fbpx

Žestoki napadi Huti boraca potisnuli saudijsku ratnu mašineriju istočno od Sane

huti borci

Jemenski borci su na svojim internetskim stranicama objavili snimke i fotografije svojih najnovijih operacija s raketama i dronovima protiv saudijskih ciljeva u kojima je poginulo 1500 neprijateljskih vojnika. Najveći napad je proveden na bazu „Maas“ prosaudijskih militanata, nakon čega su jemenski borci snimili štetu i snimke objavili na internetu.

Glasnogovornik jemenske vojske Yahya Sari ponudio je ovog petka detalje o nedavnoj operaciji protiv agresorske koalicije Saudijske Arabije u okviru koje su jemenske snage, potpomognute borcima narodnog pokreta Ansarullah, uspjele spriječiti pokušaj prodora prema glavnom gradu Sani.

Kako je najavio Yahya Sari, jemenska vojska je između 25. i 30. siječnja izvela 21 raketni i 41 napad dronovima na aerodrome u saudijskim gradovima Jizan i Najran, na vojnu bazu „Jamis Mushait“ u južnom dijelu saudijske kraljevine, te postrojenja koja pripadaju saudijskom naftnom divu „Aramco“. Do sada Saudijska Arabija nije komentirala ove napade, iako ih ne može osporiti, jer su dokazi dostupni na društvenim mrežama.

Dio materijala kojeg su objavili Huti borci

FOTO: Dio materijala kojeg su objavili Huti borci

Sari je istaknuo da je posljednjih dana regija Nehem, na istoku provincije Sana, poprište žestokih sukoba jemenske vojske i snaga odanih odbjeglom bivšem jemenskom predsjedniku kojeg podržava Saudijska Arabija, Abdu Rabu Mansuru Hadiju.

Saudijska Arabija je pokušala osigurati zračnu podršku svojim kopnenim trupama i provela je oko 250 udara na jemenske snage u području Sane, ali nije ostvarila svoj cilj, zahvaljujući i protuzrakoplovnim sustavima Fater-1, koji je, kako prenosi IHS Jane’s, pokazan javnosti prošle godine u listopadu.

“Naši protuzračni sustavi izveli su više od 25 operacija i natjerali neprijateljske ratne zrakoplove da napuste to područje”, dodao je Sari.
„U ovoj operaciji je jemenska vojska uspjela osloboditi 2500 kvadratnih kilometara u središnjoj provinciji Marib i sjevernoj Al-Yawf. Saudijske snage su ukupno imale 3500 mrtvih, ranjenih ili zarobljenih vojnika. Taj broj uključuje 1500 mrtvih i 1800 ozlijeđenih, rekao je glasnogovornik jemenske vojske i Huti boraca pokreta Ansarullah.

Yahya Sari je rekao da se operacija dogodila kao odgovor na zračne napade koje od 2015. godine provode Rijad i njegovi saveznici u Jemenu, koji su uzrokovali smrt desetaka tisuća ljudi, najviše civila.

Podsjetimo, prošlog rujna je Jemen proveo precizne napade bespilotnim letjelicama na vitalne objekte saudijske naftne kompanije

Aramco, uzrokujući velika razaranja i demonstrirajući svoj visoki vojni kapacitet.
Upozoravajući na posljedice nastavka rata, Jemen je kasnije rekao da će prestati napadati Saudijsku Arabiju, ako Rijad obustavi svoju agresiju na južnog arapskog susjeda.

Međutim, nakon što je Rijad nastavio agresiju, pokret Ansarullah je u prosincu zaprijetio da će pokrenuti još jače napade na kompaniju Aramco.

Prosaudijski militanti se odlučili na „taktičko povlačenje“

Nakon što je ranije ovog mjeseca jemenski pokret Ansarullah uspio odbiti napade plaćenika Saudijske Arabije, krenuo je u protunapad i uspio je osloboditi nova područja u jemenskoj provinciji Sana.

Tijekom obnovljenih sukoba na istoku glavnog grada Sane, Huti borci i jemenska vojska su ponovno zauzela položaje koje su prethodno zauzele snage odane odbjeglom predsjedniku Hadiju, što su 26. siječnja priznali i saudijski izvori.

“Neki od tih položaja bili su pod nadzorom Hadijevih snaga tri godine”, rekao je jedan saudijski zapovjednik.

Muhamad Ali Al-Maqdashi, Hadijev ministar obrane, priznao je napredak Huti boraca u sektoru Nehem, istočno od Sane, ali je rekao da se takav napredak vidi kao “taktičko povlačenje saveznika Saudijske Arabije”.
Međutim, rekao je da će vlada Hadija pregrupirati svoje borce kako bi ih ponovo integrirala u front Nehem, koji se smatra ulazom u Sanu.Eskalacija sukoba se događa nakon višemjesečnog relativnog primirja u Jemenu, gdje Saudijska Arabija od 2015. vodi koaliciju protiv najsiromašnije zemlje arapskog svijeta.

Usprkos svemu, jemenski borci pokazuju neviđenu upornost i želju za otporom, a ovih dana su čak krenuli u kontranapad u kojem su oslobodili velika područja istočno od Sane.

jemen 30 sijecnja

FOTO: Jemen 30. siječnja 2020.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Nekako sumnjam u ove uspjehe Houthia, s obzirom da se bore protiv S.Arabije, koja ima jedan od najvećih GDP-ova na planetu i šire.
Houthi imaju mizeran GDP, blizu nule, tako da bi zamolio ad zasru da nam to malo pojasni. Ukoliko opet nije zauzet nazočenju nekim zločinima, naravno.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
8 mjeseci prije

Pa Amerikanci su imali veci GDP od Vietnamaca. Ivo, ni GDP i studiji uvijek ne donose pamet.

owegnwerugfneurfuwufwdcwdcwd
Gost
owegnwerugfneurfuwufwdcwdcwd
8 mjeseci prije

Huti svijetla točka koja se bori protiv tame, bravo.

Šule
Gost
Šule
8 mjeseci prije

Koje tame se oni bore Nosferatu svi su Arapi u službi tame samo se nemogu dogovorit oko plijena a nema u blizini kršćana da mogu odrubljivat glave ili nabijat na kolac…Moraš se više informirat a neglupirat se o stvorovima ili sl..zna se tko je glavni na planeti?

Juxel
Gost
Juxel
8 mjeseci prije

Mozda i tebi svane jednog dana , kada ( ako ) se otarasis svog idiotskog demona ?

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

šulenberg, malo ti gori pod stražnjicom,jelda. Ovi Houthi su nezaustavljivi, uskoro dolaze po vas, šulenberg. Žnjeti ćete što ste sijali, tako ti to ide.

Istina
Gost
Istina
8 mjeseci prije

!

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
8 mjeseci prije

….ovi huti ne znaju kada je dosta….mlate saudijsku bagru i samo kazu—sljedeci–ideje za film “sandale nad rijadom”..

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Još jedna uspješna ofenziva narodnog pokreta otpora i jemenske vojske unatoč skromnin sredstva izvedena savršeno iako kažu neki uz pomoć Hezbollaha ili Irana ali da je uz njih još i Iransk vojna vojna sila () iako ima vojno tehbičke suradnje ( ne bi se zaustavili do Ryada.

Tomi
Gost
Tomi
8 mjeseci prije

Sta bi tek bilo da jih rusi obucavaju i naoruze al ne smeju zbog ucesca saudski miljarda u arktickih plinskih projektih

Tomi
Gost
Tomi
8 mjeseci prije

Ipak je Putinu Rusija prva i treba tako…

Tomi
Gost
Tomi
8 mjeseci prije

Al kskogod bravo Huti

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Make Yemen great again?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
13
0
()
x