Zuckerberg kaže da platformne kompanije ne bi trebale biti “arbitri istine”

Mike Zuckerberg
18 komentara

Zuckerbergove primjedbe izazvalo je to što predsjednik Trump treba potpisati izvršni nalog koji se odnosi na kompanije društvenih medija nakon što je Twitter postavio “provjere činjenica” na nekoliko njegovih tvitova.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg rekao je u srijedu da njegova kompanija ne dijeli stavove Twittera o provjeri činjenica, dodavši da ne misli da bi Facebook ili bilo koja druga platformna kompanija trebala biti u situaciji da odluči šta je zapravo istina.

“Mi imamo drugačiju politiku od, mislim, Twittera u vezi s tim”, rekao je Zuckerberg. “Čvrsto vjerujem da Facebook ne bi trebao biti arbitar istine o svemu što ljudi kažu na mreži. Vjerovatno ne bi trebalo to da budu privatne kompanije, posebno ove kompanije koje se bave platformama.”

Zuckerberg je rekao i da društvena cenzura vlade takođe nije prava opcija.

“Moram shvatiti šta zapravo namjeravaju učiniti, ali generalno mislim da vlada koja odluči da cenzuriše platformu jer se brine oko cenzure ne čini mi se kao pravi odgovor”, rekao je.

Trump je u utorak objavio nekoliko tvitova rekavši da će glasački listići koji će se slati poštom dovesti do prevare na izborima u novembru. Trenutak kasnije, njegovi tvitovi su označeni upozorenjima na kojima je pisalo „Provjerite činjenice o glasačkim listićima putem pošte“, a kompanija je rekla da bi „tvitovi mogli da sadrže potencijalno pogrešne informacije“. Oznaka vodi na preporučenu stranicu sa vezama i sažetcima članaka koji opisuju kako su Trumpove tvrdnje o glasačkim listićima neosnovane.

Trump je ovaj potez smatrao još jednim pokušajem ušutkivanja konzervativnih glasača u Sjedinjenim Državama, upozoravajući kasnije da će “uslijediti akcija”.

Očekuje se da će Izvršni nalog, “koji se odnosi na društvene medije”, u četvrtak potpisati predsjednik, izjava je Bijele kuće, mada još nije jasno šta će nalog tačno sadržavati.

Donald Trumpmark zuckerberg
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
3 godine prije

“…generalno mislim da vlada koja odluči da cenzuriše platformu jer se brine oko cenzure ne čini mi se kao pravi odgovor…”

Ma, naravno.
Samo TI trebaš cenzuru radit. I utvrđivat što je fake news i što nije.

Armagedon
3 godine prije

Tramp treba proglasiti Ugrozenost Nacionalne Sigurnosti USA
Raspustit sve politicke organizacije i vlade ,
Postaviti Generala Flina za zapovijednika Americke vojske
ukinut pandemiju ,
Vratiti ljude na posal
Preuzest FED
Preuzesti Drustvene medije i ukinuti cenzure
Osnovat privremenu vladu , pripremit za postene izbore ,
Locirati , istraziti, osuditi , zatvoriti , clanove Duboke drzave.

i sve bi bilo rijeseno , i nasto bi mir , koji je uvijet za vracanje u normalni zivot
Pomoci Putinu i Evropskim drzavama da se oslobode iste napasti .

SamoKratko
3 godine prije

Znači, čim je njihov novčanik u pitanju, ‘ne bi se šteli mešati…u određivanje istine’. Jadno…

wordly wiseman
3 godine prije

Socijalne platforme su imune od tužbi, za razliku od novinskih i TV kuća sve dok ne cenzuriraju (moderiraju) objavljeni sadržaj. Sada operiraju kao platforms a ne publishers i to trump prijeti ukloniti. Trump već neko vrijeme svojim kontroverznim tvitovima pokušava namamiti tviterove SJW da ga nekako cenzuriraju i izgleda da je uspio.

JTM
3 godine prije

Što to Trump planira uraditi? Ako sam dobro razumio, prema zakonu niti jedna društvena mreža nije odgovorna za objavljivanje sadržaja trećih osoba te ne može biti tužena za bilo kakvu štetu koja nastaje na bazi objave sadržaja trećih osoba. Onog momenta kada vlasnik društvene mreže odluči da mijenja sadržaj objave ili istu briše jer se ne slaže njenim sadržajem, postaje sudionik kreiranja (izmjene ) vijesti te samim time zadire u slobodu govora koja je zagarantirana Ustavom SAD-a. To u ovom slučaju znači mogućnost tužbe, naprimjer mene, jer mi je naprimjer facebook izmijenio objavu, ili je pak objavio kao lažnu, a što nije njegova ovlast. Za ono što ja objavljujem, odgovaram u skladu sa zakonom moje zemlje i moguće odgovornosti u nekoj drugoj zemlji. Ovdje očito Trump stavlja soli na rep platformama kroz mogućnost tužbi i velikih odšteta, a ako se zna koliko vijesti se objavljuje na mrežama te koliko su… Čitaj više »

Dopizdilomi
3 godine prije

U svakoj zemlji gdje tvoji admini zatraže telefonski broj, preslik osobne, putovnice ili nekog dokumenta sa slikom za otvaranje ili oporavak računa automatski treba zabraniti kompletan facebook i odvaliti kaznu da se zahereš.

nessy
3 godine prije

Koliko god ovaj tip bio nekome simpatican ili ne (meni, sigurno nije simpatican), mislim da je u pravu. Postavimo stvari ovako: moj je medij na koje se objavljuju informacije-vijesti. Nekada je to bio papir, danas se to dogadja on-line. Po mom misljenju, apsurdno je optuzivati tvornicu papira, zato sto se tamo objavljuju istinite i neistinite vijesti. Ali, u tom slucaju, drustvene mreze ne smiju sankcionirati nikoga. I gdje je granica govora mrznje, fake-news, i tko o tome odlucuje. Oni koji odlucuju, da li trebaju biti drzavni zaposlenici, zaposlenici mreze ili ciji vec? Totalna sloboda vodi u anarhiju, a druga krajnost je fasizam. Tko tu moze naci sredinu? Apsurdno je traziti od platforme koja objavljuje informacije, da svaku provjeri, i utvrdi da li je istinita ili ne. Po kojem kriteriju? Sto je ISTINA? Vrlo cesto istina ovisi o kutu gledanja. Gdje god postoji neki sukob, imamo dvije strane, koje su, obje,… Čitaj više »

Draguljće
3 godine prije

Naslov kaže: “Zuckerberg kaže da platformne kompanije ne bi trebale biti “arbitri istine”,
Dakle tko bi trebao biti arbitar istine on i njegova zla platforma facebook, koje ZLO u njegovom izvornom obliku.
I vidi čuda opet “jevrej”

Bosanac
3 godine prije

Sto se mene tice , Ti (facebook) si vec prop’o

Tao
3 godine prije

pa šta je sad cuker, šta se bunis.. kakve si lude gljive jeo? do danas cenzurira svojim facebookom i koristi kojekakve fašistografe da sami određuju što je i kada je istina, a kada ne, a sad mu pak smeta kad netko njega hahaha

qyu
3 godine prije

Ma ta-mante ih!

piždro
3 godine prije

Sta su sve globalni uzgojili u $ilicon valley’s?? da te jeza spopane..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI