Zašto se Donald Trump odbio rukovati s Angelom Merkel?

Svijet Angele Merkel
14 komentara

“Sve možemo prigovoriti Donaldu Trumpu, osim da nema osjećaj za spektakl. Osjećaj za simboličnost. Gestu koja se pamti i koja udara – razgrađeno, zapanjeno i gotovo natečeno lice Angele Merkel kojeg se još sjećamo i kojeg ćemo se još dugo sjećati.

Naravno, predsjednik je ipak stisnuo ruku njemačke kancelarke, ali poslije, kasno, prekasno. Dovoljno kasno da ostavi snažan utisak, ne želeći se podčiniti zahtjevu fotografa koji su tražili tradicionalan stisak ruke.

Donald Trump je ušao u beskompromisni rat s američkim medijima, koji ne poznaje ni primirje ni predah. Rat do kraja, gdje je svaka bitka podrugljiva i proživljena kao zadnja.

Međutim protivnik kojeg cilja Trump je Angela Merkel, ili bolje rečeno svijet Angele Merkel. Svijet kojeg predstavlja i kojeg vodi. Onaj svijet kojeg je primila od Baracka Obame nekoliko dana prije inauguracije Trumpa. Svijet globalizacije koji ne poznaje granice i u kojem vlada slobodna trgovina. Svijet tržišne ekonomije i internacionalnih organizacija. Svijet multilateralizma. Svijet gdje su prava čovjeka religija. Svijet kosmopolita, potrošača bez zemlje, bez tradicionalnih vrijednosti i korijena. Svijet kojeg poznajemo nakon raspada Sovjetskog Saveza prije 30 godina.

Onog momenta kada je Donald Trump prividno zaboravio ruku Angele Merkel, američki predstavnik G20 u Baden Badenu je povukao izvješće za javnost koje uobičajeno poziva na borbu protiv svih vrsta protekcionizama.

Svjetska trgovinska organizacija se doista treba zabrinuti. Trumpova Amerika želi povrati bilateralne trgovačke odnose – država s državom. Američki predsjednik više ne vjeruje u globalizacijski model koji vlada zadnjih 30 godina, a koji je bio usmjeren prema američkom potrošaču. Model koji je obogatio briljantne izvoznike Njemačke i Kine.

Zabrinutost Angele Merkle je još veća jer prijetnja dolazi od njenog zaštitnika. Američki zaštitnik koji ju je pobijedio 1945. i kome je Njemačka obećala služiti i slijediti nametnuta pravila.

Paradoks je da pobijeđeni 45. brani pravila pobjednika, gdje su sada uloge zamijenjene. Svatko igra svoju obrnutu ulogu. Merkel pod svaku cijenu želi uništiti duh Hitlera, dok Trump pod svaku cijenu želi uništiti svijet kojeg je stvorila Amerika nakon Drugog svjetskog rata.

Kada Trump kaže: „Imigracija je privilegija, a ne pravo“, Merkel odgovara: „Mi imamo obvezu podržati zemlje u krizi i na najbolji način organizirati prihvat izbjeglica.“

S jedne strane imamo govor o suverenitetu zemalja, s druge strane gotovo religiozan govor univerzalizma.

Trump brani svijet od jučer, svijet nacija, država, granica, naroda, nacionalnog suvereniteta.

Jučerašnji svijet, koji postaje budući svijet.”

Eric Zemmour /  RTL

Eric Zemmour
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vx2
7 godine prije

Gdje ste nasli sliku?

mars
7 godine prije

Već je poznato da američke tajne službe prisluškuju i prate sve domaće i svjetske političare pa tako i Merkel. i najnovije što su upratili je da Angela ne pere ruke poslije WC-a pa čovjek nije želio rizikovati.

123
7 godine prije

i sad ste vi u članku izjednačili trumpa s hitlerom, kako dobar i objektivan članak

PanSlaven
7 godine prije

tko o čemu.. RTL o predstavama za javnost. ne tari glavu time

Ivan1
7 godine prije

Nije se želio rukovati, zato jer je tijekom kampanje podržavala masovnu ubojicu Clinton.

mou
7 godine prije

Jos samo nedostaje slika Merkel iz turskih novina kao Hitler Frau.

subaru
7 godine prije

Duh koji je izrodio Šikelgrubera i dalje živi.

mrimproper
7 godine prije

to se zove imati stav, a ne ovi današnji “političari”, politička korektnost i diplomatski odgovori, 20 minuta odgavaraju na pitanje a ne dobiješ odgovor, nikome se ne zamjeriti…

https://www.youtube.com/watch?v=uLfukuEutIU

Brainstorm
7 godine prije

da se ne pravi slon od muhe?
“odbio” se rukuvati jer je posenilio. zaboravio. nije se snasao.

Handschar SS
7 godine prije

Ne mogu da vjerujem da još uvijek niko nije shvatio pravi razlog. Trump se rukovao sa Merkelicom kada je došla. Nije se htio rukovati pred novinarima jer bojkotuje rukovanje pred novinarima zbog ismijavanja istog. Sjećate se da su ga ismijavali radi rukovanja sa Abe-om i Traudeau-om. Nije Trump ničija maskota.

Khmkhm
7 godine prije

Merkel je europska Killary koja je btw pljuvala Trumpa kad je izabran i danas to cine njezine mediji i Trump je jadno dao do znanja

Khmkhm
7 godine prije

Jasno dao do znanja…

vesna
7 godine prije

zosto saka da e glaven

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI