Hutiji napali tanker koji je prevozio ruske naftne derivate

Ruski tanker nakon napada
14 komentara

Brod koji je vozio teret za tvrtku Trafigura navodno prevozi naftu ruskog podrijetla za proizvodnju plastike, benzin

Tanker za naftne derivate koji je prevozio u ime Trafigure pogodili su Hutiji projektilom u Adenskom zaljevu, nakon što je prošao kroz Crveno more. O ovome je izvijestilo je nekoliko medija u petak, pozivajući se na izvješće tvrtke. Prema Marine Traffic, Marlin Luanda pod zastavom Maršalovih Otoka putovao je iz Grčke u Singapur. Plovilo se zapalilo nakon napada.

”Protupožarna oprema na brodu raspoređuje se za suzbijanje i kontrolu požara izazvanog u jednom teretnom tanku na desnom boku. Ostajemo u kontaktu s plovilom i pažljivo pratimo situaciju. Vojni brodovi u regiji poslani su u pomoć”, navodi Trafigura na svojoj web stranici. Glasnogovornik tvrtke izjavio je za Bloomberg da brod prevozi naftu ruskog porijekla; laki naftni proizvod koji se prvenstveno koristi za proizvodnju plastike i petrokemijskih proizvoda. Tanker je preuzeo teret putem takozvanog prijenosa s broda na brod u blizini zaljeva Lakonikos u južnoj Grčkoj, prema podacima analitičke tvrtke Kpler.

Pobunjenici Hutiji potvrdili su izvođenje napada na brod. Islamistička skupina, koja kontrolira veliki dio Jemena, napada plovila koja prelaze vitalni plovni put između Crvenog mora i Sueskog kanala od eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba, u, kako tvrdi, znaku solidarnosti s Palestincima. Zbog napada, mnoge su brodarske tvrtke obustavile putovanja u regiji. Prošlog mjeseca, koalicija predvođena SAD-om rasporedila je mornaričku jedinicu u to područje, kako bi zaštitila brodove i započela napade na mete Hutija u Jemenu. Osim toga, SAD i Velika Britanija uvele su sankcije protiv skupine. Hutiji su zauzvrat počeli napadati brodove povezane s tim zemljama.

U intervjuu za rusku novinsku kuću Izvestija ranije ovog mjeseca, glasnogovornik Hutija Mohammed al-Bukhaiti obećao je da skupina neće napadati brodove povezane s Rusijom.

”Što se tiče svih ostalih zemalja, uključujući Rusiju i Kinu, njihovo brodarstvo u regiji nije ugroženo. Štoviše, spremni smo osigurati sigurnost prolaska njihovih brodova u Crvenom moru, jer je slobodna plovidba tim područjem važna za našu zemlju”, naglasio je. Moskva još nije komentirala najnoviji napad. Rusija je neprestano pozivala Hutije na zaustavljanje napada na brodove koji plove plovnim putovima, ali je također osudila napade SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na ciljeve u Jemenu, rekavši da bi oni samo eskalirali neprijateljstva u regiji.

HutiJemenNaftaUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Justin
2 mjeseci prije

Hutiji napali tanker koji je prevozio ruske naftne derivate, tankere koji su u vlasnistvu Amerikanaca koji su isli za neku zapadnu zemlju koji je osiguravao engleski Lloyd ,derivati koji su bili placeni u Dolarima pa su krsili sankcije koje su izvrsili preko zapadnih banki u ime promicanja demokracije i anglosaksonskog savijanja i krsenja sankcikja da bi se Amerikanci i Englezi jos vise napljackali.

Гавран
2 mjeseci prije

Huti slavobitno rekoše “gori engleski tanker”.
Ja se pouzdam u zdravu pamet i moć zapažanja Huta.

Тысяча = Tisuću
2 mjeseci prije

Ja mislim, onaj momenat kad su ruski derivati stigli na brod neke zapadne zemlje ili kad je brod isplovio iz ruskih voda, ruska kompanija prestaje preuzimati odgovornost za robu. Bil im ti vjerovao da si ruska kompanija? Anglosaksi su napravili toliko muljaze u trgovini tako da su samo osigurali dilove svojim mestarima. Uz ostalo, svrha je drzati sto dalje ostale mestare, mahere i brokere iz ovih transakcija. Tako je oduvijek bilo. A meni malom covjeku trazu uvijek dokumente o brebivalistu i slicno za napraviti bilo koju bankovnu transakciju a za njih ne vrijedi nista od toga. Tko prevozi sirijsku naftu, tko je kupuje i na koji nacin i koje banke su tu ukljucene? Koji brodovi su ispred libijske obale i po kojoj cijeni kupuju naftu a narod skace u more i utapa se a tzv. borci za ljudska prava kojih je bivsa Jugoslavija bila pun K* najednom usutili jer nemaju… Čitaj više »

Huz
2 mjeseci prije

Dokaz islamske retardacije. Još jedan .

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

hebI ga !Greška🤷 !Drugi puta nemojte zaokrijetat zastavu naopako ! Mislili smo da ste Nizozemci 😤 !!!

tihobl
2 mjeseci prije

Ruse bas briga – naftu su naplatili, a brod je britanski.
London je osugurao i brod i teret.

Max
2 mjeseci prije

g reška.

2 mjeseci prije

Huti skoro cijelu svoju povijest napadaju brodove a posebno u zadnje vrijeme pošto u ova nova normalna vremena ameri jako puno provociraju. Kada nas budučnost vodi očuvanju okoliša (obnovljivi izvori energije, el. automobili…), zdrava prehrana (žohari, cvrčki i razni GMO skakavci). Da ne nabrajam.
NIŠTA SE NA OVOME SVIJETU NE DOGAĐA SLUČAJNO !

Crescent
2 mjeseci prije

Obo je pateticno kako zapadna medija naglasavaju da je Nafta kupljena u Rusiji a sutu tko je kupio i tko je osigurao i destinaciju

Babilon
2 mjeseci prije

Sramota i stid da ih bude!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI