Zelenski je obavijestio SAD o planovima za otpuštanje najvišeg generala

Zelenski - SAD - Svjetski rat
15 komentara

Administracija ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog obavijestila je Bijelu kuću da je donesena odluka o otpuštanju načelnika vojske generala Valerija Zalužnog, objavio je u petak Washington Post.

Veliki razdor između njih dvojice postao je javan nakon neuspjele ljetne protuofanzive Ukrajine i usred sve veće nevoljnosti zapadnih sponzora da nastave finansirati ratne napore Kijeva.

Zvaničnici Bijele kuće prihvatili su predsjednikovu odluku, niti su je podržali niti se usprotivili, rekla su dva izvora lista.

Potez da se Washington obavijesti o odluci Zelenskog prije bilo kakvog formalnog dekreta ili objave u medijima naglašava poziciju SAD-a kao najmoćnijeg vojnog i političkog sponzora Ukrajine. Washington je Kijevu pružio više od 77 milijardi dolara pomoći, od čega je više od 60% u vojnoj pomoći, prema statistikama njemačkog Instituta Kiel.

U međuvremenu, EU je u četvrtak dogovorila paket pomoći od 50 milijardi eura (54 milijarde dolara), nakon što je mađarski premijer Viktor Orban ukinuo veto pod pritiskom ostalih 26 članica bloka. Sličan paket od 61 milijardu dolara i dalje je u zastoju u američkom Kongresu.

Ranije ove sedmice, više medija je objavilo da se Zelenski sprema da smijeni svog najvišeg generala. Nekoliko publikacija posljednjih mjeseci tvrdi da su se odnosi između Zelenskog i Zalužnog pogoršali od novembra, kada je general u članku za The Economist opisao situaciju na prvim linijama kao “zastoj” .

Zelensky je u ponedjeljak obavijestio Zalužnog o njegovoj predstojećoj smjeni, na što je general navodno odgovorio da nije vjerovatno brzo poboljšanje na bojnom polju, bez obzira ko zauzme njegovo mjesto. Predsjednik je ranije došao u sukob sa svojim najvišim generalom oko pitanja mobilizacije, kada je Zalužni izjavio da je potrebno regrutirati još oko 500.000 vojnika kako bi se osigurao paritet sa ruskim snagama, čemu se Zelenski navodno protivio. Prema Washington Postu, nesuglasice dodatno otežavaju predsjednikova sumnja u generalove političke ambicije.

Ruske snage napreduju duž linije fronta usred intenzivnih borbi na više lokacija u regionu Donjecka, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane.

Rusija drži stratešku inicijativu duž cijele linije kontakta“, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku u petak. On je procijenio gubitke nanesene ukrajinskim trupama na više od 23.000 za januar. Od početka sukoba u februaru 2022. godine, više od 383.000 ukrajinskih vojnika je ubijeno ili ranjeno, procijenilo je Ministarstvo odbrane u decembru.

PutinrusijaukrajinaValerij ZalužniZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
2 mjeseci prije

I ti njegovi generali su mutavi kada do sada nisu skratili za glavu ovo malo zidovsko smece nego ubijaju Ukrajince ko muhe zbog njegovih kompleksa?

Zvone
2 mjeseci prije

Cilj ovog rata nije pobjeda već trajni rat.

Koja
2 mjeseci prije

Nije isključen ni vikend građanski rat u Ukr… to bi u mnogome doprinelo kojim bi tokom tekao razgovor za pregovaračkim stolom između Moskve i Minska! Cenim da bi se takvim razvojem događaja “iznenada” stvorili “povoljni uslovi” obeju strana da najzad, pregovaraju!

Rudar
2 mjeseci prije

A nije prije toga obavjestio Usrulju i Plenkimuna, pa kako to ?

tihobl
2 mjeseci prije

Englezi su napravili plan:

I – natjerace saveznike da se ukopaju duz Dnjepra do maja,
II – uspostavice zonu zabranjenog leta,
III – oni se nece ukopavati duz Dnjepra vec ce i dalje drzati obalu od Ocakova do Odese.

Fakticki NATO ce biti pripojen demokratskoj Ukrajini, a Zelenski ce biti vrhovni komandant.

nastran
2 mjeseci prije

nek preuzme komandu od..bude prije sve gotovo!

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Ovaj što je deblji…sve više liči na ono što jest.

Još mi netko priča priče o ovome i onome…

2 mjeseci prije

to ti je suverenitet. pitas stranu drzavu mozes li smjeniti zapovjednika vojske.

Darko
2 mjeseci prije

I još glupi Ukrajinci nisu shvatili ko im glavu nosi i kako su ostali bez ičega pa i života u ratu koji im je zakuhalo ovo židovsko pseto?

Noname
2 mjeseci prije

Ukrajina prijeti njemačkom TV kanalu zbog izvješća iz Mariupolja.
Predsjednik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko zatražio je objašnjenje njemačkog TV kanala ZDF zbog reportaže o Mariupolju, u kojoj se govori o obnovi grada i lokalnom stanovništvu koje se raduje povratku Rusije.
Nikolenko je rekao da njemački kanal mora dati službena objašnjenja i zaprijetio posljedicama za svoj budući rad, prenosi RIA Novosti .
“Iskrivljavanje stvarnosti nije novinarstvo”, napisao je govornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova na društvenoj mreži X (bivši Twitter, blokiran u Rusiji). Naglasio je da posjet šefa moskovskog ureda ZDF-a bez odobrenja iz Kijeva krši ukrajinsko zakonodavstvo.
Njemački novinar Armin Korper je u reportaži za televizijski kanal ZDF ukazao da je obnova Mariupolja u punom jeku, a stanovnici grada sretni su zbog dolaska Rusije.
Ranije je metalurška tvornica Ilyich započela proizvodnju u Mariupolu. Zamjenik ruskog premijera Marat Khusnullin primijetio je da se općenito plan obnove Mariupolja provodi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI