Unatoč “hvalospjevu” iz Izraela, Rusija ostaje uz Iran

iran
21 komentar

U četvrtak je Izrael od Rusije tražio “konstruktivniji pristup” iranskom i sirijskom problemu.

Naime, izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman je u četvrtak podsjetio Moskvu na odluku njegove vlade da se ne pridruži antiruskim sankcijama Zapada i pozvao Moskvu da uzvrati s “malo više proizraelskog pristupa Siriji i Iranu”.

Izjava Avigdora Liebermana dolazi nakon što je Rusija prozvala Izrael zbog zračnog napada na Siriju 9. travnja, što inače vrlo rijetko čini, te najave američkog predsjednika Donalda Trumpa da će do 12. svibnja izaći iz iranskog nuklearnog sporazuma, čemu se Moskva protivi.

“Cijenimo odnose s Rusijom. Čak i kada su naši bliski partneri na nas vršili pritisak, kao u slučaju sankcija protiv Rusije, mi im se nismo pridružili”, rekao je Lieberman.

“Veliki broj zemalja je nedavno protjerao ruske diplomate, a Izrael se ni toj akciji nije pridružio. Uzimamo u obzir interese Rusije i nadamo se da će Rusija uzeti u obzir naše, ovdje na Bliskom istoku. Očekujemo razumijevanje i potporu Rusije kada su u pitanju naši vitalni interesi”, rekao je ministar obrane izraelskog režima.

Rusija je ranije uglavnom šutjela i nije komentirala povremene zračne udare Izraela na položaje sirijske vojske i njezinih saveznika. No, Moskva je otvoreno osudila travanjski napad u kojem je poginulo sedam Iranaca.

“Nemamo se namjeru miješati u unutarnje poslove Sirije. Ono što nećemo dopustiti je da Iran Siriju pretvori u frontu protiv Izraela”, kazao je Avigdor Lieberman za ruski Kommersant.

Komentirajući iransko vodstvo, Lieberman je između redaka vlasti u Teheranu izjednačio s nacističkom Njemačkom i podsjetio Rusiju kako je tada bila na pravoj strani.

“Nadamo se jasnom i nedvosmislenom odgovoru Rusije koja je vrlo ustrajna u održavanju sjećanja na događaje iz Drugog svjetskog rata”, rekao je Lieberman.

Rusija i dalje uz Iran: Svaka promjena nuklearnog sporazuma je za nas neprihvatljiva

Marija Zaharova
FOTO: Marija Zaharova

Rusija nije službeno komentirala apel izraelskog ministra obrane, ali je poručila kako su nuklearni sporazum svjetske sile dogovorile s Iranom i nedavni navodi izraelskog premijera o iranskom nuklearnom programu neće dovesti do njegove promjene. Za Rusiju je to neprihvatljivo.

Dok se američki predsjednik Donald Trump suočava s istekom roka od 12. svibnja, do kada mora odlučiti hoće li se SAD povući iz sporazuma iz 2015. godine, koji je Teheranu ponudio ukidanje međunarodnih sankcija u zamjenu za ograničenja njegovog programa, premijer Netanyahu je optužio Iran da “tajno razvija nuklearno oružje”.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je jučer još jednom podsjetila da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) otvorila dosje o navodnom vojnom nuklearnom programu Irana i to je danas zemlja koju IAEA najviše kontrolira na svijetu.

Stoga je Marija Zaharova rekla kako Rusija smatra da je uvođenje bilo kakvih promjena u nuklearni sporazum neprihvatljivo.

Moskva je u više navrata izjavila kako želi da sporazum ostane netaknut, što je u određenom smislu i odgovor Avigdoru Liebermanu, koji je pozvao Moskvu da Tel Avivu uzvrati s “malo više proizraelskog pristupa o Siriji i Iranu”.

Zaharova je također istaknula da bilo koji problem vezan uz sporazum trebaju rješavati isključivo Teheran i šest međunarodnih pregovarača, odnosno Rusija, Kina, SAD, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo, plus Njemačka.

Islamska Republika je u više navrata potvrdila da nikad nije težila stjecanju nuklearnog oružja, a za Netanyahuovu “prezentaciju dokaza” je vrh u Teheranu rekao “kako je to bila smiješna, beskorisna i sramotna propaganda, temeljena samo na lažima”.

U “dokaze” Netanyahua o iranskom nuklearnom oružju ne vjeruje ni SAD

Avigdor Lieberman
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
taKi
5 godine prije

Pametno i za jedne i za druge. Samo jos da otvore po jednu bazu ruje u Iran kod ruja da kauboji shvate da ovi misle ozbiljno

Valter
5 godine prije

Strah je vrag

Adriana
5 godine prije

Zemlja koja želi biti pošteđena od “demokrata” treba imati: veliku i moćnu kopnenu vojsku, jak sustav protuzračne obrane (PZO) i nuklearno oružje. O PZO S.Koreje, nema mnogo informacija, ali ostale komponente postoje. Turska upravo radi na PZO. Iran će naprosto biti prinuđen sastaviti nuklearnu bombu, ostale elemente posjeduje.
Avigdor Liberman je lik koji se svojim djelovanjem može smatrati zločincem, ratnim ili po nekoj drugoj definiciji, a stoji pred cionističkim režimom koji sadržajno i stvarno odgovara definiciji naci-fašizma, sa fake demokracijom. U odnosu na ovo, Iran je skoro potpuna demokracija, osim što umjesto Vrhovnog ili Ustavnog suda, ali sa djelatnim ovlastima stoje ajatolasi kao nadzorni mehanizam, dakle zemlja sa elementom diktature u stand-by modu.

Duki
5 godine prije

Ma vidi vraga oni podsjećaju Rusiju na nešto
A kada će se posjetiti da su otkada ih je vratilo u Izrael započeli najmanje 4 rata i da su oteli 97%zemlje Palestincima a sada ih skidaju kao glinene golubove!????

davor
5 godine prije

Šta je najbolje Rusija i je na Izraelovoj strani samo što Izrael ima nerealne želje u 21.stoljeću. To da su u 15. ili 16. stoljeću cionisti išli kolonizirati neke teritorije na valu ostalih europskih kolonizatora vjerovatno bi polučili slične “uspjehe”. Jednostavno nemožeš kao Izrael biti u ratu sa svim susjedima i očekivati unisonu međunarodnu potporu to nitijedna država ili entitet nisu uspjeli do sada. Amerika je zbog Izraela u 21.stoljeću toliko osramoćena (od poznatog nam datuma) da je njena bremenita shock and awe diplomacija spala na vrlo niske grane, Rusija zaista nema potrebe se spuštati na takve razine. Kad je Yitzhak Rabin podržao plan o dvije države čovjek je mogao birati među arapskim državama gdje će prvo doći u posjet na čiji dvor. A onda su ga cionisti roknuli. Pametnome dosta.

udav
5 godine prije

rusija je diplomatski uz iran, ali ne i vojno kao sto je uz siriju; uostalom pogledajte ponovo sta je vesli klark rekao o 7 zemalja, pa proverite mape i kako je iran okruzen americkim bazama – i sve ce vam biti jasno – prica ima tuzan kraj

Savio
5 godine prije

Rusija nije ni za Izrael, ni za Iran. Rusija nije ni protiv Izraela ni protiv Irana. Rusija prosto ima svoje nezavisne interese. I prema njima se vodi, balansira, i donosi odluke.
Pri tome Rusija gleda koliko je moguce da postuje i interese drugih. Sa Iranom ostvaruje odredjene zajednicke interese, i po odredjenim pitanjima mu daje podrsku.
Isto tako Rusija ima razumjevanja za Izrael koji se boji vojnog prisustva Irana u Siriji.
Na kraju i sama Rusija se protivi vojnom prisustvu SADa u zemljama koje granice sa Rusijom. Pa je za nju potpuno razumljiva i zabrinutost Izraela.

bbbb
5 godine prije

Da je Rusija upravljana rusima ona bi bila uz Iran kojeg bi kao i Siriju naoružala i sa nuks punjenima da osigura svoj trbuh od onih koji stvoriše okupiranu Palestinu ali to tebi Babiću nije jasno.

Franjo
5 godine prije

Jadan Iran bolje da odj.. U ruse i okrenu se Kini. Za par dana ce zionisti i njihovi pudli usa izrokati Siriju opet a rusi ce po obicaju biti zabrinuti i cviliti o medjunarodnom pravu i zapadnim partnerima. Zakljucak Rusi su zionisticki pudli i sredstvi kolonijalnim silama za isprdavanje

Franjo
5 godine prije

Ako Rusima zionisti narede i oni ce izrokati Iran. Iran i Kina za rusiju su izmislili geopolitiku i imaju veca muda

Franjo
5 godine prije

Israel i usa se isprdavaju (na zalost)s rusima.

Franjo
5 godine prije

Potvrdjeno Ruski avion koji je pao pogodjen je kokoskom koju su iz katapulta ispucali bradonje. Boze komedije pa zar se Ruski avioni pale na kurblu. Ruski politicari su beskicmenjaci i treba ih ismijavati nista bolje nisu ni zasluzili.

Franjo
5 godine prije

Zionisti i amero pudli nazalost drmaju svijetom. Rusi su samo tu da ih se ismijava,malo su u krevetu s saudijcima malo s zionistima a malo su kao neovisni. Ismijavajmo rusku politicku elitu. Cast samo hrabrim Ruskim pilotima i vojsci.

Rokokoko
5 godine prije

Ne znam sto bi to Izrael dobio da je uveo Rusiji sankcije ?

alan ford
5 godine prije

Problem je što Rusija, po svaku cijenu i dalje želi nelakvu suradnhju sa Izraelom i hazarima i zbog toga mazohisitički prima šamare i niske udarce od strane Izraela i podmukle cionističke mafije, jer Rusija i dalje ne žeči ići u otvorenu konfrotaciju sa cionistima, ali morati će kad tad. Ako doista želi pobjediti u tom sukobu protv novog svjetskog rata, Rusija će kad tad, morati jasno i glasno cionistiam reći ne. Jer, ako tio i dalje bude izbjegavala, cionisti će je preveslati i uništiti i Rusija će biti gubitnik.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI