fbpx

U “dokaze” Netanyahua o iranskom nuklearnom oružju ne vjeruje ni SAD

Benjamin Netanyahu

U ponedjeljak je izraelski premijer Benjamin Netanyahu organizirao konferenciju na kojoj je svijetu htio otkriti “veliku tajnu” koju čuva Izrael. U igrokazu tijekom kojeg nije pokazao doslovno ništa, Netanyahu je izjavio “kako je Iran lagao da nije nastojao doći do nuklearnog oružja”.

Za ono što je tvrdio da su “materijalni dokazi o tajnom iranskom nuklearnom programu”, Netanyahu je govorio je o tajnom iranskom nuklearnom projektu, kodnog imena “Amad”, za kojeg kaže da je bio arhiviran 2003. godine, ali da se rad na tom polju nastavio.

Kako tvrdi Netanyahu, ono što su vidjeli okupljeni i prenijele sve svjetske agencije su “dokazi da je Iran nastavio prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji  i nakon potpisivanja sporazuma sa svjetskim silama 2015. koji je trebao ograničiti iranski nuklearni program”, te pozvao Washington da odbaci taj sporazum.

“Iranski čelnici stalno negiraju da su ikada nastojali doći do nuklearnog oružja. Večeras sam ovdje da vam kažem jednu stvar: Iran je lagao”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u obraćanju putem televizije.

“Prvo, Iran je lagao da nikada nije imao program za proizvodnju nuklearnog oružja. Sto tisuća dokumenata dokazuje da je imao. Drugo, i nakon sporazuma Iran je nastavio čuvati i širiti znanja o svojem nuklearnom oružju za buduću upotrebu. Treće, Iran je ponovno lagao 2015. kada nije bio otvoren prema Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju (IAEA), kako je zahtijevao nuklearni sporazum”, rekao je Netanyahu.

Govorio je na engleskom i pokazivao slike i video snimke navodno povijesnih tajnih iranskih nuklearnih postrojenja, iranskih dokumenata i planova za razvoj atomskog oružja.

“Nakon potpisivanja nuklearnog dogovora 2015. Iran je pojačao napore da sakrije svoje tajne dokumente. Iran je 2017. premjestio svoje dokumente o nuklearnom oružju na strogo tajnu lokaciju u Teheranu“, rekao je Netanyahu, koji je, eto, ipak uspio doći do njih, kao da je Iran “banana država” u kojoj vojni dužnosnici  i znanstvenici najvažnije dokumente o vojnoj tehnologiji šalju putem privatnog računa elektroničke pošte, poput Hillary Clinton u vrijeme dok je bila američka državna tajnica.

Nimalo ne sumnjajući u sposobnost Mossada da dođe do nekakvih saznanja, količina prezentiranog pisanog materijala i onog u digitalnom obliku je tolika da je lakše povjerovati da je Netanyahu ipak pretjerao, nego da prikazane kutije s “dokumentima” i kompaktni diskovi s “dokazima” sadrže bilo što.

Dakle, Iran je 2017. godine preselio svoj nuklearni program na vrlo tajno mjesto u Teheranu i pokazao satelitsku snimku distrikta Shorabad u južnom Teheranu.

Naime, prema izraelskom premijeru su tamu čuvane tajne za koje je znalo samo nekoliko ljudi, vrlo malo Iranaca, a isto tako i nekoliko Izraelaca.

“Izvana je to svima bilo nezanimljivo, a unutra je bila iranska tajna atomska arhiva zaključana u masovnim datotekama”, rekao je Netanyahu.

FOTO – Tajno mjesto datoteka iranskog nuklearnog programa kojeg možete pronaći i sami: 35°29’40″N 51°21’24″E

distrikt Shorabad u juznom Teheranu

FOTO: Distrikt Shorabad u južnom Teheranu

Bliži pogled na kartu otkriva zanimljive detalje o ovoj navodnoj supertajnoj lokaciji. Samo desetak metara od navodne arhive, s druge strane ceste, nalazi se Siemensovo skladište. Pedeset metara sjeverozapadno, nalazi tvornica Teheran Halab, tvrtke koja proizvodi razne vrste limenki. Na istoj udaljenosti od sjeveroistoka nalazi se trgovina tepiha Zollanvari Rugs, a na jugozapadu i jugu nalaze se restoran Bagh, džamija i skladište knjiga Sedaye Moaaser. Nekoliko metara dalje na jugu nalazi se klub “Bashgah-e Savarkar-e Shahab”, čije ime može zvučati sumnjivo jer je “Shahab” naziv iranskog balističkog projektila. Međutim, riječ je o “Konjičkom klubu Shahab” čija je galerija slika dostupna na internetu.

Čitavo područje je očigledno civilno i pristupačno svima sa svih strana, nije ograđeno i nema kontrolnih punktova ili promatračkih mjesta, kao što je to slučaj s tisućama visoko osjetljivih mjesta i vojnih objekata diljem Irana, pojašnjava Ivan Kesić za Balkans Post.

VIDEO – Prezentacija “Iran laže” Benjamina Netanyahua

Logično se zapitati zašto Iran ne bi koristio jednu od sigurnih lokacija, uključujući podzemne objekte, nego bi ovako važne dokumente držao uz restorane, trgovine tepisima i konjički klub? Sam Netanyahu je rekao da je Iran je izgradio utvrđeni kompleks za obogaćivanje urana “Fordow” pod planinom, kada je “pojasnio” da se “tisuće centrifuga ne stavljaju pod planinu za izradu medicinskih izotopa, nego isključivo za izgradnju nuklearnog oružja”.

Sada isti taj Iran upotrebljava skladište koje nalikuje garaži kako biste tamo držao sve dokumente o nuklearnom programu. Možda blizina konjičkog kluba “Shahab” otkriva da je neki šarlatan zbog njegovog zvučnog imena odabrao ovu  lokaciju za bizarnu prezentaciju izraelskog premijera.

Moskva i Washington nisu reagirali na izraelske “dokaze”

U "dokaze" Netanyahua o iranskom nuklearnom oružju ne vjeruje ni SAD 1

Tijekom “prilično čudnog” izlaganja, izraelski premijer je predstavio “dokaze” koji navodno potvrđuju iransku želju za stvaranjem nuklearnog oružja, izvještava Deutsche Wirtschafts Nachrichten, koji primjećuje da su na izjave Benjamina Netanyahua u Rusiji i Sjedinjenim Državama reagirali “zapanjujuće suzdržano”.

“Ruska Federacija i Sjedinjene Države nisu nimalo impresionirane napadom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na Iran”, piše Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Za nekoliko dana bi Washington trebao donijeti odluku o mogućem izlasku iz iranskog dogovora i izraelski lider se odluči ona vrlo čudnu prezentaciju u sjedištu izraelske vojske u Tel Avivu, gdje je prikazao “dokaz” koji navodno potvrđuju želju Teherana da razvije nuklearno oružje, objašnjava njemački list, čiji su  novinari očito zapanjeni niskom razinom profesionalnosti tvoraca dokaza, iako je i ovo još uvijek na višoj razini od rukom nacrtane bombe koju je Netanyahu prije nekoliko godina prikazivao na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

“Zapravo, “tajni” dokumenti nisu sadržavali ništa što u posljednjih nekoliko godina nije bilo poznato”, kaže Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

S druge strane, Rusija i SAD su reagirali “nevjerojatno suzdržano”, nastavlja njemački list.

Na primjer, čelnik Bijele kuće, Donald Trump, nije obratio veliku pozornost na izlaganje izraelskog premijera i samo je istaknuo “kako smatra da je pravo Izraela da radi na tiskovnoj konferenciji”.

Američki list The New York Times je prezentaciju Netanyahua nazvao “teatralnom” i zaključio da izraelski čelnik nije pokazao nikakve “dokaze” i podsjetio da će za nekoliko dana morati na sud zbog optužbi za korupciju.

Vladimir Putin je nakon predstavljanja izraelskog premijera u telefonskom razgovoru s Netanyahuom rekao da je “Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja” o iranskom nuklearnom programu od iznimne važnosti za međunarodnu stabilnost i sigurnost i moraju ga poštovati sve strane. Putin i Netanyahu su također razgovarali o stanju u Bliskom istoku u cjelini, uključujući i razvoj situacije u Siriji.

Od ruskih agencija je govor Netanyahua iz sjedišta izraelske vojske u Tel Avivu spomenula samo agencija TASS, ali u rubrici kratkih vijesti, bez  analize ili ocjene ovog događaja.

Nakon nacrtane bombe, sada “supertajnog mjesta” bez straže, visoke ograde i bilo kakvog oblika zaštite, gdje se Izrael uspio dokopati kopija stotina tisuća stranica tajnih iranskih vojnih dokumenata, treći put Netanyahu možda napravi prezentaciju s dokazima, čak i izmišljenim, ali zbog čega mu se neće smijati cijeli svijet, čak i njegovi američki saveznici.

VIDEO – Prezentacija Netanyahua  o iranskoj nuklearnoj bombi 2012. u Ujedinjenim narodima

 

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
36 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tango
Gost
tango
2 godine prije

kako bilo da malo pričamo o vašem nuklearnom programu svašta ljudi uzimaju za pravo u najdemokratskijem sistemu svaštaaaaaaaaaaaaaa

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  tango

Otkrio ubojicu obojice ubojica?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  tango

200 -4040, neki vele i 7000 nuk projektila da imaju . Sve odrađeno u Dimoni, bilo je ranije, možda ne ovdje.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Da nije bilo zviždača Mordechaia Vanunua ne bi svijet niti za Dimonu znao.

Mister x
Gost
Mister x
2 godine prije

Nemoguće,pa oni jos vjeruju da je zemlja ravna ploča,Igra prijestolja povijesni dogadjaj a parizer predgradje Pariza pa ce povjerovati i u ovu prezentaciju.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Mister x

Oni i dalje vjeruju da su Odabrani Uebermensch, i to im u ovom šugavom i korumpiranom svijetu prolazi, “bez ikih problema”.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije

Zbog sadržaja i metodologije ponašanja, vidi se da Židovska popularnost raste u svijetu, dosegla je nivo iz 30-tih godina prošlog stoljeća. A samo se oni pitaju:”Pa zašto? Zašto uvijek mi?” Iz povijesti se razabire da “velika popularnost” zna dozvati i “vraga pred vrata” jučer jednog, danas drugog, a sutra trećeg. A tko se ne suoči s prošlošću nema budućnosti. A i da se zna Tora, Tanakh, Talmud i druge svete knjige judaizma sadrže bizarne i bizarnije elemente od Kurana, tek toliko da se zna. O povijesti neiskrenosti (čitaj laži) od strane Židova ne bih, jer to i nije za kratke komentare, već za prilično široke studije.Takvo ponašanje redovno donosi, na velika vrata, crne strane ljudske povijesti.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Petljaju se u sve i svašta, žele biti u centru pozornosti…, i onda se čude zašto su često na tapetu.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  palermo

upravo tako, a kada im neko kaže ne, e onda si antisemist, ili ne daj bože, nacist.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Sta ti nalazis bizarno ( cudno, neobicno,nastrano ) u Kur’an -u ?

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Alen

Alen, bizarnih stvari na pretek ima i u Starom zavjetu, u Novom mnogo manje, a ima ga…..kada bude tema onda idemo u citate…..a u judaističkim svetim knjigama ima ih najviše….kod svih se uočava kod postupka sa drugačijima i drugačijem mišljenju i načinu života…nisam apogolet NWO, a boga mi, pogotovo ni apologet Knjiga napisanih davno i u međuvremenu prepravljanih iz oportunih razloga. Bez obzira na moje mišljenje, ja mislim da nisam ni šejtan ni jinnī.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Slazem se ,samo bizarno je tvrditi nesto a ne biti upucen ili povrsno upucen u tematiku ..
Opet nisam pitao sta ima bizarno u Knjigama prije Kur’ana vec sta ima.bizarno u samom Kur’ anu …
Ni meni nije stalo da se citiramo i raspravljamo ,jer vjeruj , tu se radi o nerazumjevanju ne o bizarnosti….

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Alen

Alene onda ima mnogo ljudi koji ne razumiju svete knjige i ako inzistiraš Kurana i prakticiraju ga i tumače onako kako ga tumače. Ja sigurno nisam izučavao Kuran, ali znam kakva tumačenja proroka Muhameda izlaze sa Arabijskog poluotoka, a rezultate vidimo u ne baš prijatnim događajima. I na kraj pameti mi nije da samo nekog optužujem ili da se prepirem oko nekih religijskih pripadnosti.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Vidi ,ja samo zelim ukazati da niti Kur’an niti Knjige prije njega nisu krive niti su bizarne .. To sto ti vidis da dolazi s bliskog istoka je politika koja je moguca zbog neznanja do kojeg je dovelo povrsno proucavanje i prakticiranje Knjige te ne razumjevanje uputa ili oblikovanja istih prema necijim ciljevima…

U Siriji recimo isto zive muslimani koji imaju identicnu Knjigu kao i muslimani u arabiji pa ne vidis to sto vidis u arabiji…

Miller
Gost
Miller
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Kuran nije klasicna vjera, niti dogma. On je nacin zivljenja. E sad kako ga ko cita ili primjenjuje…to je sasvim druga tema

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Svaka suverena država sa svojom vojskom razmišlja o vlastitom nuklearnom oružiju. To je jedino sredstvo koje nekoga može spriječiti da ne pokuša napasti, vojno. Onaj koji je protiv takve države ima nečasne nemjere sa istom i krajnje je licemjeran naročito ako sam posjeduje isto.

Valter
Gost
Valter
2 godine prije

A tko određuje koja zemlja smije imati nuklearno oružje, a koja ne ?

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
2 godine prije
Reply to  Valter

Pa to ti je care dogovor između velikih sila kao neki prirodni balans koji im omogućava bezbjednost od njihovih protivnika.
Ima ga Amerika – ima ga Rusija
Imaju ga Francuska i V.B – ima ga Kina
Ima ga Pakistan – ima ga Indija
I tu sad nastaje problem pošto je taj balans prekršen time što su kaubiji nuklearno oružije dali i Židovima koji imaju oko 200 bojevih glava a jedina zemlja koja bi mogla da povrati taj balans je upravo Iran i tu sad nastaju problemi za amere i židove 🙂 ako ga dobije i Iran židovi gube vojnu nadmoć na B.Istoku !

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

iranu se brani cak i upotreba civilne nuklearne energije….sa pretpostavkom – moglo bi biti. navodno ima atomsku bombi i s. arabija – a niti o tome ne pise nitko – sredovjecna genocidna tvorevina na bl. istoku – ali za zapad “dobri”

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Francuzi su najveći krivci za izraelski nuklearni program, kojeg su obilato počeli pomagati još sredinom ’50-ih. Nisu slučajno zajedno sa još jednom kolonijalnom silom na zalasku, Britancima, zajedno napali Egipat. JFK je bio protiv izraelskog nuklearnog oružja, pa nije niti čudno što se dogodio Dallas, jer uz činjenicu da je jedini katolik-predsjednik SAD-a u povijesti, navukao si je za vrat i mafiju, i desničare, i vojno-industrijski kompleks…

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
2 godine prije

U međuvremenu ovaj pakšu je dobio dozvolu od parlamenta da samostalno pokrene sam rat protiv druge zemlje bez uplitanja Kneseta u tu odluku i nije tačno da Amerika nije ponovo podržala Židovstan jer je juče ona senilna budala Tramp koja izutra priča jedno a naveče drugo lupila ,,napokon imamo dokaze od Židova koji nam omogućavaju da rakinemo ugovor sa Iranom”
Nemojte se zavaravati da kaubiji i židovi ne rade u koaliciji kao i uvjek do sada inače mira na B.Istoku neće biti sve dok Izrael i S.Arabija ne budu izbrisani sa mape postojanja !

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

trumpek kao biznismen vrlo dobro zna, s kime mora ici – ako zeli ostati na vlasti, pa u obitelji mu je sektaski hard-liner. a ovaj netanj. je sam rekao, kad je rat u siriji vec bio pri kraju – za nas nije gotovo, mi cemo dalje – makar sami….

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Srećom, u Pentagonu zio-naziji nemaju toliki utjecaj, kako se inače misli. Pa je li i sada narančasta budaletina htjela oplesti po Siriji puno žešće, pa ga je, navodni Ludi Pas, general Mattis, odgovorio od toga.

Zdrav Razum
Gost
Zdrav Razum
2 godine prije

Odluke su Anglocionisti davno donijeli a ovo je unaprijed smišljena medijska artiljerijska priprema za rat s Iranom … ko to ne vidi ili je nezainteresiran ili je glup …. naravno postoje i oni zlonamjerni ……

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije
Reply to  Zdrav Razum

Zicer, 1/1,100%… Samo je pitanje vremena, a kako znamo da je vrijeme novac, “very soon”…

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Ovaj Izrelski naci – fasisticki rezim od prijatelja stvara neprijatelje, od neutralnih gorljve protivnike, od protivnika one koji mrze, od semitista antisemitiste, sto dalje treba reci. Sto prije Izrelci maknu Netanyahua to bolje po Izrela, u suprotnom sto on bude duze na vlasti to gore po Izrel.

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije
Reply to  Ive

izrael i sam ima podjele – lijevi, desni. za glavnu ratobornu sektu je drzava dr–k, kao i sve druge.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Ko da njih briga za dokaze, tako su podvalili monoteizme i ostale izme bez dokaza i ako misliš Babiću da će ih tvoj optimizam zaustaviti u zabludi si.

kladionicar
Gost
kladionicar
2 godine prije

Kako da im SAD povjeruju kad i sami vrlo dobro znaju kako je mahati epruvetom s praskom za ves kao kljucnim dokazom. Poznata im je ta igra, oni je izmislili.

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije

oni imaju vec desetljeca plan za rat protiv irana, a usa i s. arabija su im sluge za realizaciju. no, navodno je u nedjelju na vecer izr. bacio takticnu atomsku bombu na sirijsku homu u podrucje vojnog skladista gdje su bile iranske postrojbe. slijedio je potres 2,6, sa nizom teskih eksplozija po drugim sirijskim vojnim skladistima. ocito – za susjede rat tek pocinje, zato ovakve propagande i nastimavanje “publike” jedna njihova sekta ionako zeli sprovesti biblijski harmagedon – sirom svijeta. to je ocito.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  wetzer maja

Kakva taktička nuklearna i to na skladište oružja kojem je dovoljna dobro postavljena ručna granata za domino efekt, jel si ti normalan ? Gdje su ti mjerenja radijacije, EMP ?

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Poanta svega je da se priča o “iranskom nuklearnom programu”, a sam Satanyahu je ionako znao da su ovo same bedastoće koje iznosi. Najbitnije je da se ne priča o onom stvarnom, izraelskom nuklearnom programu, a to ga niti Trump niti Putin nisu pitali. Zašto se nebo nad Libanonom ne zaštiti od izraelskih upada? Doklegod Izraelci mogu nekažnjeno napadati Siriju, Satanyahu nije zabrinut. Ovo je više bio igrokaz za domaću javnost, jer njega puno više muči izraelsko tužilaštvo.

Sinisa
Member
Sinisa
2 godine prije

Ovaj put mi nije jasno zasto niste stavili ali,….
“”Federalni sud Njujorka presudio je da Iran treba da plati milijarde dolara porodicama poginulih u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine, javila je televizija „Ej-Bi-Si njuz“
Prema presudi, Islamska Republika Iran, Korpus čuvara iranske revolucije i Centralna banka Irana su odgovorni za pogibiju 1.008 ljudi.

Zbog toga, Iran je obavezan da plati 12,6 miliona dolara svakom supružniku, po 8,5 miliona dolara roditelju i po 4,25 miliona bratu/sestri poginulih. Ukupna suma iznosi više od šest milijardi dolara.

Bez obzira na to što specijalna komisija za istragu terorističkog napada 11. septembra nije prethodno našla direktne dokaze umešanosti Irana u napade, sud u Njujorku je dovoljnim za donošenje presude smatrao zaključke da je Teheran navodno pružao materijalnu pomoć terorističkoj organizaciji Al Kaida.”””

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Ulaskom Rusije na BI stvari sigurno ne idu u korist izraela s toga je rjesenje neprekidni rat.. Dok im podmetanje ratova ne dodje glave.. A doći će…

Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije

Kuha se nešto veliko. Koalicija USA – Izrael – KSA priprema nešto jako opasno.
Navodno povlačenje USA iz Sirije, oružje za KSA u vrijednosti milijardi dolara, sve su to pokazatelji da se nešto kuha.
A neka vas ne čudi ova prezentacija, nije ona uzaludna bila. Ma koliko se činila smiješnom, vjerovatno će biti prihvaćena kao “neoboriv” dokaz da Iran ima atomsku bombu.
Nakon toga će uslijediti RAT!

Artifex
Gost
Artifex
2 godine prije

Bibi je super. Pokaže cd kolekciju Beatlesa kao dokaz 🙂 Mogao je pokazati i kolekciju Amiga igara na floppy disketama

POVEZANE VIJESTI

Izbornik