Zelena agenda i plan urušavanja industrijske ekonomije

Zelena energija
41 komentar

Cijena energije iz svih konvencionalnih izvora eksplodirajuće raste na globalnoj razini. Daleko od slučajnog, to je dobro orkestriran plan za kolaps industrijskog svjetskog gospodarstva koje je već dramatično oslabljeno sa gotovo dvije godine smiješne karantene covida i povezanih mjera.

Ono što vidimo je eksplozija cijena ključne energije nafte, ugljena i sada posebno prirodnog plina. Ono što ovo čini drugačijim od energetskih šokova 1970-ih je to što se ovaj put razvija dok se svijet korporativnih ulaganja, koristeći lažni ESG model zelenih ulaganja, deinvestira u buduću naftu, plin i ugljen dok vlade OECD-a prihvaćaju užasno neučinkovite i nepouzdane energije sunca i vjetra što će možda već sljedećih mjeseci osigurati kolaps industrijskog društva. Osim dramatičnog preispitivanja, EU i druga industrijska gospodarstva namjerno čine ekonomsko samoubojstvo.

Ono što je prije samo nekoliko godina bilo prihvaćeno kao očito je da osiguravanje obilne, pouzdane, učinkovite i pristupačne energije definira gospodarstvo. Bez učinkovite energije ne možemo proizvoditi čelik, beton, rudarske sirovine ili bilo što od onoga što podržava naše moderno gospodarstvo. Proteklih mjeseci svjetska cijena ugljena za proizvodnju električne energije udvostručila se. Cijena prirodnog plina porasla je za gotovo 500 %. Nafta se kreće do 90 dolara po barelu, najviše u posljednjih sedam godina. Ovo je planirana posljedica onoga što se ponekad naziva Velikim resetiranjem u Davosu ili ludilom Zelene agende bez ugljika.

Prije otprilike dva desetljeća Europa je započela veliki pomak na pogrešno nazvane obnovljive izvore ili zelenu energiju, uglavnom solarnu i vjetar. Njemačka, srce industrije EU-a, predvodila je transformaciju s nepromišljenim Energiewendeom bivše kancelarke Merkel, gdje će se posljednje njemačke nuklearne elektrane zatvoriti 2022., a elektrane na ugljen brzo se gase. Sve se to sada sudarilo sa stvarnošću da Green Energy uopće nije u stanju nositi se s velikim nedostatkom opskrbe. Kriza je bila potpuno predvidljiva.

Zeleni pilići dolaze kući

Uz široko rasprostranjene blokade industrije i putovanja zbog covida u 2020. potrošnja prirodnog plina u EU dramatično je pala. Najveći dobavljač plina u EU, ruski Gazprom, u interesu uređenog dugoročnog tržišta, uredno je smanjio isporuke na tržište EU čak i uz gubitak. Neuobičajeno blaga zima 2019.-2020. omogućila je skladištenje plina u EU-u da dosegne maksimum. Duga, teška zima sve je to izbrisala 2021.

Suprotno tvrdnjama političara iz EU-a, Gazprom nije igrao politiku s EU-om kako bi iznudio odobrenje svog novog plinovoda Nord Stream 2 do Njemačke. Kako se potražnja EU-a obnovila u prvih šest mjeseci 2021., Gazprom je požurio da je ispuni i čak premaši rekordne razine iz 2019., pa čak i nauštrb nadopunjavanja ruskog skladišta plina za nadolazeću zimu.

S obzirom da je EU sada čvrsto predana programu zelene energije, Fit for 55, i eksplicitno odbacuje prirodni plin kao dugoročnu opciju, istovremeno ubijajući ugljen i nuklearnu energiju, nesposobnost klimatskih modela think-tanka koji su opravdavali Električno društvo sa bez CO2 do 2050, se vratilo kući.

Budući da su financijski ulagači na Wall Streetu i Londonu vidjeli dobrobit goleme dobiti od zelene energetske agende, radeći sa Svjetskim ekonomskim forumom u Davosu na promicanju smiješnog ESG modela ulaganja, konvencionalne tvrtke za naftu, plin i ugljen ne ulažu profit u proširenu proizvodnju. U 2020. svjetska potrošnja na naftu, plin i ugljen pala je za oko 1 bilijun dolara. To se ne vraća.

Budući da su BlackRock i drugi investitori sve osim bojkota ExxonMobila i drugih energetskih kompanija u korist “održive” energije, izgledi za jednu iznimno hladnu i dugu zimu u Europi i rekordan nedostatak vjetra u sjevernoj Njemačkoj, pokrenuli su paničnu kupnju plina u svijetu LNG tržišta početkom rujna.

Problem je u tome što je obnavljanje zaliha bilo prekasno, budući da je većina dostupnog LNG-a iz SAD-a, Katara i drugih izvora koji bi inače bili dostupni već prodan Kini gdje je jednako konfuzna energetska politika, uključujući političku zabranu australskog ugljena, dovela do zatvaranja postrojenja i nedavne vladine naredbe da osiguraju plin i ugljen “pod svaku cijenu”. Katar, američki izvoznici LNG-a i drugi hrlili su u Aziju ostavljajući EU na hladnom, doslovno.

Ono što malo tko razumije je kako su današnja tržišta zelene energije namještena tako da pogoduju špekulantima poput hedge fondova ili investitorima poput BlackRocka ili Deutsche Bank i kažnjavaju potrošače energije. Glavne cijene prirodnog plina kojima se trguje u Europi, nizozemski TTF terminski ugovor, prodaje ICE Exchange sa sjedištem u Londonu. Nagađa se kakve će biti buduće veleprodajne cijene prirodnog plina u EU za jedan, dva ili tri mjeseca. Među ostalima, ICE podržavaju Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank i Société Générale. Tržište je u onome što se naziva plinskim terminskim ugovorima ili derivatima.

Europska energetska kriza uskoro će postati globalna

Banke ili drugi mogu špekulirati, ali kad su se pojavile vijesti o tome koliko je prazno skladište plina u EU, financijski morski psi su pomahnitali. Do početka listopada cijene terminskih cijena za nizozemski TTF plin eksplodirale su za neviđenih 300 % u samo nekoliko dana. Od veljače je daleko gore, jer standardni LNG teret od 3,4 trilijuna BTU (British Thermal Units) sada košta 100-120 milijuna dolara, dok je krajem veljače njegova cijena bila manja od 20 milijuna dolara. To je porast od 500-600 % u sedam mjeseci.

Temeljni problem je u tome što, za razliku od većine poslijeratnog razdoblja, od političke promocije nepouzdanih i skupih solarnih i vjetroelektrana u EU i drugdje (npr. Teksas, veljača 2021.) tržišta električnih komunalnih usluga i njihove cijene namjerno su deregulirani radi promicanja zelenih alternativa i izbacivanja plina i ugljena na temelju sumnjivog argumenta da njihove emisije CO2 ugrožavaju budućnost čovječanstva ako se ne smanje na nulu do 2050.

Cijene koje snosi krajnji potrošač određuju dobavljači energije koji integriraju različite troškove pod konkurentnim uvjetima. Đavolski način na koji se izračunavaju troškovi električne energije u EU-u, navodno kako bi se potaknula neučinkovitost sunca i vjetra i obeshrabrili konvencionalni izvori, jest da, kako je rekao francuski energetski analitičar Antonio Haya, „najskuplje postrojenje od onih potrebnih za pokrivanje potražnje (granično postrojenje) postavlja cijena za svaki sat proizvodnje za svu proizvodnju koja se podudara na dražbi.” Dakle, današnja cijena prirodnog plina postavlja cijenu za hidroelektričnu električnu energiju u osnovi nulte cijene. S obzirom na rastuću cijenu prirodnog plina, to definira troškove električne energije u EU. To je dijabolična arhitektura cijena koja pogoduje špekulantima i uništava potrošače, uključujući kućanstva i industriju.

Temeljni otežavajući uzrok nedavne nestašice ugljena, plina i nafte je odluka BlackRocka i drugih svjetskih fondova da odustanu od ulaganja u naftu, plin ili ugljen – svih savršeno sigurnih i nužnih izvora energije – a umjesto toga nagomilavanje krajnje neučinkovitih i nepouzdanih kao solarni ili vjetar. Zovu to ESG ulaganje. To je najnoviji trend na Wall Streetu i drugim svjetskim financijskim tržištima otkako se izvršni direktor BlackRocka Larry Fink pridružio upravnom odboru Svjetskog ekonomskog foruma Klausa Schwaba 2019. Postavili su ESG certifikate za tvrtke koje dodjeljuju ESG “politički korektne” ocjene dioničkim društvima, i kažnjavanje onih koji se ne pridržavaju. Žurba u ESG ulaganja donijela je milijarde Wall Streetu i prijateljima. Također je kočio budući razvoj nafte, ugljena ili prirodnog plina za većinu svijeta.

”Njemačka bolest”

Sada, nakon 20 godina glupog ulaganja u solarnu energiju i vjetar, Njemačka, nekada vodeća industrija EU, žrtva je onoga što možemo nazvati njemačkom bolešću. Poput ekonomske nizozemske bolesti, prisilno ulaganje u zelenu energiju rezultiralo je nedostatkom pouzdane pristupačne energije. Sve za nedokazanu tvrdnju o 1,5 Celzija IPCC-a koja bi trebala okončati našu civilizaciju do 2050. ako ne uspijemo postići nultu emisiju ugljika.

Kako bi unaprijedili taj program zelene energije EU-a, zemlja za zemljom, uz nekoliko iznimaka, počele su uništavati elektrane na naftu, plin i ugljen, pa čak i nuklearke. Posljednje preostale nuklearne elektrane u Njemačkoj će se trajno zatvoriti sljedeće godine. Nove elektrane na ugljen, s najnovijim najsuvremenijim prečistačima, rashoduju se i prije početka rada.

Njemački slučaj postaje još apsurdniji.

Vlada Merkel je 2011. uzela energetski model koji su razvili Martin Faulstich i Državno savjetodavno vijeće za okoliš (SRU) koji je tvrdio da bi Njemačka mogla postići 100 % obnovljivu proizvodnju električne energije do 2050. Tvrdili su da duže korištenje nuklearne energije neće biti potrebno, niti izgradnja elektrana na ugljen s hvatanjem i skladištenjem ugljika (CCS). Time je rođena Merkelina katastrofalna Energiewende. Studija je tvrdila da bi to uspjelo jer bi Njemačka mogla ugovoriti kupnju viškova hidroelektrične energije bez CO2 od Norveške i Švedske.

Sada s ekstremnom sušom i vrućim ljetom, rezerve hidroenergije Švedske i Norveške opasno su niske u zimi, samo 52 % kapaciteta. To znači da su električni kablovi do Danske, Njemačke i sada Velike Britanije u opasnosti. I da bude još gore, Švedska je podijeljena oko zatvaranja vlastitih nuklearnih elektrana koje joj daju 40 % električne energije. A Francuska raspravlja o rezanju čak jedne trećine svojih čistih nuklearnih elektrana, što znači da taj izvor za Njemačku također neće biti siguran.

Već 1. siječnja 2021. zbog postupnog isključivanja ugljena koje je njemačka vlada odredila, zatvoreno je 11 elektrana na ugljen ukupne snage 4,7 GW. Trajalo je samo 8 dana kada je nekoliko elektrana na ugljen moralo biti ponovno priključeno na mrežu zbog dugotrajnog razdoblja slabog vjetra. 2022. zatvorit će se posljednja njemačka nuklearna elektrana, a više elektrana na ugljen će se trajno zatvoriti, sve za zelenu nirvanu. Godine 2002. njemačka nuklearna energija bila je izvor za 31 % električne energije bez ugljika.

Što se tiče vjetroelektrane koja u Njemačkoj čini manjak, 2022. godine oko 6000 vjetroturbina s instaliranom snagom od 16 GW bit će demontirano zbog isteka subvencija za starije turbine. Stopa odobrenja novih vjetroelektrana blokirana je rastućom pobunom građana i pravnim izazovima zagađenja bukom i drugim čimbenicima. U pripremi je katastrofa koja se može izbjeći.

Odgovor Komisije EU-a u Bruxellesu, umjesto da se priznaju očigledne nedostatke u njihovoj agendi zelene energije, bio je udvostručiti je kao da su problem prirodni plin i ugljen. Car klimatskih promjena u EU-u Frans Timmermans apsurdno je izjavio: “Da smo imali zeleni dogovor pet godina ranije, ne bismo bili u ovoj poziciji jer bismo tada imali manje ovisnosti o fosilnim gorivima i prirodnom plinu.”

Ako EU nastavi s tom samoubilačkom agendom, za nekoliko će se godina naći u deindustrijaliziranoj pustoši. Problem nije plin, ugljen ili nuklearna. Neučinkovita zelena energija iz sunca i vjetra nikada neće moći ponuditi stabilnu, pouzdanu energiju.

Program zelene energije EU-a, SAD-a i drugih vlada, zajedno s ulaganjem u ESG koje promovira Davos, samo će jamčiti da će, kako idemo naprijed, biti još manje plina, ugljena ili nuklearne energije na koje se možemo vratiti kada vjetar prestane, suša u branama hidroelektrana ili nedostatak sunca.

Nije potreban nuklearni znanstvenik da shvati da je ovo put ekonomskog uništenja. Ali to je zapravo cilj UN-ove “održive” energije iz 2030. ili Velikog resetiranja u Davosu: smanjenje stanovništva u masivnim razmjerima. Mi ljudi smo žabe koje se polako kuhaju. A sada moćnici pojačavaju toplinu.

Autor: William Engdahl

AgendaEkonomijaeuIndustrijaSADZelena energija
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
2 godine prije

“Izvor informacija je u svim klasnim društvima vladajuća klasa. Ona putem sredstava masovnog komuniciranja upravo želi da masama priopćava samo one informacije koje su s njene točke gledišta poželjne (radi lakšeg upokoravanja, eksploatiranja itd.) jer će mase pod tim utjecajem pružiti najmanji otpor.” (Plenković, str. 10.), stoji u Plenkovićevom maturalnom radu.

drvodelja gastarbajt
2 godine prije

Kaze narodna izreka da svaki rat pocinje tako sto prvo dolaze popovi pa onda lopovi.Sad je izbor popova vrhunski. Imate zelene, crvene, sa bradom, bez brade, one sto im je 5 puta dnevno dupe iznad glave … Pa ko sta voli, pravi svedski sto.Kad dodju lopovi onda se snalazite.

grom iz vedra neba
2 godine prije

Dobro si sve analizirao Mariću, i ja sam lupao glavu u pokušaju pronalaženja logike u ovom, i nikako da nađem logičan razlog, ali danas mi je sinulo. Mi cijelo vrijeme razmišljamo ljudskom logikom i tu je greška. Fali nam u jednadžbi jedna, najvažnija, varijabla. Sotona. Đavao. Mrzitelj ljudi. Otac laži i obmane. Kade njega staviš u jednadžbu, sve postaje savršeno jasno. Sotona mrzi čovjeka i želi ga uništit. Kako je najefikasnije? Tako da čovjek uništi sam sebe. Kolektivno samoubistvo. Samouništenje. Eto dragi moji. To je na djelu. Taj plan se odvija. Totalno, opće, kolektivno samouništenje.

Itd
2 godine prije

Nemogu generirati dovoljno energije za industriju i sve drugo sto covjeku ne treba za zivot ( bljestavila velegrada) dok su pouzdana i dovoljna malim kucanstvima. Ja sam offgrid 1.25kw u panelima spojeni u seriju i paralelno ,mppt kontroler,400Ah u baterijama cca 3-4dana autonomije, sistem na 24V.
Zadovoljava sve potrebe malog kucanstva i preko zime. Istu konfiguraciju smo radili susjedu ljetos sa kablovima i nosacima ,osiguracima, izaslo 1800eura. Na miru bi treba biti cca 12 godina.Montirali smo sami. Dakle isplati se.

Čudan lik
2 godine prije

Ako vam je ovaj članak bio predugačak ili teško shvatljiv, dopustite da vam pojasnim, ukratko:
Nayebali smo!!!

Slijede nam nestašice struje, grijanja i poskupljenje roba i usluga.

nnNeznanje
2 godine prije

Posazbrojite se malo i razmislite. Davos i bezopasna(!?!) bolest, uništavanje tržišta i bogataši koji se bogate (?!?) bez proizvodnje i tržišta! Bogate se inflacijskim novcem. Nije sve tako orkestrirano kao što mnogi “intelektualci” i “analitičari” prikazuju:

Max
2 godine prije

da-

hogar strašni
2 godine prije

Sve će to biti dobro. dok eu energetski propadne i mnoštvo stanovnika te iste eu će umrijeti od posljedica cijepljenja a preživjeli će većinom biti neplodni i bez djece. tako s nedostatkom energije proporcionalno će se smanjiti broj stanovnika. i vrlo brzo sve dolazi u ravnotežu.

rade iz niša
2 godine prije

ipak, zaboravili ste, gospodo zelenaši, jednu varijablu u jednadžbi a to je da je prazan želudac opasan želudac.

svatko tko je ikad bio istinski gladan bar jednom u životu, razumjet će o kakvom se stanju uma tu radi.

ime
2 godine prije

neke neprovjerene vijesti su da je yamal prekinuo isporuke plina i da ce francuzi zbog neceg zaustavit nuklearke neke. e sad sta to znaci za nas?

tihobl
2 godine prije

Nije sve tako crno – amerikanci juce okrenuli brodove sa LNG prema Evropi. Juce je cijena u Evropi skocila na 1900$ sto je 300$ vise nego sto Indija placa. Vidjecemo da li ce sad Azija povisti ulog.

tuf
2 godine prije

Neće to baš ići tako jednosmjerno. Prije bi se reklo dva koraka u jednom smjeru, pa jedan u drugom (namjerno ne koristim izraze napred i natrag).
Iz najnovijih vijesti od prije par sati:
Prirodni plin i nuklearna energija bit će dio liste prihvatljivih energenata Europske unije poznatom i kao ‘zelena taksonomija’ koja bi trebala konačno biti objavljena sredinom siječnja. Tako je barem u svom posljednjem intervjuu objavljenom proteklog vikenda u njemačkom Die Weltu signalizirao EU povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Plin nije idealan izvor energije, ali bolji je od ugljena, rekao je komentirajući da čak i ako neki ne žele nuklearnu energiju, da se okane ideološke rigidnosti i budu pragmatični jer će nam i nuklearna energija i plin pomoći u dostizanju klimatskih ciljeva.

 – Stoga u Komisiji računamo na predstavljanje taksonomije koja će uključivati nuklearnu energiju i prirodni plin – izjavio je povjerenik za unutarnje tržište.

Praetorian
2 godine prije

Cjepivom ce se pobrinuti da nam ni nece biti potrebno toliko energije niti radnih mjesta ni industrije. Jednostavno, za 500 milijuna do max 1 milijarde ljudi ce biti dovoljno energije sto ce proizvesti iz sunceve energije. Uostalom, moto velikog reseta je “necete imati nista i bit cete sretni”, tj bit cete sirotinja, ali cete biti sretni da ste uopce zivi, jer vas nisu ubili cjepivima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI