YouTube će ukloniti video zapise koji navode široko rasprostranjene navode prevara birača nakon izbora u SAD

Youtube
10 komentara

Posljednji potez platforme za razmjenu video snimaka YouTube mogao bi uskoro postaviti tehnološkog giganta na udar američkog predsjednika Donalda Trumpa i republikanskih saveznika, jer je vrhovni komandant odbio da prizna izbore 2020. godine, umjesto da se odluči za dalju promociju navoda biračkih prevara.

YouTube je u srijedu najavio da će započeti postupak uklanjanja sadržaja sa svoje platforme koji navodi da je raširena prevara birača pomogla uticaju na ishod izuzetno spornih američkih predsjedničkih izbora.

Kompanija je u objavi na blogu objasnila da će promjene stupiti na snagu odmah i da će mjere pokrenuti punom snagom „u narednim nedjeljama“. Nova smjernica vjerovatno neće uticati na video zapise koji su objavljeni u nedjeljama prije njenog donošenja.

„Počet ćemo uklanjati bilo koji dio sadržaja otpremljen danas (ili bilo kada poslije) koji obmanjuje ljude tvrdeći da su raširene prevare ili greške promijenile ishod predsjedničkih izbora 2020. godine u SAD“, navodi se u ažuriranju. „Na primjer, uklonit ćemo video zapise koji tvrde da je predsjednički kandidat pobijedio na izborima zbog široko rasprostranjenih softverskih kvarova ili grešaka u brojanju.“

„Kao i uvijek, izvještavanje vijesti i komentari o ovim pitanjima mogu ostati na našoj veb lokaciji ako postoji dovoljno obrazovnog, dokumentarnog, naučnog ili umjetničkog konteksta“, dodaje se u obavještenju.

YouTube je nagovijestio da će započeti sa nametanjem nove politike pošto u utorak ističe nacionalni rok da države završe sve sporove vezane za izbore, poput ponovnog brojanja glasova i revizije. Pored toga, platforma je objasnila da je odluka donijeta jer je dovoljno američkih država ovjerilo svoje izborne rezultate da bi se mogao odrediti pobjednik.

„Naš glavni cilj ulaska u izbornu sezonu bio je da budemo sigurni da ljude povezujemo sa autoritativnim informacijama, istovremeno ograničavajući domet dezinformacija i uklanjajući štetan sadržaj“, navodi se u postu.

Iako je YouTube izjavio da je ukinuo preko 8.000 kanala i „hiljade štetnih i obmanjujućih video snimaka povezanih s izborima“, kompanija je uglavnom ostala na udaru korisnika zbog mnogo lakših pristupa izbornim dezinformacionim sadržajima na svojoj platformi.

Umjesto da video direktno uklanja, YouTube je posljednjih mjeseci umjesto toga izborni sadržaj označio etiketama koje upućuju gledaoce na ono što kompanija naziva „autoritativnim izvorima vijesti“, poput CBS News ili ABC News, među ostalim glavnim medijima.

Krajem novembra, grupa poslanika demokratskog kongresa uputila je pismo Susan Wojcicki, izvršnom direktoru YouTube, i pozvala kompaniju da zauzme stroži stav i ukloni sve snimke pogrešnih informacija o izborima.

„Ovi video snimci žele da potkopaju našu demokratiju i bace sumnju na legitimitet dolazeće administracije izabranog predsjednika Bidena“, navodi se u pismu. „Štaviše, budući da se trenutni predsjednik nije založio za mirnu tranziciju vlasti, dezinformacije i manipulisani medijski sadržaj na vašoj platformi mogu podstaći građanske nemire.“

Međutim, iako će demokrate vjerovatno pohvaliti novi put YouTubea, taj potez vjerovatno neće pružiti utješan osjećaj republikancima. U stvari, saveznik Trumpa, američki senator Josh Hawley (R-MO), izrazio je svoje nezadovoljstvo putem Twittera, napisavši da YouTube krši slobodu govora korisnika.

„Ako imate zabrinutosti u vezi sa integritetom izbora, morate sjedjeti i šutjeti“, poručio je Hawley prije nego što je ponovio ranije Trumpove primjedbe da je opozvao Član 230, decenijama star zakon koji štiti kompanije na internetu da budu odgovorne za sadržaj koji su objavili njihovi korisnici.

Odbivši da prizna američke izbore, Trump je obećao da će nastaviti sa svojim pravnim izazovima i nedavno je potvrdio da će se pridružiti naporima državnog tužioca Teksasa Kena Paktona da preokrene rezultate izbora putem američkog Vrhovnog suda.

Iako najviši nacionalni sud nije naznačio da li će preuzeti slučaj, kritičari su taj potez opisali kao publicitet.

YouTubeova najava dolazi pošto je njegova matična kompanija Google rekla da će u četvrtak početi da ukida svoju privremenu pauzu u političkom oglašavanju. Google je pokrenuo trenutno zaustavljanje kao pokušaj da oglašavanjem spriječi potencijalnu eksploataciju ili pogrešne informacije, jer je kompanija očekivala da će rezultati izbora biti odloženi.

američki izboriDonald TrumpYouTube
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sino-Belarus
3 godine prije

Nema ništa demokratičnijeg nego kad korporacije odlučuju što je istina, a što nije

nekoime
3 godine prije

Nekak mi se čini kako će Trump započeti postupak uklanjanja Googla, Facebooka i ostalih.

tuf
3 godine prije

Stvarno su već očajni. Jel onda budu izolirali i cijelu saveznu državu Teksas?

Nebojsa
3 godine prije

Jel’ ono Texas ima pravo na otcjepljenje .koje mu daje ugovor o pristupanju USA?

Mat
3 godine prije

Postupit ce samo u skladu sa NEPISANIM zakonom…….o slobodi izrazavanja.

3 godine prije zadnji put uredio Mat
Hašo
3 godine prije

Rat se vodi ,informacijski . Maske padaju .

Max
3 godine prije

Cenzura nismo ni sumnjali.

Slonica
3 godine prije

Dok je konja
Bit će i samara

Sve više materijala za brisanje,ostavlja nadu da će i brisači brzo biti obrisani.

Bosanac
3 godine prije

Do’vidjenja Youtube…vidimo te u citulji uskoro 🙂

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI