Zbog pregovora u Astani pokrenut rat između sirijskih terorista u Idlibu

Sirija tijekom pregovora u Astani
8 komentara

Iako su se sirijski pregovori u Astani vodili iz zatvorenih vrata, mediji su ipak došli do nekih informacija.

Osim toga, treba podsjetiti da su ovo prvi pregovori koje nisu vodili pravi “političari”, nego zapovjednici 12 naoružanih skupina koje se bore u Siriji.

Arapski list navodi kako su svi vojni zapovjednici odbili razgovarati o borbi protiv Al-Nusra Fronta, sirijskog ogranka Al-Qaede, iako su najavili prekid svih odnosa s ovom terorističkom organizacijom.

El-Dorar Al-Shamia prenosi izjavu jednog od članova delegacije “umjerene opozicije”, Osame Abu Zeida. On je rekao kako je Rusija ponudila da se razmotri situacija s Al-Nusra Frontom, ali su zapovjednici islamističkih skupina to odbili. Tražili su da se prvo odgovori na osnovne zahtjeve o “stranim militantima” koji se bore na strani Bashara Al-Assada, a prema njima su to oko 62 skupine libanonskog Hezbollaha, iranskih, iračkih i afganistanskih dragovoljaca.

Osama Abu Zeid je rekao da vladine snage i njihovi saveznici trenutno drže pod opsadom južni Damask, Istočna Goutu i Wadi Baradu, gdje se nalazi izvor opskrbe vodom za Damask.

Vođa “oporbenog” izaslanstva, Mohammad Alloush, istovremeno je naveo da je njegov cilj u pregovorima u Astani bio dogovoriti potpuni prekid vatre i humanitarne akcije. I tek nakon toga, prema riječima člana Politbiroa islamističke skupine Jaish Al-Islam, “može se govoriti o političkom rješenju”.

Usput, “umjerena oporba” i dalje inzistira da političko rješenje ne može uključivati Bashara Al-Assada, iako je Ankara priznala kako u trenutnoj situaciji to više nije moguće.

U međuvremenu u Siriji rastu napetosti između islamističkih skupina. U pokrajini Idlib je došlo do najboljeg mogućeg scenarija za Siriju i počele su žestoke borbe između Al-Nusra Fronta i skupine Jund Al-Aqsa, na jednoj strani, te Ahrar Al-Shama, Suqhur Al-Shama i drugih odreda takozvane “Slobodne sirijske vojske” na drugoj. Teške borbe između islamističkih skupina, onih relativno radikalnih i dokazano ekstremističkih se vode diljem pokrajine Idlib, od južnih granica pokrajine, pa sve do granice s Turskom.

Neke postrojbe, poput islamista skupine Yaish Al-Mujahedin dovlače pojačanja iz pokrajine Aleppo i sirijske pustinje i prebacuju ih u Idlib. List El-Dorar Al-Shamia, čiji je dopisnik posjetio redove militanata, kaže da se sirijska oporba brine zbog napada Al-Nusra Fronta na “revolucionarne snage”.

Al-Nusra Front napada i Ahrar Al-Sham i Suqhur Al-Sham, a napadi se provode zbog optužbi za izdaju i pristanka na pregovore s vladom.

Prema arapskim izvorima, planirani napad Al-Nusra Fronta je pokrenut kako bi se tijekom pregovora u Astani izbjeglo stvaranje koalicije protiv sirijske Al-Qaede. Stoga je izjava člana izaslanstva “umjerene oporbe”, Osame Abu Zeida, da se ne raspravlja o borbi protiv Al-Nusra Fronta, bez sumnje povezana sa strahom od odmazde terorista protiv njegovih boraca u Idlibu.

No, čini se da izjava stiže prekasno, jer su sporadični sukobi prerasli u pravi rat među teroristima, što je za sirijsku vojsku i saveznike više nego dobra vijest.

U svakom slučaju, situacija za “umjerene” frakcije je teška. Čak ni civilni aktivisti, koji su organizirali prosvjede, nisu uspjeli zaustaviti napad na sjedište skupine Yaish Al-Mujahedin.

Vodeći analitičar iz Washingtona s Instituta za Bliski istok, Charles Lister, napisao je “kako su napadi Al-Nusra Fronta vjerojatno povezani s mogućim rusko-turskim zračnim udarima protiv Al-Nusra Fronta”.

Charles Lister navodi kako iza većine skupina stoji Turska, stoga ih Al-Nusra Front lako može neutralizirati, prije svega prekidom opskrbe iz Turske i zauzimanjem nekoliko postova i sjedišta na granici jedne od najvećih skupina, Ahrar Al-Shama. Osim toga, Al-Nusra Front pokušava unijeti razdor u redovima militanata i na kraju se spojiti s Ahrar Al-Shamom. Podsjetimo da je prekjučer pet bojni ove velike skupine prešlo na stranu Al-Nusra Fronta.

Zapravo, jedna od najvećih skupina “umjerenih islamista” i dalje pokušava sjediti na dvije stolice, odnosno, ne želi se spojiti s Al-Nusra Frontom, ali je odustala i od pregovora u Astani.

Charles Lister potvrđuje da je Al-Nusra Front pokrenuo veliku ofenzivu protiv sjedišta i položaja skupine Ahrar Al-Sham i Yaish Al-Mujahedin u pokrajini Idlib, te da su u više smjerova napredovali u dubinu nekoliko kilometara u suparnički teritorij.

Dakle, pregovori u Astani za sada nisu polučili veliki rezultat, što nitko nije ni očekivao, a uoči razgovora je čelnik delegacije militanata Mohammad Alloush rekao “da je Rusija neutralna u odnosu na predsjednika Bashar Al-Assada, ali da su to pokušavali spriječiti sirijska vlada i Iran”. Naravno, izjave Mohammada Allousha treba uzeti s rezervom, a nije ih ni potvrdila ruska strana, koja je pri stavu da o njegovoj sudbini u političkom procesu treba odlučiti sirijski narod.

Osim toga, specijalni predstavnik predsjednika Ruske Federacije u Sirijskoj Arapskoj Republici, Aleksandar Lavrentijev, rekao je kako su predstavnici takozvane “umjerene” sirijske oporbe pokušali ucjenjivati pregovarače u glavnom gradu Kazahstana.

Ruski diplomat je novinarima rekao da si svi njihovi pokušaji bili jako “nespretni”.

Kao što su ranije izvijestile novinske agencije,  predstavnici sirijske “oporbe” su odbili potpisati priopćenje o primirju zemalja jamaca, kojeg su dobili nakon susreta u Astani.

Bitka za Al-Bab

U međuvremenu traje ofenziva sirijske vojske iz sjeveroistočnog Aleppa u smjeru Al-Baba. Oslobođeno je desetak sela i nekoliko manjih gradića, a vladine snage se približavaju liniji s koje mogu dalekometnim topništvom gađati predgrađa Al-Baba.

Zanimljivo je da portal Syria.liveuamap potvrđuje da su sirijske snage oslobodile Um Al-Amad i Tel Rehal, sjeverno od grada Sirbusa i sela Al-Husemiye, što bi značilo da su ušle u teritorij koji je označen da je pod nadzorom proturskih islamističkih skupina i turske vojske.

Kampanja sirijske vojske traje već nekoliko dana i vladine snage se uspješno kreću prema Al-Babu. Budući da snage terorista “Islamske države” nisu dovoljno jake u tom području, ISIL bi ubrzo mogao izgubiti cijelo područje jugozapadno od Al-Baba. Jučer je sirijska vojska oslobodila nekoliko sela, a najvažnija pobjeda je bila ona u gradiću Suran, gdje su se snage pregrupirale i opremile za daljnje napredovanje.

Prije nekoliko dana su se pojavile glasine da je između turske i sirijske vojske, uz rusko posredovanje, postignut dogovor o podjeli teritorija u području Al-Baba, a napad na grad su Turci navodno prepustili sirijskoj vojsci. Međutim, točnost ove informacije je nemoguće potvrditi i je li bila istinita, pokazati će daljnji razvoj situacije na terenu.

Službenih komentara u tom smislu nije dalo ni rusko Ministarstvo obrane.

Dok sirijske snage napreduju prema Al-Babu, tursko-islamistički savez “Štit Eufrata” izgleda da odustaje od pokušaja da u potpunosti blokira grad. Nakon teških gubitaka u prosincu, turska vojska održava nizak profil napada i značajno je smanjila potporu svojim saveznicima iz takozvane “Slobodne sirijske vojske“. Proturske islamističke milicije su oslabile napade na položaje ISIL-a. Jučer su pokušale napasti pozicije terorista “kalifata” u selu Sulfaniya, sjeveroistočno od Al-Baba, ali su bile odbijene.

ISIL još uvijek drži Al-Bab, Qabassin, a selo Sulfaniya su proturske milicije danas ipak uspjele zauzeti. U međuvremenu sirijska vojska prema Al-Babu napreduje s jugozapadnog pravca, iz smjera Aleppa.

U Deir Ez-Zoru već treći dan po položajima “Islamske države” zračne udare provode ruski dalekometni strateški bombarderi Tu-22M3s, što je rezultiralo slabljenjem ofenzivnih operacija terorista.

Charles ListerEl-Dorar Al-ShamiaISILpregovori
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Več se vide rezultati Astane, ovi divljaci se rokaju između sebe, cilj i jest bio da se posvađaju.

mars
7 godine prije

Po meni, samo prisustvo “opozicije” (hahaha i to još “umjerene”) na ovom sastanku i to vojnih zapovjednika a ne političkih predstavnika, gdje im je glavna i najvažnija tema prekid vatre, govori da je njihov opšti položaj ne težak, nego očajan. Čisto sumnjam da bi im od 2011. do septembra 2015. godine palo na pamet čak i da pomisle o nekom primirju, a kamoli da dotrče na nekakav sastanak koji neko (bilo ko) organizuje da bi tamo bistrili samo o prekidu vatre i to još u ovom formatu na nivou vojnih zapovjednika. Oni su već dobro samljeveni, i po meni je samo pitanje vremena, forme i stila u kojem će mljevenje biti završeno.

MAD MAX
7 godine prije

Svaka čast genijalcu koji se sjetio sve umjerene iz enklava slati ZELENIM
BUSEVIMA U IDLIB. Ni sam PROROK sa AMSI-ja nije mu ravan!

Tadmur
7 godine prije

Odlična vijest.Bolje da se međusobno rokaju nego da ovo zatišje koriste za pregrupisavanje i planiranje napada na položaje SAA.

Alen
7 godine prije

Danas 2 strane ne nadju lako dogovor a tek ovih 12 strana…

mou
7 godine prije

To je rat za fondove, za novac od CIA i zalijevskih monarhija.

Borac2
7 godine prije

Da bi glavosjece tako brzo napredovali i cistili toliko velika podrucja svakih par sati kao sto Tigar radi zadnjih nekoliko dana, svaki dan bi na CNN i ostalim MSM slusali kako “rezim” gubi teritorij i strateska sela i gradove.

Neki tuci su cak poceli pisati istinu o siriji:
http://theduran.com/turkish-journalists-report-aleppo-syrians-oppose-jihadism-support-assad-grateful-hezbollah-russia/

Za urednika: Evo imamo i snimak “nove” policije koja bi djelovala u Jarablusu, Postroj i glorificiranje turskoj, erdoganu. Zapovjednik je turkmen. Nadamo se da ce u dogledno vrijeme pojesti svoje uniforme i skandirati erdoganu usred istanbula.
https://www.youtube.com/watch?v=-H_o35_f01I

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI