Huti su prvi put pogodili Izrael

Huti projektil raketa
9 komentara

Jemenski militanti Huti pogodili su Izrael krstarećim projektilom, što je prvi put da je jedan od projektila grupe stigao do jevrejske države. Udar je uslijedio nakon ponovljenih napora SAD-a i UK-a da unište lansirne lokacije Huti.

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su u utorak navečer da su pratile “sumnjivu zračnu metu” koja je ušla u izraelski zračni prostor i pogodila otvoreno područje u blizini lučkog grada Eilata na Crvenom moru.

IDF je tada potvrdio da je u pitanju bila krstareća raketa, te da nije bilo žrtava i štete. Huti su kasnije preuzeli odgovornost za napad.

Huti su pokrenuli ponovljene raketne i bespilotne napade na Izrael od oktobra. Do ponedjeljka, sve rakete i avione grupe presreli su IDF, američka ili britanska mornarica ili snage susjednih zemalja poput Jordana na putu ka svojim ciljevima.

Šiitska milicija, koja funkcionira kao de facto oružane snage Jemena, također je obećala da će prekinuti komercijalni transport u Crvenom moru dok Izrael ne prekine rat s Hamasom. Militanti Huti izveli su brojne napade na komercijalne brodove u regiji, uključujući uspješan raketni napad na navodno američki tanker s tečnim naftnim plinom u utorak.

Od početka svoje kampanje, grupa je rekla da će ciljati na izraelsku ili “Izraelsku” plovidbu, uključujući brodove u vlasništvu ili kojima upravljaju američke ili britanske firme.

SAD i Britanija su odgovorile raspoređivanjem pomorskih snaga u regionu i pokretanjem uzastopnih talasa vazdušnih napada na lansirne lokacije Huti i druge vojne objekte u Jemenu. Najnoviji od ovih napada dogodio se u ponedjeljak, kada je američka Centralna komanda, koja nadgleda američke vojne operacije na Bliskom istoku, saopštila da su njene snage uništile projektile, dronove i “kontejnere za skladištenje oružja” na tlu Jemena.

U mnogo većoj seriji napada krajem februara, američki i britanski ratni avioni uništili su 18 ciljeva Huta na osam lokacija u Jemenu, uključujući podzemne bunkere, radarske lokacije i raketne baterije zemlja-zrak, prema britanskom ministarstvu obrane.

Međutim, ove operacije nisu uspjele odvratiti militante. Još u januaru, američki predsjednik Joe Biden priznao je da, iako zračna kampanja ne “zaustavlja Hute”, ona će se nastaviti bez obzira na to.

Napadi Huta izazvali su pad od 50 posto u brodskom saobraćaju kroz Suecki kanal u januaru i februaru, izvijestio je Međunarodni monetarni fond (MMF) ranije ovog mjeseca. Dok je većina zapadnih brodova sada primorana da ide dužom rutom oko Rta dobre nade u Južnoj Africi, Huti su rekli Rusiji i Kini da će njihovim brodovima biti dozvoljen nesmetan prolazak kroz Crveno more u zamjenu za neodređenu „političku podršku, ” objavio je Bloomberg u četvrtak.

HutiIZRAELJemen
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vlado
1 mjesec prije

Kad napišete “Huti” (i to velikim prvim slovom), to bi značilo da su oni neki narod, rasa ili nešto slično… Pošto su oni samo sljedbenici svojeg pokojnog vođe; Hutija, onda ih trbamo zvati; hutisti !!!

Max
1 mjesec prije

I dokazali svoju snagu.

No.1
1 mjesec prije

Mic po mic i Tel Aviv če uskoro doživjeti sudbinu Gaze.

FELIX
1 mjesec prije

NE VESELITE SE PREVISE USPEHU HUTA,NECE DUGO POTRAJATI DO USPESNOG LANSIRANJA RAKETA NA EVROPU, TAKOP DA NI HRVATSKA NECE BITI POSTEDZENA AKO BUDE SVE ODVIJALO PO PLANU EVROPA JE NA REDU JER ZEMLJA MORA BITI OCISCENA OD NEVERNIKA I TO IDE OD ZADA PO REDU GLAVNI CILJ UNISTENJA SU JEVREJI ZA NJIMA EVROPLJANI ( SAMO NEVERNICI ) I SVA BELA ZASA I OSTALI KOJI SE NE KLANJAJU ALAHU. S TIME SE SLAZU I RADE NA TOME SVI PRAVOVERNI I NA KRAJU SA POZDRAVOM ALAH U AKBAR.

Palestina je Alahova
1 mjesec prije

Mašala, mašala…..
Samo tako napred. Uništite šejtanovo gnezdo.

Franjo Vinkovski
1 mjesec prije

Bravo Jemenci! Uništite tu lopovsku i zločinačku bagru.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI