Ako SAD izađu iz nuklearnog sporazuma, Rusija će još više jačati odnose s Iranom

Rusko Iransko prijateljstvo
46 komentara

U trenutku kada cijeli svijet iščekuje odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o nuklearnom sporazumu s Iranom, Rusija ponavlja svoju potporu sporazumu potpisanom između Islamske Republike i “Grupe 5+1”, koju čine Kina, Rusija, SAD, Velika Britanija i Francuska, plus Njemačka. Moskva je poručila kako će, ako Washington istupi iz sporazuma,  još više ojačati svoje odnose s Iranom na različitim područjima.

“Za nas bi takva situacija olakšala suradnju gospodarskom frontu, jer ne bi imali nikakvih ograničenja u ekonomskoj suradnji s Iranom. Razvili bi bilateralne odnose na svim područjima, od energetike i transporta do visoke tehnologije i medicine”, na konferenciji za novinare u Moskvi je u petak izjavio Vladimir Jermakov, generalni direktor Odjela za kontrolu proliferacije oružja ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Naglasio je kako mogući izlaz Washingtona iz sporazuma između Irana i “Grupe 5+1” ne znači njegov kraj, budući da će Rusija ostati vjerna svim svojim obvezama u skladu sa sporazumom.

Podsjetimo da gotovo identičan stav o ovom pitanju ima i Kina i stavove će zemlje uskladiti na predstojećem summitu “Šangajske organizacije za suradnju” koji će se u lipnju održati u kineskom gradu Qingdao. Nakon što je Iran potpisao nuklearni sporazum, a IAEA potvrdila da se pridržava svih obveza, Iran bi ove godine, kako je predviđeno, mogao postati punopravni član SCO, euroazijske sigurnosne strukture koju čine Kina, Rusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan, od 2017. i Indija i Pakistan.

Visoki ruski dužnosnik Vladimir Jermakov je uvjeren da bi jednostrana američka odluka o izlasku iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je potvrđen od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, na drugoj strani olakšala suradnju između Rusije i Irana u svom područjima.

Zanimljivo je da Jermakov govori o “ekonomskoj suradnji, sektorima transporta, visoke tehnologije i medicine”, a vodi odjel zadužen za kontrolu naoružanja pri ruskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Izjava ruskih vlasti je potaknuta raspravama i Trumpovoj odluci koju predsjednik Sjedinjenih Država mora donijeti do 12. svibnja.

Oglasio se i glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres, kao i ostale zemlje uključene u sporazum. Svi upozoravaju na nedopustivo napuštanje sporazuma kojeg smatraju velikom “diplomatskom pobjedom”.

Iran je poručio kako se neće povući pred američkim prijetnjama, niti će ponovno razmatrati ili prihvatiti izmjenu postojećeg sporazuma.

Unatoč “hvalospjevu” iz Izraela, Rusija ostaje uz Iran

Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
maskirani
5 godine prije

Prva stvar koju je Iran uradio nakon ukidanja sankcija je naručivanje 200 aviona od Boeinga i Aribusa. Meni je jasno da Rusija ne može isporučiti tako velike količine ali i dalje, taj potez je nevjerovatan.

cool
5 godine prije

Sa ili bez izlaska, Rusija će i onako jačati suradnju.

Globalista
5 godine prije

Nisam siguran novináři dá ce to tako bití kako Píšete.Rusija je u nekoj suradnji sa Iranom zbog drugih stvari a tome se nepíše.Morate znáti dá su razni sionisti spremni unistiti Izrael i zidove a to Rusi nece dozvolili a dá je tako,predsjednik Izraela je u Moskvi i bití ce prisutan na vojnoj paradi.

Globalista
5 godine prije

Už své to Rusija nezeli jaki Irán zbog plina kojeg bi oni plasirali preko Sirije do Evropě.Ta tzv.suradnja sa Iranom uopce nije kako píšu novináři razni.Rusiji netřeba jak Irán kojeg forsiraju globalisti zbog drugih stvari a to je dá budu centar arapskog i muslimanskog svijeta.Iza kulisa vodi se sasvim druga politika od onoga sto novine píšu.

Car nad Carevima
5 godine prije

bolje nek se iran pazi da ne zavrse ko i oni u ukraini. jel kako ide ona narodna, pomozi boze koga rusija brani……….. pogledajte interview od prije dva dana. Igor Strelkov promijenio misljenje, predlaze vratiti Krim i Donbas i potpisati kapitulaciju. Onaj isti sto je kop’o jamu pod Ukrajincima. promijenio misljenje, al Logicno, nikako da promijeni, to care Putine!

17 novembar
5 godine prije

car nad carevima strelkov to govori odavno . dao je i jednom intervju da ce rusija biti osramocena i unistena iznutra i da nema snage protiv nato pakta . ali ovde se neki naprosto zaludjuju putinom inace za vecinu je strelkov bio bog dok je bio u slavjansku . na advanceu su komentatori govorili hvalospjeve o strelkovu . sve dok nije objavljeno da je bio u ratu u bosni i svi su promjenili misljenje o njemu . strelkov jednostavno govori da je bolje da se ruski narod povuce nego da gine i kopa rude za oligarhe

bbbb
5 godine prije

Tko i što Rusiju sprečava da svom najboljem savezniku, kojeg napadaju isti kao i Rusiju, na tom prostoru koji joj štiti trbuh ne proda stotinjak Su-35 ica, par diviziuna S-400, desetak diviziuna Pancira i Bukova, Tunguski? Time bi osigurali svoj meki trbuh koji štiti jedina zamlja koja nije pod ciokaubojgusatrima na tom prostoru. Siriju su odbranili onoliko koliko imaju zapovjed od istih koji ih dolje poslaše. Uzeli su joj kemijsko oružije i dali jamstva da su zaštičeni kad ono vidi vraga zbombaše sirijce zbog kemije. Ovi otvoreno prijete zemlji koja je kamen temeljac i ruskog trbuha i kineskog zaleđa a Moskva šuti. Barem je jedan iskren kineski general rekao da nedaju Iran ni po cijenu nuks rata, nadam se da i kinesko rukovodstvo ito misli. U stvari sve je to jedno kabala kazalište za budale.

17 novembar
5 godine prije

bbbb svaka ti cast na komentaru . rusija je na lukav nacin uzela od sirije hemijsko oruzje pod izgovorom da ce in stititi i da nece biti intervencija zapada . jer hemijsko naoruzanje bi basar morao da upotrijebi protiv izraela prije sloma sirije . ovako mu je putin zamazao oci sa oslobadjanjem jednog dijela sirije . i nisu rusi rekli basaru da nato pakt smatra hemijskim oruzjem i deterdjente za pranje sudova i razne sampone i sapune . tako da se basaru ne pise dobro

Weteran
5 godine prije

Treba svakako sprečiti nuklearno naoružavanje država Velikog Bliskog Istoka?!
Iran, Saudijska Arabija, Egipat, Turska, ….. ??
Takav vatromet nikom nije potreban!?

Globalista
5 godine prije

Píšete opět dezinformacija u komentář ima,nikakvog napadá na Iran nece bití.Razni mediji píšu dezinformacija sa ciljem dá odvuku pozornost od kljucnih stvari.Citali netko ili slusa Putina,Lavrova sto izjavljuje.Izgleda ne.Oni su bít,njihove izjave,radnje,potezi a ne nekih novinara kojí pojma o svému tome nemaju,pisu dezinformacija.Slusate glavnog analiticara iz Kremlja Pjakina,neslusate i bílo bi vám dobro dá poslusate a dá napíšete dezinformacija kóje nedrze vodu.

Marko S.
5 godine prije

Kada se govori o Iranu, zaboravlja se da tamo vlada ekstremna islamisticka diktarura. U osnovi, islam vjeruje da mora zauzeti cijeli svijet. Kao nekad komunisticka nastojanja u doba SSSR. U mnogim aspektima, Iran je gori i opasniji od S. Koreje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.