Zamjenik Hamasa ubijen u eksploziji u Bejrutu

Zamjenik Hamasa
4 komentara

U napadu dronom u libanonskom glavnom gradu Bejrutu ubijen je zamjenik lidera Hamasa Saleh al-Arouri. Palestinski militanti i lokalni sigurnosni izvori krivili su za napad Izrael, a lider Hezbolaha Hassan Nasrallah je ranije obećao da će uzvratiti na takve napade.

Al-Arouri je među sedam osoba ubijenih u eksploziji u južnom predgrađu Bejruta Dahiyeh u utorak, izvještavaju lokalni mediji. Libanski sigurnosni zvaničnici rekli su Reutersu i drugim novinskim kućama da je odgovoran izraelski dron.

Al-Arouri je bio osnivač vojnog krila Hamasa, a u vrijeme svoje smrti bio je zamjenik predsjednika političkog biroa grupe.

U skladu sa svojom politikom šutnje o eksteritorijalnim ubistvima, izraelski vojni zvaničnici odbili su komentirati napad, koji je bio prvi put da je jevrejska država udarila na Bejrut od rata s Libanom 2006. godine.

Izzat Al-Rishq, član Hamasovog političkog biroa, opisao je ubistvo al-Arourija kao “kukavičko ubistvo” od strane Izraela, što “još jednom dokazuje oštar neuspjeh ovog neprijatelja da postigne bilo koji od svojih agresivnih ciljeva u Pojasu Gaze. ”

Dok Izrael vodi rat protiv Hamasa skoro tri mjeseca, on se suzdržavao od bilo kakvih napada velikih razmjera na Liban, umjesto toga upuštao se u sukobe s militantima Hezbolaha duž izraelsko-libanske granice. Hezbolah, šiitska paravojna i politička grupa sa sjedištem u Izraelu, opisala je sebe kao “u ratu” s Izraelom, iako je Nasrallah izjavio da grupa ima za cilj da vodi ograničenu kampanju usmjerenu na vezivanje izraelskih snaga u blizini granice, čime se sprječava njihovo raspoređivanje u Gazi.

Međutim, Nasrallah je u avgustu obećao da će “svako ubistvo na libanonskom tlu protiv Libanca, Sirijca, Iranca ili Palestinca naići na odlučan odgovor” njegovih boraca. Nasrallah je trebao imati televizijsko obraćanje u srijedu, ali je obraćanje sada odgođeno, prema više medijskih izvještaja.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u novembru da je dao instrukcije izraelskim obavještajnim agentima da “djeluju protiv čelnika Hamasa gdje god da se nalaze”. U decembru je Wall Street Journal izvijestio da je Netanyahu dao zeleno svjetlo na zavjeru za ciljanje Hamasovih zvaničnika u Libanu, Turskoj i Kataru.

HamasIZRAELLiban
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Na godišnjicu snrtti generala Sulejmanija još jedan podmukao napad ma koji će biti uzvraćeno.

komšija
3 mjeseci prije

E sad vi roknite onog čivutina Netenjahua.Ako to ne uradite,ništa ste.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI