“Agitprop” radi punom parom – Amerikancima su Rusi “najveći neprijatelji”

artiljerija cijev top haubica globus
21 komentar

Percepcija među Amerikancima koji su u anketi naveli najvećeg neprijatelja svoje nacije jeste da je to Rusija.

Prema anketi koju Gallup provodi od 2005. godine, Katharina Buchholz iz agencije Statista primjećuje kako danas 32% ispitanika upire prstom u Moskvu.

Od 2006. do 2012 godine, usprkos kratkom ratu z Gruziji u kojem je Rusija opisana kao negativac, postotak Amerikanaca koji su Rusiju smatrali  neprijateljem je bio zanemariv.

Prije godinu dana je glavni neprijatelj Sjedinjenih Država s 51% glasova bila Sjeverna Koreja, ali je zemlja ove godine pala na treće mjesto, a Kina je s 21% proglašena za neprijatelja SAD-a broj dva.

Iako napola uspješan, opširno komentiran summit između sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Singapuru u rujnu je vjerojatno  igrao ulogu percepcije javnosti o Sjevernoj Koreji kao manjoj opasnosti po SAD. Istraživanje je provedeno ove godine prije neuspjelog sastanka dvojice lidera u Hanoju krajem veljače.

Iran i Irak, koji su se često spominjali u prethodnim anketama, pali su na jednoznamenkaste brojke 2019. Iran je u više navrata između 2006. i 2012. godine bio imenovan najvećim neprijateljem Sjedinjenih Država.

Iz navedenog se da zaključiti da američki “agitprop” uspješno odrađuje povjerenu mu zadaću.

američki neprijatelji od 2005. do 2019.
FOTO – “Neprijatelji” Amerikanaca od 2005. do danas
agitprop
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Amerikanci trguju uz primjenu sile, a Rusija ima prednost u sredstvima sile i zato je prepreka.

Riddick
5 godine prije

Ironija je da je SAD najveca pretnja svim tim drzavama, nadam se da je ova anketa lazna jer ako nije onda su Amerikanci stvarno kolektivno poludeli.

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Ostatku postenog demokraskog svijeta (tu ne spada EU) najveci neprijatelj je USA.

shumadinac
5 godine prije

Za prosečnog Amerikanca najopasnija je njegova farmaceutska industrija, pa prehrambena, pa vlast, pa proizvođači oružja… Rusija im je potencijalno prijateljska snaga jer donekle sprečava da prave opasnosti nekontrolisano divljaju – najviše preko RT-a.

Son of Alerik
5 godine prije

Nitko se olako ne odriče ‘agitpropa’ (komunistička skraćenica za agitaciju i propagandu), tako ni Amerikanci. Još uvijek je dovoljan broj onih koji sve informacije o svijetu oko sebe crpe s TV-a koje gledaju (što znači i većinu biračkog tijela koje izlazi na izbore). A TV su u vlasništvu onih koji su podobni vlasnicima valute. Odrađuju zadatke po nalogu tih vlasnika, zastupajući njihove (i svoje) interese. Mudri imaju prijatelje, a silnici imaju neprijatelje. Malo toga nam mudrog dolazi u posljednjim desetljećima iz SAD-a. Za njih su neprijatelji svi koji žele dokrajčiti njihovu hegemoniju. Pa mediji izvrću stvari – protivnike hegemonije (financijskih elita koji su se davno otuđili od naroda) predstavljaju neprijateljima naroda u Americi Da je sličnu anketu provesti u Rusiji, sigurno bi neprijatelj broj jedan bile SAD, s tim što se ne bi radilo samo o percepciji, nego o stvarnom stanju stvari. Zanimljivo je kako su Rusi riješili strani agitprop… Čitaj više »

cogo
5 godine prije

največi neprijatelj americi si amerikanci sami ,,tako su glupi ko svemir,njihova glupost je bezgranična,,

Siniša
5 godine prije

Lukašenko hazard…..
“” Minsk — Predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko rekao je danas na sednici vlade da bi povezanost Belorusije sa NATO ojačalo nacionalnu sugurnost….
…. Komentari dolaze usred pregovora sa Rusijom oko 400 miliona dolara koje Belorusija rizikuje da izgubi nakon što Rusija objavi povećanje cene nafte za tu zemlju.””

Skicofrenija
5 godine prije

Amerikancima su najveci neprijatelji hijene u wall streetu i bijeloj kuci koji crpe energiju i novcanik americkih radnika i opterecuju porezni sustav stvarajuci ratnu tehniku i uzas po svijetu. Strasno je da kad polazes za kamion prolazis psiho testove a tamo se hijene igraju sa atom bombama i nikakve psiho testove ne prolaze. Jezivo sablasno.
God bless america and world !

Carlosan
5 godine prije

Malo je pretenciozan naslov.
Prvo, ako te netko pita tko ti je neprijatelj, valjda nećeš odabrati najslabijeg, pa Rusija ispada i logičan odgovor koliko god to bilo blesavo.
Da je stanje idealno 10-15 % bi odabralo Rusiju.
Drugo, 68 % nije odabralo Rusiju, što znači da propaganda i nije toliko uspješna.
Treće, vidi se iz graf da je između 2018 i 2019 Rusija “skočila# za 13-14 %, što i nije puno obzirom da svi mediji samo trube o umješanosti Trumpa …bla bla bla.

Dve u svemu, ovo mi vraća vjeru u narod (amerikance)

Bruno
5 godine prije

Pa ovi aktivno traže neprijatelje po čitavom svijetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI