Vlada i društveni mediji blokiraju platforme za one koji promiču “dezinformacije”

Sloboda govora
22 komentara

Napori Bidenove administracije u smjeru povlačenja gotovo svih postrojbi američke vojske iz Afganistana i Iraka prije kraja godine hvalevrijedni su i nadamo se da će uskoro nakon toga uslijediti odlazak iz Sirije, no ipak se moramo zabrinuti da se prekomorski potezi povlače koncentrirati vladine resurse na domaći rat, koji je već počeo. Mislim, naravno, na tekuće napore koji se ulažu u istrebljivanje “ekstremista” među američkim građanima koji su dalje identificirani kao uglavnom sastavljeni od “bijelih supremacista”.

U sklopu novog rata, vlade u suradnji s medijima, osobito društvenim medijima, napadaju kritičare zamisli koje je čak moguće dokazati, a koji se smatraju nepoželjnima. Tvrdi se da navodna odredba “dezinformacija” nanosi stvarnu štetu zemlji i američkom narodu. Nedavno je veliki fokus bio na virusu COVID-a, u prilog vladinoj namjeri da svi Amerikanci budu cijepljeni, a sve više prisiljeni na maskiranje u zgradama koje su dostupne javnosti. Ove napore podržavaju mediji, uključujući Facebook, koji sadrži skočne prozore koji čitatelja usmjeravaju na “sigurnu” web stranicu kad god se pojavi članak koji dovodi u pitanje forsiranje mjera vlade pogledu u širenju virusa. Moglo bi se s razlogom tvrditi da postoji nacionalna javnozdravstvena kriza, koja je dio globalnog problema, koji zahtijeva koordiniranu intervenciju vlade, ali stvarni statistički podaci koji otkrivaju postojeću nisku razinu infekcije i smrti u većini država ne bi podržali tu tvrdnju. Moglo bi se također primijetiti da je rastući problem koji uključuje regulaciju govora, pa čak i ideja od strane vlade koja radi u suradnji s velikim korporacijama, potencijalno ozbiljniji od COVID-a ili bilo kojeg drugog virusa.

Da su vlada Sjedinjenih Država i njeni korporativni partneri na pošten način pokušavali zaštititi američki narod, barem su mogli biti suosjećajni s naporima koji su uloženi, ali i vlada i poduzeća su se pokazali kao serijski lažljivci i dostavljači grubih neistina, koje služe vlastitim agendama. Nedavno je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki sugerirala da bi onima koji šire lažne informacije o cijepljenju protiv COVID-a moglo biti zabranjeno širenje takvih laži na društvenim mrežama. Implikacija je bila da bi vlada mogla sastaviti popise takvih “ekstremista” i upotrijebiti svoja regulatorna ovlaštenja kako bi prisilila tvrtke na internetu da cenzuriraju pojedince i skupine, u skladu sa zapovijedima iz Bijele kuće. Opravdanje bi bilo da vlada u ovom slučaju dobije dozvolu za ograničavanje slobode govora i udruživanja zbog nacionalne zdravstvene krize.

Psaki je nesumnjivo otkrila izvjesnu dobroćudnost u velikoj vladi, koju je malo Amerikanaca ranije primijetilo. Stranci, međutim, koji su saznali informacije koje su posljedica tijeka laži koje izviru iz Washingtona, mogli bi imati drugačije gledište. Predsjednik Bill Clinton iskoristio je ničim izazvane napade na Sudan i Afganistan, kako bi skrenuo pozornost s afere koju je imao s pripravnicom. George W. Bush i njegov zbor istomišljenika, od kojih većina još uvijek ima prestižne položaje, koristili su ono za što se znalo da je lažna informacija kako bi opravdali uništavanje Afganistana i Iraka. Barack Obama je lagao da će srušiti vlade u Libiji i Ukrajini, pokušavajući isto učiniti u Siriji.

Neprestano dobivamo laži, a sada bismo mi Amerikanci trebali vjerovati da Bidenova administracija želi raditi za našu dobrobit? Oni koji promiču ideje da muškarci mogu zatrudnjeti sada žele cenzurirati pogrješne informacije? Nikada ne zaboravite da se politike koje prisiljavaju sve Amerikance da se ponašaju na određene načine, bez obzira na to koliko su izgledale nevine, također mogu koristiti i proširiti, kako bi naložile nešto zlokobnije.

Što je s društvenim mrežama? Facebook već dugo ima cenzurnu grupu na čelu s bivšim dužnosnikom izraelske vlade. Izvršni direktor Mark Zuckerberg priznao je Kongresu da Facebook automatski suzbija gotovo sve takozvane “govore mržnje”, koristeći računalne algoritme koji se oslanjaju na asocijacije riječi kako bi utvrdili što je dopušteno. Stvari koje se smatraju graničnim dopuštene su samo s ograničenom izloženošću, pri čemu je njihova distribucija među kontaktima automatski ograničena, uz onemogućavanje dijeljenja. Google pretraživanje koristi slične algoritme kako bi se osiguralo da se web lokacije i pojedinci koje ne odobrava ne pojavljuju među rezultatima pretraživanja. Također koristi softver za “preusmjeravanje” korisnika s web lokacija koje ne odobrava.

Odnedavno je PayPal, u vlasništvu internetske usluge eBay i bitan alat za podršku malim skupinama od javnog interesa, najavio da će ubuduće surađivati s Ligom protiv klevete (ADL) na “borbi protiv mržnje”, prekidanjem financiranja ekstremističke skupine. No, njihova definicija “mržnje”, kritizirana kao izrazito subjektivna i sklona osuđivanju skupina koje ADL ne voli iz političkih razloga, potaknula je legitimnu zabrinutost oko toga kamo sve to vodi. ADL je često kritiziran zbog pronalaska mržnje gotovo svugdje, osobito među konzervativnim, bijelim skupinama. RT navodi nedavni primjer takve žestine “kao odgovor na članak objavljen u kanadskom National Postu, koji je ADL osudio jer je njegov autor spomenuo da jedan od 32 američka zakonodavca koji podržavaju poreznu reformu pripada židovskom ”bratstvu”. Ukratko, svaku raspravu o Izraelu ili o ponašanju židovskih pojedinaca i skupina u bilo čemu osim u pozitivnom kontekstu ADL i PayPal će smatrati “mržnjom”.

Doista, PayPal i ADL izdali su prošlog tjedna automatski proslijeđenu izjavu u kojoj se kaže da će se „PayPal i ADL usredotočiti na daljnje otkrivanje i ometanje financijskih kanala koji podržavaju ekstremističke pokrete i pokrete mržnje“, dodajući da će također tražiti i sve one koji doprinose „širenju mržnje, kao i pojedinaca i organizacija koje profitiraju od svih oblika mržnje i netrpeljivosti prema bilo kojoj zajednici.“

Zajednički pothvat također će uključivati “pokretanje [istraživačkih napora” kako bi se utvrdilo kako “ekstremistički pokreti i pokreti mržnje diljem SAD-a, pokušavaju iskoristiti financijske platforme za financiranje kriminalnih aktivnosti”. Prikupljeni negativni podaci podijelit će se s policijom, financijskim službama i vladom, vjerojatno radi stvaranja okruženja u kojem će takve skupine biti marginalizirane i potpuno zatvorene iz javnog prostora, uključujući moguće hapšenje, optuživanje i osudu njihovih pristaša.

Sve veći dosluh između velike vlade i velikih javno-dostupnih internetskih informacija i usluga za mogućnost izražavanja mišljenja vrlo je negativna stvar. Tim se dopuštadobro financiranim i politički povezanim organizacijama zajednički rad, kako bi ograničile ono što je javnosti dopušteno znati. Njena revnost za uklanjanjem “dezinformacija” je izgubljena, zamjenjujući disidentske glasove koji imaju ograničen pristup široj publici masovnim javno-privatnim organizacijama koje će u osnovi odrediti što je prihvatljivo, a što nije. Ako se dopusti nastavak ovoga, to će biti smrt slobode govora u ovoj zemlji, jer će sve što se ne slaže s odobrenom pričom biti označeno kao “mrsko” ili “ekstremističko”, na kraju će uključivati kaznene progone onih koji se ne slažu s odobrenom retorikom. Nije previše sugerirati da smo svjedoci prvih koraka u stvaranju totalitarističkog, de facto jednostranačja i jednoumlja. Možda je to i namjera.

Autor: Philip Giraldi

američka vladajoe bidensloboda govora
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
2 godine prije

Kada i Brčko bude “ućutkan” onda je kraj

ledeno doba
2 godine prije

Liga protiv klevete (ADL) je Anti Defamations League, židovska organizacija, koja svakom lijepi etiketu antisemita, tko kaže i najmanju kritiku na računa Izraela ili najmanju kritiku na račun FED-a, Wall Streeta i ostale bankomafije.
ADL je prošlih godina zalijepio etiketu antisemita i Rogeru Watersu, i pokojnim književnicima, njemačkom nobelovcu Gunetheru Grassu i švedskom piscu kriminalističkih romana Henningu Mankelu- jer su kritizirali izrael zbog tretiranja palestinaca

Faust
2 godine prije

Julian Reichelt,urednik tabloida Bild ispričao se zbog atmosfere straha od “pandemije” koji je tabloid širio u posljednjih 18 mj.Peter Schirmacher,ravnatelj Instituta za patologiju sveučilišta u Heidelbergu obavio je više od 40 obdukcija umrlih u roku od dva tjedna nakon “cijepljenja”.Zaključak:30-40 % umrlo je od “cijepljenja”.

Spacevoodoo
2 godine prije

Sve vlade su još i prije pojave korone podlegle pod kontrolu mega korporacija.
Znamo kako je twitter blokirao predsjednika najjače države na svijetu, tako da su priče o ingerencijama nad informacijama i dezinformacijama izlišne.

Max
2 godine prije

Žele ubiti istinu.

Starina
2 godine prije

Kako je Parler nestao?! Isključili su mu servere na vrhuncu slave.
To je recept za nestajanje velikih cenzora, great shutdown. Valjda ima ljudi sposobnih za takvoga nešta..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI