Izraelski ministar obrane od Moskve tražio da “iranske snage” ne budu na jugu Sirije

LIberman - odgovor na napad
13 komentara

Kako prenosi Hezbollahov kanal Al-Manar, izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman se jučer sastao s ruskim kolegom Sergejem Šojguom u Moskvi kako bi dobio odgovor o navodnoj povećanoj vojnoj nazočnosti Irana u Siriji.

Lieberman je na Tweeteru objavio “kako primarni fokus Izraela sprečavati jačanje Irana i njegovih saveznika u Siriji”.

Razgovori Liebermana i generala Šojgua dolaze nakon sastanka izraelskog premijera Benjamina Netanyahua s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, tijekom kojeg su posebnu pozornost posvetili prijedlogu sporazuma Sjedinjenih Država, Rusije i Jordana sporazuma o raspoređivanju snaga na jugu Sirije.
Netanyahu je od američkog državnog tajnika tražio da u razgovorima s ruskom i jordanskom stranom insistira na punom povlačenju navodnih iranskih snaga iz južne Sirije, piše Al-Manar.

Izraelski list Haaretz javlja kako se Avigdor Lieberman jučer sastao u Moskvi s ruskim kolegom generalom Sergejem Šojguom, kako bi razgovarali o napetostima između Izraela i iranskih snaga u Siriji.

“Izrael cijeni rusko razumijevanje naših sigurnosnih pitanja, osobito u pogledu situacije na našoj sjevernoj granici. Važno je nastaviti dijalog i držati otvorenu liniju komunikacije između izraelske i ruske vojske o situaciji Siriji”, napisao je Lieberman na Twitteru nakon sastanka.

Prema izraelskom ministru obrane, sastanak s generalom Šojguom u Moskvi je trajao više od sat i pol. Govorilo se o sigurnosti dviju zemalja, posebice u vezi sa situacijom u Siriji i pokušajima Izraela da tamo spriječi navodnu iransku konsolidaciju. Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad želi vratiti dijelove Sirije duž izraelske granice, dok je Izrael zabrinut da će to omogućiti Hezbollahu i drugim iranskim snagama da se rasporede na tom području, prenosi Haaretz.

Prema izvješćima Moskve, Rusija želi dogovoriti sporazum prema kojem će u blizini izraelske granice u Siriji biti smještena ruska vojna policija, a iranske postrojbe će se povući s tog područja.

“U najnovijim izraelskim napadima je poginulo i ranjeno na desetke Sirijaca, ali nijedan Iranac”, izjavio je Bashar Al-Assad u intervjuu za RT u Damasku, kojeg je dao prije odlaska Liebermana u Moskvu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u ponedjeljak izjavio kako samo trupe sirijske vlade trebaju biti na južnoj granici zemlje. To su u Izraelu shvatili kao znak da je Rusija sklona prihvatiti zahtjev Izraela i udaljiti iranske snage i savezničke šiitske milicije s granice Izraela i Sirije.
Haaretz piše kako je premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak u Knessetu izjavio “kako nema prostora za bilo kakvu iransku vojnu prisutnost u bilo kojem dijelu Sirije”.

U studenom prošle godine su Rusija i Sjedinjene Države, surađujući s Jordanom, postigli sporazum o smanjenju mogućnosti sukoba u južnoj Siriji, nakon što je Assadov režim pobijedio militante u središtu zemlje.

Tijekom tadašnjih je Izrael želio da iranske i šiitske milicije budu udaljene najmanje 60 kilometara od “izraelske granice” na Golanskoj visoravni, piše izraelski dnevni list, referirajući se na sjevernu granicu okupiranog Golana.

Međutim, Rusija nije udovoljila zahtjevu Izraela. Sporazumom sa Sjedinjenim Državama je Rusija pristala da Iranci i milicije koje podržava Teheran ostanu samo oko pet kilometara od linije razdvajanja između vladinih snaga i militanata na jugu Sirije, što znači 5 do 20 kilometara od granice okupiranog Golana.

Haaretz je u nedjelju izvijestio kako izraelski politički i vojni dužnosnici vjeruju kako je Rusija spremna raspravljati o značajnijem udaljavanju iranskih snaga i savezničkih šiitskih milicija s granice Izraela i Sirije, izjavili su dužnosnici izraelskog režima.

Ruski izvori ne otkrivaju ništa o sadržaju sastanka i kako je Moskva odgovorila na zahtjeve izraelskog ministra obrane.

Ruska vojna televizija “Zvijezda” javlja kako je general Šojgu rekao “kako mu je drago da što je Lieberman došao u Moskvu i što imaju priliku raspravljati o aktualnim pitanjima sirijske krize”.

Hezbollah
FOTO: Hezbollah

“Puno se pitanja nakupilo. Danas moramo razgovarati o svemu što se odnosi na rad na granici u južnoj zoni deeskalacije, gdje imamo sporazum s Jordanom i Sjedinjenim Državama”, rekao je general Sergej Šojgu tijekom sastanka.

Ruski ministar obrane je također naglasio “kako razvoj situacije u Siriji ima pozitivan trend”.
“Poboljšana su očita, posebice nakon pomirenja u Istočnoj Gouti i Homsu, koje je postignuto praktično bez krvi, te oslobađanja Yarmuka, južnog predgrađa Damaska, od ISIL-a”, objasnio je Sergej Šojgu.

Prema njegovim riječima, područja pod kontrolom sirijskih vlasti stvaraju uvjete za povratak izbjeglica i uspostavu mirnog života.
“Osigurana je opskrba vodom, električnom energijom, isporučuju se hrana i osnovne potrepštine, a ljudima je pružena medicinska pomoć”, rekao je ruski ministar obrane, bez izražavanja mišljenja o iranskoj prisutnosti u Siriji.

Danas je pregovore komentirao i izraelski veleposlanik u Moskvi, Harry Koren, koji je rekao “kako je Izrael zadovoljan ishodom susreta”.
Prema njegovim riječima, “izraelska strana je sigurna da Rusija razumije interese Izraela i shvaća da Tel Aviv nije zainteresiran za bilo kakva vojni sukob”. S druge strane, diplomat je istaknuo kako će Izrael neće podnijeti dinamiku kojom Iran nastavlja djelovati u Siriji.
“Ako se sve smiri s ruskom pomoći, bit će lakše razgovarati o obnovi Sirije”, rekao je Harry Koren.

Sastanak ruskog vojnog vrha i izaslanstva izraelskog režima se održao u vrijeme kada sirijska vojska najavljuje veliku operaciju oslobađanja južnog dijela zemlje i šalje pojačanja u pokrajinu Dara’a. Jasno je da najavljena kampanja uzrokuje strahove Izraela, koji vjeruje da će nakon oslobađanja juga zemlje sirijska vojska i Iran napasi uporišta izraelske vojske na okupiranom Golanu. Izrael je od Moskve pokušao dobiti jamstva da iranske snage i Hezbollah neće sudjelovati u kampanji, iako je sirijski Glavni stožer tu mogućnost isključio krajem prošlog mjeseca, kada je objavio spisak jedinica koje su određene za borbu protiv islamističkih militanata na jugu zemlje i izbijanje na južne granice zemlje s Jordanom i dijelom Golanske visoravni koju je okupirao izraelski režim.

Oslobađanje juga Sirije – “Tajni pregovori”, napori i želje međunarodnih aktera

Avigdor LiebermanGolanska visoravanHarry KorenHezbollahISILIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Važno je da je nekakav “novinar” citirao (saudijski) Asharq Al-Awsat , koji to igdje nije napisao, a izlazi u Londonu, da je Rusija dala zeleno svjetlo Izraelu da provodi napade na iranske ciljeve. Dva – nekakav saudijski portal Elph je saznao za tajne pregovore Izraela i Irana. Mislim da dezinformacije rade punom parom. Ali ako su se dogovorili, čemu onda “crvena linija” za praćenje situacije 0-24. Treće, Sky News Arabiya jutros piše da je Izrael gađao Hezbollah južno od Damaska, nitko nije potvrdio. Kakva propagandna mašinerija. –
Ok. Neće biti Iranaca (recimo). ali je danas počelo “preventivno” bombardiranje istočno od Darae, a 4. oklopna mehanizirana je došla u grad Al-Baath na Quneitri. Srećno.

bbbb
5 godine prije

Nije on ništa tražio, to je za medije, zapovjedio je. Tko misli da Rusijom vladaju rusi taj je naivko. Kad se pogleda ekipa oko recimo kaubojskih ko fo prezidentea onda bode oći da u svakoj administraciji 80 posto su odabrani. Kad se vidi da Nosferatu ostavi Medvedeva i ostale, koji drkenzi na zapad i misle da su oni bogovi, u vladi da nastave wašingtonski konsenzus a to je dozvoljavanje FEDdolaru da vlada Rusijom onda je jasno za koga rade i tko su. Ruski domoljubi nisu, oni su tu da sutra ginu u hazarskim ratovima protiv Rusije kao nebrojeno puta do sada. Tko kaže da se povjest ne ponavlja, laže. Dugin je dobro opisao Nosferatua, da postoje dva, jedan koji glumi domoljuba a drugi koji štiti interese onih koji vladaju planetom. Na ovog prvog se kaće oni koji hvataju mozgom direktne fotone a drugi vide stvarnu sliku koju odašilju manipulativni fotoni,… Čitaj više »

Lindita
5 godine prije

Prema cionističkim medijima proiranske snage ne samo da se ne povlače nego navode da je Qassem Sulejmani oko Qunitre ..

Weteran
5 godine prije

Izraelu je preko potreban mir.
Izrael ne želi nikakav sukob sa Teheranom.
Teheranu treba dobar odnos sa Izraelom.
Moskva traži mir, i miri sukobljene strane.
Jedan subjekat sve muti: oni što su okupirali SAD, konstantno forsiraju sukob!

Siniša
5 godine prije

“”Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je u petak da je postignut sporazum o povlačenju iranske vojske s jugozapada Sirije.

„U ovom trenutku ne mogu da odgovorim da li se on realizuje, ali koliko razumem, strane koje su bile uključene u postizanje sporazuma zadovoljne su onim što su postigle“, rekao je Nebenzja odgovarajući na pitanje da li su Izrael i Iran postigli dogovor o povlačenju iranskih jedinica iz oblasti na jugozapadu Sirije. “”

....
5 godine prije

Ove izjave Izraela nis u skladu sa njihovim postupcima i zeljama. Zemlja koja je jaka koliko oni (Izrael) tvrde da jesu i koji su skloni tolikoj agresiji nebi trazila izgovor da izbjegne sukob. Ispada da je istina malo drugacija nego sto Izrael iznosi prema van, nisu vise superiorni koliko su bili i glavni saveznik je u banani…….

Mucke
5 godine prije

Ma izraelski ministar je ustvari trazio da iranske snage ostanu tamo gdje jesu,kad pogledas na mapu ta udaljenost od Izraelske granice i jest tolika koju on navodi.

Churko
5 godine prije

Izraelci su poznati kurvini sinovi, neka se povuku u okvire svojih medjunarodno priznatih granica pa bi moglo doci do mira na Bliskom istoku.

9a3bwv
5 godine prije

Večeras napad .. Šta ? Uvik je tako bilo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI