Zašto u jeku verbalnog rata s Iranom SAD gase vojnu kampanju u Iraku?

SAD - Iran - Saudijska Arabija - Izrael
41 komentar

U vrijeme žestoke propagandne kampanje protiv Irana, nakon igrokaza izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je novinarima pokazao “gomilu dokaza o proizvodnji nuklearnog oružja u Iranu”, prijetnji Donalda Trupa da će raskinuti nuklearni sporazum i oštre retorike Saudijske Arabije protiv Islamske Republike, SAD iznenada objavljuju “kraj antiterorističkih operacija u Iraku”.

Takozvana “međunarodna antiteroristička koalicija” na čelu sa Sjedinjenim Državama je objavila kraj velikih vojnih operacija u Iraku protiv terorista “Islamske države”.

“Glavni stožer zapovjedništva zajedničkih kopnenih snaga koalicije prekida svoj rad u Bagdadu, što je znak okončanja velikih borbenih operacija protiv ISIL-a u Iraku i promjene sastava i zadaća koalicije”, navodi se u priopćenju američke koalicije.

Kako se navodi, prioriteti koalicije će od sada biti priprema i razvoj mogućnosti Iraka u području sigurnosti.

Snage američke koalicije su službeno “pokrenula operaciju protiv terorista “Islamske države” u Iraku 2014. godine”.

Koalicija djeluje i u Siriji, ali bez odobrenja službenog Damaska.

Jučer je vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, rekao kako SAD pokušavaju nagovoriti Saudijsku Arabiju da pokrene rat protiv Teherana.

Nakon posjete američkog državnog tajnik Mike Pompea Rijadu, ajatolah Hamnei je rekao kako SAD žele izazvati regionalnu krizu navodeći Saudijsku Arabiju na sukob s Teheranom.

Ali Hamnei je ponovio poziv Sjedinjenim Državama da napuste Bliski istok, ističući da će “svaka sila koja napadne Iran biti poražena”.

“Jedan od načina da se provocira Iran jeste da se koriste neiskusni lideri u regiji. Oni pokušavaju da isprovociraju sukob Irana i Saudijske Arabije, tako da se muslimani bore protiv muslimana”, rekao je Ali Hamnei.

U nekom drugom kontekstu bi priopćenje američke koalicije u Iraku trebalo pozdraviti, jer bi ono moglo značiti zatvaranje nekih baza, smanjenje broja američkih vojnika u toj zemlji, možda i puno povlačenje iz Iraka nakon izbora koji se trebaju održati ovog mjeseca i na kojima se predviđa velika pobjeda šiitskih frakcija i stranaka bliskih Iranu.

Iako nije priopćeno da će se sve trupe američke koalicije povući iz Iraka, za pretpostaviti je da će njihov broj biti smanjen.

Iraqi News je također potvrdio vijest o zatvaranju zapovjedništva američke koalicije u Bagdadu. Tijekom ceremonije zatvaranja zapovjedništva, glasnogovornik iračkih snaga sigurnosti, general Yahya Rasool Abdullah, izjavio je kako ono doprinijelo uspjehu iračkih snaga u borbi protiv “Islamske države”.

S druge strane, američki izaslanik u koaliciji Brett McGurk je na Twitteru objavio poruku: “Od Faludže do Tikrita, Bajidžija, Ramadija, Sindžara, Mosula i svih točaka između, naša je koalicija ponosno stajala uz iračke snage i kurdske Peshmerge koji su oslobodili svoju zemlju i 4,5 milijuna sugrađana od Islamske države”.

Middle East Eye piše kako su se zemlje NATO pakta u veljači dogovorile oko pokretanja veće misije “obuke i savjetovanja u Iraku”, kao dio širih međunarodnih napora u pomoći Bagdadu da nakon više od desetljeća rata obnovi zemlju.

Sjedinjene Države žele izbjeći ponavljanje povlačenja iz Iraka iz 2011. godine, nakon čega je došlo do uspona terorističkih skupina, što znači da će dio snaga ipak ostati u zemlji. Ipak, njihov će se broj postepeno smanjivati, što je u veljači za CNN potvrdio i glasnogovornik iračke vlade Saad Al-Hadithi.

“Pouka iz Iraka je da je zemlju opasno napustiti prerano, jer bi mogli biti prisiljeni na povratak u borbene operacije”, rekao je u veljači glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg.

Američki ministar obrane James Mattis je u ponedjeljak izjavio kako su SAD i saveznici najzaslužniji za pobjedu u borbi protiv ISIL-a u Siriji i dodao kako ne žele jednostavno napustiti zemlju, sve dok je u ratnom stanju.

“Ne bismo se htjeli povući prije nego pobijedi diplomacija i donese mir. Prvo pobijediti u ratu, a onda osvojiti mir”, kazao je Mattis novinarima u Pentagonu.

Međutim, gašenje zapovjedništva američke koalicije u Bagdadu i kraj velikih operacija američke vojske u Iraku se može tumačiti na više načina. Moguće je prebacivanje fokusa na zbivanja u Siriji, a gori scenarij je napad na Iran. Naime, on se nikako ne može isključiti, posebno ne nakon nedavne posjete američkog državnog tajnika Mikea Pompea Izraelu i Saudijskoj Arabiji i prezentaciji o nuklearnim aktivnostima od strane izraelskog premijera Netanyahua.

Podsjetimo da u Iraku službeno iam 8000 američkih vojnika, koji su beznačajna sila u odnosi na Hashd Al-Shaabi skupinu, proiransku armiju iračkih šiita koja broji preko 100 000 boraca, opremljenih teškom vojnom opremom, topovima, tenkovima i borbenim vozilima. U slučaju bilo kakvog sukoba s Iranom, za Bijelu kuću i Kongres je u političkom smislu poželjno da se američke trupe brzo udalje iz tako opasnog okruženja.

Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lindita
5 godine prije

Ako se povuku iz Iraka to će značiti da će napasti Iran …

Riddick
5 godine prije

Zato što su bankrotirali samo to još niko ne sme javno da kaže .

Majk Majers
5 godine prije

Traze izlaz iz Sirije, Iraka…neznan sta se dogadja, jel bankrot ili nesto drugo. Al u svakom slucaju, ameri traze “herojski” izlazak iz ovih drzava

Duki
5 godine prije

Povlačenje iz Iraka ,pa vrijeme je ,dovoljno su se namažnjavali Iračkog bogatstva !
Napadanje Irana-teško , zašto? velik je, puno ljudi , Rusija iza leđa ,dobro naoružan itd
A farsa je počela Izrael objavio da Iran lagi o nuklearnom programu i pokazuje brda dokumenata o tome ?samo 30-tak sati nakon što je debela američka špijunčina bila kod premijera Izraela !ma nemoj “protuobavještajna
Akcija ??? kako si ??

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Da nije Izraela, isto bi se dogodilo i sa Sirijom. Ameri bi se prerazmjestili.
Fokus se seli u Avganistan. Tko kontrolira tu visoravan, može destabilizirajuće djelovati na Iran, Rusiju i Kinu.
Fokus se seli u južnu Aziju. Kuva se oko Tajvana.
Uglavnom puno neuralgičnih točaka. Čak i za Amere postaje polako previše.
Angažiraju Britance da im čuvaju bok baziranjem u Omanu.
Drugi bok im čuva Australija i donekle N. Zeland
Na drugoj strani Rusi su osigurali bok na Baltiku i sjeveru, drugi na Kurilima, usidrili se na Krimu i istočnom Sredozemlju, problematičan je Kavkaz.
Opet Bžežinski.

Valter
5 godine prije

Ameri znaju ratovati samo dalekometnim projektilima ili da netko drugi gine za njih. Nezgodno je kad lijesovi počnu stizati na domaće adrese.

tango
5 godine prije

STIŽE NAJGORA OLUJA KOGA ĆE POMESTI

Adriana
5 godine prije

12.05. su izbori u Iraku, irački šiiti i njihove milicije su se unaprijed očitovali da neće tolerirati daljnju nazočnost stranih (US) trupa u Iraku. Ameri mogu ostati samo ako opet dovuku golemu vojnu silu, a za takvo što njihovo financijsko stanje nije pre blistavo. U međuvremenu talibani u Afganistanu rade što rade svakog proljeća, po nekima kontroliraju i do 50% teritorije. Hoće li Ameri dalje djelovati na BI iz SA, Jordana, samog Izraela, Katara… vidjet će se

Alen
5 godine prije

Gurnuti ce arapčad predvodjenu bin salmanom u masakr na bliskom istoku…

shumadinac
5 godine prije

U američkoj novijoj ratnoj doktrini “prašinari” ulaze tek na kraju kada su “posao” završili raketiranjem i kada proxy vojska (eventualno zajedno sa njima) očiste teren. Kada bi sada ostali gde jesu a započeo veći sukob bili bi samo glineni golubovi. Povlačenje sadašnje vojske sa terena je logičan potez pred ozbiljnu eskalaciju.

Ipak moram da priznam da mi nisu jasni Ameri – “grizu” na Severnu Koreju pa se presele na Siriju pa onda Iran a svaki put dodatno gube kredibilitet jer svašta obećavaju a praktično ništa ne urade. Kao da imaju gomilu vojnih stratega “na rotaciji”, da svaki od njih ima drugačiju strategiju i da nekim redom svi dobijaju svojih pet minuta? Situacija postaje gotovo komična: ni kod Rusa ni kod Amera ne možemo predvideti poteze. Rusi iznenade pametnim potezom a Ameri idiotskim.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Zanimljivo da još nitko od tih silnih svjetskih analitičara nije napravio suvislu cjelovitu analizu Trumpovih postupaka u međunarodnoj politici, izvlačeći matricu reda u naoko nesuvislom kaosu. Sve nešto duboka država, pentagram, ovaj onaj….. kao da to nije dio istog mehanizma. Još pale ti trikovi, ne bi ja ali eto….. Korelaciju između unutarpolitičkih događaja, pa medijske vike, galame i prijetnji u međunarodnoj politici, zapišavanju redom jednog po jednog protivnika, čekajući njihovu reakciju, nailazak na ”tvrdo”, pa nove ”mekše” reakcije i preskakanje na drugog, nailazak na mekog, gurajući ga do pred zid, a u međuvremenu ”postrojavanje” i provjera lojalnosti ”partnera”, po istom principu. Gdje bi moglo biti ”tvrđe” soft pristup, gdje je meko, gotovo nogu pod vrat. I za Amere postaje previše neuralgičnih točaka. Euro vazali su dosta dobro postavljeni prema Rusiji, troše i još će trošiti na željezariju. Izrael malo pravi probleme sa Iranom pa kvari koncepciju pregrupiranja u južnu Aziju… Čitaj više »

fenix
5 godine prije

Povlace se iz Iraka? Cudne se stvari desavaju Koreje se pomirise, ovi odaze iz Iraka navodno hoce da odu iz Sirije samo jos cekam da ih Talibani nogom u strznjicu kao i Vijetkong iz Sajgona?.

Alen
5 godine prije

Izraelski parlament Kneset dao je ovlašćenje premijeru Benjaminu Netanijahuu da objavi rat ili naloži veliku vojnu operaciju uz konsultaciju samo sa ministrom odbrane, bez potrebe za glasanjem kabineta u punom sastavu, kao što je to zakon do sada propisivao.
Sputnik.

Tomica
5 godine prije

Gotova je vojna kampanja, ‘ajde sad da vidimo di su novci. Na ovaj ili onaj način, SAD će tamo ostati. Završili su vojnu kampanju i stvorili preduvjete za ekonomsko iskorištavanje. Ovo će prije biti preraspodjela nego povlačenje, a idu na druge lokacije, gdje je već prebačeno težište, .

Globalista
5 godine prije

Nikakvog novog rata i napada na Iran gospodine Babicu nece biti.Ta halabuka oko Irana ima sasvim drugi cilj,puno jaci od dih dezinformacija oko napada.

Mucke
5 godine prije

Ako se ne sprema napad na Iran,cemu onda cijeli cirkus sa ovim prezentacijama.Neki komentatori imaju wishfull thinking pristup.I ja bi volio da sve zavrsi mirno ali sve govori da ce ovo ljeto biti obiljezeno krvavim sukobom.

mmne
5 godine prije

to su sve eufemizmi….kad budu otisli iz iraka, sirije, afganistana….onda mozemo konstatovati da ne lazu….ovako…

eu kolonija
5 godine prije

“okruženje” je ključna riječ. amerikanci su ostali u okruženju u iraku i siriji. isto kao što su i u afganistanu ostali u totalnom okruženju. još im malo rusi i kinezi dopuštaju koridor preko pakistana dok im i to ne prekinu ali kada oni budu procjenili da je to najdjelotvornije. od tolike pobjedonosne buke u glavi jedva su spoznali surovu realnost:)

Jurišić maja
5 godine prije

premještaju se u siriju i podijeliti će je uzduž eufrata

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.