Zbog ruskih S-400, SAD sprema embargo na izvoz vojne opreme Turskoj

S400 - Sirija
25 komentara

Američki kongres odobrio je prijedlog proračuna Pentagonu za fiskalnu 2019. godinu. Ovaj dokument uključuje ograničenje izvoza američke vojne opreme Turskoj jer je Ankara kupila ruske S-400 protuzračne sustave.

Recep Tayyip Erdogan već je istaknuo kako Turska neće odustati od ruskog oružja i “neće tražiti dopuštenje od Washingtona” da potpiše bilo kakve sporazume. Stručnjaci kažu kako SAD djeluje nesigurno ulaskom u sukob s Turskom koja bi se mogla okrenuti Rusiji.

Američki dokument navodi da bi se odluka turske vlade mogla negativno odraziti na sveukupni sustav opskrbe oružja koji postoji između Sjedinjenih Država i Turske. Prema riječima autora teksta, to bi moglo utjecati na bilateralne odnose, kao i pogoršati probleme interakcije unutar NATO-a.

“U roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, glavni tajnik Pentagona u dogovoru s državnim tajnikom šalje odgovarajućim povjerenstvima Kongresa izvješće o statusu odnosa između SAD-a i Turske”, piše u prijedlogu zakona.

Naglašeno je da ovo izvješće mora dati mišljenje o “mogućoj kupnji ruskog S-400 od strane Turske i posljedicama svega na bilateralne odnose”.

Situacija u pogledu vojne i diplomatske prisutnosti SAD-a u Turskoj, kao i aktivnosti ostvarene korištenjem turske baze Incirlik, trebala bi se naći u izvješću čelnika Pentagona Jamesa Mattisa.

U skladu s dokumentom, ministar SAD ne može donijeti odluku o prodaji vojne opreme Turskoj sve dok se ovo izvješće ne podnese odgovarajućim kongresnim povjerenstvima.

Početkom svibnja turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu dao je do znanja da je moguće blokiranje prodaje američkih F-35 boraca nedopustivo. Također je dodao da u slučaju otkazivanja ugovora, Ankara treba poduzeti protumjere.

“Sjedinjene Države počinju shvaćati da Turska više nije pouzdan saveznik. SAD su uvijek dominirale u NATO-u. Pojava ruskog naoružanja znači da bi mogla završiti vladavina SAD-a u NATO-u”, tvrdi politički analitičar Konstantin Sivkov.

SAD strahuju da Rusija može dobiti informacije o američkom oružju preko Turske. Washington smatra da Ankara “odlazi Rusiji” i više nije pouzdan saveznik. Ovaj nerazumni korak SAD-a će još više približiti Rusiju i Tursku.

Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sasa S
5 godine prije

Jel ovi Jenkii u zadnje vreme znaju nesto drugo da uvedu osim EMBARGO preti se i Evropi, Turskoj o istoku i da ne pricamo…izgleda kao da su slabi i ranjivi pa samo potezu ovakvim koracima…..

eu kolonija
5 godine prije

još veći strah je da bi turskim stopama mogle krenuti i druge članice nato pakta. turska je putokaz kako. shizofrenija se ogleda u tome da amerikanci ovise od nato saveznika ali to ih ne spriječava da istovremeno pljačkaju te saveznike. naravno to rade zahvaljujući korumpiranim proamerickim prosorosevskim itd. političarima. evo uzmimo u obzir hrvatsku. hrvatska ima odličan geostrategijski položaj i izlaz na otvoreno more. to je potencijal koji se odlično može unovciti prisnijom suradnjom sa kinom i rusijom ali problem je u zagrebu koji više brine o američkim nego hrvatskim nacionalnim interesima

palermo
5 godine prije

Srušiš Rusima avion i za “kaznu” dobiješ S-400. Možda bi nešto slično SAA i IRGC trebali pokušati.

HEKPCT
5 godine prije

Hebeš mi sve ako onaj MilanCZ nije u pravu.

Laki Topalović
5 godine prije

Sankcije, embargo, carine, prijetnje, …sankcije, embargo, carine, prijetnje….. A jbt, i ja bi takvu vanjsku politiku znao voditi. Jel ima ijedan konstruktivni prijedlog iz tog ludog Washingtona?

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Turci s pravom ukazuju da su i oni među onima koji su financijski participirali u programu F 35 (Japan, Italija, Izrael……). A Ameri su baš poznati po tome da su za njih potpisani međunarodni ugovori ”sveto pismo”, pa je već izvjesno kako će to dalje ići, obzirom na lijepu hrpu lažljivaca i pacijenata koji vladaju mentalnom ustanovom koja se zove Kongres. NATO nešto pojačano daje podršku Grčkoj. To sigurno nema veze sa tim što se radi o turskom ”omiljenim” susjedom i ispitivanjem opcija za prebacivanje atomskih glava iz Indžirlika u Grčku. A zanimljivo je to. Turska nabava S 400 je problem. A Grčka odavno ima S 300 i to nije bio problem. Možda i zato da bi ga se moglo proučiti. Mala ilustracija odnosa. Početkom mjeseca grčke snage sigurnosti su uhitile jednog turskog državljanina, jer je greškom ušao na teritorij Grčke. Nešto prije toga su dva grčka vojnika, poručnik Mitretodis… Čitaj više »

bbbb
5 godine prije

Manipuliraju, hebe se njima što će turci kupiti S-400, to i žele da ga prouče kao i grčki S-300 što su.

Matija
5 godine prije

Jednostavno pitanje, jel se zna tko je “orkestrirao” pokušaj vojnog puča protiv Erdogana…svi i on to znaju…A to je bila Rusija/Putin preko Alexandra Dugina …

minimoris
5 godine prije

Ja Turcima licno nista ne verujem,tek kada bi napustili NATO javilo bi se neko poverenje mada veoma slabasno. E sada sto se tice obaranja SU 24,mislim da su neki ubaceni elementi hteli da izazovu rat Turske i Rusije,tj bez znanja i dozvole Erdogana neko je pilotu naredio “obori”,a vojnik mora da slusa naredjenje.Erdogan je morao da prizna da je on naredio obaranje,jer da je rekao da je to naredio neko drugi umesto njega postavilo bi se pitanje ko je vrhovni komadant i ko komanduje njihovom vojskom.Meni se cini da je to obaranje uz vojni puc bio pokusaj njegovog Premijera Davutoglua da ga skine sa vlasti.Koliko primecujem na fin nacin mu je stavljen “svileni gajtan”. Sto se tice S 400,ovde se postavlja pitanje prestiza i uticaja,jer Rusima znaci mnogo da neku NATO zemlju priblize u svoju orbitu,to je do sada bila privilegija Amerikanaca. Amerikanci Turcima verovatno ni ne bi isporucili F35,iako… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.