Yuan postaje svjetski raširen: Kina testira svoju digitalnu valutu na platformama e-trgovine

Digitalni Yuan
7 komentara

Kao dio nastojanja za internacionalizacijom yuana, Kina je testirala svoju digitalnu valutu na trgovinskim platformama širom svijeta gdje se njome može slobodno trgovati s drugim fiat valutama.

Peking također uspostavlja pravni okvir za digitalne valute Središnje banke ili CBDC s globalnim financijskim regulatorima.

“Imate digitalne valute središnje banke razvijene na raznim platformama, kao što su Enterprise blockchainCorda ili Hyperledger, a digitalni yuan tehnički nije ni na blockchainu,” rekao je Michael Sung, zamjenik upravitelja Istraživačkog centra Fintech sa Sveučilišta Fudan. “Radi se o vrlo podijeljenom i odvojenom ekosustavu.”

Stručnjaci smatraju da bi Kina, kako bi digitalni yuan mogao biti usvojen na svjetskoj razini, trebala surađivati s trgovinskim partnerima ili područnim, financijskim čvorištima. To će pomoći u stvaranju platforme na kojoj je digitalni yuan tehnički, pravno i financijski među-operabilan s digitalnim valutama drugih zemalja.

Jedna od takvih platformi je Inthanon-LionRock, koja je projekt digitalne valute središnje banke za prekogranično plaćanje, pokrenut od strane monetarne vlasti Hong Konga i Tajlandske banke.

Osam tajlandskih banaka i dvije hongkonške banke, uključujući HSBC, sudjelovale su u projektu Note i testirale izvedivost transakcija između Tajlanda i Hong Konga temeljenih na digitalnoj valuti. Cilj projekta je pomoći središnjim bankama u prekograničnim transferima fondova, međunarodnoj trgovini i transakcijama na tržištu kapitala.

“Projekt Note vrlo je simboličan za kineski pristup internacionalizaciji digitalnog yuana,” rekao je Tavni Ratna, izvršni direktor i osnivač blockchaina i trusta mozgova pod nazivom Policy 4.0. “Kina će možda htjeti pregovarati s jednom središnjom bankom i smisliti mehanizam za sve, od zakonskog okvira do tečaja između dviju valuta.”

Kina kontinuirano proširuje ispitivanja svoje suverene digitalne valute, službeno poznate kao Elektroničko plaćanje digitalnom valutom (DCEP). Peking planira novi model pripremiti na vrijeme za Zimske olimpijske igre 2022. godine. Digitalni yuan mogao bi transformirati prekograničnu trgovinu zbog sposobnosti  istovremenog obrađivanja plaćanja i deviznih transakcija, tvrde stručnjaci.

kinaTajlandyuan
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Boba Lazarević
3 godine prije

Planiram kupiti onoliko digitalnog Yuana koliko sam i Bitcoina kupio do sada. Nula.

3 godine prije

“… Kina je testirala svoju digitalnu valutu na trgovinskim platformama širom svijeta gdje se njome može slobodno trgovati s drugim fiat valutama….”
Ovdje nam polako uoblicavaju CILJ…
Digitalna svjetska valuta – vjerovatno Yuan…
A time i Kineski zlocinacki model BORGA…
Kina je od ovije bila uzorni oblik vladavine nad masom ljudi…

Uz Yuan – sve tzv “demokratije” – ce dobiti nesto slicno kineskom sistemu terora ljudi…
To je jasan plan, a cijela ujdurma je i napravljena zbog nemogucnosti odrzavanja Ponzi piramide sa USdolarom i tzv “demokratijom“…

tihobl
3 godine prije

Kao se odlucuje u SAD:

  • imam prijedlog koji dobro zvuci, svidjece se novinarima, zgodan je za naslovnice.
  • idemo odmah sa tim.

Kako se odlucuje u Kini:

  • imam pametna prijedlog
  • daj ga ovamo, idemo sa njim prvo u jednom selu pa ako se pokaze uspjesan, onda u jednom gradu, pa u pokrajini i na kraju u cijeloj Kini. Ako se pokaze kao promasaj namiricemo stetu tom selu, ali ti letis sa funkcije zauvjek.
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI