Zelenski postavlja uvjete za pregovore s Moskvom

Vladimir Zelenski
32 komentara

Izjava ukrajinskog čelnika slijedi nakon izvješća da je Washington vršio pritisak na Kijev kako bi pokazao spremnost na prekid neprijateljstva

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je u ponedjeljak svjetske sile “da prisile Rusiju na stvarne mirovne pregovore” i iznio vlastite uvjete za nastavak pregovora.

Njegove su primjedbe uslijedile nakon izvješća da američki dužnosnici tjeraju Ukrajinu na pokazivanje spremnosti na dijalog s Moskvom. “Još jednom: obnova teritorijalne cjelovitosti, poštivanje Povelje UN-a, nadoknada sve ratne štete, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i garancije da se to više neće dogoditi. To su potpuno razumljivi uvjeti”, rekao je u video obraćanju.

Američki mediji ranije su tvrdili da Bijela kuća privatno traži od najviših ukrajinskih dužnosnika da pokažu da je otvorena za mirovne pregovore. Washington Post je izvijestio, pozivajući se na svoje izvore, da cilj SAD-a nije bio natjerati Ukrajinu na pregovore o okončanju borbi, nego je bio ublažiti zabrinutost inozemnih podupiratelja oko dugog sukoba.

Prethodno je Zelenski više puta izjavio da mu je jedini cilj u sukobu poraziti Rusiju na bojnom polju i ponovno preuzeti kontrolu nad cijelim teritorijem, za koji Kijev smatra da mu pripada.

Zelenski je u listopadu potpisao dekret kojim zabranjuje bilo kakve pregovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i izjavljuje da će Kijev razgovarati s Moskvom samo kada bude imao drugog vođu.

Rusija je pak više puta rekla da je otvorena za razgovore, budući da su pregovori s Kijevom propali u ožujku u Istanbulu. Moskva je optužila Kijev za potkopavanje bilo kakvog potencijala za mirno rješenje krize.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nedavno je rekao da Moskva ne vidi nikakvu priliku za razgovore jer je Kijev “nenastavljanje bilo kakvih pregovora s ruskom stranom pretvorio u zakon”. Ranije je Peskov rekao da bi razgovore o ukrajinskom sukobu trebalo voditi prvenstveno sa Sjedinjenim Državama, jer su svi dogovori s Kijevom, “temeljeni na onome što se dogodilo u ožujku”, “bezvrijedni” i mogu se trenutno otkazati “po nalogu” vanjskih aktera.

pregovorirusijaSADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Profesionalna deformacija – čovek i dalje misli da je komičar…

1 godina prije

..Internet je golemi ocean informacija i znanja. Ima puno toga za uzeti u obzir i sve to može biti prilično porazno – pogotovo kada su društveni mediji uključeni u mješavinu. Mnoge etikete kao što su ‘lažne vijesti’, dezinformacije i dezinformacije bacane su lijevo i desno kako bi se žurno okarakterizirala valjanost informacija koje pružaju određene strane. Naravno, ovo je vrlo subjektivno i na njega utječu mnogi čimbenici kao što su različite vrste predrasuda, politička opredjeljenja, financijski interesi i slično. Čovjek mora prosuđivati ​​ono što čita na temelju vlastitih zasluga bez oslanjanja na te etikete. Drugim riječima, počnite s uklanjanjem bilo koje od ovih etiketa ili unaprijed stvorenih pretpostavki i pozabavite se samim informacijama. Preporučio bih čitanje vijesti i informacija iz različitih izvora – bilo da se radi o glavnim medijima, alternativnim medijima i bilo gdje između. Svaki članak ili podatak je jedinstven, napisao ga je pojedinac (ili nekolicina pojedinaca) i… Čitaj više »

San Antonio
1 godina prije

Americki glumac Sean Penn je dodijelio Zelenskom Oscar za glumu

Steve
1 godina prije

Da mi je samo znati koju furbariju iz prebogatog arsenala je mentor smislio ovoga puta…

Ivan
1 godina prije

Kretencina kao da nije dovoljno razorio Ukrajinu svojom gluposcu?

tihobl
1 godina prije

Zelenski: pocecemo pregovore sa Rusijom kad se vrati u 1991.

Nekoime
1 godina prije

…i svi se Rusi moraju početi izjašnjavati kao pingvini…

tuf
1 godina prije

Ma kakvi pregovori. Ta ideja je sad opet malo gurana zadnjih tjedan dana kako bi Demo(n)krati malo pridobili biračko tijelo jer su im rezultati istraživanja rekli da upravo to moraju činiti. Nakon izbora sve će manje-više ići po starom, barem u vanjskopolitičkom sektoru – neće ni Republikanci napraviti 180 zaokret po pitanju Ukrajine, previše love se zavrtilo u MIC-u kao i energetskom sektoru. Jedino će na domaćem terenu biti još više posvađani i dodatno smanjiti funkcionalnost izvršne vlasti zbog međusobnih blokada odluka. Biden je već najavio serijsko stavljanje vetoa, možete biti sigurni da će i druga strana isto činiti ovima. Jedino se oko vanjskih pitanja budu, “magično”, složili. Pitajte se zašto. Ili ne morate.

držnedaj
1 godina prije

Da svjet zbog jednog klauna i komedijaša stoji na samoj ivici svjetskog rata… e hebem te živote

Tupko Glupko
1 godina prije

“Prethodno je Zelenski više puta izjavio da mu je jedini cilj u sukobu poraziti Rusiju na bojnom polju i ponovno preuzeti kontrolu nad cijelim teritorijem, za koji Kijev smatra da mu pripada.”

Zelenski nije u poziciji da išta uvjetuje.
On je mali od palube kapetana Bidena i društva mu.
Njega se baš ništa ne pita, bit će kako se velike sile dogovore.

Jedino što može je moliti i cviliti desetine milijardi eura/dolara na godišnjoj bazi potrebnih za opstanak svoje propale države.

U proračunu koji su donijeli za sljedeću godinu od 70 milijardi dolara, Ukri misle dati 43% na vojsku, policiju i sigurnosne službe. To je 30 milijardi dolara!
Obzirom da ništa samostalno ne proizvode od oružja, očekuju da će im to poslati SAD i Europa. I to je samo u 2023. godini.

Max
1 godina prije

On nije u poziciji da postavlja uvjete.

Zenit
1 godina prije

Rusi napali Ukrajinu i sad se čude kao to Ukrajina ne želi pregovarati. Pa povucite se u svoju državu i rat je gotov, a i laži koje cijelo vrijeme plasirate.

tabula
1 godina prije

Taj čovjek (ili nečovjek) je jednostavno glasnogovornik Washingtona, a ukrajinski narod mu je tadnja rupa na svirali.

Jomla
1 godina prije

Ovo ima samo jednu svrhu: da pokaže kooperativnost Ukrajine i nekooperativnost Rusije. A ne neke stvarne pregovore, jer je vrijeme pregovora davno isteklo! Jedini dogovor koji se može pregovarati je “uvjeti kapitulacije Ukrajine”!

Mark.
1 godina prije

On bi najradije pregovarao s pijanim Jeljcinom.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Dignuti ga na visoku granu i ostaviti pticama da dovrše posao i da se nahrane.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI