Zelenski uputio molbu američkim političarima

SAD i Zelenski
20 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je u utorak američke političare da ostanu jedinstveni u podršci Kijevu, jer se sve više činilo da bi demokratski predsjednik Joea Biden mogao izgubiti većinu u američkom Kongresu na izborima na sredini mandata.

“Demokratije ne smiju stati na putu do pobjede”, rekao je Zelenski u snimljenom video obraćanju Amerikancima. “Kao i u svakom demokratskom društvu, Ukrajinci imaju različite poglede na život i politiku. Ali kada je Rusija odlučila da uništi našu slobodu i zbriše Ukrajinu s lica zemlje, mi smo se odmah ujedinili i to jedinstvo čuvamo.”

“Pozivam vas da održite nepokolebljivo jedinstvo, kakvo je sada, do onog dana kada svi čujemo one važne riječi o kojima smo sanjali… Dok ne čujemo da je mir konačno uspostavljen”, dodao je on, prenosi AFP.

Pozivajući se na sukob, Zelenski se pozvao na vanredno stanje, centralizirao sve medije i  zabranio ukupno 15 opozicionih stranaka – uključujući glavnog parlamentarnog rivala – optužujući ih da su „proruske“.

Kasnije tokom dana, Zelenski se sastao sa američkom ambasadoricom pri UN Lindom Tomas-Grinfild, koja je rekla da je Vašington pružio dvostranačku podršku Ukrajini i da je Bajden „predan saradnji sa Kongresom SAD kako bi se ovo nastavilo“. Ona je takođe najavila još 25 miliona dolara za finansiranje USAID-a uoči predstojeće zime.

Bidenova vlada je obećala više od 54 milijarde dolara pomoći Kijevu samo ove godine, nakon odluke Moskve da pošalje trupe u Ukrajinu u februaru. Dok su neki republikanci – poput kongresmenke iz Gruzije Marjorie Taylor Greene – obećali da „ni jedan peni neće otići Ukrajini“ ako pobijede, partijski establišment je bio rezervisaniji, rekavši samo da Kijev ne može očekivati ​​„ček“ od SAD, s obzirom na ekonomsku krizu kod kuće

IzboriSADZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Vidi Zelenski da ce kad stegne zima biti ostavljen ko govno na cjedilu jer ce svi da se okrenu svojim problemima.

throne
1 godina prije

Kme, kme, imas svoju alatku, budi karakter, ono sto si zakuhao ili podrzavas kusaj do kraja, a ne biti p…zda od covjeka. Sam si si kriv, otjerao si tisuce ljudi u smrt, razorio si svoju drzavu, tvoj narod trpi i smrzava se, dok si Ti i tvoji lopovi grabili dolare. Sada imaj malo dostojanstva ako ga uopste imas plati svoje greske kao tvoju uzori adolfius, himmlerus i benitos ili pobjegni drugo ti ne preostaje. Sta je tu je ljudsko govno ostaje govno.

borjana
1 godina prije

Da, do kada god budu ovakvi likovi kao posljednji isključivani sa energetskih i toplinskih, novčanih i prehrambenih mreža i do kada god članovi njihovih obitelji budu zbrinjavane kao štićene osobe, do tad su oni spremni ratovati, pa šta god da košta.

Netko se ovdje bio jedan put upitao:
Šta?!? Pa zar ga još nisu pod autobus bacili?

Tupko Glupko
1 godina prije

Vidi Zapad da je Ukrajina ekonomska i vojna rupa bez dna koja zahtjeva desetine milijardi dolara na godišnjoj bazi, a njih same je stisla gadna ekonomska recesija. Rat se odužio u zimu što Zapadu ne odgovara, a Ukrima nikako. Zapadne ciljeve Zelenski nije ispunio – vojno slamanje Rusije – dapače, izgubio je za sada bespovratno 20% ukrajinskog teritorija. A zapadni planeri se preračunali da će ekonomskim sankcijama slomiti Rusiju. Reći će, sorry, jbg, i nikome ništa. Kao i za Covid cjepiva. I sada će se Zapad riješiti Zelenskog. Neće izravno – dovoljno je prestati slati pomoć ili je smanjiti, i Ukri će ga sami smijeniti. Bez struje i grijanja (što odrađuju Rusi), novaca i oružja (što mogu odraditi NATO članice kada se sjete) mogu u zimi samo pjevati borbene. Druga solucija su pregovori i primirje sa Rusijom, što ovaj ne želi ni čuti. Ako je netko naučio da Europu boli… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Američka pudlica cvili i moli znajući da joj vlasnik više ne želi kupovati hranu.

Steve
1 godina prije

Bojim se Vazalski, da ćeš ipak morati za sto, i da pritom nećeš biti taj koji će postavljati uslove…

Ico
1 godina prije

Zelenskij će od Zapada dobiti po dršku, ako ga prije toga ne bace pod autobus!

Zoki
1 godina prije

Kako Yenki gleda na ovog. Ukratko. Korisni idot.

Lucija, prva
1 godina prije

Jučer: “Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da Alijansa ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uslovima.” 🙃

Lucija, prva
1 godina prije

“Ukrajinske trupe krenule su u napad u oblasti Snigirevka u Hersonskoj oblasti, ozbiljna bitka je u toku, linija odbrane se drži, rekao je za RIA Novosti Kiril Stremousov, zamenik šefa regionalne administracije. Ranije se saznalo da su ukrajinske trupe u utorak popodne izvršile napad na pravcu Berislava, ali su pretrpele gubitke i odbačene su.” “Заменик шефа администрације Херсонске области Кирил Стремоусов изјавио је да су украјинске трупе почеле напад на Снигиревку и да је међу нападачима много Пољака и „добровољаца“ који говоре енглески.        Стремоусов је нагласио да је почела „озбиљна битка“, да су Укри продрли до северне периферије градића, али да их је зауставио руски 205-ти пук.        Ово тешко да је почетак „велике битке“. А и ако је покаже да јесте – Руси ће се првих дана само бранити…        На осталим фронтовима, Руси успешно ратују али без већих територијалних освајања.        Преузели су контролу над Белогоровком, која… Čitaj više »

Ivan
1 godina prije

Na kraju ce gada ubiti dami Amerikanci..

kiza
1 godina prije

zadnji put kada sam provjerio Gruzija još nije bila savezna država, mada streme ka tome, Džordžija možda da.

Max
1 godina prije

Boji se promjene smjera američke politike koja bi mu zatresla fotelju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI