Zbog novonastale situacije koja je zabrinjavajuća, SAD se u Iraku pripremaju za moguće napade pro-iranskih milicijskih snaga.

Americki vojnici
7 komentara

Vijest dolazi nakon premještanja dva američka strateška bombardera B-52 Stratofortress na Bliski istok, u tijeku djelovanja ”pokazivanja mišića”, prema izvještajima nekih medija.

Američke snage na Bliskom istoku pripremaju su se za moguće napade na američke postrojbe i diplomatske zaposlenike koji su smješteni u Iraku. Napade bi mogli izvestilokalne milicijske snage, koje navodno podržava Iran, izvijestio je CNN pozivajući se na izjave anonimnih američkih obrambenih dužnosnika. Jedan izvor rekao je da su američke snage vidjele “naznake” priprema milicije i cijelu situaciju su ocijenili kao ”zabrinjavajuću.”

Istodobno, izvori CNN-a rekli su da nije bilo znakova koji bi ukazivali da je donesena konačna odluka o mogućem napadu. Unatoč tome, američke snage, raspoređene na tom području, navodno su dovedene u stanje pripravnosti u slučaju eventualnog napada.

Američke snage i diplomatski djelatnici u posljednjih nekoliko godina redovito su bili izloženi napadima od strane lokalnih milicijskih snaga. Te skupine, koje su svojevremeno pomogle vladi u protjerivanju terorista DAEŠ-a iz zemlje, sada traže povlačenje američkih snaga iz Iraka. Parlament zemlje postavlja slične zahtjeve još od siječnja 2020., ali do sada je Washington samo smanjio svoju vojnu prisutnost na minimalnu razinu.

SAD  se pripremaju na iransku osvetu zbog atentata na nuklearnog znanstvenika

Još jedan medij, Politico, odvojeno je izvijestio 10. prosinca da su američke snage, koje su raspoređene na Bliskom istoku, stavljene u stanje visoke pripravnosti zbog zabrinutosti da bi Iran mogao izvršiti napade na američko osoblje.

Očekivalo se da će napad biti osveta za ubojstvo iranskog nuklearnog znanstvenika Mohsena Fahrizadeha u studenom ili čin osvete povodom jednogodišnje obljetnice atentata na generala IRGC Qasema Soleimanija u Iraku. Iako se zna da je za smrt  Soleimanija odgovorna američka vojska, koja je izvršila napad bespilotnim letjelicama 03. siječnja ove godine, Teheran za Fahrizadehovu smrt krivi Izrael, koji dosad nije ni potvrdio niti odbio odgovornost za atentat. Iran je više puta obećao da će se osvetiti za smrt obojice.

Tijekom nastanka ovih izvještaja, SAD je preusmjerio dva svoja strateška bombardera B-52 Stratofortress na Bliski Istok. Zrakoplovi velikih dimenzija i moći, sposobni za nošenje konvencionalnog i nuklearnog oružja, izvelisu 36-satni let preko Europe i Bliskog istoka u onome što je opisano u izvješću AP-a, pozivajući se na anonimne dužnosnike, kao “izravnu poruku odvraćanja poslanu Iranu.”

Iran se pripremao za mogući napad na svoj teritorij, preraspoređujući obrambene sustave u obalna područja, prema izvještaju CNN-a. Navodna zabrinutost Teherana dolazi usred medijskih izvještaja koji govore da je američki predsjednik Donald Trump dao Senatu dopuštenje za pritisak na Islamsku Republiku, kako bi se spriječila normalizacija veza između Washingtona i Teherana, ako bi Biden izašao kao pobjednik na predsjedničkim izborima. Međutim, u istom je izvješću zabilježeno da je POTUS navodno zatražio od svoje uprave izbjegavanje izravne konfrontacije s Iranom.

atentatiranSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Američke okupacijske snage, preciznije.

splav meduze
3 godine prije

Ona štraca Madeleine Albright,državna tajnica,kada
su je pitali,da je u Iraku,zbog sankcija na hranu,umrlo
500.000 iračke djece i pitali da li je to u redu,rekla je da se
to “Isplatilo” za jusa.Inače ,štraca ,porijeklom ČEHINJA,,
udana za Židova,promjelina vjeru i majke troje ženske djece.

Drolja,kojoj tuđi dječji životi,ništa ne znače.

Max
3 godine prije

Neka se spremaju to neće pomoći.

samo pitam
3 godine prije

Najbezbolnija varijanta amerima je da se povuku u Ameriku i nece ih niko napadati.

Čudo jedno
3 godine prije

Ono kad znaš da si kriv, i samo čekaš da te netko po “prstima” opali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI