fbpx

Vojne vježbe Rusije i Srbije su farsa – Rusiji treba novi kurs ili će morati otići s Balkana

Vojska Republike Srbije - Pitanje ulaska u NATO

U posljednje vrijeme se sve više govori o pravom kursu politike Beograda u odnosu na Rusku Federaciju. I dok se visoki dužnosnici Srbije s jedne strane kunu u bratstvo i jedinstvo s ruskim narodom i ruskom državom, čini se da je konačna odluka aktualnog vodstva jednosmjerna i da je cilj ulazak zemlje u Europsku uniju i NATO.

Aleksandar Pivovarenko, znanstveni suradnik na Institutu slavističkih studija Ruske akademije znanosti, za portal Eurasia Expert je naveo nekoliko primjera zbog kojih bi Moskva morala revidirati svoju politiku prema Srbiji.

Naime, 28. lipnja ove godine su završile godišnje tripartitne vojne vježbe ruskih, srpskih i bjeloruskih padobranaca “Slavensko bratstvo – 2018”. U četiri godine su vježbe stekle redoviti karakter i naglašavaju posebnu vezu triju naroda. Međutim, u slučaju preusmjeravanja Srbije prema aktivnijoj suradnji s Bruxellesom, format zajedničkih vježbi može izgubiti svoju ekskluzivnost. Da bi se to izbjeglo, Rusija i sigurnosni savez Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODBK) se trebaju odmaknuti od trenutnog formata i poboljšati postojeći program interakcije s uspostavom veza s novim sudionicima i specifičnijim postavljanjem ciljeva.

Vojno-politički odnosi između Rusije i Srbije su regulirani “Deklaracijom o strateškom partnerstvu” iz 2013. godine, koja predviđa suradnju u području anti-terorizma i izgradnju dugoročne vojne suradnje.

Od 2014. godine se redovito provode bjelorusko-ruske-srpske vojne vježbe, uz povećanje uključenih snaga i vojne opreme. 2018. su se vježbe prvi put  održale u formatu borbene pukovnije, uz vojnog zrakoplovstva, obavještajnih i jedinica za elektronsko ratovanje, inženjerije, jedinica atomske, kemijske i biološke zaštite i logistike. U manevrima je sudjelovalo 70 padobranaca iz Rusije, 250 iz Bjelorusije, 50 iz Srbije, kao i više od 150 jedinica vojne opreme, deset zrakoplova i helikoptera vojnog zrakoplovstva iz ruske Južne vojne oblasti. Uvježbavanje zajedničkog slijetanja i padobranskog desanta je zabrinulo dio predstavnika NATO pakta, koji su bili pozvani da promatraju vježbe, jer su u tome vidjeli prototip scenarija pravih borbenih operacija.

Srbija i NATO

Ipak, važnost ovih zajedničkih vježbi ne bi trebalo preuveličavati. Aleksandar Pivovarenko podsjeća kako ne treba zaboraviti da je u kvantitativnoj dimenziji suradnja Srbije i NATO pakta puno intenzivnija. Do 2016. godine je Srbija je provela 206 vježbi sa Sjedinjenim Državama i NATO paktom, a samo 17 s Rusijom. U studenom 2017. su Srbija i NATO proveli vježbu “Double Eagle”, a mjesto održavanja je bila zračna baza Batajnica u neposrednoj blizini Beograda. S američke strane je u vježbe bilo uključeno vojno osoblje američke 503. pješačke pukovnije i 173. zrakoplovne brigade. Sudjelovalo je i 200 padobranaca koji su sletjeli iz zrakoplova C-130.

Ovo su bile prve vježbe Srbije i SAD-a koje su se provele na teritoriju Srbije. U listopadu 2018. se planiraju provesti vježbe na području Srbije u kojima će sudjelovati nekoliko članica NATO pakta.
Za Srbiju ovo ima politički značaj, jer ovakve vježbe pokazuju otvorenost Srbije za euroatlantski oblik suradnje.

Američke i NATO vježbe su sredstvo da označe svoju prisutnost na teritoriju Srbije, ali i još jedan od koraka ka strateškom preusmjeravanju Srbije od Rusije ka euroatlantskoj regiji.

“Partnerstvo” sa Srbijom dugoročno može biti važno za Sjedinjene Države kao sredstvo diversifikacije ulaganja u vanjsku politiku u regiji.

Dakle, iako Srbija po ustavu formalno ne može postati članica NATO pakta ili  Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODBK), stvarna suradnja sa Zapadom se aktivno razvija. Sporazumi između Srbije i Sjevernoatlantskog saveza iz 2015. i 2016. godine su puni praktičnih sadržaja, među kojima su  Individualni partnerski plan IPAP i Logistička podrška NSPO.

Nakon potpisivanja ovih sporazuma je Đorđe Vukadinović za Politiku napisao: Možda Srbija nije formalno ušla u NATO, ali NATO u Srbiju uvelike jeste. I upravo ovo je, sviđalo vam se to nekome ili ne, jedna od najkonkretnijih tekovina tri i pol godine SNS vlasti u Srbiji. Naravno, uz “bruxelleske sporazume” s Prištinom, sve ostalo su, više ili manje, samo propagandna magla i dim.
Dakle, ove sporazume Beograd potpisuje u drugoj i trećoj godini nakon “Deklaracije o strateškom partnerstvu” između Rusije i Srbije. Osim toga, tijekom tog razdoblja su poduzeti mnogi koraci za prevladavanje “hendikepa” nastalog zbog formata rusko-srpskog partnerstva.

Treba dodati da format Srbije i NATO pakta nije ograničen samo na vježbe. Naime srpska vojska se prilagođava NATO standardima.

Ti standardi podrazumijevaju obuku osoblja, pri čemu srpski studenti, kadeti i časnici često ulaze u programe razmjene i stažiranja koji se provode u  euroatlantskom bloku. Tu komuniciraju s mladima iz drugih zemalja regije, što dovodi do stvaranja horizontalnih veza. Kao rezultat toga, tijekom vremena će se stvoriti kritična masa i stari kadar će postupno biti zamijenjen osobljem s novim načinom razmišljanja, koje će poseban naglasak davati na euroatlantsku perspektivu zemlje.

To može imati dva učinka. S jedne strane će nestati “konfliktno razmišljanje” između Srbije i njezinih najnovijih protivnika, čime će se zacementirati regionalni status quo. S druge strane, može se promijeniti percepcija vojne suradnje s Rusijom, koja će od “ekskluzivne” spasti na protokolarni format, gotovo dužnost, slično vježbama “Vijeća Rusija-NATO”, koje su nakratko održavane od 2000. U slučaju političkih promjena u Srbiji, čak i ovaj format može biti ograničen ili ukinut.

Balkanske članice NATO saveza - datup pristupanja Savezu

Srbija i Organizacija ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODBK)

Jasno je da se čak i povećanjem kvantitativne i kvalitativne komponente interakcije, vježbe u formatu Srbije i Rusije ili Srbije s ODBK po kvantitativnim pokazateljima teško mogu usporediti s formatom Srbije i Sjedinjenih Država ili veza Srbije i NATO pakta.

S obzirom na vanjskopolitičku poziciju Srbije, njezino “izvlačenje” iz Istoka barem ne bi trebao biti težak zadatak.

U tom smislu je legitimno postaviti pitanje koji je politički značaj interakcije između Srbije i Rusije i Srbije i Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODBK)? Koje rezultate Rusija  možemo ostvariti i treba uraditi?

Prije svega, vojno-diplomatska suradnja je nužna sama po sebi. Srbija je jedna od rijetkih neutralnih i nesvrstanih zemalja u Europi. Međutim, neutralnost je često konvencionalni koncept. Od 2018. godine SAD razvija format za “posebnu partnersku suradnju” s neutralnim skandinavskim zemljama, Švedskom i Finskom. Vježbe “Anaconda-2016”, održane u Poljskoj, uključivale su tri neutralne države – Finsku, Makedoniju i takozvanu “Republiku Kosovo”.

Stvoren je poseban lingvistički konstrukt i to su postale “Zemlje koje su prijateljske NATO savezu”. Iako Makedonija još uvijek formalno nije članica NATO pakta, aktualne vlasti Makedonije danas otvoreno izjavljuju da njihova zemlja nije “neutralna” i gotovo računaju dane do datuma ulaska u Sjevernoatlantski savez.

Dakle, srednji status neke zemlje može biti različit. Formalno, neutralnost ili “nesvrstanost” ne isključuju sudjelovanje u vojnim i diplomatskim aktivnostima pojedinih zemalja u nekom savezu, što automatski uključuje ograničavanje odnosa sa suprotnom stranom. U tom kontekstu, odnosi sa Srbijom stječu posebno značenje.

Srbija je gotovo jedina europska zemlja izvan postsovjetskog prostora s kojim Bjelorusija i Rusija imaju dovoljno jake i načelno konzistentno razvijaju vojne i diplomatske veze.

Ali u ovom slučaju postoji obrnuti presedan, onaj s Crnom Gorom i Makedonijom, koje su tek nedavno jasno odabrale drugu stranu.

Za Rusiju su odnosi sa Srbijom važni prije svega zbog očuvanja njene neutralnosti. U budućnosti bi za Moskvu bilo korisno da razvije kompromisan model koji će biti pogodan za neutralne zemlje, kao i za zemlje koje nisu neutralni, ali se teško mogu smatrati potencijalnim neprijateljem Rusije, zbog geografskih, vojno-strateških, ekonomskih ili povijesnih razloga.

Svake vojne vježbe također imaju važno simboličko značenje, što općenito odgovara učvršćivanju položaja Rusije na Balkanu. Važna područja djelovanja za Moskvu trebaju biti razvoj odnosa Srbije s Bjelorusijom, Kazahstanom i Armenijom.

Partnerstvo s Rusijom i njezinim saveznicima za Srbiju znači da mora ispuniti čitav niz zadataka.

Prvo, Beograd naglašava održivost srpske doktrine “neutralnosti”, iako je prema političkim protivnicima Aleksandra Vučića to obična fikcija.

Predsjednik Srbije razumije simboliku promocije ovog stava, jer je svjestan da mu to diže politički rejting u samoj Srbiji, čime nadoknađuje nedostatke unutarnje politike. Treće, Srbija je nedavno ostvarila i materijalnu korist u obliku borbenih zrakoplova iz Rusije i Bjelorusije. Četvrto, suradnja s Rusijom i njezinim saveznicima Beogradu daje dodatne argumente u odnosima Srbije sa susjedima u regiji.

Međutim, ove prednosti jedva da su važne u scenariju hipotetskog suprotstavljanja Srbije drugim zemljama regije i općenito suprotstavljaju Srbije euroatlantskom poretku koji je na Balkanu uspostavljen od ranih ’90-ih. Danas se u regiji vodi još jedan proces – rješavanje teritorijalnih i političkih proturječja uz stvaranje horizontalne suradnje pod vanjskim pokroviteljstvom.
Strateški imperativ Srbije je pridruživanje EU, što podrazumijeva zasebnu interakciju s NATO paktom kao organizacijom i njegovim zemljama članicama.

Taj cilj nije demantiran od nijedne srpske vlade od početka 2000-ih, uključujući aktualnu koju vode premijerka Ana Brnabić i kao predsjednik Aleksandar Vučić. Motivacija srpsku stranu i nije tako teško razumjeti. Tijekom dva svjetske rata je Srbija izgubila oko 10% svoje populacije. Raspad Jugoslavije i agresija NATO pakta 1999. godine su uzrokovali gubitak značajnog dijela infrastrukturnih kapaciteta.

Logično je da, nakon što je prošla tri katastrofe, Srbija pokušava izaći iz ratnih sukoba i pronaći način da “zacijeli rane”, razvijajući model održivog razvoja. Druga stvar je da je srpsko društvo u stanju socijalne anomije, odnosno nepostojanje ili pomanjkanja socijalnih ili društvenih normi, što je stanje u kojem dolazi do destabilizacije starih normi i pravila. Zbog ovog i niza drugih razloga srpske elite ne vide mogućnosti na istoku i unutarnju srpsku dinamiku odlikuje velike inercija. Takve okolnosti nekim od vanjskih aktera pogoduju da odvuku Srbiju u navodno “povoljnije” formate suradnje.

Srbija si nikako ne može priuštiti novi teški sukob. Budući da prekomjerno zbližavanje s istočnim partnerima, koje Sjedinjene Države i Njemačka, kao i srpska opozicija, vide kao faktor koji udaljava Srbiju od članstva u EU i NATO paktu, treba biti spreman da Vučić, nakon što iscrpi mogućnost manevriranja u vanjskoj politici, ograniči odnose s Moskvom i eksplicitnije se opredijeli za format kojeg je odredio Bruxelles.

Što u ovom slučaju može učiniti Moskva? Ovo pitanje još uvijek nema jednoznačan odgovor. Ne može se iščitati ni iz ruske vanjske politike, ni drugih službenih dokumenata, niti izjava ruskih dužnosnika. Međutim, pronaći odgovor i nije tako teško kao što se čini.
Rusija treba odrediti minimalne i maksimalne vrijednosti onoga što može postići u ovoj regiji, te prihvatiti činjenicu da nije jedina strana koja je zainteresirana za održavanje “ekskluzivnih partnerskih odnosa”.

Danas se Balkan suočava s nizom ozbiljnih izazova. U nas se pojavio problem borbe protiv terorizma, uključuju borbu protiv prekograničnog kriminala, ilegalne migracije i trgovina drogom. Postoji problem učinkovite kontrole granica. Proširivanje programa vježbi na ta područja bi omogućilo drugim zemljama u regiji, na primjer Grčkoj i Sloveniji, koje su najsnažnije svjesne tih izazova, da se povežu s ovim trilateralnim partnerstvom, vjeruje ruski stručnjak Aleksandar Pivovarenko.

U suprotnom slučaju, ako Moskva ne bude jače igrala na tu kartu, sve sugerira da će se i Srbija u budućnosti integrirati u EU i NATO. Naime, pod Vučićem je Srbija od 2015. ratificirala sporazum SOFA, gotovo u tajnosti, bez javne rasprave o odluci kojom je Srbija preuzela obaveze iz osnivačkih ugovora zemalja članica NATO pakta potpisanih u Washingtonu 1949., Londonu 1951. i Parizu 1952. Dakle, iako formalno nije postala članica NATO pakta, Srbija se sporazumom SOFA obavezala na primjenu ugovora i povelja koje su do tada vrijedile isključivo za punopravne članice Sjevernoatlantskog saveza.

Nakon toga, Vučićeva vlada u siječnju 2015. potpisuje sporazum IPAP, operativni dokument koji predviđa širok spektar zajedničkih aktivnosti i produbljivanje suradnje između Srbije i NATO pakta na gotovo sva područja u kojima je suradnja moguća.

Konačno, u rujnu 2015. je potpisan je sporazum o suradnji u sektoru logističke podrške (NSPO), koji je ratificiran u skupštini Srbije 12. veljače 2016. Javnost Srbije je počela pokazivati znakove “buđenja” tek nakon trećeg sporazuma s NATO paktom, kojim je institucionalno zaokruženo neformalno pridruživanje Srbije NATO paktu.

S ova tri sporazuma Srbija zapravo ni ne mora formalno ući u NATO, jer ionako primjenjuje sve njegove ugovore i poredala je suverenitet NATO standardima i NATO zapovjedništvu praktično u istoj mjeri u kojoj su to učinile i punopravne članice ove vojne organizacije.

Moskva je tada u nekoliko dana čak dva puta službeno “izrazila zabrinutost” zbog ovolike razine približavanja Srbije NATO paktu. Zanimljivo je da nije ni spomenula Washington i Bruxelles, jer su njihovi ciljevi i interesi jasni. Možda je sada jasnije da u ovom procesu samoponižavanja glavnu ulogu igra aktualna vlast u Srbiji i da su Vučić i njegovi suradnici u predsjednički ured i ministarske kabinete postavljeni upravo u tu svrhu, ma koliko se trudili da to prikažu u drugačijem svjetlu.

Kao što je nedavno rekao Stevan Gajić s Instituta za europske studije iz Beograda: “Bez sumnje možemo govoriti o nasilnoj “natoizaciji” svih zemalja Balkana. Rusija ne radi ništa. Je li Moskva zadovoljna zapadnjačkom propagandom koja govori o nevjerojatnom ruskom utjecaju koji se baš i ne osjeća u regiji ili je izgubila interes za Balkan? Ne znam. Srpski narod je na strani Rusije, ali ako Srbija i formalno uđe u NATO, tamo će biti u zatočeništvu.”

“Diplomatski juriš” političkog vrha Srbije u zagrljaj Izraelu i Sjedinjenim Državama

Tsipras, Zaev i Vučić su dio istog atlantističkog tima i cijelu regiju će progutati NATO

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
97 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Istorija se ponavlja , opet imamo zajednickog okupatora na balkanu…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

Apsolutno smo okupirani;tako su nam podmuklo kroz demokratiju i slobodu utrpali okupaciju da je fascinantno!!!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Siniša

Nisu samo nama , vec vecini.na planeti.. Placeni novcem vlasnika fed-a u cije ime i racun te upute to i rade…

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  Alen

šoping centri i mobiteli.
sredstva za iscijedit zadnju crkavicu od stanovništva.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

U svakom slucaju…pozeljno je da Rusija konacno zesce zaigra,cak i mnogo “prljavije”.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Siniša

Mislim da nije , kako god to zvucalo donijelo bi vise stete nego koristi srbiji koja bi onda bila pod jakim udarima …Rusiji isto neke druge probleme…
Strpljenja brzo ce njihova propast…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

Jasno je to…zato sam i rekao ono “prljavo”;meni je frka koliko vlast Srbije moze da “izdrzi”.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Siniša

Meni nije za vlast vec za narod.. Za sitne pare se lako prodaju.. Svi nasi narodi..

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

Ne sumnjaj u narod….moja pradedovina Crna Gora,Makedonija pa cak i Hrvatska su ti ziv primjer da vlast niti je pitala niti poslusala narod jer su znali sta narod misli.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Siniša

siniša…jesi li ti pripadnik CIA kriminalaca koji na ovakav mamac lovi rusofile da ih metne u svoju crnu knjižicu zlu ne trebalo ako se krene na rusiju….

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  igi

Xahaxaha Igi batice svasta sam cuo ali ovo mi jos niko nije rekao…..nisam i necemo se poceti vrijedjati,molim lijepo!!!!

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Siniša

…imaš pravo nečemo se vrjeđati…..nisu svi CIA agenti kriminalci.

Milan
Gost
Milan
2 godine prije

Zar bivši ruski Ambasador nije javno izjavio: “Ima li ovde srba?” To je odgovor na ovu temu!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Milan

Jel je to rekao? Ako kažeš, vjerujem da je. Malo gledam srpske kanale, ali Vučić je definitivno napravio blokadu medija. O geopolitici se malo govori, samo “fabrike, beograd na vodi, željezara ona, autoput onaj”, kao kad je bio živ drug Tito, svaki dnevnik počinje s uspjesima ove vlade. Nešto je… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Jeste rekao je..jos ga ti “srbi” izruzise!

igi
Gost
igi
2 godine prije

blokada medija…nije ti ovo 1991…tko želi može gledati pregršt regionalnih opozicionih tv kanala uključivši balkanski CNN…i na kraju…što bi vučić govorio o geopolitici..on se mora baviti opstankom svog naroda i uskoro sutra ili prekosutra naći će se pred prijetnjom koju je nekad hitler uputio srbima nakon gušenja ustanka 1941. i… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Dobar tekst, samo mali ispravak:Srbija je u dva sv.rata izgubila malo vise od 10% populacije.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ljudski bi bilo da se malo potrudilo oko toga,zrtve Srbije su ogromne…apokalipsa.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Siniša

Pogotovo zločini austrougarske i njenih satelita o kojima se (ne) zna ili ne smije puno pričati?!Danas dan je kojekakvi ” povjesničari” i kurč*evi akademici nazivaju vojskom visokih moralnih načela.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Siniša

To je pogresio ,ali ostatak teksta je dosta realan ja mislim.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Riddick

Jeste.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Kad sam već spomenuo Đinđića, vratimo se i Obrenoviću, koji je letio kroz prozor kad se slizao s Austrijancima. Zato i odgajaju mlade oficire na Zapadu , da ne znaju za Crnu ruku i sl. Ipak, sve nešto kontam da u starom vojnom kadru ima skupina generala i desetak pukovnika,… Pročitaj više »

wllad
Gost
wllad
2 godine prije

Dok kontaš, možda bi bilo dobro da malo proučiš istorijske fakte. Stvari su ipak malo komplikovanije. Ko je Srbiji dao samostalnost i za vreme kog vladara je postala samostalna? Ko je Srbiji zabio nož u leđa na Berlinskom kongresu? Koje teritorije Srbije danas imaju, a koje nemaju nagomilane međunacionalne problema… Pročitaj više »

Simo
Gost
Simo
2 godine prije

Text nije vrijedan komentara. Eskadrila migova 29 osavremenjenih na 4+ generaciju i još nekoliko od Lukašenka. Hrvatska je svoje barake morala kupiti.Složićemo se da se oružje ne poklanja potencijalnom protivniku. Ovom eskadrilom je potpuno obesmišljen pritisak od strane Albanije i Hrvatske. Tenkove i pancire nećemo sada pominjati.Sačekajmo novembar i Putina.… Pročitaj više »

Miki
Gost
Miki
2 godine prije
Reply to  Simo

I Srbija plaća Migove, trošak je skriven u t.z. modernizaciji.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Miki

Besplatno smo dobili avione remont i modernizacija kosta 180 do 230 miliona ukupno.
https://tangosix.rs/2016/22/12/analiza-ruski-poklon-vrede-li-mig-ovi-koje-dobijamo/

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Riddick

Remont se radi u Srbiji,jako bitna stavka!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Miki

Miki je u pravu. Ni migovi ni f16 ne vrijede ta ulaganja niti je toliki broj aparata potreban. 5/6 novih aviona a ne gomila neisplativih goretina pa za deset god. opet u remont ili nabavku.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

@Tadmur- Sve čekam kad će netko to reći. Koji će nam ti avioni? Osim da se netko dobro ugradi prilikom kupovine i kasnijih remonta. Razumijem da nam svima treba dobar i efikasan PZO (PVO) ali avioni, bar u tolikom broju, em koštaju em ničem ne služe. Niti jedna od naših… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Piretis

Simo je u pravu , avioni imaju svoj razlog ,dobar razlog…
Ali ni konkurencija ne miruje i povisuje ulog..
Avio baza nato za zapadni balakan u albaniji..
Najava ili blef ?
Utrka s vremenom ?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Piretis

Gledaj Piretis, samo vidi ko ih nabavlja, ko remontuje sve jasno. Kriminal nista novo. Cuj, 12/15 kanti starih koliko vec. Price da ce ih modernizovati pa da budu 4+generacija je laz, a narod voli lazi, neka im bude. Sta fali novom su27ili 30? Mig 35 idealan ali skup. Treba dodatna… Pročitaj više »

dragan
Gost
dragan
2 godine prije
Reply to  Piretis

Tri ,sest ili devet lovackih aviona ne znaci nista. To je samo spin kao imamo avijaciju. U stvari Srbija ima obavezu prema medjunarodnoj konvenciji da zastiti svoj vazdusni prostor od terorizma. Ako nema raspolozive resurse za to mora nekome da plati, na primer Hrvatskoj, kao sto trenutno radi Crna gora.… Pročitaj više »

ZigAtmann
Gost
ZigAtmann
2 godine prije
Reply to  Simo

Ma najstejaci.

dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije
Reply to  Simo

Sjor ”Simo”,dozvolite,tekst je ono(uz realne djelove) sta zulja cili NATO,EU,USrASvi su dusobriznici kad triba tudin k—com lupat po draci(kupini(Koliko kod bila istina(a to je tako( o marionetskoj vlasti i u Srbiji, mogu oni(vlast) bit i jaci izdajnici,a to i jesu,jos se nisu usudili ucinit poraznu izdaju Sanadera Janse,Dukanovica.Iako su dobro… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  dalmata

Moram priznati da sa velikim zadovoljstvom pročitam svaki tvoj komentar Šjor Dalmata@Baš svaki ,bez obzira da li se složio sa svim što napišeš ili ne.Jednostavno,razumljivo ,lagano ….Bravo !!! Jedva čekam sljedeći.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  dalmata

@dalmata:
Stvorit trtu,
da banda vata crtu!

dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Uvazeni Sjor ”Umpah Pah”,je li to znaci u prevodu,u partizane i zapivat:”Po sumsma i gorama”? Inace,mala opaska,Cestitam na pseudonomiju,jedan od mojih najomoljenijih likova iz legendarnih stripova je Umpah Pah i njegova genijalna izjava:”Brat konj”

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  dalmata

@Svi smo braca(i ljudi i zivotinje i biljke) dok nas pozitivna energija veze(to i daje smisao i vrijednost naseg postojanja) i koristimo razlicite metode za:
“UDRIT KONTRU”.
Tebi FALA i SVAKA TI DALA!

mmm
Gost
mmm
2 godine prije
Reply to  Simo

Majstore nepostoji mig-29 koji spada u 4+generaciju borbenim zrakoplova.najbolji ruskim avioni spadaju u 4 generaciju,a to su su-35,Ali srbiji zato poklanjaju 4+generaciju.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  mmm

Zamisli su 35 je cini mi se 4+++ generacija a mig stane u njega i jos se okrene u njemu,elektronika cuda cini oa zasto ne bi mig bio sa bar jednim + !?

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

cemu stoji ovaj “spremte se spremte” sa cetnickim nadimkom? da iskusava toleranciju, koliko cemo govana pojesti? ajde neka ali urednistvo bi se trebalo ograditi i izjasniti po pogledu takvih. pa mene je uzas citati portal da netko vidi sa kakvima komuniciram ovdje zivog bi me pojeli. hvala.

Anarho
Famed Member
Anarho
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Antun dumb je jako uporan … bio sam na putu i nisam uspio obrisati sve njegove komentare. Pustio sam ga niz vodu. Hvala na upozorenju.

cicos
Gost
cicos
2 godine prije
Reply to  Anarho

Kao u dobra stara vremena – niz vodu. Ne sjecam se da je osim provokatinoh Nika bio ista uvredljivo a da vec nisam citao i uvredljivije. Zao mi je sto nisam sacuvao taj kumentar . Ovde na portalu bas zavlacite Srbima kao sa onom temom: “Kijev mora znati da je… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  cicos

Čiko…mnogo si inteligentniji od ovog svoga komentara,ocigledno si potkovan znanjem. LP,puno sam puta bio ne ugodan prema njemu ali LP je po meni jedinstven zato molibte brat daj svoj doprinos….i ti i Simo.

cicos
Gost
cicos
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sto se tice povijesi/(h)istorije sam tu skoro pa nula , ono sto je vise moj fah je elktronika a ovde sam se “zaustavio” jer mi se ucinilo da su u vecini iskreni ali onda se zakomplikovalo. Zelio sam i na jedan tvoj post da odgovorim vezan za one kaznove u… Pročitaj više »

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
2 godine prije

Poenta neutralnosti je logično da se sarađuje i sa jednima i sa drugima kao i da se pokuša izvući što više koristi i od jednih i od drugih i to nije loše jer neko će dati kao poklon avione,neko kamione,neko će da ti smanji carine na izvezenu robu…… i bog… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Jedna od najpametnijih Vucicevih je “moramo imati jaku vojsku da bismo odrzali neutralnost”….

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

@Kajzer Soze Malo objektivnosti ne bi falilo. A i uvlačenje Hrvatske u ovu priču nije potrebno. Srbija se našla u situaciji da je krajnji trenutak da poduzme nešto da bi održala lovačku avijaciju. U situaciji kad ne može računati na zapadnu tehniku (iz političkih razloga navedenih u tekstu), kad nema… Pročitaj više »

mmm
Gost
mmm
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Zidovske kante koju su uvalili hrvatskoj su svemirski brodovi u usporedbi da ovim sta su rusi “poklonili”srbiji.avion kao sto je barak srbija nece vidit Jos barem 30godina.od ruskog aviona jedino su-35 je bolji od baraka,a ovaj mig-29 je apsolutno besmislena kupovina,ali vjerovatno su rusi naisli u nekom hangaru na par… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  mmm

Hm…kada izdvojim fenomenalni i izuzetno svrsishodan A10 ne postoji na zapadu avion koji po avionici ili sposobnosti pandam ni 29ki a kamoli nekom modernijem. Primitivni 29 sa malom modernizacijom oruzja prasi sve i jednog a a kamo li modernizovani.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Siniša

@Sinisa
Nemoj pretjerivati. Za naše uvjete recimo da je dobar svaki avion koji leti.
Neka vas 29-ke dobro služe, a država da osigura sredstva da budu ispravni i piloti na njima imaju minimalno stotinjak sati naleta godišnje i puna šaka brade.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Xahaxaha e tu je caka…odrzavaje i naleti.
Ne pretjerujem,sa MIGom29 i SU27 prestaje svaka prednost NATO masina.

mmm
Gost
mmm
2 godine prije
Reply to  Siniša

Nadam se da trolas,jer ako nisi onda imas ozbiljnih problema ako stvarno vjerujes da je mig29 bolji avion od f-16barak.po tvome je mig 29 bolji I od f-35,Ali dobro ako ti je tako lakse samo to I dalje lazi sam sebe

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  mmm

Hm….f32/35,v generaciju ne poredim,naravno!!! I taj izraelski je nadogradnja,29 kada se nadogradi je garant bolji i narabno da ne mislim na one krseve iz 99. koji su bili totalno ne odrzavani sa zastarjelim oruzjem i pokvarenom elektronikom.

mmm
Gost
mmm
2 godine prije
Reply to  Siniša

Mig 29 se nemoze niti usporedit po kvaliteti sa barakom,usporedit se moze mig35 koji je nastao kao nasljednik najmodernijeg miga 29.I od miga 35 ,f-16 barak je bolji po svim stavkama,tako da su usporedbe sa 29 besmislene.od ruskih aviona jedino su 35 je neznatno bolji od baraka ,svi ostali se… Pročitaj više »

Eugen
Gost
Eugen
2 godine prije
Reply to  mmm
Eugen
Gost
Eugen
2 godine prije
Reply to  mmm
mmm
Gost
mmm
2 godine prije
Reply to  Eugen

Krasne si izvore nasa,ruski piloti kazu da je bolji mig,bas cudno.usput usporedbe su radili sa osnovnim f-16 koji nije niti sjena baraku

zlaya
Gost
zlaya
2 godine prije
Reply to  Siniša

kakav crni f-32,pa to i ne postoji.daj se makni od vojne tehnike i takvih tema

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  mmm

@mmm Sa @Sinisa nema demokracije, jer ako nije po njegovom, to nije tako!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@Dalton:
Mig 28 za 1 jeftiniji od 29-ke?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah Volim ljude sa takvim smislom za humor. To je odraz inteligencije. Što se mene tiče, ja sam zaljubljenik u zrakoplovstvo, amater. Zbog zdravstvenih razloga nisam mogao ostvariti svoj mladenački san. Bilo je suđeno da ostvarim karijeru na drugom polju. Izuzetno poštujem sve pilote, osobito borbene, bez obzira pod… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@Dalton:
Hvala,laka ti i ugodna noc!
Stjuardesa mora biti zgodna,da se avion bolje dize?

zlaya
Gost
zlaya
2 godine prije
Reply to  Siniša

Siniša,po ovom tvojem komentaru i spominjanju a-10 u usporedbi s mig-29 i f-16 se vidi da apsolutno nemaš pojma o vojnoj tehnici i neznam kud se guraš,uopće ti to nije trebalo.Drži se ti politike to ti skoro pa ide.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  zlaya

Naravno da ne poredim,jasno sam ga odvojio i rekao da je svrsishodan jer a10 nema pandam u ruskoj avijaciji…odlican avion. F16,zbilja fenomenalan avion a sa izraelskom nadogradnjom extremno fenomenalan;ako Srbija ne osavremeni 29ke da mogu elektronski i pogotovo po oruzju parirati f16 onda je to zbilja kriminal i bacanje novca… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ne u punom smislu ali istna…

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Jugoslavija i Tito su najbolje sto se juznoslavenskom narodu dogodilo ikada i vise se nikada ponoviti nece .

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Gorka istina. Nažalost i takvi ljudi odu prije ili kasnije a hijene su tu, strpljivo čekaju svoj trenutak.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Pa gdje si ti Druže Konstantinoviču ,puška te ubil*..!! ??Nema te sto godina.Pozdrav ,nadam se da si OK.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Druze Palmirovicu malo sam transceditirao, trosio sam vrijeme na introspekciju , jebi ga ja sam titov pionir i nikako da shvatim kako je vrijeme novac 🙂

Mika Tripalo
Gost
Mika Tripalo
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Pozdrav druže Maršale! Ne znam druže Maršale da li ikad ili nikad. Eto u zadnjem stoljeću bile su dvije, istina vrlo različite, kako po inicijativama zbog kojih su nastale, tako u odnosu i brizi za malog čovjeka. Ovim balkanskim prostorima već dugo se vuče ona stara narodna izreka: “bez treće… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Mika Tripalo

Zlaja – glupaja- ;da si završio osnovnu prije punoljetnosti znao bi da sam samo pozdravio komentatora koji ima takav nadimak ,kakav ima.Tupsone!!!

zgvaca
Gost
zgvaca
2 godine prije

Srbi su ponosni narod ali ujedno i najgluplji narod na balkanu. Umjesto da su ratove u bivsoj Jugi 1992 zavrsili oni su ih odugovlacili dok ih nisu izgubili. Oni su vjerovali UNO EU NATOu… iako su ih ovi svaki dan zezali. Umjesto 1998 povuc granicu po sredini Kosova i rec… Pročitaj više »

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  zgvaca

Možda ni drugi nisu ništa pametniji. To što je neko “dobar” a neko nije je samo zato što nekome baš tako odgovara. Već sutra se situacija može okrenuti i ispašće da su svi uspjesi samo privid a kosturi iz ormara počnu ispadati. Svaki dan svjedočimo kako se “prijatelji i saveznici”… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Tomica

@Tomica Hrvatska je “svjetlosnim godinama” ispred Srbije i “regiona”, koliko god da su naše vlasti loše, čisti i prelijepi su nam gradovi, jaka i izdašna emigracija, “žitnice novca” Istra, Dalmacija i Dubrovnik donesu novca koliko sve ostale države regiona zajedno!

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije
Reply to  Željko

Nisam siguran za razliku kako si je ti zamislio. Meni je Srbija sasvim drugaciji svijet. Kod njih se vidi siromastvo i tezak zivot. S druge strane imaju i oni tajkune. Po statistickim podacima Hrvatska je super ali sta cemo sa ovrhama, iseljavanjem, puckim kuhinjama, …..? Pola sezone zitnice novca “obaraju… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  zgvaca

A sta su to drugi pametno uradili!!??
Sta si ti oametno uradio!!??

zgvaca
Gost
zgvaca
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sinisa ja sam otisao. To je bilo pametno.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Sloboda jednog naroda nije kondicionirana vezivanjem za neku od supersila , od slobodnog covjeka ili naroda ne moze se napraviti rob , jer je slobodan covjek ili narod slobodan i u zatvoru . Covjek ili narod postaje slobodan svojom odlukom , otporom i nepristajanjem . Ako sloboda ista znaci ,… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Veliki pozdrav Zuki!!! Kako biti siguran ako se ne priklonimo nekoj sili,problem je sto velika sila kao USA puno i zahtijeva a jedini je zahtjev da se asimiliramo ili ti ga da budemo moderni robovi a taj zahtjev je van svake rasprave jer je podrazumijevano da se to desi. Pa… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Dobar napis Babiću, Srbija je izgubljena za ruse, okupirana je izdajnicima.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  bbbb

Ne veseli se tako rano!!!

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  bbbb

U pravu je Sinisa, istorija je cudna i puna obrta.

antinwo
Gost
antinwo
2 godine prije

Dajte ljudi pamet više u glavu i Hrvati i Srbi i ostali narodi ex Juge!Lažu nam gamad od političara i kradu po nalogu smradova iz smrdljive fašističke eu i ko zna kojih centara moči.A mi da ratujemo opet.Ma evo vam k…. stoko masonska poremečena

Sa čim ćeš pred Miloša
Gost
Sa čim ćeš pred Miloša
2 godine prije

Dok god srpski vojnici koji učestvuju u zajedničkim vežba sa Amerima, tim istim Amerima žele da spraše metak u glavu ja se ne brinem. Jer ako NATO zaista želi Srbiju da uvuče u svoje članstvo, bolje da razmisli dva puta. Možda mogu da ostvare uticaj na komandnu strukturu horizontalnim povezivanjem… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

A Miloš do zuba naoružan…..

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
2 godine prije

onoga koji potpiše pristupanje nato savezu stići će metak od obrenovića do đinđića ništa se u Srbiji nije promijenilo kako sada stvari stoje njima ni ne treba članstvo u nato-apočme iz rvackog primjera se vidi da je članstvo u atlantskom savezu promašaj

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

A gdje bi ti da idu? Kako to hoda u “pravim” drzavama? Valjda ima neka logika u tome? Ti bi trpao novce dok je sezona a poslije na trosak drzave. Naravno drzava treba Dalmatincima obezbjediti sve za uspjesnu sezonu kako bi zaradili sto vise novaca.

Građevinar
Gost
Građevinar
2 godine prije

Neutralnost Srbije je oksimoron. A. Vucic ne zaboravlja iskoristiti priliku spomenuti, da je Srbija bila bombardirana od strane NATO-a, kako ce se uvijek prisjecati nevinih zrtava, ali eto, nije problem kada se srpski vojnici 207 puta zagrle s onima koji su ih bombardirali. Preduvjet za stjecanje glasackog prava bi morao… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik