SAD uništile protu-brodsku raketu Hutija

americka mornarica u juznokineskom moru
2 komentara

Sustav napada predstavljao je “neposrednu prijetnju” brodovima koji plove Crvenim morem, tvrdi Washington

Mornarica Sjedinjenih Američkih Država uništila je protu-brodski projektil na teritoriju koji drže Hutiji u Jemenu rano u subotu, priopćilo je Središnje zapovjedništvo SAD-a nekoliko sati nakon što je naftni tanker koji je prevozio teret goriva ruskog podrijetla napala pobunjenička skupina koju podržava Iran. U priopćenju objavljenom rano u subotu, Washington je rekao da je pogodio raketni sustav koji je bio “usmjeren u Crveno more” i za koji je rekao da je predstavljao “neposrednu prijetnju” brodovima koji su plovili regijom. Udar je uslijedio samo nekoliko sati nakon što su pobunjenici preuzeli odgovornost za napad u petak na Marlin Luanda, naftni tanker kojim upravlja Trafigura Group, koji je medijima rekao da je prevozio teret ruskog goriva. “Snage Središnjeg zapovjedništva SAD-a izvele su napad na hutski protu-brodski projektil usmjeren u Crveno more i koji je bio spreman za lansiranje”, izjavila je skupina koja nadzire američke strateške operacije na Bliskom istoku u izjavi na X (bivši Twitter ).

”Snage SAD-a identificirale su projektil u jemenskim područjima pod kontrolom Hutija i utvrdile da predstavlja neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regiji”, dodajući da je ”projektil uništen u samoobrani”.

Napad na brod Marlin Luanda bio je posljednji u nizu napada na plovila u Crvenom moru od strane militanata Hutija posljednjih tjedana. Od studenog, pobunjenička skupina je napala ili zaplijenila brojne brodove koji su plovili plovnim putovima u, kako kažu, činu podrške Palestincima usred izraelskog rata s Hamasom.

Ranije u petak, USS Carney bio je na meti  projektila Hutija u Adenskom zaljevu, a pogođen je i britanski naftni tanker, što je rezultiralo požarom. Nema izvještaja o ozlijeđenima. Serija napada na brodove od petka izaziva novu zabrinutost oko kontinuiranog korištenja plovnih putova na Crvenom moru od strane međunarodnih operatera. Otkako su napadi Hutija počeli prošle godine, uz novije zračne napade kao odgovor SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, promet naftnih tankera u prometnom plovnom putu je opao, potencijalno prijeteći međunarodnoj trgovini. Međutim, glasnogovornik Hutija rekao je ruskim novinama Izvestia ranije ovog mjeseca da brodovi pod ruskom ili kineskom zastavom neće biti napadnuti u sklopu kampanje pobunjeničke skupine protiv američkih i britanskih plovila.

Najnoviji napadi, u međuvremenu, također sugeriraju da zračni napadi SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na ciljeve Hutija u posljednja dva tjedna još nisu smanjili sposobnost prijetnje pobunjeničke skupine brodovima koji prolaze Crvenim morem.

”Odvraćanje nije prekidač za svjetlo”, rekao je zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jon Finer prošli tjedan za ABC u vezi s naporima Washingtona ne bi li ublažio prijetnju Hutija. “Uklanjamo te zalihe kako ne bi mogli izvesti toliko napada tijekom vremena”, rekao je. Jemenska televizijska postaja Al-Masirah, koju je osnovao i u vlasništvu je Houthi pokreta, objavila je u subotu da su napadi bili usmjereni na luku Ras Issa, koja je primarni terminal za izvoz nafte u zemlji, prenosi Reuters.

HutiJemenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Bit će toga još.

Josip
2 mjeseci prije

A u tri PM veliki uspjeh SAD-a 🙂 🙂 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI