Izrael formira obavještajnu jedinicu koja gađa Hamasove ‘komandose’

Direktor Mossada David Barnea
7 komentara

Izraelska obavještajna agencija Mossad i služba interne sigurnosti Shin Bet formirale su novu operativnu grupu za lov na pripadnike komandoske jedinice Hamasa koja je predvodila iznenadni napad militanata na Izrael ranije ovog mjeseca, izvještavaju izraelski mediji u nedjelju.

Nili, koji je dobio ime po jevrejskom špijunskom lancu ranog 20. stoljeća koji je pomagao Britancima protiv Osmanlija u Palestini tokom Prvog svjetskog rata, fokusirat će se na pronalaženje i ubijanje svakog člana Hamasove elitne Nukbha snage uključene u raciju u kojoj je bilo 1.400 poginulih Izraelca i u kojima je uzeto 210 talaca. Hebrejska slova imena grupe označavaju „ Vječni Izraelov neće lagati. ”

Najmanje dva komandanta Nukbhe već su ubijena u vazdušnim napadima, prema izraelskim odbrambenim snagama: komandant bataljona grupe Khan Younis Billal al-Qedra i komandant čete Ali Qadhi. U srijedu je navodno ubijeno još deset pripadnika jedinice.

Na vrhu liste najtraženijih u Izraelu su vojni komandant Hamasa Muhammad Deif i politički lider Yahya Sinwar, za koje se kaže da se obojica kriju u mreži ojačanih tunela ispod Gaze.

IDF je odgovorila na upad Hamasa bombardovanjem Gaze neviđenim intenzitetom u njenoj istoriji, sravnivši čitava naselja sa zemljom i ubivši više od 4.300 Palestinaca od nedjelje, 22. oktobra.

Odmazda Zapadnog Jerusalema izazvala je uzbunu međunarodnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije, gdje su stručnjaci za ljudska prava optužili Netanyahuovu vladu da krši međunarodno humanitarno i krivično pravo uskraćivanjem vode, hrane, goriva, lijekova i drugih kritičnih zaliha civilnom stanovništvu.

Čak su i SAD, koje su obećale milijarde dolara vojne pomoći Izraelu i poslale grupe nosača, raketne baterije i hiljade vojnika u to područje da ugroze njegove neprijatelje, pozvale su ga na uzdržanost. Planirana izraelska kopnena invazija na Gazu odgođena je kako bi se omogućila isporuka prijeko potrebne humanitarne pomoći Gazi u nadi da će se osigurati oslobađanje još talaca.

Dvojica talaca, američka majka i ćerka iz Čikaga, koje su bile u poseti kibucu u Izraelu kada su otete, puštene su u petak u pritvor Crvenog krsta. Hamas je u subotu imenovao još dvojicu koje je bio spreman objaviti na isti način, ponudu koju je Netanyahuov ured odbio kao “ lažnu Hamasovu propagandu ” s ciljem ugušivanja vojnog odgovora Izraela.

” Svaki član Hamasa je mrtav čovjek “, upozorio je Netanyahu u televizijskom obraćanju nekoliko dana nakon napada. Obećavajući da će ” zbrisati organizaciju Hamas i uništiti je od svih njenih sposobnosti “, ministar odbrane Yoav Gallant upozorio je članove u srijedu da imaju ” dvije opcije: ili umrijeti na svojim pozicijama ili se bezuvjetno predati “.

gazaHamasIZRAELMossad
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Nili kratko i pamtljivo ima . Izraelske službe su pomogle i u osnivanju Hamasa.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Baš su se na vrijeme sjetili … Naprosto … Genijalno 🤣

Metabaron
6 mjeseci prije

Reanimirali ste “Nili”?
A Irgun ?Jeste li i njega reanimirali? Ili to tek planirate ?

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Čekaj.
A što je s onima u Kataru? 🤨

Politički vođa čiji sinčić se zove kralj nekretnina u Gazi.

Kupovina zemlje na obali.

Oni pajdaši što naplaćuju 20% na su robu koja prođe Gazom.

Trajko
6 mjeseci prije

“Komandosi” su ispod svake kuće u Gazi.

A dobna granica za 'komandosa' od
6 mjeseci prije

7 do 77 godina.

Sardelino
6 mjeseci prije

Mogli bi formirati komisiju koja će donijeti zaključke i pravce i usmjerenja kako će i na koji način uništiti Hamas. Vrte se kao mačak oko vruće kaše. Blago rečeno, boje se ući u Gazu. Lakše je bombama od par tona “taracati” ovo ruševina što je ostalo u sjevernoj Gazi i pretvarati ih u “škalju” koju će Palestinci na kraju balade, koristiti u obnovi kao građevinski materijal.
Što cionisti budu duže odlagali ulazak u Gazu tim će prije postati pročitana knjiga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI