Jemenski borci razbili najskuplju armiju Zaljeva i zauzeli dio saudijske provincije Najran (VIDEO)

Jemenski borci 2
17 komentara

Nakon dva dana „nepotvrđenih informacija“, jemenske Huti milicije su počele širiti materijale o porazu tri saudijske brigade koje su bile okružene u Najranu.

Zarobljeno je do 2000 Saudijaca i njihovih plaćenika, dok je u borbama ubijeno oko 500 vojnika i časnika. Huti su zarobili na tone oružja, a deseci komada nove i napuštene vojne opreme pali su u ruke jemenskih boraca.

Zapravo su, kao postrojbe spremne za borbu, prestale postojati tri saudijske brigade. Prema izjavi zamjenika zapovjednika Iranske revolucionarne garde, generala Fedevija, poražena je saudijska grupa koja u ukupnom sastavu broji više od 7000 ljudi.

VIDEO: Bijeg Saudijaca tijekom napada Huti milicija

Osim što su dokazali vojnu nadmoć nad najbolje opremljenom vojskom Arapskog poluotoka, propaganda Hutija je nakon rezultata nevjerojatno uspješne ofenzive u Najranu objavila isječak posvećen ovoj najvećoj pobjedi nad agresorom na terenu, prema zapovjedništvu jemenske vojske je ovo bila najveća ofenzivna operacija u cijelom ratu.

Rad na identificiranju saudijskih gubitaka u punom je zamahu. Internetska stranica Lost Armor je za sada na snimkama uspio prebrojati najmanje 23 uništena oklopna borbena vozila, a podatak je uzeo sa snimke koja je predstavljena na službenom brifingu. Stranica nije navela desetine uništenih i napuštenih automobila, koje su u paničnom bijegu napuštali Saudijci.

Očito je za Hutije u smislu propagande ova pobjeda bila pravi zlatni rudnik, tako da će se njeni rezultati dugo koristiti u medijskim aktivnostima, baš kao što se na jemenskoj televiziji već mjesecima mogu vidjeti snimke uništenja oklopnih vozila emirata i pristaša Mansoura Hadija u blizini lučkog grada Al-Hudayda, kojeg u tri mjeseca neprekidnih napada  saudijska koalicija ipak nije uspjela osvojiti.

Iranski i katarski mediji ironično se rugaju Saudijcima, slaveći njihov poraz i pretrpljene gubitke. Jemenska televizija Al-Masirah je na Twitteru objavila gomilu neobjavljenih materijala, ukupno gotovo sat vremena videozapisa.

Kako se Saudijci ne bi opustili, sinoć su Huti u „preventivne svrhe“ na u saudijsku provinciju Asir ispalili nekoliko balističkih projektila.

Iako su se sve pobjede nad Saudijcima pripisivale Iranu ili dragovoljcima Hezbollaha, jer su smatrali da je nemoguće da gladni i siromašni Jemenci bez uniformi i u sandalama mogu poraziti „moćnu saudijsku vojnu mašineriju“,  Huti su svima dokazali svoje sposobnosti u obrani zemlje i sada će njihovi neprijatelji morati priznati da će se ili nositi s ofenzivnim sposobnostima jemenskih boraca ili prostati na pregovore, jer je iz Sane još jednom upućena ponuda za političkim rješenjem sukoba.

VIDEO: Objava pobjede pokreta Ansarullah

Štoviše, Rijad sada ili se mora boriti ili pregovarati da povrati nadzor nad više od 300 kvadratnih kilometara svog teritorija kojeg su Huti zauzeli u južnoj saudijskoj provinciji Najran.

Jemenska vojska objavila je da je preuzela kontrolu nad područjem od 350 kvadratnih kilometara u Najranu, južno od Saudijske Arabije.

FOTO: Kampanja Huti milicije u Najranu

ministar obrane Jemena, Ansarullaha u obilasku zarobljene tehnike
Ministar obrane Jemena, Ansarullaha u obilasku zarobljene tehnike

Glasnogovornik jemenskih oružanih snaga, general Yahya Sari, rekao je da je završena prva faza operacije „Nasr Min’allah“ u Najranu, tijekom koje su zauzete vojne baze, uključujući vojne kampove i površinu od 350 km2.

“Naše trupe pokušale su pružiti prvu pomoć ranjenim neprijateljima, ali je život izgubilo nekoliko stotina njihovih vojnika“, rekao je general Sari.

Oko 2000 pripadnika koalicijskih snaga pod vodstvom Saudijske Arabije, među kojima su stranci i djeca, odvedeno je u zarobljeništvo, a naoružani bespilotni zrakoplovi organizirali su više od 20 operacija, od kojih je jedna izvela napad na osjetljivi vojni cilj u glavnom gradu, rekao je general na najnovijoj konferenciji za novinare održanoj u Jemenu.

Twitter / Al-Masirah / Lost Armour / Yemen

HutiJemenski borci
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milan037
4 godine prije

Da ne glumim sada prevelikog znanca, ali iz mog ugla na ovom video snimku mnogo toga mi mirise na izrezirano poziranje
kao prvo previse civilne odece za nekog ko predstavlja vojsku koja ima veoma visoku potrosnju na opremanje, u vecini slucajeva zarobljenici mi lice na tzv pripadnike tzv narodne milicije (seoske straze) nego na pripadnike zvanicne armije
kao drugo, u delu snimka je prikazano kako nekolicina naoruzanih ljudi prilazi i polaze oruzije uredno pred kamerama, to se tako ne radi mada opet djavo ce ga znati

nessy
4 godine prije

Ima to na snimci jedan Huti borac, u sokolskoj mjici, suknji, bos. Ali sa kalasnjikovom u ruci . Povecat cu njegovu sliku i staviti je kao screensaver.

Nema
4 godine prije

Muku muce sa jemenom a oni bi na iran da udare

Tbilisi
4 godine prije

Vrhunska režija. Al da su Huti hrabri-jest!

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Unatoč enormnim svotama koje troši na vojsku SA je poslala na granicu zbrda ,dola odasvud skupljenu sirotinju da glumi nekakve plaćenike.
Puno govori i činjenica da valjda svaki deseti ima kompletnu uniformu. To ukazuje na njihovu kvalitetu i na odnos poslodavaca prema njima.
Huti koji se valjda rode s temeljnom vojnom obukom su temeljito razvalili ovakve tri brigade s pješačkim oružjem i par ATGM-a bez upotrebe artiljerije.
SA nije čak ni poslala zračnu podršku svojim trupama u okruženju.

I to bi ratovalo s Iranom?

Miro
4 godine prije

Realno Saudijci su jedna od najlosijih armija na planeti, opcenito skoro svi Arapi, al jesu ih razbili? Jesu

samo tako
4 godine prije

Ovi zarobljenici izgledaju kao da im je skinut kamen s ramena. A i zašto bi sirotinja ginula zbog par psihopata ?

Max
4 godine prije

još jedna sjajno izvedena operacija.

politicki nekorektan
4 godine prije

….strava u rijadu…grafiti sandala po zidovima kraljevske palace…jemenski banksy???

Dundić
4 godine prije

imam prijatelja Palestinca koji mi je prije 10-ak godina rekao da su najbolji ratnici među Arapima – Jemenci. Rekao je da samo Jemenac može sjediti satima ščučuren na suncu i onda u pravom momentu hop, samo skoči i zaskoči.

Plumber
4 godine prije

Zaboravljate da je preko 8000 tisuća iranskih vojnika i plaćenika prisutno tamo te iranska vojna tehnologija inače Jemenci nebi mogli nista KSA…najvjerojatnije se šuška da bi Izrael mogao se umiješati i uništiti iranski PZO sto uspješno radi u Siriji…

Ana
4 godine prije

Osveta!

EMY
4 godine prije

To nije vojske ni vidjelo, a snimljeni propagandni materijal bez fakata je ništa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI