Xi je ‘lično intervenirao’ u saudijsko-iranskim pregovorima

Xi Jinping
1 komentar

Kineski predsjednik Xi Jinping odigrao je ključnu ulogu u uvjeravanju lidera Saudijske Arabije i Irana da obnove veze i okončaju sedmogodišnji diplomatski razdor, rekao je visoki pekinški diplomata za list People’s Daily u subotu.

Xi je “lično uvjerio lidere dviju zemalja i podržao Saudijsku Arabiju i Iran da razviju prijateljske odnose kao susjedi”, rekao je direktor Odjeljenja kineskog ministarstva vanjskih poslova za pitanja Zapadne Azije i Sjeverne Afrike, Vang Di, za novine povezane s vladom.

Vang je dodao da napori Pekinga da promoviše regionalnu stabilnost na Bliskom istoku dolaze usred “nekih velikih zemalja izvan regiona koje uzrokuju dugoročnu nestabilnost” zbog onoga što je opisao kao sopstveni “lični interes”. Također je naznačio da će Peking biti “fer posrednik” i da će nastaviti biti “promoter mira i stabilnosti na Bliskom istoku”.

Pregovori između Teherana i Rijada bili su značajni po tome što SAD nisu bile uključene, uprkos tome što su bile ključni diplomatski igrač u regionu oko 75 godina.

Prošlomjesečni sporazum između Saudijske Arabije i Irana uz posredovanje Pekinga najavljen je kao važna vanjskopolitička pobjeda Kine. To je također dovelo do toga da je kraljevina pokrenula mirovne pregovore s ciljem okončanja osmogodišnjeg sukoba u Jemenu. To je takođe signaliziralo da “diplomatski kredibilitet” Pekinga u regionu dobija uporište sa njegovim ekonomskim uticajem, rekao je Oliver Džon iz vašingtonskog think tanka Middle East Influence, prema subotnjem South China Morning Postu.

U petak su i Saudijska Arabija i Iran najavili da će ponovo otvoriti ambasade u glavnim gradovima jedne druge “za nekoliko dana”, prvi put u sedam godina. U 2015. odnosi između Teherana i Rijada postali su sve zategnutiji nakon intervencije Saudijske Arabije i UAE u jemenskom ratu. Prethodno su pobunjenici Huti koje podržava Iran preuzeli kontrolu nad jemenskom prijestolnicom Sanom od saudijske vlade.

Ove tenzije su kasnije izazvale nekoliko sukoba u regionu i bile su među faktorima koji su doprinijeli građanskom ratu u Siriji – sukobu, dodao je Wang, za koji Peking želi potražiti diplomatski lijek.

Saudijska Arabija prekinula je diplomatske odnose sa Sirijom u februaru 2012. godine, pridruživši se SAD-u u podršci militantima koji su nastojali zbaciti predsjednika Bashara Assada. Uz podršku Rusije i Irana, vlada u Damasku je na kraju prevladala nad prikupljanjem pobunjeničkih milicija koje su uključivale teroriste povezane s Al-Kaidom i Islamskom državom (IS, bivši ISIS).

Peking je također predložio rješenje s dvije države za Izrael i Palestinu, rekao je Wang, a kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang je ovog mjeseca rekao da bi tamo mogao igrati ” aktivnu ulogu” u posredovanju u mirovnim pregovorima.

Napori zemlje da promovira stabilnost na Bliskom istoku također služe dvostrukoj svrsi učvršćivanja postojećih energetskih sporazuma, dodao je Oliver John u izvještaju SCMP-a. Saudijska Arabija je ključni snabdjevač energijom za Peking, a Kina čini oko četvrtinu njegovog izvoza nafte u 2021.

irankinasaudijska arabijaxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 mjeseci prije

Mudar potez.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI