SAD pokrenule vazdušne napade na Irak

F16
17 komentara

Američke snage izvele su zračne napade na militante Kataib Hezbolaha u Iraku nakon što su tu grupu okrivile za napad dronom u kojem su povrijeđena tri američka vojnika u kurdskoj regiji u toj zemlji.

Zračni napadi su pokrenuti u ponedjeljak navečer na tri objekta koje koristi podružnica Hezbolaha, navodi se u saopćenju Centralne komanda SAD-a (CENTCOM) . Operacija je uslijedila kao odgovor na višestruke napade na američke trupe u Iraku i Siriji, uključujući napad dronom ranije u ponedjeljak na zračnu bazu Erbil u regiji iračkih Kurda.

“Prve procjene pokazuju da su ovi američki zračni napadi uništili ciljane objekte i vjerovatno ubili niz militanata Kataib Hezbolaha”, rekao je CENTCOM. “Nema naznaka da su životi civila pogođeni. Američka vojska će nastaviti da procenjuje efikasnost ovih napada.”

Međutim, iračka vlada je izvijestila o 19 žrtava, uključujući civile koji su ranjeni i jednog pripadnika službe sigurnosti koji je ubijen. Ured premijera Mohammeda Shia al-Sudanija osudio je zračne napade kao “očito neprijateljski, nekonstruktivan čin koji ne služi interesima dugoročnih zajedničkih interesa”. Dodaje se da udari “krše suverenitet Iraka i smatraju se neprihvatljivim pod bilo kojim okolnostima ili opravdanjem”.

Američki ciljevi u Iraku i američke snage koje ilegalno okupiraju Siriju našle su se pod višestrukim napadima dronova i raketa od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru. Jedan od vojnika povrijeđenih u napadu u ponedjeljak u Erbilu ostavljen je u kritičnom stanju.

Uzvratni američki zračni napadi imali su “smjeru da se oni elementi koji su direktno odgovorni za napade na koalicione snage u Iraku i Siriji pozovu na odgovornost i smanje njihovu sposobnost da nastave napade”, rekao je general CENTCOM-a Michael Erik Kurilla. “Uvijek ćemo štititi naše snage.”

Pobunjenici Huti sa sjedištem u Jemenu također su pokrenuli napade na zapadne mete usred rata između Izraela i Hamasa, ciljajući ratne brodove američke mornarice i komercijalna plovila u Crvenom moru. Pentagon je prošle sedmice pokrenuo operaciju s Velikom Britanijom, Francuskom i drugim saveznicima kako bi pomogao u osiguranju pomorskog saobraćaja nakon što su velike transportne kompanije preusmjerile svoja plovila iz regije.

Bajden je u ponedjeljak obaviješten o napadu u Erbilu i njegovim opcijama za uzvratne udare, dok je provodio božićne praznike u predsjedničkom domu Camp David u Virdžiniji. “Predsjednik ne stavlja veći prioritet od zaštite američkog osoblja koje služi u opasnosti”, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson u izjavi . “Sjedinjene Države će djelovati u trenutku i na način po našem izboru ako se ovi napadi nastave.”

HezbollahIrakiranSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
4 mjeseci prije

Zašto do sada spavaći nisu ubili onu trulu ništariju Bidena. Što čekaju?

Keki
4 mjeseci prije

Koliko laži pod izgovorima za napade

Lupo
4 mjeseci prije

Jedan zivot Amerikanca vrijedi 1000 zivota Arapa

fbslo
4 mjeseci prije

Jenki, go home !

Bruno
4 mjeseci prije

Hoće li se više ti Iranci, Iračani i Sirijci ujediniti i jednom za uvjek otjerati američo-EU đubrad iz svojih zemalja?Do kada misle trpiti njihove ničim izazvane napade?

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

“Operacija je uslijedila kao odgovor na višestruke napade na američke trupe u Iraku i Siriji, uključujući napad dronom ranije u ponedjeljak na zračnu bazu Erbil u regiji iračkih Kurda.”

Sa kojim pravom su izuzetni u Iraku i Siriji?
Je li ih zvala iračka i sirijska vlast?
Demokracija na američki način.

tihobl
4 mjeseci prije

Ovi ameri su nemastoviti. Kad ne znaju sta ce onda napadnu Irak.

Nenad
4 mjeseci prije

Jewmerikanci drže sve njihove pare od prodaje energenata, dakle svi što se proda bude uplaćeno na bankovni račun Američke banke i onda oni na kapaljku šalju novac u Bagdad a tu je između ostalog i problem s rezervnim djelovima Američkog oružja koje imaju Iračani. Puno puta sam se pitao “pa dobro zašto im ne daju datum” kada moraju napustiti zemlju i čitajući na 100 tine analiza u svezi njihovog boravka u Iraku do JEDINOG zaključka sam došao a to je da ih drže u šaci i da bi Irak pretrpio ogromnu novčanu štetu kad bi ih izbacio po direktivi ali opet je lako zaključiti da je i to bolje nego odgađati. Sve u svemu nakon ovog zadnjeg napada OGROMNA većina stranaka traži od vlade da im da rok odlaska. Mislim kad bi Washington i odlučio da napušta Irak isto se zadržao u tzv Kurdistanu autonomnoj oblasti na sjeveru što bi… Čitaj više »

Max
3 mjeseci prije

To će samo pojačati otpor.

xyz
3 mjeseci prije

Izmisle ili čak stvore neke militante, da posle mogu zločinački rušiti i uništavati neposlušne države.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI