fbpx

SAD i Izrael mogu očekivati punopravni savez Kine i Rusije s Iranom

Geopolitika - Rusija - SAD - Iran - Kina - Logicno

Iran je u pokušaju očuvanja nuklearnog sporazuma dobio nedvojbenu i otvorenu podršku Kine i Rusije, a iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif  danas putuje u Bruxelles gdje želi dobiti jamstva EU i europskih zemalja potpisnica da će se držati uvjeta međunarodnog ugovora.

“Konačni cilj svih ovih pregovora je da dobijemo jamstva da će se štititi interesi iranskog naroda koji su zajamčeni sporazumom”, rekao je Zarif tijekom jučerašnjeg sastanka s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Moskvi.

Dan prije je Zarif u Pekingu razgovarao s čelnikom kineske diplomacije, koji mu je obećao da će Kina ostati u sporazumu i pružiti svu potrebnu pomoć Iranu.

“Kina će zauzeti objektivan, pošten i odgovoran stav i nastaviti raditi na očuvanju sporazuma”, izjavio je u nedjelju kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi iranskom ministru Zarifu, prenosi kineska novinska agencija Xinhua.

Jučer je ruski ministar Sergej Lavrov rekao “da bi Rusi i Europljani oko ovog pitanja zajednički trebali braniti svoje interese”.

Zarif je Peking, Moskvu i Bruxelles posjetio s ciljem da spasi međunarodni sporazum o nuklearnom programu Irana, nakon što su SAD ranije ovog mjeseca jednostrano iz njega istupile i isto traže od europskih “saveznika”.

Nakon Pekinga i Moskve, Mohamad Javad Zarif  će se danas u Bruxellesu sastati s čelnicima ministarstava vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Velike Britanije, te s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku Federicom Mogherini.

Mohamad Javad Zarif
FOTO: Mohamad Javad Zarif

Iz izjava Zarifa i napisa medija se vidi da čelnik iranske diplomacije postupa po jasnim uputama vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Sayyeda Alija Hamneija, koji je nedavno uputio visoke državne dužnosnike, prije svega predsjednika Rohanija i ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa da od Pariza, Berlina i Londona, te iz sjedišta Europske unije u Bruxellesu “dobiju jasna jamstva, a ako tako ne bude, Iran će smatrati da ga ništa ne obvezuje da se pridržava uvjeta propisanih postojećim nuklearnim sporazumom”.

Međutim, ako pogledamo širi kontekst američke politike na Bliskom istoku i Aziji općenito, primijetit ćemo ne samo da Sjedinjenim Državama konačni cilj nisu samo Sirija, čak ni Iran, koliko vraćanje dominantne uloge na prostoru kojeg je pokojni američki strateg Zbigniew Brzezinski označio ključnim za sigurnu uspostavu svjetske hegemonije od strane Washingtona.

Toga su, naravno, svjesni i u Teheranu, Pekingu i Moskvi. Naime, na marginama 9. Međunarodnog susreta za sigurnost u Sočiju, na kojeg su došla izaslanstva iz 119 svjetskih zemalja, jedan događaj je široj publici prošao gotovo neprimijećen, a od posebne je važnosti za razumijevanje aktualne situacije.

U ruskom gradu na Crnom moru su 27. travnja vrlo važnu raspravu vodili tajnik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Irana admiral Shamhani i tajnik Centralne komisije za političke i pravne poslove KP Kine Guo Shengkun. Tijekom sastanka razgovarali su o prioritetnim problemima međunarodne sigurnosti, prijetnjama i izazovima za svjetsku stabilnost.

Peking i Teheran: “SAD su najveća prijetnja svjetskom miru”

azija

Ukratko, tijekom razmjene mišljenja su Ali Shamkhani i Guo Shengkun izjavili kako su Sjedinjene Države najveća prijetnja svjetskoj stabilnosti, kao i njihovim zemljama.

“Washington se s jedne strane u promicanju svojih interesa koristi  međunarodnim terorizmom i potajno podržavaju elemente koji narušavaju svjetski mir i sigurnost, dok s druge protiv neprijatelja vode ekonomski rat, na prvom mjestu pomoću sankcija”, rekla su dva visoka dužnosnika, obojica među najutjecajnijim ljudima u Iranu i Kini u području sigurnosti.

Polazeći od zajedničke procjene onoga što se događa, sugovornici su zaključili da, budući da postupci Washingtona štete Iranu, Kini i Rusiji, ove tri zemlje kao odgovor trebaju usvojiti zajedničku strategiju.

“Biti na listi prijetnji američkoj nacionalnoj sigurnosti je često nit koja povezuje Iran, Rusiju i Kinu, zemlje koje su u isto vrijeme pogođene američkim sankcijama. Stoga je neizbježno usvajanje zajedničke strategije za borbu protiv sveobuhvatnih američkih mjera koje se poduzimaju protiv nas”, izjavio je iranski sigurnosni dužnosnik, admiral Shamhani.

Logika događaja Moskvu, Peking i Teheran gura u punopravni sigurnosni savez

Iranska kriza i protagonisti

Naime, dva dužnosnika su u Sočiju zapravo raspravljali o mogućnosti stvaranja punopravnog saveza koji će koordinirano davati odgovore na sve akcije zajedničkog neprijatelja. U svim smjerovima, na ekonomskom, vojnom i borbi protiv terorizma.

Sama logika događaja gura Moskvu, Peking i Teheran savez u kojem će se zajedno lakše boriti protiv, barem za sada, hibridnog rata koji se vodi protiv tri zemlje.

Ruski predstavnik nije bio prisutan na ovom sastanku, ali to ne znači ništa. Ta je tema više puta raspravljana na najvišoj razini, kako na sastancima između vrha Rusije i Kine, tako i Rusije i Irana. Drugim riječima, rad na formiranju rusko-kinesko-iranskog saveza traje intenzivno već duže vrijeme, a sastanak u Sočiju je u tom smislu bio korak dalje.

Nije teško shvatiti da Sjedinjene Države imaju slične želje kao s početka ’70-ih godina prošlog stoljeća, kada se između tadašnje dvije priznate supersile, Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza, vodila geopolitička igra oko Kine.

Suština je bila jednostavna i dvije sile, koje su se tada zbližile i ujedinile, to su učinile kako bi srušile treću. Sovjetski Savez je izgubio.

Sada kada je Kina postala velesila i prestala biti “svjetska tvornica” odlučila se oduprijeti Washingtonu. Ako je bivša uprava Bijele kuće i pokušavala nekako preokrenuti situaciju u svoju korist bez rata, Donald Trump, koji možda ne razumije pravila igre, odmah je igrao na sve ili ništa. ​​

U stvari, “duet” Rusije i Kine je ranije nastao zbog američkih pogrešaka i zapravo nema veze s drugim zemljama. Dakle, zahvaljujući Iranu, prilično moćnoj državi s dobrim potencijalom i ozbiljnim oružanim snagama, rusko-kineski savez sada postaje “trio”.

Peking - Moskva - Washington - Kina - Rusija - Sjedinjene Države - Novi svjetski poredak

I upravo je savez u nastajanju, kojeg su u Washingtonu odmah proglasili “antiameričkim”, jedan od glavnih razloga za žestoke napade na Iran kojima svjedočimo.

Sjedinjene Države i saveznici su u Iranu prepoznali “najslabiju kariku” i ako uspiju uništiti Islamsku Republiku, urušit će cjelokupnu strukturu saveza u nastajanju, ili barem znatno oslabiti zajednički potencijal pružanja otpora Rusije i Kine.

Zašto je Iran moguća meta napada? Prvo, Islamska Republika nema nuklearni štit i vojno je slabija od Rusije i Kine, a drugo, Sjedinjene Države, Izrael i zapadni mediji već godinama vode informativni rat protiv Teherana i uspjeli su u velikoj mjeri demonizirati Iran u očima svjetske javnosti. Treba dodati da informacijsku propagandnu kampanju u istoj mjeri vode i zaljevske petromonarhije, a poznato je da svaki rat traži propagandnu pripremu i “dehumanizaciju” neprijatelja.

Na primjer, nedavno potpuno neutemeljene optužbe protiv Irana od strane Izraela i Sjedinjenih Država za razvoj nuklearnog oružja i nepridržavanja uvjeta nuklearnog sporazuma su, razumljivo, uzrokovali čuđenje iranske javnosti.

“Kako mogu lagati tako besramno? I što je najvažnije, zašto? Štoviše, IAEA je zapravo opovrgnula optužbe Tel Aviva”, pitali su se u Iranu, ali i Kini i Rusiji, koji su na službenoj razini priopćili da ne vjeruju premijeru izraelskog režima Benjaminu Netanyahuu.

Međutim, većina zapadne javnosti je ove laži prihvatila kao temu za raspravu. Treba očekivati da će se propagandna klevetnička kampanja protiv Islamske Republike samo povećati.

U ovom slučaju su Moskva i Peking jasno dali do znanja da u tome ne žele sudjelovati i državne medijske kuće rade na demontiranju laži Izraela. Da nisu postupili tako, sami bi se utopili u lažima i prljavštini kojima se blati Iran.

Kina i Rusija
FOTO: Kina i Rusija

Izraelski napadi na objekte u Siriji gdje se nalaze iranski vojnici i dragovoljci imaju sličnu svrhu. Na prvi pogled, ovi udari u vojnom smislu izgledaju posve beznačajni. U stvari, nisu mogli ni postići deklarirani cilj Tel Aviva i prisiliti Iran da se povuče iz Sirije. U Teheranu su jasno dali do znanja da neće otići nigdje do pune pobjede. Čak ni nakon pobjede neće otići nigdje. Barem ne svi i to isključivo zbog same prirode izraelskih napada koji nisu u stanju ozbiljno naštetiti iranskom kontingentu. Naravno, intenziviranje ovih napada može dovesti do stvarnog rata, kojeg, kako tvrdi Netanyahu, Izrael ne želi.

Također treba napomenuti da su predstavnici vojske izraelskog režima, uključujući ministra obrane Avigdora Liebermana, više puta naglasili “kako ni u kom slučaju neće udarati na ruske  postrojbe i da su njihovi ciljevi samo Iranci i Hezbollah”. Lieberman i Netanyahu su čak tražili od Rusije da ih se “samo” ne sprečava da provode udare na ove ciljeve.

Raketni napadi izraelske vojske na objekte u Siriji u kojima su smješteni Iranci su provokativni i simbolični. Jasno je da se Rusija iznimno protivi širenju sukoba na Bliskom istoku, posebice u obliku izravnog suočavanja s Izraelom. Međutim, neaktivnost ruskih sustava protuzračne obrane u situaciji kada se provode neopravdani napadi na ruske saveznike ne pridonosi jačanju veza s Iranom.

Sada Sjedinjene Države i Izrael, možda i Francuska, pripremaju stvarno “veliki udar na Iran”. Ipak, njemu se može odoljeti sve dok ostane u okviru političke, diplomatske i gospodarske sfere. Za Izrael i Zapad je od posebne važnosti da Rusija ostane “neutralna”, sve dok oni ne “pobijede” Iran. Najvjerojatnije su takva jamstva od Vladimira Putina pokušali dobiti Macron i Netanyahu, koji od 1. svibnja doslovce opsjedaju njegov telefon. Međutim, sudeći po svemu, nisu ostvarili poseban uspjeh. Putin je opet ponovio kako  Moskva ne odstupa od Zajedničkog akcijskog plana o iranskom nuklearnom programu. Ruski je predsjednik naglasio da se uvjeti sporazuma trebaju ispuniti radi osiguranja međunarodne sigurnosti i globalne i regionalne stabilnosti.

Svatko shvaća da bi prepuštanje Teherana njegovoj sudbini i da se Iran sam suočava s prijetnjama ozbiljno zakompliciralo mogućnost pružanja zajedničkog rusko-kineskog odgovora prijetnjama Zapada. Stoga postoji veliki razlog za nadati se da Kina i Rusija neće “izdati” Teheran, što je više nego primjetno bilo jučer i prekjučer, tijekom posjete iranskog ministra vanjskih poslova Mohamada Javada Zarifa Pekingu i Moskvi.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
25 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije

Nijedna od zapadnih zemalja,uključujući i SAD nema dovoljno ljudi za kopnenu invaziju Irana. Mogu pokušati vazdušnim udarima da nanesu štetu,ali Iran neće sjediti skrštenih ruku.Ako su Sirijci uspjeli da odbiju napad neće ni Iranci biti mnogo neuspješniji. Jedini način da prisile Iran na kapitulaciju je nuklearni udar.Zbog toga Iran ovih… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Rusi su vratili krim i usli na bliski istok .. A u pozadini bruje motori mocnog euroazijskog ekonomsko-politickog saveza …..Amerika i zidovi mogu samo plakati ili zapoceti svjetski rat…

Ante
Gost
Ante
3 godine prije

Politika amera se ponavlja još od vremena indijanaca, kada su njima potpisivali primirje samo da bi ga kasnije prekršili.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
3 godine prije

napast će, još samo da prikupe vojsku. a ratovati bezplatno za američko izraelske kapitaliste ne želi nitko

taKi
Gost
taKi
3 godine prije

Nije dobro. Kauboji sami sebe guraju u propast a time i sve ostale.na kraju ce bit treci…bolje bi bilo da spuste loptu i krenu Sa saradnjom a ne ratom

Tink
Gost
Tink
3 godine prije
Reply to  taKi

SADisti samo ratom mogu pokusati zaustaviti ono sto je nezaustavljivo, a to je da oni padaju i na njihovo mesto nezaustavljivo dolaze brzi jaci, pa verovatno i nesto bolje sile. Sto se tice moguceg rata sa Iranom, on je dosta izvestan i ne mislim da ce se Rusija I Kina… Pročitaj više »

Spartak
Gost
Spartak
3 godine prije

Korektna analiza. Nadajmo se da će događaji ići u tome smjeru i spriječiti zapadne pljačkaše u njihovu naumu.

NAPOLEON
Gost
NAPOLEON
3 godine prije

Iran ima samo 2/3 stanovnika perzijanaca i zato se ni ne zove Perzija. Nije Iran toliko moćan kao što se može na prvi pogled učiniti. Vidjeli smo da njihova protuzracna obrana ne funkcionira u obrani od Izraelskih udara. Mislim da je glavni problem zapadnih elita dobiti potporu svoje javnosti za… Pročitaj više »

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  NAPOLEON

Gdje si to bogati vidio da im protuvazdušna odbrana ne funkcioniše?

Lindita
Gost
Lindita
3 godine prije
Reply to  NAPOLEON

DOJSTOJANSTO JE TU BITNIJE OD SVEGA A TOGA IRANCIMA NE NEDOSTAJE

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Situacija nije “crno-bela”? Moskva nema nikakvu dilemu “Izrael – Iran”!? Gledali smo paradu za Dan pobede! Izraelu ne treba sukob sa Iranom. Iranu ne treba sukob sa Izraelom! Ponižena i poražena SAD turira, potkopava minira uspostavljanje mira na Velikom Bliskom istoku. SAD traži novi, veći sukob?! Za sada, srećom, Vašington… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Weteran

Ne bi trebao da vjerujes izraelu… Znam da cijenis njihov dosadasnji rad ali znaj da nema vecih spletkarosa na planeti… Oni su ti koji su izmislili spletke…

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  Alen

Britanci su mnogo gori.

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  Đuro

Nema nista od napada na Iran.SA je davno odkmecala jos u ratu u Siriji,para im je nestajalo pa su pokupili i tukli ( CIA) princeve da im uzmu dolare. Pa saudijski kralj je isao kod Putina,sto se nije desilo u povijesti. Ameri i kompa su toliko zla napravili na BI… Pročitaj više »

Lindita
Gost
Lindita
3 godine prije
Reply to  Weteran

Iranci IMAJU CILJ a to je uništenje cionističkog zla ali Iran sada (trenutno) ne želi sukob ali zlo zna da svaki naredni dan ima manje šanse za OPSTANAK pa pokušava isprovocirati rat mada ni sami nisu svjesni da li bi im se to isplatilo jer OSOVINA OTPORA i dan danas… Pročitaj više »

Libanezer
Gost
Libanezer
3 godine prije

što bi se reklo,nas i Kineza miljarda i pol

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 godine prije

Meni je prosto nevjerovatno da jedan ozbiljan čovjek kao što je iranski ministar vanjskih poslova vjeruje da može dobiti ikakve, a kamoli čvrste garancije od EU. Garancije EU vrijede otprilike koliko i garancije hrvatske vlade.

Lindita
Gost
Lindita
3 godine prije
Reply to  HEKPCT

Možda ili vjerovatno ni ne vjeruje ali mora se OVAKO POSTAVITI I MORA SE zalagati da se sporazum (isti je dobar za Iran) održi pa ako ne uspije da mogu svima reći: mi smo sve učinili i naša je savjest čista a vi sada slijedite ANGLOCIINITIČKO ZLO ili ih probajte… Pročitaj više »

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  HEKPCT

Garancije ce se dati reciprocno iznosu investicija koje ce kroz ugovore Iran prepustiti europskim tvrtkama. U narodu poznatije kao iznos reketa.

Kocki
Gost
Kocki
3 godine prije

Zionističke svinje napadaju Iran zato što Iran nedozvoljava Ročildu i ostaloj kriminalnoj bandi, da preuzme iranski bankarski sistem pod svoju kontrolu

obicnosamocitam
Gost
obicnosamocitam
3 godine prije
Reply to  Kocki

Ima tu i vaznijih stvari od Iranskog bankarskog sistema. Jako ih boli sto Iran prodaje sve vece kolicine nafte(kinezima) a te transakcije nisu u petrodollarima. Takvu politiku samostalne prodaje nafte mimo petrodolara su poceli voditi Gadafi i Sadam i znamo kako je to za njih zavrsilo. S toga mislim da… Pročitaj više »

Tata Xi
Gost
Tata Xi
3 godine prije

Ako vec navijas za Kinu, onda bi mogao i procitati nesto o povijesti te zemlje, pa bi onda mozda i naisao na pet nacela kineske vanjske politike, koja se nisu mijenjala od Deng Xiaopinga, koji ih je i postavio, a jedno od njih je da Kina ne uspostavlja saveznistva. Zato… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Kad razvale Iran onda će neki umniji shvatiti čije su čedo Rusija i Kina.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
3 godine prije

Jel se meni čini, ili je ona mapa svijeta na prvoj slici, nalijepljena na neki grudnjak?

Kora
Gost
Kora
3 godine prije
Reply to  Har Megiddo

Ha, ha, ha ???

Opaska Vam je na mjestu, samo morate paziti da Vas zbog dobrog vida odmah ne proglase “ravnozemljašem”.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik