Započeo prekid vatre između Izraela i Hamasa

Izrael i Palestina
3 komentara

Obje strane su ipak izrazile spremnost za nastavak neprijateljstava

Izraelske snage i militanti Hamasa složili su se oko privremenog prekida vatre u Gazi, počevši u petak ujutro u 7 sati po lokalnom vremenu. Stotine kamiona s humanitarnom pomoći spremno je stići u ratom razorenu palestinsku enklavu, dok se očekuje da će Hamas kasnije tijekom dana osloboditi prvu skupinu talaca. Nije bilo službene potvrde ni od IDF-a ni od Hamasa da su borbe zaustavljene. Međutim, dopisnik Al Jazeere iz južnog pojasa Gaze tvrdi da je primirje već počelo i da su napadi prestali. ”Svjedoci smo relativnog zatišja, koje postupno postaje sve vidljivije jer dolazi do potpunog prekida letova borbenih zrakoplova iznad pojasa Gaze”, rekao je. Prema izvješćima izraelskih medija, raketni alarmi aktivirani su u izraelskim zajednicama Kissufim i Ein Hashlosha u blizini granice s Gazom 15 minuta nakon što je primirje trebalo stupiti na snagu.

Izraelska vojska bacila je letke kojima upozorava stanovnike Gaze neka se ne vraćaju u svoje domove koji se nalaze na sjeveru. IDF-ov glasnogovornik arapskih medija Avichay Adraee također se obratio Palestincima na društvenim mrežama, rekavši da usprkos primirju ”rat još nije gotov. Humanitarna pauza je privremena. Sjeverni pojas Gaze je opasna ratna zona i zabranjeno je kretanje prema sjeveru”.

Prema sporazumu, Izrael se obvezao zaustaviti zračne napade na južnu Gazu i prestati s napadima u sjevernom dijelu enklave šest sati svaki dan, prema Ministarstvu vanjskih poslova Katara, koje je pomoglo u postizanju sporazuma. Očekuje se da će Hamas osloboditi prvu skupinu od 13 izraelskih žena i djece oko 16 sati po lokalnom vremenu, a iskoristit će pauzu u borbama za pronalazak još talaca koje navodno drže druge frakcije. Izrael također do kraja dana treba osloboditi neke od palestinskih zatvorenika. Nekih 200 kamiona s hranom i drugom vitalnom pomoći, uključujući ograničene količine goriva, ulazit će u Gazu svakog dana prekida vatre, prema egipatskim dužnosnicima. Međutim, izraelska vojska rekla je da “nekoordinirano kretanje kamiona s juga Pojasa prema sjeveru neće biti dopušteno”.

Iako je pristala na primirje, izraelska vlada je obećala “nastavak borbenih djelovanja kako bi vratila sve sve taoce, dovršila eliminaciju Hamasa i pobrinula se da ne nastanu nove prijetnje državi Izrael iz Gaze”. Stanovnici Gaze neće se smjeti vratiti u svoje domove na sjeveru tijekom primirja, ali će moći slobodno i bez rizika pobjeći na jug, dodao je IDF. Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee također je rekao da će izraelske snage ostati u Gazi, stacionirane u “rijetko naseljenim područjima”. Hamas je također rekao da je spreman nastaviti bitku. “Dok najavljujemo dolazak pauze borbenog sporazuma, potvrđujemo da će naše ruke ostati na obaraču, a naše pobjedničke brigade ostat će na oprezu kako bi obranile naš narod i porazile okupaciju i njezinu agresiju”, rekla je skupina u izjavu u četvrtak navečer. Tijekom četverodnevnog prekida vatre, Izrael i Hamas se nadaju razmijeniti 50 izraelskih žena i djece za 150 palestinskih civila koji se drže u izraelskim zatvorima. Dužnosnici su izrazili nadu da će primirje biti produljeno za još jedan dan za svakih deset dodatnih zarobljenika koji budu oslobođeni.

Hamas je ukupno više od 200 ljudi, uključujući strane državljane, uzeo kao taoce tijekom napada militanata na Izrael 07. listopada, u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi.

Izrael je pokrenuo tjednima zračne i kopneni napad na teritorij, ubivši pritom gotovo 15.000 Palestinaca, uključujući više od 6.000 djece, prema zdravstvenim dužnosnicima u palestinskoj enklavi pod kontrolom Hamasa.

gazaHamasIZRAELprekid vatre
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
5 mjeseci prije

Palestinci nakon ovoga trebaju pobiti što više židova i naplatiti dug barem malo..

Max
5 mjeseci prije

Zamrzavanje stanja.

FELIX
4 mjeseci prije

POSTAJE MI SVE JASNIJE KO JE NA PRAVOM I KO NA KRIVOM PUTU. PRAZNIK HALOVIN JE POSTAO POPULARAN PRAZNIK (SIGURNO ZNATE DA JE TO NAJVECI PRAZNIK SATANA ).ABORTUS JE PRAVO ZENE ( NE SMATRA SE ZA UBISTVO). PARADE PONOSA POSTAJU SVE MASOVNIJE, ( KAKO PEDERI NEBI BII PONOSNI POBEDZUJU, CAK DOBIJAJU PRAVODO USVAJANJE DECE KOJU CE ONI VASPITAVATI ) ZABORAVILI STE CAK I BROJATI, JEDNA OD BOZJIH ZAPOVESTI KAZE DA JE SEDMI DAN BOZJI. KAO STO MI JE POZNATO JEVREJI SE JOS TRUDE, DA POSTUJU BOZJE ZAPOVESTI, KAO NAPRIMER POSTUJ OCA I MATER. KOD HRVATA VIDIM DA SE POVECAVA LJUBAV DO NEPRIJATELJA A MRZNJA RASTE U SRCIMA DO BOZJEG NARODA, SRBE MRZITE IAKO SU VAS I EVROPU VEKOVIMA BRANILI PRED TURCIMA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI