Visoki diplomat EU optužuje Izrael za financiranje Hamasa

Josep Borrell
14 komentara

Netanyahu je oštro odbacio takve tvrdnje, okrivljujući Iran za dotok oružja i sredstava palestinskoj skupini

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell otvoreno je optužio izraelsku vladu da financira Hamas, što je tvrdnju koju je premijer Benjamin Netanyahu odbacio. Borrell nije pojasnio tu tvrdnju koju su u više navrata iznosili protivnici Netanyahua i izraelski mediji.

Govoreći na Sveučilištu u Valladolidu u Španjolskoj, Josep Borrell je rekao da je Hamas “financirala izraelska vlada u pokušaju da oslabi palestinske vlasti predvođene Fatahom”, prema novinama El Pais.

Netanyahu je za uspon Hamasa okrivio Iran, jer podržava palestinsku militantnu skupinu “novcem, obukom i oružjem te tehnološkim znanjem” i obavještajnim podacima.

Izrael tvrdi da je Teheran bio umiješan u planiranje napada 7. listopada, u kojima je oko 1.200 ljudi ubijeno, a desetine uzeti kao taoci u iznenadnoj akciji Hamasa blizu Gaze. Izrael je odgovorio intenzivnim vojnim bombardiranjem palestinske enklave, ostavljajući do sada oko 24.000 mrtvih, prema lokalnim zdravstvenim dužnosnicima. Operacija je usmjerena na brisanje militantne skupine, kaže Izrael. Hamas vlada Gazom od 2007. godine, kada je u oružanom sukobu porazio pokret Fatah predvođen predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

U televizijskom intervjuu u četvrtak, premijer Benjamin Netanyahu rekao je: “Iran je glava hobotnice i vidite njegove pipke posvuda uokolo, od Hutija preko Hezbollaha do Hamasa”, i priznao da je IDF izvršio izravne udare na zemlju .

Teheran je zanijekao bilo kakvu ulogu u napadu Hamasa na Izrael, a glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani rekao je da su takve optužbe “temeljene na političkim razlozima”.

Tvrdnje o Netanyahuovoj navodnoj tajnoj podršci Hamasu sežu nekoliko godina unatrag. Kritičari su ga optuživali da je dopustio priljev sredstava skupini kao način potkopavanja mirovnog procesa i prekida pregovora o palestinskoj državnosti. U ožujku 2019. Netanyahu je rekao svojim kolegama iz stranke Likud: “Svatko tko želi osujetiti uspostavu palestinske države mora podržati jačanje Hamasa i prebacivanje novca Hamasu.”

Izjave Josepa Borrella došle su uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak s kolegama iz Izraela, Palestinske uprave i ključnih arapskih zemalja u Bruxellesu, gdje će raspravljati o sukobu Izraela i Hamasa u Gazi i izgledima za buduće mirovno rješenje.

Europski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju kojom poziva na trajni prekid vatre u Gazi pod uvjetom da se Hamas razbije i svi taoci oslobode. Rezolucija je uslijedila samo nekoliko dana nakon što je Netanyahu odbacio ideju palestinske državnosti, odbijajući takve pozive Sjedinjenih Država i EU-a.

financiranjeHamasIZRAELJosep BorrellNetanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Borelijeva tvrdnja je točna.

abc
3 mjeseci prije

Hamas je prikrivena izraelska teroristička organizacija, koja je izvodila false flag akcije, koje su posle izraelske vlasti koristile kao razlog za genocid na Palestincima.
Izrael je žrtvovao par stotina svojih građana, da je na osnovu toga istjerao Palestince sa njihove zemlje.

noppo
3 mjeseci prije

Borrell je španjolac i zna se da su španjolci na kraju 15 stolječa napravili prvi masovni progon jevreja. Zna on šta su jevreji.

zoran
3 mjeseci prije

Ovaj gospodin sigurno predosjeca smrt, pa da se ispovjedi. To sto je on rekao to je sasvim novo opravdanje EU. Hamas je stvoren od strane SAD i Izraela, da bi bio protuteza Fatahu. Na taj nacin je palestinsko rukovodstvo razjedinjeno.

Mrčikola
3 mjeseci prije

Dobro je bio “uliven” ako je ovo izjavio…ili samo pušta maglu po narudžbi. 😁

Pero
3 mjeseci prije

Znao je on to i dok je bio na funkciji kao i svi drugi sada ali je šutio dok je pinka curila.

Nekoime
3 mjeseci prije

Ma gdje bi Židovi muljali, pa oni su najpošteniji narod na svijetu.

Bruno
3 mjeseci prije

Dobro je Uguz – beže. Zakopaj se u pijesak.

Trajko
3 mjeseci prije

Aha, sumnjali smo da je sve režija.

Zero
3 mjeseci prije

Klasika. Usrani ljevičar antisemit

abc
3 mjeseci prije

Možeš samo lajati ali grizti ne smeš…. Jaka ti je to neka demokratija. Kao iluzija. Vidiš je, ali ne možeš je dodirnuti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI