Značajna eskalacija: SAD, Izrael će otvoriti drugu frontu u Libanonu

Biden i Netanyahu - Bliski istok
55 komentara

Priopćenje Središnjeg zapovjedništva SAD-a (CENTCOM) sa sjedištem u Dohi u nedjelju kasno navečer o dolasku američke nuklearne podmornice klase Ohio u “područje odgovornosti” nagovještava značajnu eskalaciju situacije oko palestinsko-izraelskog sukoba.

Vrlo je rijetko da se javno objavljuje korištenje ovih podmornica. CENTCOM nije pružio dodatne detalje, ali je objavio sliku koja je očito prikazivala podmornicu klase Ohio na mostu Sueskog kanala u Egiptu. Zanimljivo, CENTCOM je također zasebno podijelio sliku bombardera B-1 s nuklearnim oružjem koji djeluje na Bliskom istoku.

Uzevši zajedno, ova američka raspoređivanja, koja dolaze povrh zastrašujuće prisutnosti dvaju nosača zrakoplova i ratnih brodova, stotina naprednih mlaznih lovaca u istočnom Sredozemlju i Crvenom moru, usmjerena su na “drugu stranu jednadžbe”, jer Državni tajnik Antony Blinken neobično je opisao Hamas, Hezbollah i Iran tijekom svog posljednjeg posjeta Tel Avivu u petak.

U vezi s tim, možda je direktor CIA-e William Burns stigao u Izrael u nedjelju na hitne konzultacije. New York Times je izvijestio da SAD “nastoje proširiti svoju razmjenu obavještajnih podataka s Izraelom”.

Vjerojatno najdobrotvornije objašnjenje za raspoređivanje američke nuklearne podmornice, koja čini dio Pentagonove “nuklearne trijade” – čamci klase Ohio najveće su podmornice ikad izgrađene za američku mornaricu – u blizini ratne zone jest da se Bidenova administracija priprema za eskalaciju rata u Libanon kako bi izvukao Hezbollah, što bi zauzvrat moglo izazvati iransku reakciju.

U svom govoru u petak, šef Hezbollaha Hassan Nasrallah kao da je predvidio upravo takav razvoj događaja kada je izričito upozorio SAD na posljedice koje se ne mogu razlikovati od katastrofalne američke upletenosti u građanski rat u Libanonu početkom 1980-ih. Ironično, ovo je također godina 40. obljetnice samoubilačkog bombaškog napada na vojarnu u kojoj su bile smještene američke snage u međunarodnoj zračnoj luci Beirut u listopadu 1983. u kojem je ubijeno 220 marinaca, 18 mornara i tri vojnika prisiljavajući SAD na povlačenje iz Libanona.

Jasno je da se središte američke strategije u sadašnjoj srednjoj situaciji možda pomiče s diplomacije, koja je ionako izgubila na snazi. Blinkenovi očajnički pokušaji da se pozabavi rastućom međunarodnom kritikom užasnih ratnih zločina Izraela skrećući pozornost na “humanitarnu pauzu” u borbama, itd., Netanyahu je bez ceremonije oborio.

Poanta je u tome da je izraelska vojska, nakon što je topništvom i bombama udarila na Gazu i njezin narod, ušla u petak. Do sada je navodno napredovala do predgrađa grada Gaze, ali nije ušla u uporište Hamasa. Kad se to dogodi, očekuju se žestoke urbane borbe.

Jednako tako, užurbani pokušaj Bidenove administracije da promiče nejasne nacrte za poslijeratnu Gazu koja bi mogla uključivati kombinaciju revitaliziranih Palestinskih vlasti, mirovnih snaga, itd. naišao je na očigledan nedostatak entuzijazma na Blinkenovom sastanku tijekom vikenda u Ammanu s arapskim ministrima vanjskih poslova -– iz Jordana, Egipta, Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata –- koji su umjesto toga zahtijevali trenutni prekid vatre, dok je Blinken rekao da Washington neće forsirati za njega.

Blinken je u Ramallah otputovao iz Ammana gdje ga je šef palestinskih vlasti Mahmoud Abbas također kratko povrijedio rekavši da će PA biti spremna preuzeti punu odgovornost za Pojas Gaze samo u okviru “sveobuhvatnog političkog rješenja” koje bi uključivalo Zapadna obala, istočni Jeruzalem i Gaza – i, nadalje, ta sigurnost i mir mogu se postići samo okončanjem okupacije teritorija “države Palestine” i priznavanjem istočnog Jeruzalema kao njezinog glavnog grada. Sastanak je trajao manje od sat vremena i završio je bez izjava za javnost.

U međuvremenu, Kina i UAE su od tada pozvali na sastanak iza zatvorenih vrata Vijeća sigurnosti UN-a u još jednom pokušaju traženja trenutnog prekida vatre, čemu će se Bidenova administracija sigurno usprotiviti. Dovoljno je reći da se Bidenova administracija osjeća zatvoreno i jedini izlaz je da nešto popusti kroz primjenu sredstava prisile.

SAD frustrirano promatra kako se među muslimanskim nacijama pojavljuju nove regionalne jednadžbe. Ministri vanjskih poslova Irana i Saudijske Arabije danas su održali još jedan telefonski razgovor. OIC je kasnije objavio da će se izvanredni summit održati u Rijadu 12. studenog na zahtjev sadašnjeg predsjedavajućeg, Saudijske Arabije, kako bi se raspravljalo o napadima Izraela na palestinski narod.

Naravno, približavanje Irana i Saudijske Arabije, uz posredovanje Pekinga, duboko je transformiralo regionalno sigurnosno okruženje s regionalnim državama koje izrazito preferiraju pronalaženje rješenja za svoje probleme bez vanjskog uplitanja, a stari raskoli i ksenofobija koje promiču SAD kako bi ovjekovječile svoju dominaciju nemaju uzimatelji više.

Dok broj mrtvih u Gazi prelazi 10.000, osjećaji u muslimanskom svijetu doista su uzburkani. Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei rekao je danas da “svi dokazi i indikacije pokazuju izravnu umiješanost Amerikanaca u vođenje rata” u Gazi. Khamenei je dodao da će, kako rat bude odmicao, razlozi koji stoje iza izravne uloge SAD-a postajati eksplicitniji.

Novinska agencija Fars, koja je bliska Korpusu čuvara islamske revolucije, također je otkrila da je Khamenei održao “nedavni sastanak u Teheranu” sa šefom političkog ureda Hamasa, Ismailom Haniyehom, gdje je potonjem rekao da je podrška Teherana grupama otpora svoju “trajnu politiku”.

Očito, Teheran više ne vidi problem u priznavanju svojih bratskih veza sa skupinama otpora. Ovo je promjena paradigme koja ukazuje na promjenu u dinamici moći, kojoj su se SAD i Izrael prisiljeni suprotstaviti upotrebom sile, budući da diplomacija Washingtona nije uspjela postići napredak u izolaciji Irana.

Načelnik izraelskog Glavnog stožera, Herzi Halevi, rekao je u nedjelju tijekom sastanka u sjevernom zapovjedništvu,

“Spremni smo napasti sjever u svakom trenutku. Razumijemo da se to može dogoditi… Imamo jasan cilj ponovnog uspostavljanja značajno bolje sigurnosne situacije na granicama, ne samo u Pojasu Gaze.”

Nijedna sila na zemlji sada ne može zaustaviti Izrael na njegovom putu. Njegova stabilnost i obrana neraskidivo su povezani s ovim ratom, koji će također osigurati stalnu predanost SAD-a njegovoj sigurnosti kao ključnom predlošku američkih globalnih strategija u doglednoj budućnosti. Stoga, najbolja šansa Izraela za preživljavanje leži u širenju opsega rata u Gazi na Libanon – a možda čak i na Siriju – rame uz rame s Amerikancima.

Nema sumnje da je lokacija američke nuklearne podmornice istočno od Sueza pokušaj zastrašivanja Irana od intervencije, dok Izrael, uz potporu SAD-a, otvara drugu frontu u Libanonu. Izraelske vlasti najavile su evakuaciju ljudi iz naselja koja se nalaze u zoni do pet kilometara od granice s Libanonom.

Rat neodređenog vremenskog okvira trebao bi početi na Bliskom istoku. Kako zov džihada počinje, neizbježno, ne zna se kako će 80-godišnji američki predsjednik odgovoriti.

Ne, ovo se neće pretvoriti u svjetski rat. Vodit će se samo na Bliskom istoku, ali će njegov ishod značajno utjecati na stvaranje novog multipolarnog svjetskog poretka. Proteklih mjesec dana pokazao je nagli pad utjecaja SAD-a i vrlo nestabilno globalno okruženje od početka rata u Ukrajini u veljači prošle godine.

Autor: M. K. Bhadrakumar

bliski istokgazaIZRAELRatSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Hajd baš i to da vidimo 👍 😁 ?! No … Imaju li ideja , kako se izvuć kada sve krene po zlu – a izvjesno hoće 🤔 😎 !? Poraz će im oboma donijeti — RASPAD – država , uporaba nukes , samo istovjetnih odgovora tim istim nukes , premda .. Za cjeli Israel i jedna je previše 🤣 .. Imaju li regrutna potencijala na obje strane ??? Hajd to što imaju , imaju no — za kasnije !?!?! Vidjeli smo na primjeru Ukraine da zakon , obveza novačenja … Slabo to drži vodu … Dakle 🤔 ?! HAJMO JUNACI – nešt vam se ovo – odužilo 🤣 🤣🤣 ???

5 mjeseci prije

Prvo i osnovno: povlačenje SAD iz bilo koje države zbog bilo kakvog napada je smešna tvrdnja – to je opravdanje! a ne razlog a onda možemo biti sigurni i da je sam napad u njihovoj režiji ako ne i u izvođenju!!!
Autor teksta ima dobre analize ali mu ovakvi detalji umanjuju vrednost tekstova.

Kornel
5 mjeseci prije

Magija sve jače djeluje, a najvažnija popratna pojava je povećan rast broja zombia kao da se sprema zombi apokalipsa.
Osjeća se sve veća nervoza pri procesu zomboidizacije.

noppo
5 mjeseci prije

Kako je neko napisao o ovom uništavanju Gaze: zamislite si ta rat kao automobil, mašina i karoserija je od Izraela. Menjač brzina i sve ostalo su američki, i vozač koji sedi unutra.

tatamata
5 mjeseci prije

oni jednostavno moraju pokrenuti svjetski rat , idu na sve ili nista , razjebali su ekonomije svojih drzava , napravili veliki dug ,nastampali ogroman novac bez pokrica , zatrovali populaciju cjepivom ,i jedini izlaz je poceti ispocetka ,,, sa resetom , a reset je svjetski rat

5 mjeseci prije

“SAD frustrirano promatra kako se među muslimanskim nacijama pojavljuju nove regionalne jednadžbe” Hajde ovo da malo “razvijemo”. Dovođenje nosača aviona, podmornica u taj region nije siguran znak eskalacije – sećamo se Trampovog “kretanja na Severnu Koreju” sa tri nosača aviona… koje je ubrzo vratio kući. Dobro, nema smisla porediti Trampa koji je imao ulogu klovna sa ovom zmijom (polumrtvom ali svejedno) koja dobija naređenja za prave akcije ali iz iskustva znamo da su neuporedivo češće jalove provokacije od stvarne namere. Na svu sreću. Međutim, sadašnje provokacije imaju prave rezultate: muslimanske nacije se ujedinjuju! Neobavešteni posmatrač bi rekao: “Čekaj… Ameri provociraju a kao rezultat se muslimanske nacije ujedinjuju – zar to nije kontraproduktivno?!?” Jeste kontraproduktivno ako žele mir ali ako žele verski rat širokih razmera onda je pun pogodak! ———————- Još nešto treba primetiti: ako neko očekuje brz razvoj situacije onda greši. Velike projekte temeljno pripremaju (često i po više decenija)… Čitaj više »

Željko
5 mjeseci prije

Prosječna dubina od 36 metara a visina podmornice “Ohio” je 26 metara, rezime vidljive su i samo jedan projektil i to je to!

Bond cigarete Bond
5 mjeseci prije

Znamo samo jednu stvar sa sigurnošću.
U slučaju da u ovom svjetskom sukobu pobjedi koalicija Rusija-Iran-S Koreja-Kina i da oni zadominiraju, zaboravite na slobodu i prava koju sada kao građani svojih zemalja u kojima živite imate.
A imate ih jer ste geografsko i civilizacijski bliže Zapadu.
Život je bezbrižniji i bolji na Balkanu nego u gore navedenim državama.
Nesretni, poniženi, obespravljeni, gladni ne bježe u Rusiju, Iran, S. Koreju itd.
Razmislite dobro zašto je to tako.

Nekoime
5 mjeseci prije

Kinezi se baš spremaju testirati svoj novi submarine-killer sustav, pa je ova došla kao naručena.

Гавран
5 mjeseci prije

Stari zavet, bibliju ću dislocirati na ulicu pored kante za smeće.
Možda nekome može da pomogne, meni više neće odmagati.

Ispod Gaze, i u pravcu Mediterana je pronađeno ogromno plinsko polje koje prirodno pripada Palestincima.
.
Sada će prepreka biti genocidirana, a u novovekovnim nastavcima biblije će genocidni ekonomski uspeh biti blagoslovljen i prikazan kao ruka Božija koja satire otpadnike.
.

Zavesa se podigla i istina je pred našim očima.
Metodologija nastanka tekstova starog zaveta je pred nama.
.
Kako će se to odraziti na religije naslednice – Hrišćanstvo i Islam, biće baš zanimljivo i strašno doživeti.
.
Vreme se ubrzava enigme se rešavaju.
.
Slava mobilnim telefonima.
Onlajn slike i vesti srušiše tvrđavu laži.
Slava im.

Graciela
5 mjeseci prije

meni to sve nešto komplicirano. Ali, ako sam dobro shvatila, ovo je nešto kao MasterChef. Mentori Damir,Melkior i Stjepan dogovaraju nove zadatke a crveni i plavi tim čekaju znak za početak. Gledatelji ispred velikih ekrana navijaju. Uglavnom, depopulacija i ostale agende grabe dalje.

Graciela
5 mjeseci prije

imali tko od ovih igrača (SAD, Izrael, EU, Rusija, Kina, Iran ….) da nije Cijepio

Гавран
5 mjeseci prije

Čupaju masline na farmama palestinaca.
Demonski varvari.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“SAD “nastoje proširiti svoju razmjenu obavještajnih podataka s Izraelom”.”

Točno ovo je bio prvobitni …za*jeb.

Max
5 mjeseci prije

Hezbollah i Iran su spremni na takav razvoj događaja i već godinama vuku strateške poteze u tu svrhu jačajući osovinu otpora i vojnu moć.

Гавран
5 mjeseci prije

Iranska novinska agencija objavila je da su Hamasovi borci “tokom teških borbi zaustavili izraelsku vojsku u bolnici Al-Shifa u GAZA Bandu”. Također je izjavila da su palestinske snage “uspjele odbiti izraelske napade koji dolaze s pet smjerova.” Takođe: Da su Palestinci formirali moćnu odbrambenu liniju koja su, između ostalog, dozvolili im da zaustave napredak izraze prema al-Šifyju. Teško se raspravljam i da su neke jedinice upale izraelske vojske u zasjedi. Al Jazira izvijestila je o riječima direktora te bolnice Muhamed Abu Salmy da bi njeno medicinsko osoblje ostalo kod pacijenata do “posljednjeg trenutka”.

Гавран
5 mjeseci prije

Rusi javljaju da se borbe vode po spratovima i sobama.
Kada se vojska Izraela stacionira na višim spratovima očuvanih objekata ili delu zgrade, tada prestaje bombardovanje istog objekta i u njega, kao sigurnog, ulaze borci pokreta otpora.

Гавран
5 mjeseci prije

Izvinjenje AI je shvatio na čijoj je strani pa je iskasapio prevod u prethodnom postu (ako prođe validaciju).
Pravi tekst bez intervencije AI je:

ИРАНСКА новинска агенција Тасним објавила је да су борци Хамаса „током тешких борби зауставили израелску армију у зони болнице Ал-Шифа у Појасу Газе“.          Навела је и да су палестинске снаге „успеле да одбију израелске нападе који су долазили са пет праваца“.
          Такође: да су Палестинци формирали моћну одбрамбену линију која им је, поред осталог, омогућила да зауставе напредовање Израеолаца према Ал-Шифи.
          Тасним тврди и да су неке јединице израелске војске упале у заседу.
          Ал Џазира је пренела речи директор те болнице Мухамеда Абу Салмија да ће њено медицинско особље остати уз пацијенте до “последњег тренутка”.

gigi pinna
5 mjeseci prije

Središnja komanda USranaca je u Kataru, koji je zajedno sa tim istim Amerima i Hazarima i osnovao Hamas, a proziva se Iran…
Rusi su previše pasivni, čekaju ne znam što, umjesto da SAA naoružaju protuzračnim oružjem…
Zbog zračne premoći Uebermenscha i Dahiya doktrine Hezbollah i ne želi ući u veći sukob sa Hazarima, ali da izraelski zrakoplovi počnu padati iznad Libanona i Sirije – to bi bio drugi par rukava…

goran
5 mjeseci prije

i vama ce doc kraj, mater vam fašističku

Dante
5 mjeseci prije

Tu ce im biti the end
govna sotonistička

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI