Zelenski poziva Kongres da ‘uloži’ u ratne napore Kijeva

Zelenski govor u Kongresu SAD
10 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski obratio se u srijedu na zajedničkom sastanku Kongresa, pozivajući američke zakonodavce da odustanu od svih svojih neslaganja i ujedine se iza Ukrajine, dok se zalaže za usvajanje zakona o potrošnji od 1,7  biliona dolara koji uključuje 45 milijardi dolara vojne i druge pomoći namijenjene Kijevu u 2023.

Predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi zamolila je sve članove da lično prisustvuju kako bi čuli “istorijski” govor, koji je Zelenski održao na engleskom, više puta prekidan ovacijama. Nakon nekoliko minuta aplauza, bivši glumac je otvorio govor zahvalivši se “svima koji cijene slobodu i pravdu”.

„Veliko mi je zadovoljstvo da podelim našu prvu zajedničku pobedu: pobedili smo Rusiju u umovima sveta“, rekao je ukrajinski lider. On je zahvalio američkim zakonodavcima na finansijskoj i vojnoj podršci Kijevu protiv Moskve, ali je ponovio da je potrebno više oružja za poraz Rusije na bojnom polju.

„Imamo artiljeriju, da, hvala… Je li dovoljno? Iskreno, ne baš” , rekao je, prekinut naletom smijeha. “Potrebno je još topova i granata.”

Zelensky je pozvao na jedinstvo uoči tranzicije vlasti koja će republikance postaviti na čelo Predstavničkog doma sljedeće godine. Podrška američkog Kongresa pomoći Ukrajini bila je uglavnom dvostranačka, ali republikanci su sve kritičniji prema obimu potrošnje i nedostatku nadzora kako bi se spriječile prijevare.

“Vaš novac nije dobrotvorna sredstva. To je ulaganje u globalnu sigurnost i demokratiju kojom se bavimo na najodgovorniji način”, rekao je Zelenski prisutnima uz nove ovacije.

Ranije ovog mjeseca, Predstavnički dom je za dlaku odbacio nacrt zakona kojim se traži revizija ekonomske i vojne pomoći Washingtona Kijevu. Ogroman obim američke vojne pomoći Ukrajini čak je navodno stavio Pentagonovu vlastitu agenciju za provođenje zakona u stanje visoke pripravnosti zbog prodaje oružja na crnom tržištu i drugih potencijalnih prijevara.

Pozdravljajući Zelenskog na Kapitol Hilu u srijedu, Pelosi je rekla da će mamutski račun o potrošnji od 1,7 biliona dolara, koji sadrži 45 milijardi dolara nove pomoći Kijevu, “nadajmo se” biti usvojen u narednih 48 sati.

Ranije tokom dana, Zelenski se sastao s predsjednikom Joeom Bidenom, koji mu je obećao da će američki narod nastaviti podržavati Kijev “koliko god bude potrebno”. Međutim, kada ga je novinar na zajedničkoj konferenciji za novinare pritisnuo o tome zašto SAD ne mogu jednostavno dati Ukrajini “sve sposobnosti koje su joj potrebne” , Bajden je rekao da Zapad želi izbjeći direktan rat s Rusijom.

Moskva je više puta upozoravala SAD i njihove saveznike da bi isporuke sve modernijeg i dalekosežnog oružja mogle dovesti do direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a i optužila Zapad za produžavanje sukoba i izazivanje nepotrebnih smrti u Ukrajini.

KongresSADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravednik
1 godina prije

Hmmm, očigledno je da će ovaj rat prerasti u nešto više.
Žalosno i jadno da u 21. stoljeću ljudi ratuju, svađaju se, gladuju, da su siromašni.
Asteroidu pogodi nas jer nas kojekakovi anemično ljigavo nesposobno egoistični kepeci za……ju

nekoime
1 godina prije

Zadnji su puta uložili u Adolfa, pa im baš i nije išlo.

tihobl
1 godina prije

Meni nisu jasni ovi ameri – zar ne shvataju da su duzni Zelenskom sto brani demokratiju? Nema slobode za dzabe i morace da plate ukrima sto ih stite od hordi diktatora Putina. Ovih 45 milijardi mozemo racunati samo kao avans za prvo tromjesecje.

PoljskiWC Analiticar
1 godina prije

Jos topova, jos granata i svi se slatko nasmijase, dabogda im svima ispred kuce zaigrale te iste granate i topovi u tandemu. Cim prije.

Ivan Bgd
1 godina prije

Da, to i stoji u predlogu budzeta, da se odobri 45 milijardi.
Sad da li neko normalan misli da tamo neki Zelenski zatrazi 45milijardi i kongres mu odobri, ili su mu naredili da trazi 45 milijardi, jer je neko vec odredio da odvoje toliku sumu?

NeBudiOvca
1 godina prije

Da je umjesto nekog nazovi državničkog istupa ovo i službeno bio komičarski stand up nastup, ne bi čak bilo ni lose.
Meni je osobno najdraži ovaj dio:
“ To je ulaganje u globalnu sigurnost i demokratiju kojom se bavimo na najodgovorniji način”

Max
1 godina prije

Već su im dali milijarde.

tata mata
1 godina prije

kaze ulaganje nije donacija ,,, u koga ??? ovaj je bogme dobro naucio rijec ,,,daj ,daj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI