fbpx

Oslobađanje juga Sirije – “Tajni pregovori”, napori i želje međunarodnih aktera

Južna Sirija

Prema više izvora, sirijska vojska i saveznici pripremaju veliku ofenzivu za čišćenje južnih područja zemlje od prisutnosti terorističkih skupina. Prva faza bi bila oslobođenje pokrajine Dara’a, dok bi se u drugoj fazi kampanje očistila pokrajina Quneitra.

Prvu fazu ofenzive bi činile dvije odvojene, ali jednako važne bitke u pokrajini Dara’a. Prema vojnom izvoru u Damasku, 4. Divizija sirijske vojske bi iz uporištu Izra’a krenula prema graničnom prijelazu Nassib s Jordanom zauzela ga i islamističke militante zatvorila u istočnom džepu. U međuvremenu bi u glavnom gradu pokrajine “Tigar” snage pokušale osloboditi južni dio grada Dara’a, koji je uglavnom pod kontrolom militanata Južne brigade takozvane “Slobodne sirijske vojske”.

Završetkom prve faze bi se krenulo u preuzimanje strateškog grada Al-Harah, zapadno od Dara’e i cijelog podruje pokrajine Quneitra.

Napade na južnom dijelu Quneitre vodila bi 9. divizija i palestinske snage Liwaa Al-Quds iz Aleppa.  Uz ovaj napad, snagama sirijske vojske u gradu Dara’a će se pokušati pridružiti 4. divizija i gurati prema istoku, duž jordanske granice, dok bi ostatak snaga osiguravao ravnicu Houran i Al-Lijat.

Cilj druge faze bi bila eliminacija istočnog džepa terorista i izolirati jugozapadni dio Sirije koji je pod kontrolom terorista.

Konačna faza bi se sastojala od niza napada kojima bi se vršio pritisak na preostale snage islamista. Preostali militanti bi, kao u Istočnoj Gouti i “Rastanskoj enklavi”, na kraju bili prisiljeni na evakuaciju u sjever Sirije.

Nakon rješavanja ovog problema na red dolazi eliminacija džepa kojeg ISIL drži na tromeđi Sirije, Jordana i Izraela i izbijanje sirijske vojske duž cijele granice s Jordanom i okupirane Golanske visoravni. U planu se ne navodi nikakve vojne aktivnosti na Golanu ili protiv vojske izraelskog režima.

U kampanju bi bile uključene tri brigade 4. divizije sirijske vojske, 15. brigada 5. oklopne divizije, 9. jurišna brigada, 15. divizija specijalnih snaga, Tigar snage i tri brigade Republikanske garde. Od paravojnih snaga bi sudjelovale palestinske Liwaa Al-Quds snage sa sjedištem u Aleppu, Palestinska oslobodilačka vojska (PLA), sirijske NDF snage, Arapska nacionalistička garda sastavljena od Arapa iz cijelog Bliskog istoka i bojne Sirijske socijalističke nacionalističke stranke i (SSNP) i stranke Ba’ath.

sirija jedinice na jugu

FOTO – Postrojbe koje su određene za sudjelovanje u kampanji za oslobađanje juga Sirije

Sjedinjene Države su se odmah usprotivile vojnom rješenju sukoba s “oporbom” na jugu Sirije, pozivajući se na dogovor o uspostavi zone za deeskalaciju sukoba s Rusijom. No, ovaj dogovor se može smatrati nevažećim, obzirom da od četiri zone za deeskalaciju, koje su dogovorene s Turskom i Iranom, dvije više ne postoje. To su Istočna Gouta i takozvana “Rastanska enklava” između Hame i Homsa. Damask nije odgovorio na ovo upozorenje, dok je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao kako će na granicu s Jordanom i Izraelom izaći snage redovne sirijske vojske.

Zapravo, ovdje govorimo o strahovima Izraela zbog mogućeg sudjelovanja iranskih snaga u Hezbollaha u najavljenoj ofenzivi, zbog čega je izraelski premijer Netanyahu izjavio kako iranske snage ne smiju biti prisutne na teritoriju Sirije, ne samo na jugu, nego bilo gdje.

“Tajni pregovori Irana i Izraela”

Izrael zid

U međuvremenu je malo poznati saudijski portal Elaph objavio vijest kako su u glavnom gradu Jordana, Ammanu, Iran i Izrael imali neizravne pregovore u kojima su raspravljali o detaljima predstojeće sirijske kampanje. Razgovori su se vodili u jednom od luksuznih hotela u Ammanu, gdje je u jednoj sobi bio iranski veleposlanik u Jordanu, dok su u drugoj bili izraelski dužnosnici i časnici Mossada. Jordanski dužnosnici su iz jedne sobe u drugu prenosili poruke veleposlanika i izraelskih emisara, koji su se navodno dogovorili kako iranske snage i Hezbollah neće sudjelovati u vojnoj kampanji u južnoj Siriji.

Iranska ministarstvo vanjskih poslova poriče ove razgovore o Siriji s Izraelom. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana, Bahram Qassemi, snažno je odbacio bilo kakvu mogućnost da je Islamska Republika održala neizravne razgovore s “cionističkim režimom” u Jordanu i rekao kako su takvi napisi “potpuno neutemeljeni”.

“Ekskluzivnu vijest” koju je objavio saudijski portal Elaph je prenio i Jerusalem Post, te još neki listovi, ali je od strane velikih svjetskih agencija uglavnom zanemarena ili je objavljena u rubrici kratkih vijesti, uz napomenu izvora informacije.

Saudijski portal, koji objavljuje samo na arapskom jeziku, navodi da je u pregovorima u Jordanu sudjelovao general Gadi Eisenkott, zapovjednik izraelske vojske.

Elaph piše kako je u jednoj sobi u hotelu u Ammanu bio vrha izraelske obrane i Mossad, druga soba je dodijeljena iranskom veleposlaniku u Jordanu i višim iranskim dužnosnicima. Jordanski posrednik je doslovno trčao iz jedne prostorije u drugu i prenosio poruke Izraela Iranu i obratno.

Saudijski izvori navode kako su Iranci obećali Izraelu da neće sudjelovati u borbama tijekom kampanje sirijske vojske protiv militanata u Dara’i. S druge strane je Izrael potvrdio da neće intervenirati u sukobima, pod uvjetom da na terenu ne bude ni Hezbollah, ni šiitske milicije povezane s Iranom.

Iz gornje fotografije se vidi kako nijedna od postrojbi koje će navodno sudjelovati u kampanji nema izravne veze s Iranom, ali to nije dokaz da su “neizravni pregovori” održani.

Osim toga, saudijski portal navodi kako su se Iran i Izrael također dogovorili kako neće biti šiitskih snaga diljem područja u blizini linije prekida vatre između Izraela i Sirije. U biti, Iranci neće biti u blizini Golanske visoravni, “što je kompromis koji je iznenadio izraelske predstavnike”, piše saudijski portal.

Uloga Jordana

israel

Uloga Jordana se u ovom trenutku čini temeljnom. Amman i Tel Aviv imaju vojni sporazum koji podrazumijeva izraelsku podršku u slučaju prijetnji jordanskom teritoriju, a to znači da dvije vlade stalno razgovaraju i vojne veze se nikada ne prekidaju. Nadalje, ne treba zaboraviti da je Jordan saveznik zapadnih sila i protiv Sirije aktivno podržava Francusku, Veliku Britaniju i SAD.

Ali Jordan nije zainteresiran za  sudjelovanje u ratu. Zemlja je već pogođena onim što se događa duž granice sa Sirijom. Pojava terorizma i val izbjeglica su izvor nestabilnosti i Amman preferira zadržati stav sličan Zapadu i ne ulaziti u izravni sukob s Iranom ili u rat u Siriji. Barem ne toliko koliko Saudijci, koji su prvi lansirali vijest o dogovori Teherana i Tel Aviva, ali ne putem države agencije SPA, nego preko nepoznatog lokalnog portala.

Istina je da možemo govoriti o formalnom postojanju zone za deeskalaciju sukoba u južnoj Siriji u koju su uključeni Rusija, Sjedinjene Države i Jordan, ali je sudbina prethodne dvije pokazala da je to privremeno rješenje dok se ne riješi status takozvane “naoružane oporbe”, vojnim putem ili pregovorima.

Jordanski dužnosnik je za Reuters izjavio kako Rusija provodi sporazum o prekidu vatre i sirijska vojska ga poštuje.

“Zona deeskalacije je rezultirala primirjem, najboljim u cijeloj Siriji. Sve strane u sporazumu su se obvezale da će da očuvati”, rekao je jordanski dužnosnik.

Izjava Sergeja Lavrova

Sergej Lavrov

FOTO: Sergej Lavrov

U vrijeme dok je izlazila vijest o navodnom sporazumu između Izraela i Irana, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao: “Na kraju, samo sirijske snage moraju ostati na granicama Sirije i Izraela”.

Izjave Lavrova na konferencijama za novinare vrlo su važne. One jasno predstavljaju rusku strategiju u Siriji, što znači da podrška Assadovim snagama ostaje nepromijenjena. Moskva želi da Sirija ponovno preuzme kontrolu nad svim područjima koja još uvijek drže islamističke milicije i takozvane “pobunjeničke snage”, i ne želi prepreke.

Putinova strategija za zaustavljanje Izraela

Prepreke su predstavnici zapadnih sila, posebno američka baza u Al-Tanfu, ali prije svega moguća eskalacija sukoba između Irana i Izraela. Izraelsko bombardiranja u sirijskom teritoriju je za Rusiju problem, a da ih zaustavi jedino što može učiniti je udaljiti šiitske snage dalje od same granice.

Vladimir Putin je o tome vjerojatno raspravljao s Benjaminom Netanyahuom u Moskvi, a izraelski Haaretz prenosi kako je postignuta i neka vrsta neslužbenog dogovora o ovom pitanju.

Jedini način da se zaustavi vojna eskalacija i sukob s Izraelom je spriječiti iranske vojnike, Hezbollah i šijitske milicije da budu u neposrednoj blizini izraelskog teritorija ili okupirane Golanske visoravni, odnosno da ostanu gdje jesu i ne spuštaju se prema jugu.

Izrael bi sigurno iskoristio prisustvo iranskih snaga za napade na njih, Hezbollah i sirijsku vojsku, ali prisutnost isključivo vladinih snaga i navedenih milicija, izbija adute Tel Avivu da slobodno donosi odluke o bombardiranju. Osim toga, bez iranskih savjetnika i specijalnih snaga, ovu kampanju će sigurno pratiti Rusi i za Izrael bi bilo riskantno i potpuno neprihvatljiv korak provoditi udare po jedinicama među kojima su ruski vojnici.

Izrael

Posljednji potezi Izraela

Najnovija izraelska izjava o odluci da djeluje diljem sirijskog teritorija je više želja da se dignu tonovi u verbalnom sukobu, ali se čini da je kompromis postignut, ali ne u hotelu u Ammanu, nego dogovorom Rusije i Irana da se iranske snage i Hezbollah isključe iz kampanje u pokrajinama Dara’a i Quneitra.

Za Rusiju ovo je jedino moguće rješenje za spašavanje Sirije od nepotrebnih izraelskih napada i postizanje mira.

Čak i ako bi sudjelovao u ovoj kampanji, Iran bi  sigurno izašao kao pobjednik u borbi protiv terorizma, ali bi iranske milicije, IRGC i Hezbollah nepotrebno izgubili najbolje borce i dio ratne tehnike. Osim toga, Assadove snage su sada već dovoljno sposobne da obave ovu zadaću bez pomoći Irana i Hezbollaha. S druge strane, Izrael sa svojim napadima i SAD s političkom i ekonomskom blokadom Sirije će izgubiti sve što su godinama gradili.

Izrael bi na kraju bio više nego zadovoljan samo da ne vidi šiitske i Quds snage na svojim granicama i Golanu, ali to više govori o strahovima Izraela, nego o snazi židovskog režima. Uostalom, Netanyahu je opet ponovio: “Kada govorimo o Siriji, naša je pozicija jasna i nema mjesta iranskoj prisutnosti bilo gdje”. No, vjerojatno će ga Moskva “savjetovati” da prihvati blaže uvjete, barem dok svi čekaju ishod rata i ne riješi se pitanje budućnosti Sirije.

jug Sirije 27.5.2018

FOTO – Područje juga Sirije u kojem se navodno priprema velika vojna kampanja protiv ostatka islamističkih skupina

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
43 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
fenix
Gost
fenix
2 godine prije

I ne samo to izgleda da je potvrdjeno da USA prepusta Rusima bazu Al Tanf u zamjenu da se Iranske snage i Hezbolah povuku juznim granicama Sirije ce upravljati Ruska vojna policija.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  fenix

..od koga je potvrđeno…laž i manipulacija je modus operendi duboke države u USA….nego gdje je tekst o tommy robinsonu u GB…e moj logično…čini mi se da ste vi trojanski konj koji ima za cilj da kupi podatke o osobama koji pišu antizapadne postove na ovom portalu te ih drukate tim istim zapadnim obavještajnim agencijama da bi ih ovi u slučaju sukoba s drugom stranom smjestili u glavnjaču ili kerestinec….

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  igi

Igi…Šta to napisa’..? Kakav crni Trojanski konj?Čovječe božiji,neko ti uzurpirao nick?

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Tko zna, možda je Igi u pravu, nije da prejudiciram i sudim ali sve je moguće.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  bbbb

To je točno. U slučaju rata znaju tko im je opozicija i prvi na spisku za odstrijel. A opet, tko zna što je najbolje. Šutiti i nešto čekati u tajnosti vlastitog uma, ili tražiti istomišljenike. S obzirom da tajne službe odavno znaju naše IP adrese i samim time identitete, adrese, zanimanja i sl, možda bi bilo pametno da se osnuje i druženje uživo komentatora portala Logično, pa da razmijenimo ideje uživo i povećamo energiju. Ja sam za.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo, nitko njih ne može ni pomaknuti sa mjesta milimetar samo ih detronirati može asteroid.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  bbbb

Možda, ali samo možda. U svakom slučaju, defetizam nije rješenje, borba do smrti za pravednu stvar apsolutno da. Prije ili poslije, svi naprave grešku negdje. A onda ćemo (posuđujem citat iz znanoga nam filma) da im opštimo sa majkama..)

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ako smo im mi prijetnja onda su bas propali…

Tabasco
Gost
Tabasco
2 godine prije
Reply to  Ivo

A ja imam prostor!

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo, Igi je u pravu, ovi brišu tvoje i moje napise a ostavljaju koleru.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  igi

Ova vijest Igi cak i kasni barem dan i pol!
Elem…Dara darava je sledeca,bez Irana i Sitskih milicija sto podrzavam jer SAA je odraz yekularizma i jedinstva Sirije.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  igi

ma da bar nadodaju rubriku za vijesti od strane nas komentatora, ne bi bilo kritika. jbg ima toliko toga da naši autori ne stignu popratiti.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  igi

Igi sa odklonom od 24 h vidim da si sto posto u pravu.

Tom
Gost
Tom
2 godine prije

Bez milosti i sa Srecom !

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Ahrar al Šam , obuka terorista :
https://www.youtube.com/watch?v=LOZn0pvAy_A

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Riddick

Njih je nusra u Idlibu i Alepu poderala tako da je pitanje koliko su se uopšte oporavili.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Niaam upućen mnogo šta se dešava u Idlibu , snimak sam podelio zato što mi je smešna obuka , nisu mogli ni za kameru nešto smisleno da urade , udaranje čekićem o gumu nepravilno rade , i imaju nekih drugih dangubnih aktivnosti od kojih nemaju nikakvu korist.

Tarzan
Gost
Tarzan
2 godine prije
Reply to  Riddick

Teroristi u akciji:
comment image
comment image

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Ah ta mekana slavenska duša u Rusa, kako da onda Rusi dadu bibera Izraelcima?!?

taKi
Gost
taKi
2 godine prije

Radite kako hocete Al bit ce onako kako ja kazem, rece hazrael…..

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  taKi

Do sada u Siriji nije bilo kako oni kažu.Karte trenutnog stanja na terenu te demantuju a i najavljeni događaji u budućnosti.

Mali pas
Gost
Mali pas
2 godine prije

Karte trenutnog stanja govore da je plan jos uvijek na dobrom putu. Turci uzimaju sjever gdje zele, zeleni imaju punu kontrolu nad Idlibom a Kurdi drze petinu zemlje i neka bogata naftna polja na istoku. Kad Siria bude skroz ujedinjena e tek onda izraelski podijeli pa vladaj nije uspio, sve prije tog je uspjeh Izraela i njegovih saveznika. Samo slobodna Sirija od svih je puna pobjeda sve ostalo je voda na mlin hijenama…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Ovakav dogovor ( ako je sve ovo tačno)na kraju krajeva nije ni loš.Mogu gardisti i Tigrovi ovo odraditi i bez Hezbollaha i Live Al Quds.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Točno tako, ove jedinice sa spiska, definitivno to mogu odraditi i izbiti Izraheilu adut da gađa vojsku u napredovanju, koju će sigurno podržavati i RUaF. Uostalom, ne vjerujem da i Iranu ili bilo kome u ovo trenutku treba rat protiv Izraela. Takve napise, osim optužbi koje se provlače godinama, nema u iranskim medijima i izjavama iranskog vrha.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Ja sam pisao još prošli tjedan da je dogovoreno da IRGC i Hezbollah (jedino od njih IzraHELL i ima noćne more) ne sudjeluju u oslobađanju jugozapada Sirije, a mnogi su ovdje govorili da su to fake news. Izraels ipak dobije po običaju (ne po lampi, za to je zadužen Hezbollah) ono što poželi. Sirija će vratiti tek dio teritorija kojeg je imala 2011., uz ogromne žrtve i ratnu štetu. Golan vjerojatno ostaje za sva vremena u izraelskim rukama (Rusi nakon Abhazije, Južne Osetije i Krima nemaju kredibiliteta nikome spočitavati okupaciju tuđeg teritorija), ne moraju ratovati protiv svoje noćne more, koju Rusi drže pod kontrolom, mogu unedogled kršiti Palestincima sva ljudska prava, kršiti zračni prostor Libanona i napadati SAA kadgod se sjete (danas su izvršili atentat nad jednim zapovjednikom Hezbollaha u Qusayru), i dalje su tu korisni idioti koji će za Hazare obavljati prljave poslove. Ali se zato i dalje brani nebranjivo – Gazda i Šahist (sve u jednoj osobi) je opet odigrao maestralno…

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  palermo

Bingo Palermo.

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije

Neki su ovdje napisali da Iranu u ovom trenutku neodgovara (i to je istina) sukob s cionističkim ZLOM i da bi mu u interesu bilo da se ojačaju najprije protuzračnom obranom na području Sirije prije konačnog obračuna ali to neće biti moguće (mislim na sprečavanje sukoba) jer će cionisti napadati i dalje bez obzira da li će se prilikom ovog oslobodadjanja Dare i Qunitre budu se makle snage pod direktnom kontrolom Irana tako da to ništa ne bi mjenjalo u situaciji na terenu … neko bi mogao smatrati da kad se bez učešća snaga pod direktnim kontrolom Irana iste te snage mogu kad se osloboditi to područje ući tamo bez borbi ali neki portali nagadju da će Rusi sa svojim vojnim snagama se razmjestiti prema okupiranom Golanu kako bi cionistima garantirali da ih Iran neće napadati i to je JAKO lose ako to bude tako !!!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Lindita

Kako vidim , ti si pametnija (ili pametniji) od ajatolaha Hameneija, Hasana Nasrallaha, generala Suleimanija ,Hadija Al-Amirija i Abu Mahdi al-Muhandisa zajedno. Nađi mi jednu jedinuizjavugdje oni govore da im je nakon Sirije cilj osloboditi Golan i Palestinu jednostranom vojnom kampanjom. Ja je nisam našao. Ako ti zazivaš to zlo, a ovdje su postigli maksimum, SAA ide u kampanju na jug, a oni ostaju gdje jesu. Što znači na horizontalnoj liniji Damask i malo južnije, ne dalje. Neće nitko ići na okupirani Golan, jer se mora osloboditi Idlib, Foua i Kafraya, riješiti kurdsko pitanje. Ti si , da izvineš na izrazu, totalno nenormalno ratnohuškačka neznalicai. Hipotetski , da uđeš u ured Vrhovnog vođe Irana ili ured Hezbollaha u Bejrutu s tom idejom, istrjerali bi te van u 30 sekundi.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Lindita

Ali lakoje tuđim k***cem gloginje mlatit. Neka idu Rusi i Iranci, Hezbollah i irački i afganistanski šiiti, što je cijena, sitnica, 5. 10, 20 tisuća poginulih, ništa za tebe, naravno. Jel ti to pišeš iz Rijada ili odakle već?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Lindita

Kako ne poznaješ ruski politiku, na Golan neće ići jer je tamo UNDOF. bez obzira koliko imao slabe ovlasti, Dakle, ne lupetaj bez veze.

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije

Žali BOŽE vremena koje ovdje provodiš kad pojma nenaš niočemu oko ove teme ?

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Lindita

Putinov pajdo Abramovič je otišao obogatiti IzraHELL ruskim pokradenim milijardama. Već je prethodno obogatio London istim. Rusi nisu dopustili Iranu da ima vlastiti PZO u Siriji. SAA ne može imati S-400… Koliko su Rusi dobrog napravili u Siriji sve ove godine, ostaje ipak gorak okus nakon svega. To podilaženje Zio-nazijima je, blago rečeno, gadljivo.

Mildita
Gost
Mildita
2 godine prije
Reply to  palermo

Bravo, a malo je i reći gadljivo kad se zna da se sve zlo od drugog svjetskog rata na širem prostoru Bliskoistočog prostora događa zbog cionističkog zla … kako uvijek postoji ono nešto o čemu mi nista ne znamo ostaje nam da vjerujemo da Rusi igraju neku jedino moguću igru (MADA ISKRENO SUMNJAM) i da cemo se ugodno iznenaditi … samo se nadam da bliskoj a pogotovo (sad je sukob skoro pa i nemoguć zbog širih geopolitičih zbivanja) u daljnjoj budućnosti nećemo gledati i Rusko Iranske sukobe na prostoru Sirije !!!!

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  palermo

Palermo, pa Abramići je brat po krvi sa Nosferatuom, nema što da te to čudi, braća vladaju i drmaju Rusijom dok im se on prodaje za domoljuba, manipulacija za pet, glupih.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Ukoliko RUaF daje podršku napadu, stvar je riješena. Vjerovatno zbog toga i nedavni preleti SU-34 preko Libanona, lociraju se mete.. Čuvari konc-logora se definitivno boje, ovo je prvi put nakon gotovo 50 godina da im se u susjedstvu stvara lokalna oružana sila s kojom ne mogu dilati kao s Palestincima, odnosno jednostrano masakriranje više nije moguće. Budući su bitke na terenu tek krajnji odraz ukupnih ekonomskih, naučnih, vojnih i političkih snaga sukobljenih strana, one samim time predstavljaju tek završni čin unaprijed određene namjere i zacrtanog cilja. U prijevodu, ukoliko Iran ekonomski i vojno dovoljno ojača, i ukoliko je Sirija vojnički spremna i politički stabilna, te ukoliko je Hezbollah neprikosnoven u Libanonu i opremljen svime što treba, te ukoliko je Rusija u stanju da drži američke konvencionalne i židovske nuklearne snage na odstojanju, bitka za oslobađanje Golana se u stvarnosti ne treba ni voditi. SS jedinice će otići same u unutrašnjost konc-logora. Zbog toga stalno i svjedočimo pokušajima suzbijanja ekonomskog razvoja Irana kroz sankcije, uništavanja jake centralne vlasti u Siriji kroz uvezeni terorizam, podrivanja utjecaja Hezbollaha u Libanonu i interdikcijama konvoja za dostavu naoružanja istima, te pokušajima podmićivanja Rusije kako bi okrenula glavu. Kako se čini, ti napori ne daju rezultate… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ako se pogleda povjest koju piše onaj koji vlada planetom onda je ona pisana krvlju zemljana, drugačije neće biti ni u budučnosti do reseta na razini bakterija. Pogledaj oko sebe, i po pticama se vidi koje vrijeme slijedi, nekad su nas budile razne ptice i oko nas bili golubovi i vrapci a sad nas bude krešteće sotonske vrane i tjeraju golubove i vrapce, simbolika je stvarna. Jel se pitaš zašto su te vrane zakonom zaštičene, pa svoj nakot voli tama. Nažalost zlo vlada svijetom.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  bbbb

Od Onoga koji vlada planetom dolazi samo dobro za lose smo sami krivi…

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Ivo

Židovske zajednice u Siriji više ne postoje, u Iranu su na izdisaju. Ima u tvom tekstu i previše “ukoliko”. Svi pritoci u Galilejsko jezero dolaze od strane Golana. Neće se oni tek tako odreći tog slasnog zalogaja. Valjda neće niti Sirijci.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Važno je da je Damask poručio Washigntonu da im neće određivati gdje će voditi ofenzivu, a gdje ne. Iran će ostati u Siriji, na ovaj ili onaj način. Hezbollah je postao armija u pravom smislu i dobro prati što bi moglo biti na jugu Libanona. Ima dana za megdana, ne traje povijest jedan dan ili jednu godinu.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

“Izrael bi na kraju bio više nego zadovoljan samo da ne vidi šiitske i Quds snage na svojim granicama i Golanu…”
Izraelci su u početku vehementno tvrdili da je za njih neprihvatljivo bilo kakvo prisustvo Hezbolaha u Siriji a sada su već zadovoljni da Hezbolaha ne bude na njihovim granicama.
Poprilična redukcija ciljeva.
Ako je gore napisano sve istinito.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  čitalac

oni već jesu na granicama. debelo su ukopani duž čitavog južnog libanona.

Borac2
Gost
Borac2
2 godine prije

Ruski stav nedavno je oficialno bio HA i IRGC do 5km od granice. Onda su dogovarali o 25. Sve u svemu, to zelenilo ce polako pocrveniti i onda dolazi kraj price.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

Nekako imam osjecaj da Izrael nece odoljeti poslati svoju avijaciju tijekom ove vojne operacije, cisto kao neverbalnu poruku Iranu. Nadam se da me osjecaj vara.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik