Vlada SAD plaća veliki novac za loše vijesti o Kubi

SAD i Kuba
10 komentara

Grube američke metode za uništavanje revolucionarne vlade Kube – vojni napadi, bombe u hotelima i potpuno napunjenom avionu, nasilni napadi na zvaničnike, biološki rat – nisu uspjeli. Niti ekonomska blokada, koja se naravno nastavlja. Postoji i suptilniji pristup. Kao i blokada, njena svrha je da izazove očaj, a zatim i raskol.

Američki zvaničnici plaćaju prikupljanje loših vijesti o kubanskoj revolucionarnoj vladi i njihovo širenje unutar Kube i vijesti u inostranstvu. Američki finansijeri daju novac agentima  protivnicima kubanske vlade, stvarnim ili zamišljenim, na Kubi i drugdje. Primaoci pronalaze ili smišljaju informacije koje su nepovoljne za imidž Kube i šire ih. Osnovane pritužbe Kubanaca o nestašici, birokratiji, niskim platama i životu sa pandemijom postaju vijesti.

Grupe koje prenose novac iz Sjedinjenih Država nezadovoljnim elementima na Kubi i drugdje ključne su za cijelu operaciju. Jedna podsjeća na “bagman”(poštara) koji u određenim američkim gradovima nosi isplate od tačke do tačke unutar kriminalne mreže. Ove grupe koje prenose novac — kako je to omogućio Helms Burtonov zakon iz 1996. — su poštari imperijalizma.

Osjeti se miris kriminala. Ometanje Kube u vođenju njenih vlastitih poslova krši norme međunarodnog prava koje se odnose na nacionalni suverenitet. I ispostavilo se da su od 2011. „Optužbe za prevaru, nepromišljenu raspodjelu sredstava i preusmjeravanje novca antikubanskim grupama u državi dovele do privremenih zastoja u isplati sredstava.“

National Endowment for Democracy (NED) jedan je od dva velika američka platna upravitelja. Osnovana 1983. godine, to je nevladina organizacija koju finansira isključivo američki Kongres. Projekti koje finansira NED slični su onima koje je ranije preduzimala CIA.

Novine Granma Komunističke partije Kube 18. januara 2022. predstavile su listu objavljenu na internet stranici NED-a 23. februara 2021. Imenovane su grupe „koje su dobile sredstva za intervenciju na Kubi tokom 2020. godine, sa iznosima u rasponu od 20.000 do 650.000 dolara.”

Lista uključuje 42 grupe; ukupan iznos je 5.077.788 dolara. Ispod se pojavljuje kratka lista. Sadrži imena grupa koje su primile 146.360 dolara ili više, iznos novca koji je svaka od njih dobila, njihovu matičnu bazu i navodni nedostatak na Kubi koji treba popraviti.

Najveći primaoci NED sredstava bili su:

  • Cubalex: 150.000 dolara – Memphis, Tenn (ljudska prava)
  • Nacionalni demokratski institut za međunarodne poslove (NDI): 500.000 dolara – Washington, DC (rodna prava)
  • Observatorio Cubano de Derechos Humanos: 150.000 dolara – Madrid (ljudska prava)
  • Asociacion Diario de Cuba: 215.000 dolara – Madrid (pristup informacijama)
  • Instituto Cubano por la Libertad de Expresion y Prensa: $146,360 – Hialeah, Florida (pristup informacijama)
  • Kubanska demokratska uprava: 650.000 dolara – Miami (pristup informacijama)
  • Centar za međunarodna privatna preduzeća (CIPE): 309.766 dolara – Washington, DC (privatni sektor treba podršku)
  • Clovek v tisni, ops (Ljudi u nevolji): $150,882 – Prag (pristup informacijama)
  • Grupo Internacional para la Responsabilidad Social Corporativa na Kubi: 230.000 dolara – Miami (radna prava)

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) State Departmenta je još jedan platni organ. Dana 23. oktobra 2021., web stranica novinarke Tracey Eaton “Cuba Money Project” izvijestila je o isplatama koje je USAID najavio tokom prethodnog mjeseca. Ukupno je isporučeno za 12 organizacija 6.669.000 dolara. Lista uključuje:

  • Međunarodni republikanski institut: 1.006.895 dolara – Washington, DC (ljudska prava)
  • Pan American Development Foundation: 800.000 dolara – Washington, DC (eksploatacija rada)
  • Fondacija za ljudska prava na Kubi: 717.000 dolara – Miami (eksploatisani medicinski radnici)
  • Udruženje za digitalne vijesti: 604.920 dolara (vojno zlostavljanje)
  • Grupo de Apoyo a la Democracia: 625.000 dolara – Miami (politički zatvorenici)
  • Međunarodni institut za rasu, jednakost i ljudska prava: 546,00 dolara – Washington, DC (ljudska prava i rasizam)
  • Memorijalna fondacija žrtvama komunizma: 545.573 dolara – Washington, DC (demokratija)
  • Directorio Democrático Cubano: 520.179 dolara – Miami (eksploatisani turistički radnici)
  • Outreach Aid to the Americas: $500,000 – Miami (humanitarna kriza)
  • Cubanet News: 408.003 dolara – Coral Gables (eksploatisani turistički radnici)
  • Observatorio Cubano de Derechos Humanos: 250.000 dolara – Madrid (politički zatvorenici)
  • Libertatis: 166.430 dolara – Houston, Texas (ljudska prava)

Kubanci u mnogim gradovima, pretežno mladi ljudi, izašli su na ulice 11. jula 2021. Protestovali su zbog nestašice medicinskih potrepština, hrane i druge robe; neuspjelih doznaka iz inostranstva; i, u nekim slučajevima, rasne diskriminacije. Uslijedila su hapšenja i pritvaranja, a odnedavno i suđenja i zatvorske kazne. Društveni mediji su igrali veliku ulogu u mobilizaciji demonstranata, a potom i u širenju vijesti o hapšenjima, ozljedama, materijalnoj šteti i reakciji iz inostranstva.

Kao i u slučaju probnih postupaka na društvenim mrežama u ranijim kampanjama protiv kubanske propagande, dio sredstava američke vlade koje su isporučili posrednici nesumnjivo su bili namijenjeni za proširenje uloge društvenih medija u regrutovanju demonstranata i objavljivanju negativnih posljedica.

Kako loše vijesti sa Kube stižu do antikubanskih političara u Sjedinjenim Državama i Evropi, one dobijaju dodatnu vrijednost. Pojavljuju se novi izgovori za administrativne radnje i zakone koji, usmjereni na destabilizaciju na Kubi, uvode sankcije i pooštravaju pravila blokade. Oni zauzvrat stvaraju izvještaje o novoj bijedi na Kubi.

Državni sekretar Antony Blinken nedavno je odgovorio na suđenja nekim od vođa protesta 11. jula i na zatvorske kazne koje su rezultirale najavom viznih ograničenja protiv osam kubanskih zvaničnika. Zakonski prijedlog koji su nedavno predstavili kongresmeni Južne Floride poziva predsjednika Joe Bidena da podstakne Ujedinjene nacije da uvedu sankcije Kubi. Naslov zakona je “Zvjerstva i genocid na Kubi”.

Ovo je priča o opsadnom socijalizmu. U svojim „Crnokošuljaši i Crveni“ , Michael Parenti prikazuje ruske revolucionare pod Lenjinom kako smanjuju svoje težnje zbog pritisaka građanskog rata i invazije kapitalističkih nacija: „U maju 1921., isti Lenjin koji je ohrabrivao praksu unutarstranačke demokratije i borio se… da sindikatima da veću mjeru autonomije, sada poziva na kraj radničke opozicije i drugih frakcijskih grupa unutar stranke.”

Fidel Castro je svojevremeno ponudio živopisnu karakterizaciju socijalističkog društva koje posustaje pod neprijateljskim napadima dok ga ti neprijatelji oglašavaju kao najbolje što socijalisti mogu učiniti – kao da su mirne okolnosti prevladale. On je izjavio: „ 40 godina pokušavate da nas zadavite. A onda nas kritikujete zbog načina na koji dišemo.”

Autor: WT Whitney Jr.

AmerikaKubarevolucijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Sta kaze ona iz EU: dali smo novinarima i nevladinim organizacijama Zapadnog Balkana 250 miliona eura, a i dalje medju stanovnistvom i dalje vlada negativno misljenje o uniji.

Znate li koliko je to brisleskih placenika? A uz njih idu americki placenioci, engleski placenici, pa sorosevi i drugi medjunarodni hostapleri.

oxygen
2 godine prije

tako loše prevedeno ovo bolje da niste objavili,koja konfuzija castro,lenjin,NED ajme majko

Vid
2 godine prije

Šta ćemo sa izvorom otrovnih informacija kod nas koja se zaove Đilas?
Đilas, lopov na raketni pogin, ima u svojim rukama mašinu za širenje laži , dezinformacija, spina, trovanje odnosa među nacijama, trovanje odnosa unutar nacije.

antifašist
2 godine prije

ovdje kao da pišete o sebi i vašoj strategiji protiv EU i demokracija

Mirko
2 godine prije

Jos jednom, hebem vam Kubu. Kad sam cuo da mozes tamo na dopust samo ako si vakcinisan izgubili su status svobodne drzave. Ovi su isti ko svi drugi, sve vise verujem da je ceo svet jedna velika gluma.

ante
2 godine prije

Vlada SAD plaća veliki novac za loše vijesti o Kini, Rusiji, Venezueli, Iranu, Siriji…Tu je The Voice of America, Washington Post, Bloomberg. DW, Economist, BBC
i sami americki kapitalisti sudjeluju u tome.

Americki kapitalisti su za vrijeme prvog hladnog rata utrosili miljarde dolara svog novca da se srusu socijalisticki rezimi i uspostave demokratski rezimi koji ce otvoriti svoja trzista za americki biznis i njezinih satelita.

Boris
2 godine prije

Sve smo ovo i ranije znali, jedino su korektno izlistani nazivi kompradorskih organizacija za laž, obmanu i manipulaciju. Potpuno isto se događa i u Mađarskoj i u Srbiji i u svakoj državi koja svoj suverenitet nije podredila zapadnom imperijalističkom monstrumu, kao što je to učinila na primjer Hrvatska.

Max
2 godine prije

Takve mreže SAD Imaju svuda pa i u Hrvatskoj i susjednim zemljama ali Kuba opstaje unatoč svemu. Inače Castro je bio jezuitski đak kao i Bergoglio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI