkrili da Japan im plutonijuma za 6.000 atomskih bombi.
A donedavno su proglasavani za teoreticare zavjere svi oni koji su tvrdili da je u Fokusimi nastao problem dok su proizvodili plutonijum i da ta elektrana godinama nije pustila u mrezu ni kW struje.

Aga
Gost
Aga
10 mjeseci prije

Ne bi se cudio jer su japanci dokazali u 2.sv ratu da su gori od njemaca po tehnikama mucenja

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
10 mjeseci prije

Nuklearne bombe mogu biti korištene samo greškom, jer nema vlade koja će ih koristiti konsenzusom ili da imaju zeleno svjetlo Dume, Kongresa ili Narodne skupštine, plus Indija, Pakistan, UK, Francuska i čak Izrael. Ali ne može Kina imati drvene rakete i bojeve glave , a Pentagon nabolje, najnovije itd, ako su bolje od ruskih, to ne znam. Neko reče da bi u svijetu bio mir kad bi svaka zemlja imala barem 2- 10 nuklearnih bombi, pa napadni. Sjeverna Koreja ima bombe tehnološki zastarjele barem 20 – 30 godina, ako ne i više, ali ipak gruvaju i neće je nitko napasti.

Belegija
Gost
Belegija
10 mjeseci prije

Cernobil u najavi.

Jack
Gost
Jack
10 mjeseci prije

Bit će skoro propast svijeta
Nek” propadne, nije šteta!

Max
Member
Max
10 mjeseci prije

ide Valtere ide.

Jack
Gost
Jack
10 mjeseci prije

Bit će sigurno ali ne znamo točno kad će!

Jack
Gost
Jack
10 mjeseci prije

Može prije, a može kasnije!

podegtmesigniuewrnfguwnfuws
Gost
podegtmesigniuewrnfguwnfuws
10 mjeseci prije

Umjesto što su štancali gradove, 90.000 km autocesta, 50.000 km brzih pruga trebali su tajno štancati glave i sve tri vrste nosaća i onda kad bi ih naštancali pola kao ciokuaboji mogli bi izaći sa time u javnost i onda nebi bilo sankcija niti bilo čega protiv Kine. Ovako ih ciljaju vojno jer znaju da ih mogu zbombati. Stvoreni su kao vojni cilj, isto kao Šiki.

Šule
Gost
Šule
10 mjeseci prije

Varane ti sanjaš Šikija,Nosferatua,Prokia i ostale glumce iz SF filmova….daj budi normalan nemoj nagađat događaje u budućnosti.Kina moli SAD da ju pusti na miru po mogučnosti distanciranja od Rusije i slAli SAD nepušta Kinu i polako će ju uništiti gospodarski ili vojno samo je pitanje vremena-njima se nežuri.Saveznik debeli diktator će morat dobro marketing uključit u S.Koreji da se netko odluči sastati sa rukovodstvom te srednjo-vjekovne državice-nema više ucjena diktatori.

Jack
Gost
Jack
10 mjeseci prije

I ja tako mislim! Kad Sjedinjene države osjete, da se pripližava trenutak, kad će ih Kina prestići na vojnom polju (a zasada je kina još prilično daleko od toga) Ameri će jednostavno biti prisiljeni provesti određene mjere, da se to ne dogodi. To će se vjerovatno dogoditi u postputinovskom razdoblju, kad se veze između Kine i Rusije pokidaju i li oslabe, kad Rusija više neće biti spremna reskirati vlastitu propast i uništenje zbog Kine! A meri će im bez milosti potkresati krila i svesti ih na pravu mjeru, posebno, ako se poklope još neki momenti što se tiče američke vojne moći, kao prvo, biti će jako važno kakvog će predsjednika imati Amerika kad kucne taj čas. Ako to bude odlučan i pametan čovjek koji će k tome izabrati pravu ekipu, onda je velika mogućnost, da će učiniti to što sam gore naveo, zbog vlastitog spasa, jer ako budu predugo oklijevali i čekali, može biti prekasno! Malo današnjih “stručnjaka” i sluti, kakva sudbina bi zadesila svijet, ako kina postane dominantna svjetska sila. S takvim ljudskim potencijalima i vojnom tehnologijom koja je mnogo naprednija od tehnologije ostalih zemalja bi postala takav monstrum, prema kojem je Hitlerova Njemačka mala maca ili obična kamilica!! Tko ili što bi u tom primjeru spriječio Kinu, da radi što god bi joj se prohtjelo, a radila bi ona mnogo toga a ništa dobroga!

bbb
Gost
bbb
10 mjeseci prije

@Jack
Jako dobra analiza.
“potkresati krila i svesti ih na pravu mjeru”

Mercury
Gost
Mercury
10 mjeseci prije

@ Šule @ Jack

Dečki, sanjate bajke. Ne postoji ni ekonomsko ni vojno uništenje Kine, a da cijeli svijet ne doživi 2008. Samo što će 2008. izgledati kao mala bubuljica naspram krize koja bi se dogodila da Ameri “unište” Kinu. Ameri imaju najjače financijsko tržište, a Kina najjače industrijsko. Ameri jedino mogu tražiti načine da vežu Kinu (poput primjerice što Kina ima 1000 milijardi duga od Amera) i da joj sjede iznad glave. Pitanje je koliko alata za to imaju.

Alex
Gost
Alex
10 mjeseci prije

Ako jednog dana počne nuklearni rat, najsretniji će biti oni koji prvi umru.

krivA
Gost
krivA
10 mjeseci prije

…bez uvrede..mala nadopuna. Mozda ce malcice sretniji biti oni koji ce imati “srecu” i naci se u blizini samog BUUM centra i trenutno promjenit svoje agregatno stanje..iz krutog u plinovito. Ali..i to mu mozda dođe na isto.

StarDam
Gost
StarDam
10 mjeseci prije

1. Vijest je godinu dana stara.
2. Slika nije iz Kine nego iz SAD.
3. South China Morning Post dio anglosaksonske tradicije Hong Konga. Pa sami zaključite.
4. Z pinch tehnologija je alternativni način postizanja kontrolirane fuzije. Kina je član ITERa, ali razmišljaju na duge staze i imaju dosta para za “bacanje” i na takve stvari.

Zsphere
Gost
Zsphere
10 mjeseci prije

Ne znam ko je procijenio da ima 300, ta procjena je stara iz kraja 80-ih. Prije 7-8 godina su otkrili da Kina pravi infrastrukturu za podmornice nooosace nukesa koja je ogromna odnosno dovoljna za polovinu onoga sto imaju rusi i ameri. Ne znam zasto se stalno ponavlja cifra od 280 do 300. Oni nisu potpisali neke sporazume o zabrani izgradnje a decki su poznati kao megalomani. Taj broj bih pomnozio sa pet ako bih procjenjivao realno stanje. Mislim da je to cinjenica koja ne ide u prilog rusima i amerima ali mudro cute, sta mogu.

Mozart
Gost
Mozart
10 mjeseci prije

Kauboji cackaju i budaletine ne razumiju da rusi i kinezi nisu goli indijanci. Kina ce ih golim rukama zadaviti. Kinesko skolstvo daje fantasticne rezultate a o sahistima ne treba pisati. Ameri su samodestruktivni u svome ludilu.

Čoban
Gost
Čoban
10 mjeseci prije

Bez oružja nema mira ,o kej jućer je nestalo struje zašto ,nema dovoljno tehnike da sve kontrolira tako ni ta oružja i kada se desi hakersdki napad na njih od nekog luđaka tada neka nam pomognu svemirske sile koje mogu to sve isključiti .Tako nas tješe da NLO može isključiti lansiranje tih Armagedeona.Zašto troše novac na to ,pa zato što oni maniri imperijalizma nisu još promijenjeni.Dok se gleda na otimanje silom nećijeg mora se praviti i izmišljti nova zastrašujuća oružja.Kada oni spomenuti NLO promijene mišljenje tada nema pomoći.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
36
0
()
x