Zašto Gazprom gradi plinovode, ako Rusija s lakoćom može okupirati Ukrajinu?

Sjeverni tok 2, gasovod
29 komentara

Stratezi iz Kijeva pokušavaju uvjeriti Europu da će zbog izgradnje “Sjevernog toka 2” vjerojatno izbiti veliki rat. Rusija će, navodno, ako izgradi alternativne pravce za isporuke plina Europi, bez imalo milosti i promišljanja okupirati Ukrajinu. Europski birokrati, koji hladno gledaju brojke i paze da profit bude veći od gubitaka, znaju da su ove izjave jeftina propaganda utopljenika koji se hvata za slamku.

Bi li trebalo okupirati tu Ukrajinu, pita se ruski novinar Anton Kirilov.

“Uspješna djeca poznatih osoba uvijek moraju dokazivati da su uspjeh ostvarili sami i da im roditelji ni na koji način nisu pomogli. To je posebno teško kada roditelji i djeca imaju radikalno oprečne političke stavove”, pojašnjava Kirilov.

Komercijalni direktor ukrajinskog Naftogaza, Jurij Vitrenko, na početku svoje karijere je redovito morao dokazivati da ne dijeli stav svoje majke Natalije Vitrenko, ugledne čelnice Socijalističke partije Ukrajine.

Natalija Vitrenko se zalaže za ujedinjenje Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije, što su nakon 2014. za ukrajinske državljane bile vrlo opasne izjave.

Za razliku od mnogih drugih “prijatelja Rusije”, koji su se nakon državnog udara preodjenuli u ukrajinske nacionaliste, ona i dalje redovito daje izjave zbog kojih bi u današnjoj Ukrajini mogla završiti na robiji.

Jurij Vitrenko, sudeći prema njegovom intervjuu, godinama je daleko od politike, ali je to u ukrajinskoj stvarnosti gotovo nemoguće. Teoretski, komercijalni direktor bi se trebao baviti isključivo gospodarstvom, ali to nije slučaj u Ukrajini.

Govoreći za televizijski kanal 112, Jurij Vitrenko je rekao: “Ako nema tranzita plina preko ukrajinskog teritorija, tada se povećava i vjerojatnost sukoba između Rusije i Ukrajine. Posebno iznosimo ovu ideju europskim političarima, koji moraju razumjeti ne samo ekonomske posljedice za Ukrajinu, nego i geopolitičke posljedice za cijeli svijet.”

Misao komercijalnog direktora Naftogaza nije nova, jer Kijev već duže vrijeme tvrdi kako je ukrajinski plinovod jedina stvar koja Moskvu drži podalje od Kijeva i da ruska armada ne okupira cijelu Ukrajinu.

gasovod

Andrej Kobolev je 9. travnja za Deutsche Welle rekao istu stvar: “Europska unija plinovodom “Sjeverni tok 2″ otvara put ruskoj vojski u Ukrajinu.”

Dakle, Naftogaz pokušava uvjeriti Europu da je ukrajinski plinski tranzitni sustav ključan za sprečavanje sveopćeg rata u kojem bi Rusija prvo okupirala Ukrajinu, a zatim bi počela prijetiti drugim istočnoeuropskim zemljama, dugoročno i Njemačkoj.

Ideja je fantastična, ali je sasvim neprihvatljiva u svijetu koji je spreman vjerovati da je rusko vodstvo utjecalo na američke predsjedničke izbore, naredilo trovanje zaboravljenog prebjega u britanskoj provinciji, da ne govorimo o ruskoj pomoći sirijskom vođi koji je opet koristio bojne otrove protiv civila.

Čelnici ukrajinskog Naftogaza, Kobolev i Vitrenko, uvjeravaju zapadne političare da samo plinovod koji treba Gazpromu zadržava rusku vojsku da ne okupira Ukrajinu.

Sada pogledajmo brojke. Troškovi oba “Sjeverna toka” iznose oko 16 milijardi eura. Trošak “Turskog toka” je 7 milijardi eura. Ostale milijarde eura su gubici zbog nerealiziranih projekata, kao što je “Južni toka” koji nije izgrađen zbog američkog pritiska na Bugarsku.

Dakle, Gazprom minimalno treba potrošiti 24 milijarde eura da se riješi tranzita preko Ukrajine. Zapravo, više plinovoda ima na teritoriju Rusije, koji također nešto vrijede. Ruski domaći plinovodi vrijede gotovo 2000 milijardi rubalja. U slučaju Ukrajine su i jedina preostala materijalna vrijednost koja barem malo može zanimati Rusiju.

Ako Rusija je odlučila potrošiti toliki novac za izgradnju novih plinovoda, zašto ne napasti i okupirati Ukrajinu, zajedno s plinovodima?

Možda je Ukrajina potajno postavila mine duž cijele trase plinovoda na svom teritoriju? Možda je to razlog zašto Rusija mora traži obilazne putove isporuke? Ali takva tajna eksplozivna priča je problematična i neka ostane u sferi apsolutno nedokazivih teorija zavjere.

gas

Bolje bi se bilo prisjetiti koliko su SAD potrošile na vojne operacije u Iraku, zemlju koja ima manje stanovnika od Ukrajine. Službeno je pentagon progutao 918 milijuna dolara. No, morale su se prebacivati trupe preko oceana, dok je Rusiji za rat s Ukrajinom dovoljno prijeći granicu.

Dakle, zašto Rusija gradi plinovode koji zaobilaze Ukrajinu, ako je spremna na vojno rješenje problema ukrajinskog tranzita? Drugi scenarij je puno lakši i dovoljno je iskoristiti očitu slabost ukrajinskih vojnika i njihovu tehničku zaostalost, namećući Kijevu rješenje silom.

Ako sagledamo cijelu sliku, pokušaji Kijeva da uvjeri Europu u ovu istinu izgledaju prilično žalosno. Naftogaz u svom sadašnjem obliku može preživjeti do kraja iduće godine, pa čelnici kompanije pokušavaju nešto zaraditi na histeričnoj rusofobiji koju šire zapadni mediji.

Problem je u tome što Njemačka nije spremna ovisiti o dobroj volji tranzitnih zemalja i dala je sve potrebne dozvole za “Sjeverni tok 2”. Turska savršeno razumije sve koristi ako “Turskim tokom” postane plinsko čvorište za jugoistočnu Europu. I što je najvažnije, Rusija neće napasti Ukrajinu. Ruska i ukrajinska vojska se neće susresti, osim ako Kijev u očaju ne počne koristiti sve raspoloživo oružje protiv civila i milicija u Donbasu.

Osim toga, čelnike ukrajinskog Naftogaza je brojkama i argumentima demantirao zamjenik direktora Gazproma, Aleksandar Medvedev, koji je nedavno rekao da će Rusija graditi i “Sjeverni tok 3”, ako bude potrebno, a trebat će.

Gazprom najavio mogućnost izgradnje “Sjevernog toka 3”

Anton KirilovgasgasovodGaspromNaftogazPlinPlinovodSjeverni tokSjeverni tok 2Sjeverni tok 3
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
prika
5 godine prije

rusija ne smije da naoruza pobunjenike u ukrajini i stalno se pravda da nisu oni.
usput, dali autor zna da je ukrajina veca od francuske?

Ratoborna Gljiva
5 godine prije

Ekonomski gledano, sto ce Rusiji 40+ miliona sirotinje iz Ukrajine…

Ive
5 godine prije

Poanta je u tome da narod nitko nista ne pita, ako bi se izaslo sutra na referendum vecina Ukrajinaca bi bila za ujedinjenjje sa Rusijom. I da bi Ukrajinci bolje zivjeli ujedinjeni sa rusijom ili barem u Euroazisjkoj uniji nego sto su nasijeli na prazna obecanja amerikenjaca i EU, koji su Ukrajinu samo opljackali i jos ce ih pljackati sve dok budu prisutni u Ukrajini.

PeroDD
5 godine prije

To kak je spremna zauzet Ukrainu smo vidli!! Putinoljupci su pricali 2014 za dva dana u Kijevu neki računali 10 dana do Varšave, neki maštali i o Berlinu i Parizu. A kad tamo ruska “krajina”, manja od srpske “krajine”

Ive
5 godine prije

Ma zaboli me neka stavr za Ukrajinu, ali sto jest jest ukrajinke su hm, oh Boze kako bih se sa njima igrao, dao bih sve od sebe da ih cinim sretnim i zadovoljenim.

eu kolonija
5 godine prije

ukrajinske i bugarske čelnike pod hitno kandidirati u ginisovu knjigu rekorda kao iznimno velike glupane. odreći se tolikih čistih prihoda zarad neke imaginacije je najblaže rečeno glupo

eu kolonija
5 godine prije

ima jedna druga nelogičnost u ovoj priči ukrajinaca. ukrajinci su godišnje samo od transporta plina zaradivali oko 4 milijarde dolara. za 4 milijarde dolara ukrajina je svake godine mogla kupiti 3 eskadrile najmodernijih američkih zrakoplova ili minimalno 6 eskadrila najmodernijih ruskih zrakoplova i imati jednu od najmodernijih vojski u svijetu pridodamo li ukrajinski vojni proračun. oni su se svega toga odrekli da bi sada kukali i trazili potporu iz inozemstva.

MajorJS1
5 godine prije

samo 918 milijuna dolara? Da nije greska u clanku? Nei uopce bio prvi put

Rope
5 godine prije

Evo im sad narancaste revolucije i uvlacenja u prkno amerima,sad nema cetri milijarde od transporta plus najeftiniji plin u Eu još kad putinko zavrne pipe a zime jebeneeee…Ima da priznaju prvi i krim i donbas samo da se vrate u RF,samo ako se izgradi sjeverni tok2,a u planu je i sjeverni tok tri pitanje da li ce ih rusi primit u federaciju i pored gore navedenih teritorija.Jer sta ce im 50 miliona gladnih usta.

Miljenko
5 godine prije

Rec okupacija je izraz bolesnih umova zapada,kada nekoga okupirate to stan je trebate i odrzati sto kosta pametnije je pustiti budale da same propadnu ekonomski .To je isti narod samo sa fasistickom vlascu iz zapadnih delova Ukrajine ,vlast postavljena sa zapada ataj narod (kao ni narodi ex Yu nisu sposobni kontrolisati svoju vlast koja zbog toga radi sta hoce i otima koliko hoce jer sistem kontrole ne funkcionise

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI